RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Moldova » Moldova og Transnistrien – hvad skal man dog der?
Moldova

Moldova og Transnistrien – hvad skal man dog der?

Moldova - Chisinau, fly - rejser
Hvis du er til uforfalsket øststemning, traditionel mad og fremragende vin så skal du besøge Moldova.

Moldova og Transnistrien – hvad skal man dog der? er skrevet af Jens Skovgaard Andersen.

Moldova - tårn - rejser

Moldova – tradition bag facaden

Skønheden kan være svær at få øje på ved første øjekast. Lille Moldova ligger klemt inde mellem de to store naboer Rumænien og Ukraine, og det er nemt at se lighederne med disse to lande.

rrr banner 22/23

Sproget er rumænsk, men der bliver også talt russisk i den tidligere sovjetrepublik, som stadig kæmper for at finde sin plads på verdenskortet – ikke mindst hos de rejsende.

Moldova er Europas fattigste land, og det kan man godt se mange steder. Der er slidt og ufærdigt, men hvis man giver sig tid til at kigge bag facaden, så er der masser af godt at finde.

Maden er traditionel og landlig – og rigtig billig – og så har de fremragende vin. Landet var kendt som ‘Sovjets vinkælder’, og du kan selv komme ned under jorden, eller rettere ind i bjergene, og se den store vinsamling, som den dag i dag ligger og samler støv på flaskerne.

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Moldova - Milestii Mici, vin, flasker - rejser

Vin- og tidsrejse

Hvis du tager en tur til Mileștii Mici, kan du køre gennem 55 af de 200 kilometer(!) underjordiske vinkældre, hvor vinen ligger på rad og række i små vinkamre og også står opmagasineret i store tønder i de mørke gange.

For at besøge Mileștii Mici skal du bruge en bil for at komme rundt; så stor er samlingen, som i øvrigt er optaget i Guinness’ Rekordbog. Du får selvfølgelig lov at smage på varerne til sidst.

Når du alligevel er ude at køre, så tag et smut forbi området Orheiul Vechi, hvor grønne landskaber, små landsbyer, kirker og bjergklostre lokker.

Moldova kan godt føles lidt som en rejse tilbage i tiden, når du går rundt mellem de traditionelle huse med brønd og das – en ganske særlig oplevelse. Mange af husene har forrådsrum i kælderen fulde af hjemmesyltede grøntsager og hjemmelavet kompot, som er en saft lavet på frugter.

Se de bedste rejsetilbud her

Find de billigste flybilletter til destinationen her

Europas grimmeste hovedstad

Jeg var hjemmefra blevet fortalt, at Chisinau skulle være med i opløbet til den tvivlsomme titel ’Europas grimmeste hovedstad’, og det satte selvfølgelig forventningerne temmelig lavt fra start. Heldigvis blev jeg positivt overrasket.

Byen er ikke decideret smuk, men med en lille smule nysgerrighed – og ikke mindst en god lokal guide – er der en hel del små hyggelige steder at udforske.

Selvfølgelig er der masser af forfald, og det kan være smukt i sig selv, men Chisinau er også en by med spirende kunst og med god sans for hyggestunder.

Restaurantområdet The Village og barerne omkring universitetet tæt på centrum kan sagtens konkurrere med andre byers udeliv, og prisniveauet er mildest talt fornuftigt.

2022 er et brag af et rejseår! Se her hvorfor og hvordan

Overnatning i Chisinau

Der er selvfølgelig en stribe gode hoteller rundt om i byen, men selv boede jeg på hostel under mit besøg. Det har jeg ikke fortrudt; det var simpelthen et af de hyggeligste hostels, jeg nogensinde har boet på.

Værterne gjorde virkelig noget ud af at give gæsterne en god oplevelse af Chisinau og Moldova, og det er ikke uden grund, at de scorer meget højt på karakterlisten.

Amazing Ionika Hostel ligger lige ved siden af universitetet i en baggård, og der er kun få skridt til barer og restauranter med yderst studievenlige priser.

Nattelivet er fremragende, selvom man som skandinav lige skal vænne sig til, at der er forskellige regler for mænd og kvinder, når man skal på bar. Det kan godt betale sig at være kvinde, hvis man vil undgå at stå i kø og betale entré.

Da jeg besøgte landet, var der en helt særlig fokus på kvinderne, og det skyldtes, at det var i dagene omkring 8. marts. Denne dato er kvindernes kampdag verden over, men i Moldova går mændene all-in på blomster og gaver til konen, kæresten, veninden, datteren, lærerinden – og selvfølgelig deres mor. En rigtig fin tradition, som gjorde besøget i landet endnu bedre.

