RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Afrika » Reunion » Hell-bourg tur/retur på Reunion
Reunion

Hell-bourg tur/retur på Reunion

Rejse Reunion, en ø i det Indiske ocean, rejser

Der findes en lille ø, hvor naturen giver den gas. Som en prøvekanin for klimaet udsættes Reunion i Det Indiske Ocean for næsten alt, hvad naturen kan komme op med af voldsomme og fascinerende indslag.

Vi kigger mistroiske på termometret i bilen på vej op mod vulkanen Piton de la Fournaise, for selvom turen derop er fantastisk smuk med udsigtspunkter overalt, så har vi måske undervurderet naturen. 14ºC, 12ºC og til sidst 8ºC på en tropeø i bare 2,5 kilometers højde. Vi skal ud og vandre i tre-fire timer for at komme hen til en af verdens mest aktive vulkaner og har fornuftigt vandretøj på, men efter en times tid sætter en voldsom slagregn ind, og vi glider rundt på lavastenene. Det duer ikke, vi må tilbage, op ad krateret, og ind i bilen med klaprende tænder. Vi triller ned mod hovedstaden, hvor temperaturen rammer de 27ºC et par timer senere, og vi får varmen igen. Og sådan er det på øen, hvor der altid er et sted, hvor solen skinner, og altid er et sted, hvor det vælter ned – selvom øen faktisk er mindre end Fyn. Velkommen til Reunion, et lille stykke Frankrig i Det Indiske Ocean.

Klodekuller på Reunion

Hvor tit er det lige, at en Facebook-opdatering sender en kloden rundt? I mit tilfælde fik en sådan opdatering fra en anden berejst åbnet mine øjne for, at mine SAS-bonuspoints kunne få mig til Svalbard, og da den rejse var bestilt, kom denne besked på Facebook: ”Er der nogen, der vil passe villa, vovser og Volvo på Reunion i august?” Øh ja, det kan I tro, og vupti var en af de mærkeligste rejseruter lagt. Først fem dage på Svalbard og så derefter til Reunion og Mauritius i tre uger. Fra next stop Nordpolen til next stop Sydpolen på få dage. Lidt klodekulret blev vi taget godt i mod af det dansk-franske par, vi kender, og kørt op ad bjerget til villaen med pool, spa, havudsigt, alskens dyr og to mennesker, der elsker fransk madlavning og selskab. Der vidste vi, at de mange timer i flyet var det værd.

                       

Maria med paraplyen

Mange steder på vores klode går hele lande i sort, når naturen hærger. Hvis der var nogen tvivl, om man kan forhandle med klimaet, så er den åbenlyse misforståelse vist skyllet og blæst væk de seneste par år. For naturen tilgiver ikke, den hersker. På Reunion er vanvittige naturoplevelser en del af hverdagen. Ikke langt fra vulkanen Piton de la Fournaise på østkysten er flere af verdens regnrekorder blevet til, bl.a. faldt der 1,8 m vand på 24 timer i 1952 og knap fire meter vand på 72 timer i 2007. 12 % af alle verdens orkaner rammer øen, dvs. over 10 om året. I gennemsnit. Derfor er alle huse også orkansikrede, og det er et krav, at man som indbygger ved, hvad man skal gøre, når orkanvarslet kommer. For går du ud i en orkan her, bliver du ikke reddet. Sådan går det, når bjergtinderne stikker op midt på et enormt hav uden andre samlingspunkter for skyerne. Vulkanen er i øvrigt i et større udbrud hvert 3. år, og der flyder ofte lava fra la Fournaise (”Ovnen”), fordi Reunion ligger oven på et geologisk hotspot, som det kaldes. Hele øen består da praktisk talt også af tre kæmpekratere, hvilket ikke gør det mindre imponerende, at der bor over 800.000 mennesker, inkl. i landsbyer inde i kraterne.

Sådan kan du komme til Reunion

Man flyver oftest via Paris, og enten direkte derfra eller via Mauritius, hvor man få et gratis stop med på vejen hvis man planlægger det lidt, og søger på “rundrejse” – se mulighederne her. 

Et tip ifht. at finde billigere flybilletter til Reunion, er at det nogle gange kan betale sig at søge Paris-Reunion, og ikke fra en dansk lufthavn, og købe to returbilletter – en fra Danmark til Paris, og en fra Paris til Reunion (med stop i Mauritius hvis man vil have den med, men der er også masser af direkte fly). Det kræver bare, at man har god tid i Paris, for man hvis flyet fra Danmark er så forsinket, at man misser flyet til Reunion, ja, så er billetten tabt. Så hvis Momondo fortæller, at det er klart billigere at købe Danmark-Paris og Paris-Reunion for sig, og du har lyst til 1-2 dage i Paris på vejen derned, for at sikre dig mod forsinkelser, ja, så kan du spare gode penge.

