RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Danmark » Jylland » Sommerhuse i Jylland: Danmarks eget ferieparadis
Danmark Jylland Kystlandet

Sommerhuse i Jylland: Danmarks eget ferieparadis

Sommerhus, Danmark, dansk sommerhus, sommerhuse - rejser
Jylland byder på et hav af lækre og hyggelige sommerhuse. Vi guider dig til, hvor du kan finde både moderne og traditionelle sommerhuse, og hvad du skal opleve i Jylland.
Skodsborg banner Tropical islands Berlin

Sommerhuse i Jylland: Danmarks eget ferieparadis er skrevet af Cecilie Saustrup Kirk.

Sommerhus - klitter - Danmark - rejser

Ferie i Danmark er populært som aldrig før

Hvis der er noget, danskerne har lært, så er det, at vores eget lille land gemmer på et utal af oplevelser og skjulte skatte. Ferier inden for Danmarks egne grænser er eksploderet, og interessen for sommerhuse er steget i takt med det.

Sommerhuse i Jylland er blandt de mest eftertragtede og med god grund. Her har vi smuk natur, hyggelige byer og landlig idyl. Men hvilken slags sommerhus skal det nu være? Skal det være et moderne et af slagsen med pool, pejs og sauna, eller et gammeldags traditionelt fiskerhus, der er som taget ud af en gammel romantisk film?  Og hvor er det nu lige, man finder de bedste sommerhusområder? Vi gennemgår en håndfuld af dem her.

Skagen - Danmark - kilter - strand - sand - fyrtårn - dansk strand - rejser

Sommerhuse i Skagen

Når vi snakker om ferie i Danmark, kan vi næsten ikke komme uden om Skagen. Den kendte perle i Danmarks top er et enormt efterspurgt sommerhusområde. Her er et hyggeligt centrum, afslappet stemning og et hav af seværdigheder.  

Naturen er fabelagtigt her i den nordligste del af Danmark med sandstrande, klitter, hedeområder og plantager. Og tager du hele vejen ud til Grenen, som sandtangen på spidsen af Jylland hedder, kan du få en hel unik oplevelse. Her mødes de to “have” Kattegat og Skagerrak, og bølgerne slår ind imod hinanden, hvilket skaber et smukt og specielt naturfænomen.

Det er strengt forbudt at bade her, da de to have danner en voldsom understrøm, som kan være direkte livsfarligt at bevæge sig ud i. Du kan dog godt soppe og dermed få muligheden for at fortælle, at du har stået med en fod i hvert hav.

Skagen har længe været en populær feriedestination, og du kan stadig finde masser af gamle bygninger, hvor fortidens elite tog på sommerferie. Folk i dag elsker stadig Skagen, og der er sprunget en masse nybyggerier op, som kan tilfredsstille selv de mest moderne ønsker til et sommerhus.

Skal du holde sommerferie i Skagen, bør du være opmærksom på, at byen er særligt eftertragtet i uge 29 – også kendt som ”Hellerup-ugen”. Omkring uge 29 bugner det med turister fra det fashionable Nordsjælland, og festlighederne kan være en attraktion i sig selv. Dog kan det være næsten umuligt at få fingrene i et sommerhus på det tidspunkt – i hvert fald hvis man ikke vil betale en mindre formue for det.

Blåvand - Danmark - Jylland - strand - hav - kilter - hesteskulptur - solnedgang, solopgang - rejser

Blåvand og Hvide Sande – sommerhuse med ren idyl

På Danmarks vestligste punkt finder du Blåvandshuk med sit kendte vartegn Blåvand Fyr. Fra toppen af det 39 meter høje tårn får du en flot udsigt over Vesterhavet, Horns Rev og havvindmølleparken.

Fyret er en del af byen Blåvand, som er blandt danskernes mest foretrukne ferieområder. Her finder du børnevenlige strande, gode restauranter og caféer, unik natur og hyggelige butikker med brugskunst.  

Antallet af sommerhusene har fulgt med efterspørgslen, så der er masser at vælge imellem. Dog skal du være hurtig, da det ikke kun er danskere, som elsker området. Hver sommer vrimler turister til området fra især Tyskland, så finder du et godt tilbud, er det med at slå til med det samme.

Længere nordpå finder du Hvide Sande, som også er et populært sommerhusområde. Hvide Sande er særligt eftertragtet af surfere på grund af de gode vejrforhold, og hvert år afholdes en stor surferfestival under navnet Waterz. Stedet er nemlig særligt velegnet til vandsport, fordi du kan surfe i Vesterhavet på den ene side af Hvide Sande, og på den anden side kan du kite-, wind- og SUP-surfe i Ringkøbing Fjord.

Hvide Sande er en gammel fiskerby, så her finder du de klassiske og romantiske sommerhuse, som mange netop forbinder med danske sommerhuse. Men i takt med byens popularitet er der også kommet flere nybyggede sommerhuse, som opfylder krav om pool, pejs og sauna.  

