RejsRejsRejs » Rejsefavoritterne » Afrika: Bedste rejselande for nybegyndere
Botswana Den Centralafrikanske Republik DR Congo Egypten Etiopien Gabon Gambia Ghana Kap Verde Kenya Lesotho Madagaskar Malawi Marokko Namibia Niger Nigeria Rejsefavoritterne Reunion Rwanda São Tomé og Príncipe Senegal Seychellerne Sierra Leone Sudan Swaziland Sydafrika Tanzania Tunesien Uganda Zambia Zanzibar Zimbabwe

Afrika: Bedste rejselande for nybegyndere

Afrika har oplevelser for enhver rejsende. Men hvilke lande, skal du vælge? Bliv inspireret her.

Afrika: Bedste rejselande for nybegyndere er skrevet af Naja Mammen Nielsen.

Seychellerne - Det Indiske Ocean - strand - klipper - Afrika

Få Afrika ind under huden

”Det land, som alle børn kender, er ved at gå til i sygdom og død. Afrika, Afrika. Det bliver bedre dag for dag.”

rrr banner 22/23

Sådan sang en række kendte danskere tilbage i 1985. Sangen beskriver manges opfattelse af Afrika. Men det er et misvisende billede.

Afrika er ikke ét land, men 54 selvstændige nationer, der hver især har rigtig meget at byde på. Her er både ørken, jungle, bjerge, vildt dyreliv, hvide sandstrande, en fremadstormende musik-, lyrik- og filmindustri, et kulinarisk spændende køkken og masser af smil og hjertevarme.

Afrika er ikke til at komme udenom på verdenskortet. Kolonitiden har sat tydelige spor på de snorlige grænser, men de fascinerende kulturer er velbevaret, og naturen er til at falde i svime over. Så er du til storslåede kultur- og naturoplevelser, så er det Afrika, du skal tage til.

Der er stor forskel på landene nord for og syd for Sahara og fra øst til vest. Fælles for dem alle er, at tidsforskellen fra Europa er minimal, rejsetiden er overkommelig og det er til at betale for de storslåede naturoplevelser.

Men hvor skal du tage hen i Afrika? Her er redaktionens bud på, hvor du skal rejse hen, hvis du er ny på det afrikanske kontinent.

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Marokko - Agadir -paradise-valley

Nordafrika: Vandpiber, kamelryg og pyramider

De nordafrikanske lande Marokko, Egypten og Tunesien er populære destinationer for europæere, og den korte rejsetid gør det attraktivt at rejse dertil. Her har landene mere tilfælles med Mellemøsten end landene syd for Sahara, og porten til Europa ligger ikke langt væk.

Tanger, Casablanca, Marrakesh – navnene får tankerne hen på 1001 Nats Eventyr og ned ad små gader med sække af krydderier, farvestrålende tæpper og Indiana Jones på eventyr. Marokko har alt, hvad sanserne behager, krydret med historiske bygninger, Atlasbjergene og er ganske tæt på Gibraltar i Spanien. Agadir på Atlanterhavets kyst er et oplagt sted at starte, da det er fredeligere end mange af de andre marokkanske byer.

I Tunesien føles det næsten som at være i Rom, når de stejle tilskuerrækker bestiges i det imponerende romerske Colosseum i El-Jem. I de charmerende gader i medinaen kan du gå på opdagelse blandt sælgere og vandpibebarer, og i Kairouan kan de storslåede moskéer og islam nærstuderes. Der er masser af fredelige strandsteder, der er oplagte som base til at udforske det lille land i nord.

Egypten kan ikke komme uden om sit store trækplaster; pyramiderne i Giza. Oldtidshistorien er stadig fascinerende. Ligesom hektiske Cairo, ture på kamelryg i sandørkenen, sejlture ned ad Nilen og dykning i Rødehavet i Sharm el-Sheik. Oldtidsbyen Luxor med Kongernes Dal er et godt begyndersted.

Nordafrika er ideelt at rejse til, hvis du gerne vil til fjerne himmelstrøg og ikke vil bruge for lang tid på transport. Her kan du få sol, stimuleret sanserne og gå på opdagelse i en anderledes og betagende kultur, og selvom der kan være intense steder og kaotiske byer, er der også altid fredeligere alternativer.

