RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Afrika » Madagaskar » Madagaskar-rejse: Søde landsbyboere og nuttede halvaber
Madagaskar - barn kvinder kultur - rejser
Madagaskar

Madagaskar-rejse: Søde landsbyboere og nuttede halvaber

blank blank

Madagaskar-rejse: Søde landsbyboere og nuttede halvaber er skrevet af Lene Kohlhoff Rasmussen

Madagaskar-rejse

En farlig nat på min Madagaskar-rejse

”Det er meget farligt i nat. Der er landevejsrøverne, og de er i ledtog med politiet,” fortæller min sidemand i bussen. ”Politiet låner deres våben ud til røverne for at få del i tyvekosterne. Der er sågar politimænd blandt røverne.” Inden min Madagaskar-rejse havde jeg ikke hørt advarslerne om natkørsel, før jeg sidder i en af de berygtede natbusser. Inde på bus stationen venter 5-6 minibusser, indtil de alle er klar til at køre. De vil følges ad, så de kan hjælpe hinanden, hvis vi i nattens mulm og mørke skulle blive stoppet af en flok landevejsrøvere. Min sidemand er en ung ingeniørstuderende. Han fortæller, at han altid har drømt om at blive rig. Da han så, at politimænd altid havde mange penge, besluttede han sig for, at det ville han være, når han blev stor, men hans far ville ikke give ham lov. De tjener beskidte penge, havde faderen sagt.

”Din far er klog mand, det var godt, du lyttede til ham,” svarer jeg.

”Ja,” siger den unge mand og nikker. ”Om dagen fanger de forbrydere, men om natten er de det selv. Det bliver mange af politimændene skøre i hovedet af. De drikker, og flere af dem ender med at begå selvmord.” Heldigvis undgår vi at blive stoppet af politibetjente og landevejsrøvere den nat. De lokale busser, jeg kørte med på min Madagaskar-rejse, blev dog jævnligt stoppet af politiet, og jeg lagde mærke til, at chaufførerne altid gav dem pengesedler, før vi fik lov til at køre videre. Infrastrukturen på Madagaskar er mildest talt elendig. Vejene er hullede, og de overfyldte busser er et mareridt at køre med. De kører jævnligt i stykker, eller også glemmer chaufførerne at fylde nok brændstof på. Et par gange endte jeg med at sidde ved vejsiden og vente på den næste bus.

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Madagaskar - ko vogn landbrug - rejser

Hvad er straffen for at stjæle en ko på Madagaskar?

Jeg tænkte, at det måske ville være mere afslappende at forsætte min Madagaskar-rejse med en båd ad Tsiribihina-floden. Jeg forstillede mig at sidde og få frisk luft og vind i håret, mens jeg nyder naturen, der langsomt glider forbi, men jeg blev snart klogere. Flodprammen er mere overfyldt end busserne, og det er ulideligt varmt. Der stinker af diesel, og larmen fra motoren er øredøvende. Ved siden af mig sidder en politibetjent sammen med en forbryder. Forbryderen har håndjern på og en metalkæde om fødderne. Han er lige blevet arresteret for at stjæle en ko. Straffen for at stjæle en ko på Madagaskar kan være helt op til fem års fængsel, fortæller betjenten. Forbryderens kone og barn er også med i båden. Hun har en kurv med sig med gryder, potter og pander. De næste fem år er hun familiens eneforsørger, og hun skal samtidig bringe mad til sin mand i fængslet, mens han afsoner. Hendes skæbne gjorde stort indtryk på mig, da hun bærer en lige så stor straf som ham, og jeg ved ikke, om hun har været medskyldig i tyveriet eller ej. Den eneste i familien, der helt sikkert er uskyldig, er deres toårige søn, som hun sidder med på skødet. Fem års fængsel for at snuppe en anden mands ko, lyder som en voldsom hård straf, men på Madagaskar har en ko en meget høj værdi. Køer bruges også som medgift, og en smuk hustru koster fire køer.

Fem år i spjældet for en smuk kone

Befolkningen på Madagaskar er opdelt i 18 etniske grupper eller stammer. Hos en af stammerne i det sydlige Madagaskar er tyverier af køer meget almindelige, og unge mænd stjæler dem udelukkende for at komme i fængsel. Kvinderne vil nemlig have en stærk mand, og en, der har overlevet et fængselsophold, anses for at være stærk og udholdende. Forbryderen i båden på Tsiribihina-floden er dog fra en anden stamme. Han har udelukkende stjålet koen for at berige sig selv, og han har formegentlig ikke penge nok til at bestikke politimanden for at undgå fængselsstraf.

Se månedens bedste rejsetilbud her

Madagaskar-rejse - kvinde kultur natur - rejser - landsbyboere

Søde landsbyboere og nuttede halvaber på min Madagaskar-rejse

Jeg ville ikke sejle med flodprammen efter mørkets frembrud, så jeg stiger af båden ved en lille landsby på halvvejen. Her bliver jeg indlogeret i en kummerlig hytte, der er bygget af kokasser og med et tag af palmeblade. Men landsbyen er et idyllisk og autentisk sted, så jeg beslutter mig for at blive en dag mere, før jeg rejser videre. Der er kun mig, som den eneste vildtfarende turist. Landsbyboerne er meget imødekommende, og de behandler mig som en æresgæst. Jeg ser børnene, der leger ved flodbredden, mens kvinderne vasker tøj i floden. Mange af kvinderne havde smurt ansigtet ind i hvide ansigtsmasker for at blødgøre huden.

Det skulle gøre dem smukkere. Mændene ror ud for at fange fisk i deres kanoer, som er bygget af udhulede træstammer. Alle har husdyr, og rundt om husene går høns og geder frit omring. Familien, som jeg bor hos, havde fundet en forældreløs lemurunge i skoven, som de havde fodret med sutteflaske, og nu var den familiens højtelskede kæledyr. Jeg så flere lemurer af forskellige arter, da jeg besøgte nogle af nationalparkerne. Her fik jeg også set nogle af mange andre dyr, som heller ikke findes andre steder i verden. Faktisk er 80 procent af øens planter og dyr enestående for Madagaskar. Men lemurerne var hovedattraktionen, og de er nogle af de mest nuttede skabninger, man kan tænke sig.

Her finder du alle vores rejsetilbud til Afrika

Lemur - dyr natur madagaskar - rejser - Madagaskar-rejse

De ligner en blanding af en kat, en hund, en ræv og en abe. Deres lyde giver en unik stemning i nationalparkerne. De grynter, piber, synger lange strofer eller lyder som politisirener. Når de er nede på jorden hopper de sideværts, og i træerne springer de fra gren til gren. Det var netop for at se disse fantastiske lemurer og det specielle dyreliv, at jeg afsluttede min 15 måneder lange rejse i 2014 på denne smukke ø i det Indiske Ocean.

Madagaskar er et oplagt bud, hvis du virkelig ønsker at opleve noget unikt. God rejse!

Læs mere om Madagaskar her

Denne artikel indeholder links til en eller flere af vores samarbejdspartnere. Se hvordan det foregår her.

blank

Om rejseskribenten

Lene Kohlhoff Rasmussen

Lene Kohlhoff Rasmussen rejser ud for at møde nye mennesker og lære om andre landes kultur, historie og religion, men også for at få nogle store personlige udfordringer. Derfor rejser hun på egen hånd til steder, der ligger langt væk fra de gængse rejsemål. Hun vil opleve nogle af de få steder i verden, hvor der stadig findes mystik og eventyr. Læs mere om hendes eventyr på www.kohlhoff.dk.

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Rejsebilleder fra Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.