Der er rigtig mange franskmænd fra “Le Metropol”, dvs. fastlands-Frankrig, der tager på ferie på Reunion i deres sommerferie, og omvendt, så der er tryk på fly og priser i fx august, mens den tidlige del af dansk sommerferie er bedre.

Her kan du bo på Reunion

Få en smuk introduktion til øens natur i denne video

I denne boks er der links til en eller flere af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil læse mere om, hvordan det foregår, så se her

Hvilket vejr har du lyst til?

En af disse landsbyer ligger lige ved vulkanen, og her taler den fine kirke sit tydelige sprog om naturens hærgen. Lavaen ligger hele vejen rundt om kirken, så der er blevet gravet ud til en indgang, og den lokale helgen hedder Maria med paraplyen … Utroligt nok regnede det ikke, da vi kom forbi, og vi nød synet af lavamarkerne, der står og syder og damper, mens bølger sendt fra Antarktis slår ind over, og palmerne svajer i vinden. En noget usædvanlig kombination af naturfænomener. Dette hjørne af øen er dog kun et ud af over 200 mikroklimaer på øen, hvilket også betyder, at hvis du vil have sol, ja, så indstiller du bare gps´en på en af badebyerne i vest, hvor man også finder øens nydelige sandstrande. Det ville vi, og det fik vi lige der. Smart.

Savlende vaniljestænger

Menneskene er lige så usædvanlige som naturen. Næsten halvdelen er, ifølge statistikken, en blanding af europæere, afrikanere og sydasiater, og med europæiske, indiske og malagasiske mindretal, er hele farvepaletten i brug. Her finder du den smeltedigel, som andre lande taler om, bare udført i praksis, og alt sammen i god ro og orden.

På markedet i hovedbyen Saint-Denis kastede jeg mig over nogle af de lokale frugter, og i de vel 10 minutter, der gik, mens jeg fik tygget mig igennem dem, så jeg lige præcis 0 par, hvor begge havde samme etnicitet. Ingen. Den kække sælger af skovsneglene, som vi døbte de lokale, fuldfede kæmpe-vaniljestænger, var lige så mørk i huden som hans kæreste var bleg. Sælgerens mor så til gengæld lidt indisk ud …

At Reunion er en del af Frankrig gør, at den fælles, kulturelle referenceramme er europæisk, men det er godt nok en fascinerende creolsk udgave af den. Nationaldrikken er rom med lokale frugter, og krydderier og maden er også i en kategori for sig selv. And med vanilje lyder som noget, der kunne være med i ”Ramsay’s Kitchen Nightmares”, men her er det en delikatesse, og det smager virkelig godt. Vi fik det serveret i silende regn i den landsby, der for nogle år siden vandt prisen som Frankrigs smukkeste by. Og apropos modsætninger hedder byen naturligvis Hell-bourg … Hvis man kommer tidligt på dagen, kan man se, hvorfor den vandt prisen, da Hell-bourgs fine huse ligger usædvanligt smukt placeret inde ved Salazie-krateret, og tidligt på dagen har der sjældent samlet sig nok skyer, til at det regner. Hvis det her er helvede, så går det lige an. Bare husk regnjakken, trekkingstøvlerne og solcremen.

Find artikler om Afrika her

                           

Om rejseskribenten

Jacob Gowland Jørgensen, redaktør

Jacob Gowland Jørgensen, redaktør

Jacob er en munter rejsenørd, der har rejst i over 90 lande fra Rwanda og Rumænien til Samoa og Samsø. Jacob er medlem af De Berejstes Klub, hvor han har været bestyrelsesmedlem i fem år, og han har en omfattende erfaring med rejseverdenen som foredragsholder, magasinredaktør, rådgiver, forfatter og fotograf. Og naturligvis vigtigst af alt: Som rejsende. Jacob nyder både at rejse traditionelt som fx bilferie til Norge, krydstogt i Caribien og storbyferie i Vilnius, og mere ud-af-boksen rejser som solotur til Etiopiens højland, road trip til ukendte nationalparker i Argentina og vennetur til Iran.

Jacob er landeekspert på Argentina, hvor han har været 10 gange indtil videre. Han har tilbragt næsten et år i alt på at rejse igennem de mange forskelligartede provinser, fra pingvinlandet i syd til ørkener, bjerge og vandfald i nord, og har også boet i Buenos Aires i et par måneder. Derudover har han særlig rejseviden om så forskellige steder som Østafrika, Malta samt landene omkring Argentina.

Udover rejseriet er Jacob en hæderlig badmintonspiller, Malbec-fan og altid frisk på et brætspil. Jacob har desuden haft en karriere i kommunikationsbranchen i en årrække, senest med titel af Communication Lead i en af Danmarks største virksomheder, og har i en del år desuden arbejdet med den danske og internationale mødeindustri som konsulent, bl.a. for VisitDenmark og Meeting Professionals International (MPI).

Kommentér

Kommentér

Show Buttons
Hide Buttons