Hvis du er ny i Nordafrika, er netop Marokko, Tunesien og Egypten alle tre gode bud på begynderlande.

Se de bedste rejsetilbud her

Find de billigste flybilletter til destinationen her

Gambia - Vestafrika - kvinder - marked

Vestafrika: Afrobeat, kolonihistorie og pangfarver

Er det første gang, at du skal til Afrika syd for Sahara, er Vestafrika et rigtig godt sted at starte. Her kan du både dykke ned i historien fra koloni- og slavetiden, dase på de smukke strande, opleve den hjertevarme befolkning, og så kommer du endda langt med engelsk i flere lande. Hvis du kan fransk, er det endnu lettere.

Du kan ikke undgå at lægge ører til tonerne af ørehængende afrobeats, der strømmer ud af enhver højtaler, hvor end du bevæger dig rundt. Nogle af de mest populære kunstnere i Afrika kommer fra Vestafrika, og uanset om du kan lide musikken eller ej, kommer den utvivlsomt til at lægge lyd til dit ophold.

Ghana er det mest oplagte og populære land at besøge. landet tiltrækker mange frivillige og med god grund. Det er nemt og sikkert at rejse rundt, der bliver talt engelsk, og det er både muligt at dykke ned i den danske kolonihistorie – fx ved fortet Christiansborg – tage på safari i junglen og surfe på bølgerne ved kysten.

Simon Spies fik for alvor det lille land Gambia på charterkortet i 1970’erne. Her bliver der taget godt af de europæiske vinterturister. Udover smukke strande og resorts langs Atlanterhavskysten lever her et væld af fuglearter langs Gambia-floden, og ruinerne fra slavetiden står stadig tilbage. Hvis du har appetit på flere oplevelser, er det også værd at krydse grænsen til nabolandet Senegal, som omkranser Gambia næsten hele vejen rundt.

Omkring 500 kilometer fra Senegals kyst ligger ø-gruppen Kap Verde. De ni vulkanske øer tiltrækker gæster med vandrestøvler, badetøj og med kikkert og forener på fineste vis den europæiske, kreolske og afrikanske kultur. Flere rejseselskaber har direkte fly til charterøerne Sal og Boa Vista, hvor der er solgaranti, og hvor det er muligt at slappe af i sandet, som er fløjet dertil over havet helt fra Sahara. Hvis du vil have flere oplevelser så tag ud på de mindre øer.

Har du mod på at gå mere i dybden med Vestafrika, så er Sierra Leone en spændende destination. Landet er mest kendt for borgerkrig, Ebola-virus og filmen Blood Diamond med Leonardo DiCaprio. Men det er synd, for her vil du møde en charmerende og imødekommende befolkning, de smukkeste strande – som blev brugt i reklamerne for chokoladebaren Bounty i 1980’erne – Banana Islands og et reservat for chimpanser.

Hvis du er ny i Vestafrika, er Ghana og Kap Verde oplagte steder at starte.

Se vores webshop her, hvor du blandt andet kan få rejseudstyr og visum til dine rejser

São Tomé - Pico Cão Grande

Centralafrika: Eksotiske øer, jungle og vilde dyr

Centralafrika har et temmelig blakket ry. De mangeårige konflikter i Den Centralafrikanske Republik, Sudan og DR Congo har sat sit præg på regionen og får de færreste turister til at vælge at rejse dertil. Det betyder til gengæld, at der i DR Congo er mindre rift om at komme tæt på bjerggorillaerne – som også kan opleves under mere fredelige omgivelser i Uganda og Rwanda.

Centralafrika rummer også fredelige destinationer, hvor det er sikkert at tage til.

Det gælder blandt andet Afrikas mindste land São Tomé og Príncipe. Ø-gruppen ligger idyllisk i Guineabugten og er særligt kendt for sin velsmagende kaffe og kakao. De mange sukkerplantager og bygninger fra kolonitiden vidner om en svunden tid.