Find de bedste og billigste flybilletter her

Transnistrien

Transnistrien – det sidste Sovjet

I den østlige del af Moldova på den anden side af floden Dnestr ligger Transnistrien. Om det er et selvstændigt land, en moldovisk provins eller noget derimellem er svært at afgøre.

Området har eget flag med hammer og sejl, egen valuta – rubler i metal og plastic – og egne grænsevagter, som tager deres opgave meget alvorligt. Man får ikke et stempel i passet på grænsen mellem Moldova og Transnistrien, men der skal udfyldes papirer og udføres bureaukrati. Sådan må det være.

De taler russisk i Transnistrien og bruger kyrilliske bogstaver, så man er ikke i tvivl om, at man er kommet til et andet land – eller i hvert fald en anden kultur.

Tiraspol er hovedstad og den største by i Transnistrien, og her finder du statuer af Lenin og af faldne helte, ligesom du vil lægge mærke til flagene af de andre små tidligere Sovjet-republikker, som er de eneste, der anerkender Transnistrien som en selvstændig stat.

På den store verdensscene bliver den selverklærede republik ikke anerkendt af nogen, men det ser ikke ud til at være en hindring i dagligdagen.

Med egen nationalhymne, egen præsident, eget postvæsen, eget militær og så videre, er Transnistrien under alle omstændigheder en oplevelse for sig.

En af Moldovas store seværdigheder ligger lige inden for grænsen af Transnistrien. Det er borgen i Bender, som har spillet en vigtig historisk rolle også for svenskerne, da det var herfra, Sverige blev regeret i fire år, mens den svenske konge Karl den Tolvte opholdte sig på borgen i starten af syttenhundredetallet.

I dag er borgen et vigtigt historisk mindesmærke, og du kan blandt andet opleve torturinstrumenter og en fin udsigt over floden Dnestr.

Hvis du vil besøge Transnistrien, så husk kontanter, som du kan veksle til transnistriske rubler, da det er eneste gangbare valuta. Til gengæld er disse rubler ikke meget værd, når du rejser ud igen.

Her finder du gode tilbud på overnatninger

Moldova - Bender, borg, Transnistrien - rejser

Under overfladen i Moldova

Hvis du vil have mest muligt ud af din rejse til Moldova, så vil jeg anbefale at hyre en guide. Man kan sagtens selv rejse rundt, og der er generelt sikkert og fredeligt.

Men landets store værdier ligger lidt skjult under overfladen, og det er en stor fordel at have en lokal stemme til at fortælle dig, hvor du skal lede. Den politiske situation kan være svær at gennemskue, og der er stadig en stemning af, at “den, som lever skjult, lever godt”.

Jeg plejer ikke at rejse med guide, men denne gang var jeg meget glad for, at jeg valgte at få hjælp af en med lokalkendskab. Og jeg glæder mig til at komme tilbage en anden gang og grave videre efter Moldovas herligheder. Moldova fortjener bedre end at leve i skyggen.

Her finder du alle vores rejsetilbud til Europa

God rejse!

Moldova, sø, bygning, natur, Transnistrien, rejser

Hvad skal man se i Moldova og Transnistrien? Seværdigheder og attraktioner:

Vingården Mileștii Mici

Orheiul Vechi

Hovedstaden Chisinau

Restaurantområdet The Village

Floden Dnestr

Transnistrien

Dette indlæg indeholder links til nogle af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil se, hvordan det foregår med samarbejder, så kan du trykke her.

Dette indlæg indeholder links til nogle af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil se, hvordan det foregår med samarbejder, så kan du trykke her.

nyhedsbrev banner 22/23

Om forfatteren

Jens Skovgaard Andersen, redaktør

Jens er en glad rejsenørd, der har rejst i over 60 lande fra Kirgisistan og Kina til Australien og Albanien. Jens er uddannet i Kinastudier, har boet i Kina i 1½ år og er medlem af De Berejstes Klub. Han har en omfattende erfaring med rejseverdenen som rejseleder, foredrag, rådgiver, forfatter og fotograf. Og naturligvis vigtigst af alt: Som rejsende. Jens går ofte efter steder, hvor der også er mulighed for at se en god fodboldkamp i selskab med andre inkarnerede fans og har en særlig forkærlighed for Boldklubben FREM, hvor han sidder i bestyrelsen. For de fleste er det oplagt at se op til Jens (han er knap to meter høj), og så er han 14-dobbelt mester i TV-quizzen Jeopardy og stadig single, så hvis du ikke kan finde ham ude i verden eller på et fodboldstadion, kan du nok finde ham ude at turnere i det københavnske quiz-miljø.

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Emner

Rejsebilleder fra Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.