Vesterhavskysten er generelt et godt valg til en sommerhustur med gode byer langs kysten som Ringkøbing, Esbjerg og Ribe. Desuden finder du også nogle af Danmarks bedste ferieøer i nærheden: Mandø, Rømø og Fanø.

find et godt tilbud banner 2023
Sommerhus, Sommerhuse, Dansk sommerhus - Danmark - rejser

Saksild – Jyllands bedste strand

Saksild er blandt de mindste byer på denne liste men bestemt en af de hyggeligste. Byen har kun 800 indbyggere, men i sommermånederne vokser byen kraftigt. Folk valfarter hertil for den måske fineste strand på den jyske østkyst.

Blød sandstrand, børnevenligt badevand uden høje bølger og understrøm som på Vestkysten, gode toiletfaciliteter og gode parkeringsmuligheder gør det til et yndet feriemål for danskerne. Om sommeren finder du både livreddere på stranden og det Blå Flag, som er garanti for godt badevand.

Området er også perfekt for cykelentusiaster med gode cykelruter og smuk natur. Du kan også tage ned og spille en omgang minigolf på Danmarks ældste minigolfbane, der stammer helt tilbage fra 1947.

Du kan være heldig at finde et gammelt fiskerhus, men primært er det lækre, nye sommerhuse, der findes her. Byen er smukt placeret i Kystlandet midt imellem Aarhus og Horsens og kun 5 kilometer fra Odder, så der er rig mulighed for at kombinere by og land på din ferie. Du kan også tage på øhop, da nogle af Danmarks dejligste øer, som Samsø og Tunø, er lige ude for kysten og Hjarnø og Alrø i Horsens Fjord.

Læs mere om Danmark her

Hav - dansk strand - Danmark - strand - sommerhuse - rejser

Land og by mødes i Vejle

Hvis du virkelig gerne vil kombinere nyt og gammelt, land og by, så skal du til Vejle og Vejle Fjord.

Vejle er blandt Danmarks 10 største byer, og her er du omgivet af betagende natur. Desuden ligger byen lige ud til den smukke Vejle Fjord. Vejle har ikke forfærdelig mange sommerhuse i selve byen, men byen ligger tæt på sommerhusområder, som har huse i massevis, fx Hvidbjerg, Høl og Mørkholt.

De tre feriebyer ligger tæt på hinanden og byder alle på fine flade strande, varieret natur og hyggelig landsbystemning. I Hvidbjerg finder du den fredede Hvidbjerg Kilt, der strækker sig 27 meter over havoverfladen. Fra toppen af den store sandklit får du et fantastisk udsyn over skoven ved Trelde Næs og Vejle Fjord.  

Rundt langs fjorden finder du generelt et væld af smukt placerede sommerhuse; både de gammeldags af slagsen og de nye topmoderne sommerhuse. De emmer af fred og idyl, og når du har behov for lidt mere byliv, så ligger Vejle tæt på.

Sæler- danske sæler - hav, vand, strand, dyr - rejser

Sønderjyllands sommerhuse

Tager du til den sydligste del af Jylland, finder du den perfekte ferieegn. Med kagebord, sønderjysk venlighed og mojn hele døgnet kan din tur i sommerhus kun blive god.  

Der er masser af flotte nye sommerhuse, som har alle de faciliteter, som man kunne drømme om. Kig efter dem i Gråsten, Christiansfeld og langs den jyske vestkyst.

Prøv at planlægge din ferie, så den falder sammen med en af de berømte ringridningsfestivaler. Den ”officielle” nationalsport i Sønderjylland er en begivenhed, som du bare må opleve – så er der garanteret sjov til hele familien.

Den mere aktive og naturelskende familie vil helt sikkert også sætte pris på både Nationalpark Vadehavet og fænomenet ‘sort sol’. Fænomenet opstår, når stærene samles i tusindvis for at tage på træk om foråret og efteråret. Her danner trækfuglene smukke formationer på himlen og ”skjuler” solen – deraf navnet sort sol.

Vil du opleve flere fugle, så tag på vandretur ned til Vadehavet. Her kan der visse dage i det sydvestlige hjørne kaldet Saltvandssøen være over 100.000 vandfugle. Den danske del af Vadehavet er optaget på UNESCOs verdensarvsliste, og hele området er helt sikkert et besøg værd.

Skal du have flere naturoplevelser, så skal du tage til Mandø, som er et ægte naturparadis. Tag ud til sandbanken Koresand, hvor du kan være heldig at samle rav og opleve sæler. Tager du videre til Rømø, kan du se Nordeuropas bredeste strand – her er der masser af plads til at bygge sandslotte.

Uanset hvad så har Jylland masser af sommerhusudlejning og oplevelser i vente – god ferie!

Find dit perfekte luksussommerhus i Skagen her

Om forfatteren

Cecilie Saustrup Kirk

For Cecilie er verden hendes legeplads, og jo oftere hun kommer derud, jo bedre.

Hun har rejst det meste af hendes liv og oplevet alt fra Paris romantiske gader til Tokyos elektroniske neonskilte og Accras naturskønne vildtparker.

Hun elsker at lede efter de skjulte perler inden for kultur, oplevelser og mad, og fortrækker altid den lokale madbod og de autentiske forestillinger, frem for de internationale kædebutikker.

Hun har boet et halvt år i Sydkorea, og er fast besluttet på at bo i et andet land igen engang i fremtiden.

Næste mål på listen er Canadas storslåede vandfald og Australiens farverige koralrev

Tilføj kommentar

Kommentér her

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.