Her kan du både gå på opdagelse og overnatte i smukke gamle palæer, lade dig forføre af det turkisblå vand, de bølgende bakker, de takkede klipper, den frodige regnskov og den afslappede og venlige befolkning. Så er du til kreolsk ø-stemning, er det her du skal tage til.

Er du mere til at blive på fastlandet, kan nabolandet Gabon anbefales. Det er et af de rigeste og mest stabile lande i Afrika og det perfekte sted at tage hen for at slappe af og udforske de uspolerede strande og dyrelivet. Nationalparkerne har fokus på øko-turisme, og i junglen kan du både møde elefanter, leoparder, gorillaer, flodheste og pytonslanger.    

Hvis du er ny i Centralafrika, er São Tomé og Príncipe og Gabon oplagte lande.

RejsRejsRejs Banner_Zebra_930x180

Rejsetilbud Afrika

Her finder du alle vores rejsetilbud til Afrikas øer og fastland

Kilimanjaro - Serengeti - elefanter - Tanzania - Afrika

Østafrika: Safari, strand og smæk på krydderierne

Østafrika er meget mere end safari. Højhusene skyder i vejret, og udviklingen løber om kap med dyrene i Great Rift Valley, der har skabt imponerende sprækker i jorden.

I hjertet af regionen ligger Viktoriasøen, verdens tredjestørste sø, der giver liv til den Hvide Nil, der mødes med den Blå Nil fra Etiopien og i fællesskab løber helt til Egypten. Det er generelt sikkert at rejse i landene, og de lokale er venlige og hjælpsomme. Det er ikke uden grund, at Østafrika tit er den første del af Afrika, man som rejsende besøger.

Tanzania er et rigtig godt sted at starte i Østafrika, og landet har alt, hvad du kan drømme om af naturoplevelser. De fleste lyser op i et smil, når de hører om Danmark, som i mange år har gennemført udviklingsprojekter i landet.

Hovedsproget er swahili, og du kommer langt med de velkendte fraser fra Løvernes Konge: “Jambo”, “hakuna matata”, “asante sana” og så videre. I det nordlige Tanzania kan du gå i forfatteren Jakob Ejersbos fodspor og lade dig betage af bjerget Kilimanjaro – enten på afstand, fra toppen eller på flaske som en kold øl.

Gå rundt blandt sandstenssøjlerne i Isimila og tag på safari i en af nationalparkerne med garanti for at opleve dyrelivet tæt på. Der er mange bureauer at vælge imellem, og de står på spring for at yde den bedste service. Afslut turen med eksotisk ø-stemning på krydderi- og paradisøen Zanzibar og svøm med hvalhajer.

Ligesom de kenyanske maratonløbere har for vane, kan naturen i Kenya tage pusten fra de fleste. Landet grænser op til Tanzania, og det er oplagt at kombinere en rejse til begge lande. I nationalparken Masai Mara kan du både møde Samburu-stammen og opleve den årlige vandring af gnuer og zebraer.

Ved søen Lake Nakuru flimrer den lyserøde farve for øjnene ved synet af tusindvis af flamingoer, og i udkanten af hovedstaden Nairobi kan du køre rundt blandt vilde dyr med byens højhuse i baggrunden og gå rundt på Karen Blixens afrikanske farm.

Nairobi er hverken den fredeligste eller hyggeligste storby, men som indgang til safariparkerne fungerer den fint. Fuldend oplevelserne med den gamle jernbane fra Nairobi til havnebyen Mombasa og lad livet gå sin gang på øen Lamu i det Indiske Ocean.

Går du efter den ultimative eksotiske stemning, så er kreolske Seychellerne ikke til at komme uden om. Østaten strækker sig over 115 øer i alt og er blandt de mest paradisiske øer i det Indiske Ocean. Særligt de europæiske turister bliver tiltrukket af øerne, hvilket har fået priserne i vejret mange steder. Og så er der ikke langt til magiske Réunion, der er et overset naturparadis med et tydeligt fransk touch.

Er du mere til eventyr i naturen, så er det Uganda, du skal lægge vejen forbi. Her kan du stå på Ækvator, opleve Nilens udspring og tage på riverrafting op ad floden.

