Salzburgerland Banner 2022
RejsRejsRejs » Rejsemål » Afrika » Egypten » Egypten: Pyramiderne i Giza
Egypten

Egypten: Pyramiderne i Giza

Egypten - Giza - pyramiderne
Pyramiderne i Egypten er et af de mest ikoniske steder, man kan besøge. En vis skepsis til trods blev også denne skribent overvældet af oplevelsen.
Montenegro banner    

Egypten: Pyramiderne i Giza er skrevet af Jacob Gowland Jørgensen

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Egypten pyramiderne rejser

Turist-udflugt til pyramiderne

Kan man se et billede af en seværdighed så tit, at man tager den for givet? Også uden, at man selv har været der?

Prøv at lukke øjnene og tænk Macchu Pichu, pyramiderne i Egypten, den Kinesiske Mur eller et andet sted, som man som berejst altid har haft et billede af inde i hovedet – også inden, man kom bare i nærheden af at opleve det selv. Man ser det, men forstår først hvorfor, man har billedet i hovedet, når man er der.

Ok så, nu vi alligevel skulle forbi Cairo og det suveræne egyptiske museum, kunne vi da lige så godt futte ud i ørkenen og kigge på de obligatoriske pyramider. Hvor Mallorca-turistagtigt det end lød, havde vi taget beslutningen om at tage turen derud.

Skræmmehistorierne var ellers mange, og de fordelte sig ligeligt mellem moderne trusler som røvirriterende postkortsælgere og fanatister med skydekløe over mytiske historier om pyramide-virus og til faraonernes forbandelse over dem, der forstyrrede gravfreden.

Vi havde på det tidspunkt allerede mødt ‘faraos forbandelse’ i form af den obligatoriske dårlige mave og tænkte, at det nok ikke blev værre end det. Således opmuntret begav vi os afsted i en lille turistgruppe. I en alt for ny bus, i en alt for fattig hovedstad, til et alt for kendt sted.

Egypten - sphinx - rejser

Pyramiderne i ørkenen

Tågen af smog og sand letter, og vi kan se de ikoniske former træde frem. Ørkenens storhed tager over, som vi nærmer os, og selvom vi kun er ganske kort vej fra Nilen og Cairo, hovedstaden i Egypten, sniger stilheden sig ind.

Vi går hen imod pyramiderne på Giza-sletten og uden at tænke over hvorfor, går jeg målrettet hen og klapper Keops-pyramiden. Nok bare for at være helt sikker på, at den er der.

Guiden kaster om sig med astronomiske tal, og med pyramiden inden for klappevidde brænder virkeligheden sig fast på nethinden.

Da vi hører, at dette her monumentale og helt igennem overvældende gravsted er bygget med sten fra inderst til yderst, fra bund til top, i en flad ørken uden rigtige sten, forstår vi, hvorfor vi er her. Hvorfor der er en grund til, at ikonet blev et ikon, som alle børn kan tegne.

Et vidunder i den gamle og nye verden. En magtdemonstration så stor, en tro så dyb og en effektivitet så bragende, at det ikke kan forstås – kun opleves.

Vi kigger op og ser skyerne drive forbi lige over toppen af pyramiderne. Vi lytter kun med et halvt øre til historien om, at denne mastodont var den højeste bygning i verden i over 3800 år.

Pyramide - egypten

Himlen er nær i Egypten

Khefre-pyramidens intakte top stråler på en overjordisk facon og suger vores blikke og fantasi til sig. Vi får helt uvante og besynderlige tanker om intergalaktiske forbindelser og bliver næsten glade for, at der alligevel har sneget sig en enkelt postkortsælger ind, der kan få os ned på jorden igen.

Han er nu helt fredelig, måske fordi politimanden på kamelen holder et vågent øje med ham. Vi sniger os ud af gruppen, og bevæger os rundt om værket med andægtig respekt og blikket stift rettet mod himmelstormerens perfekte krop. Det kan godt være, at Keops er den største i kvadratmeter, men Khefre er den største i oplevelser blandt pyramiderne.

find et godt tilbud banner 2023

Gudernes værk er bevogtet af Sfinksen med det listige smil og de store poter, og vi får klikket mange gange på de medbragte kameraer. Kættersk tænker vi, at det er synd, at Sfinksen har en dårlig hårdag med mange fugle på issen og i boksernæsen, men det gør ikke noget.

Der skal meget mere end en dårlig hårdag til at ødelægge en så fuldendt rejseoplevelse, og verdens officielle vidundere er nu kommet med på listen over steder, vi nok bare skal hen. For andres billeder i hovedet er godt, men billeder, man selv har taget, er nu engang bedre.

Rigtig god tur til Egypten og Pyramiderne!

Find de bedste og billigste flybilletter her

Dette indlæg indeholder links til nogle af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil se, hvordan det foregår med samarbejder, så kan du trykke her.

Om forfatteren

Jacob Jørgensen, redaktør

Jacob er en munter rejsenørd, der har rejst i snart 100 lande fra Rwanda og Rumænien til Samoa og Samsø. Jacob er medlem af De Berejstes Klub, hvor han har været bestyrelsesmedlem i fem år, og han har en omfattende erfaring med rejseverdenen som foredragsholder, magasinredaktør, rådgiver, forfatter og fotograf. Og naturligvis vigtigst af alt: Som rejsende. Jacob nyder både at rejse traditionelt som fx bilferie til Norge, krydstogt i Caribien og storbyferie i Vilnius, og mere ud-af-boksen rejser som solotur til Etiopiens højland, road trip til ukendte nationalparker i Argentina og vennetur til Iran.

Jacob er landeekspert på Argentina, hvor han har været 10 gange indtil videre. Han har tilbragt næsten et år i alt på at rejse igennem de mange forskelligartede provinser, fra pingvinlandet i syd til ørkener, bjerge og vandfald i nord, og har også boet i Buenos Aires i et par måneder. Derudover har han særlig rejseviden om så forskellige steder som Østafrika, Malta samt landene omkring Argentina.

Udover rejseriet er Jacob en hæderlig badmintonspiller, Malbec-fan og altid frisk på et brætspil. Jacob har desuden haft en karriere i kommunikationsbranchen i en årrække, senest med titel af Communication Lead i en af Danmarks største virksomheder, og har i en del år desuden arbejdet med den danske og internationale mødeindustri som konsulent, bl.a. for VisitDenmark og Meeting Professionals International (MPI). Jacob er i dag også ekstern lektor på CBS.

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Emner

Rejsebilleder fra Instagram

Cannot call API for app 591315618393932 on behalf of user 10223349763506603

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.