I Bwindi National Park kan du møde bjerggorillaerne, som desuden kan opleves i DR Congo og Rwanda. Besøg Gaddafi-moskeen i Kampala og bevæg dig rundt i den bakkede hovedstad med en ‘rolex’ i hånden – rolex er den ugandiske version af en durum-rulle. I Uganda er der mange, der taler rigtig godt engelsk, og vejret er som regel godt rejsevejr.

Rwanda er bestemt også et besøg værd. Det lille land har en god infrastruktur, der gør det nemt at komme rundt i det frodige landskab. Borgerkrigen i 1990’erne har sat sine spor, som de mange museer og mindesmærker vidner om. Men Rwanda er i dag meget sikkert at rejse rundt i, da det er et meget velorganiseret land. Her kan du også opleve primater i næsten alle størrelser.

Etiopien er også et godt bud på et afrikansk startland. Landet er ikke længere lig med hungersnød og børn med udspilede maver, men tilbyder storslåede oplevelser i bjergene og dalene – og turismen er opadgående. Fra fredelige klippekirker og kristne klostre i nord til vilde stammer i syd, som mest er for de eventyrlystne.

Kaffen, der kommer fra Etiopien, smager himmelsk. Det er en oplevelse at spise det bløde ‘injera-brød’ i autentiske omgivelser og at besøge nogle af de små rastafari-samfund. Afrikas største flyselskab Ethiopian Airlines hører til her, så der er rigtig fine flyforbindelser også rundt i landet.

Østafrika har rigtig meget at byde på, og hvis du er nybegynder, er Tanzania og Uganda nogle oplagte lande at starte med på fastlandet, og Seychellerne og Réunion oplagte ø-destinationer.

Find billige flybilletter til Tanzania her

Victoria Falls - Zimbabwe - Zambia - rejser

Det sydlige Afrika: Ørken, vandfald og sjældne dyr

Det sydlige Afrika er ligesom Østafrika en eminent safaridestination. Kalahari-ørkenen har lagt sand til utallige naturprogrammer og strækker sig over Botswana, Zimbabwe, Namibia og Sydafrika. Og på Madagaskar lever et helt unikt dyreliv, som kun findes her.

Namibia er kåret til Afrikas bedste rejseland og er et rigtig godt sted at starte din rejse i det sydlige Afrika. Det er sikkert at rejse rundt alene, der er ganske få mennesker, og der er uanede oplevelser i vente i de forskellige ørkener både i bil, til fods og i luftballon. Herfra er det nemt at rejse videre til nabolandene Botswana og Sydafrika.

I Sydafrika kan du både nyde udsigten og et glas velsmagende vin på Table Mountain, ramme den perfekte bølge på en af de uspolerede strande, spotte en løve i nationalparken Kruger, der har den største diversitet af dyr i hele Afrika, besøge diamantminen i Kimberley og besøge Kap det Gode Håb, et af de sydligste punkter i Afrika. ‘Regnbuenationen’ Sydafrika er hele verden i et enkelt land.

I hjertet af Sydafrika ligger det lille bjergrige og kongedømme Lesotho, og længere mod nord lillebitte eSwatini, som stadig er bedre kendt som Swaziland. Begge lande er rige på kultur og natur og nemme at rejse i – specielt Swaziland.

Går rejsen til Sydafrika, så gør dig selv den tjeneste at lægge vejen forbi vandfaldet Victoria Falls. Både i Zimbabwe og Zambia kan du lade dig imponere af de enorme vandmængder. Vandfaldet strækker sig over 1,6 kilometer i bredden og har et fald på op til 128 meter. Et imponerende syn, der er fascinerende at opleve fra begge lande, men kom i regntiden, hvor der er mest vand.

Få en vild oplevelse med bungee jump fra den spektakulære jernbanebro, der også fungerer som landegrænse, og sluk tørsten med en sundowner på Zambezi-floden med udsigt til flodheste, elefanter, krokodiller og sjældne fuglearter.

I det sydlige Afrika er det næsten umuligt at komme udenom ø-landet Madagaskar. Om du er til natur, lemurer eller udsøgte sandstrande, så har du her mulighed for at opleve det hele her. Den isolerede placering i Det Indiske Ocean betyder, at landet har en unik flora og fauna.

Oplev 100 meter høje kalkstensbjerge, gå på opdagelse i regnskoven, lad dig imponere af de majestætiske baobabtræer eller flad ud på de smukke strande i Nosy Be.

Hvis du er nybegynder i det sydlige Afrika, er Namibia, Sydafrika og Swaziland oplagte lande at starte med.

Sydafrika - struds - rejser

Vigtigste rejsetips til dig, der er nybegynder i Afrika

 • Vaccinationer: Sørg for at have opdateret vaccinationskortet inden afgang. Mange lande kræver fx et gul feber-stempel ved indrejse. Og tjek op på, om der er malaria i det område, du skal rejse til
 • Øl og vin: Der er gode og dårlige levn fra kolonitiden. Et af de gode er bryggerierne. I de fleste lande bliver der brygget egne mærker – Star, Tusker, Kilimanjaro, Castle – og de er særdeles velsmagende. I Malawi har Carlsberg endda opført et stort bryggeri, og de sydafrikanske rødvine smager skønt
 • SIM-kort: Det er billigt og nemt at ringe hjem med lokale taletidskort, der kan købes og tankes op i lufthavnen, de små butikker og hos gadesælgerne
 • Sprog: I de fleste afrikanske lande kommer du langt med engelsk, portugisisk eller fransk. Men gør dig også den ulejlighed at lære nogle af de lokale fraser. Det er en fordel, når der skal pruttes om prisen på markedet og i taxaen, og det åbner dørene til befolkningerne
 • Vand: Vær opmærksom på, at skruelåget er plomberet på din flaske, når du køber vand. Nogle steder er indholdet nemlig ikke det samme, som står på flasken
 • Mad: ‘Jollof rice’, ‘kelewele’, ‘ugali’ og ‘kuku na wali’. Snyd dig ikke for fantastiske krydrede, søde og sure smagsoplevelser. Sæt tænderne i den friske frugt, der smager himmelsk og noget helt andet end den importerede frugt herhjemme. Det er oplagt at spise friskfanget fisk ved kysten, men undgå det langt inde i fastlandet
 • ‘African time’: Tiden går stille og roligt i Afrika, så bliv ikke forbløffet, hvis du skal vente to timer ekstra på din bus eller turguide. I Tanzania kører befolkningen endda med sit eget tidssystem, Swahili-time, som starter ved daggry. Det vil sige, at vores klokken syv om morgenen er klokken et i Tanzania. Sådan er det også i Etiopien, hvor kalenderen i øvrigt har 13 måneder…

Her er de bedste rejselande i Afrika for nye rejsende

 • Nordafrika: Marokko, Tunesien og Egypten
 • Vestafrika: Ghana og Kap Verde
 • Centralafrika: São Tomé & Príncipe og Gabon
 • Østafrika: Tanzania, Uganda, Seychellerne og Réunion
 • Sydlige Afrika: Namibia, Sydafrika og Swaziland

Afrika har rigtig meget at byde på, så hvis du ikke har været der før, så tøv ikke med at pakke kufferten eller rygsækken og komme afsted. Det vil du ikke fortryde.

Find mere inspiration til din rejse til Afrika her

Rigtig god tur til Afrika.

Dette indlæg indeholder links til nogle af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil se, hvordan det foregår med samarbejder, så kan du trykke her.

nyhedsbrev banner 22/23

Om forfatteren

Naja Mammen Nielsen

Naja har rejseblod i årerne og har en forkærlighed for øer. Hun har rejst på fem kontinenter og har en stor viden om det afrikanske kontinent, hvor hun har rejst i 11 lande. Udover et utal af rejser til regionen har hun startet et udviklingsprojekt for tidligere pigesoldater i Sierra Leone, arbejdet to år i Tanzania, været på ø-hop på Kap Verde, krydset Zambia og Zimbabwe i tog og bevæget sig i folkedrabets fodspor i Rwanda.

Destinationerne er nøje planlagt på egen hånd, målrettet lokalbefolkningen, de mindre turistede steder og det foretrukne transportmiddel er med tog og bus.

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Emner

Rejsebilleder fra Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.