RejsRejsRejs » Rejseguides » Job i udlandet: Flyt studiet og arbejdet ud i verden
Rejseguides

Job i udlandet: Flyt studiet og arbejdet ud i verden

Job i udlandet
Der er mange måder at rejse på, og rejsedrømmen kan sagtens kombineres med studiet, praktikken eller jobbet. Få redaktionens bedste tips.
Skodsborg banner Tropical islands Berlin

Job i udlandet: Flyt studiet og arbejdet ud i verden er skrevet af Redaktionen, RejsRejsRejs.

Malaysia, Kuala Lumpur, Asien, rejser

Tag jobbet, praktikken eller studiet med på rejsen

Der er mange måder at komme ud at rejse på. Hvis du er begrænset af hvor meget ferie, du har til rådighed, kan du vælge at kombinere med dit arbejde eller studie og gøre rejsen til en del af din hverdag.

Men hvad er mulighederne for at komme ud i længere tid end en almindelig ferie?

På redaktionen har vi samlet vores erfaringer med udlandsophold og giver her vores bud på, hvordan du kan kombinere dit job, dine studier og din orlov med rejser i udlandet – og få turen til at vare lidt længere.

Udveksling - studerende - universitet - uddannelse i udlandet - rejser

Udveksling og uddannelse i udlandet

På redaktionen mener vi, at den bedste uddannelse er den, du får ved at rejse. Og heldigvis findes der et hav af forskellige måder at gøre det på.

Det har længe været populært at studere i udlandet for eksempel på udveksling i gymnasiet på high school eller på sprogskole i sommerferien. Tidligere var det mest almindeligt at tage til engelsktalende lande, men nu kan du tage på udveksling i næsten alle lande.

Det giver en unik mulighed for at komme helt tæt på kulturen i det pågældende land og få styrket sprogkundskaberne, og værtsfamilien vil helt sikkert arrangere ture til spændende steder, de gerne vil vise frem.

På de videregående uddannelser er der også god mulighed for at læse i udlandet. Enten gennem udveksling, eller fordi en del af uddannelsen lige så godt kan tages på et andet universitet. Det er en oplagt mulighed at benytte sig af. På redaktionen har vi blandt andet læst et semester i Seoul og Beijing.

At læse i udlandet giver en vis struktur i din hverdag, når du rejser i længere tid. Mange uddannelsesinstitutioner i Danmark har endda samarbejdsaftaler med tilsvarende skoler i udlandet. Hvis ikke der er eksisterende kontakter, kan det kræve lidt ekstra benarbejde, men det gør en kæmpe forskel at tage en del af uddannelsen i udlandet og samtidig få lov til at opleve et andet land helt tæt på.

Flere højskoler i Danmark tilbyder også rejser, og enkelte skoler er placeret i udlandet. Blandt andet Zanzibar Højskolen, der ligger i eksotiske omgivelser på Zanzibar og er et perfekt udgangspunkt for videre rejser – og også volontørophold i andre afrikanske lande, som vi selv har prøvet på redaktionen.

Frivillig - praktik - rejser - volontør

Praktik og frivilligt job i udlandet

Som studerende kan rejsebudgettet være lavt samtidig med, at udlængslen er stor, og ferierne er lange. På de fleste uddannelser er der enten afsat et semester til praktik, eller der er mulighed for selv at få det stablet på benene. Og hvorfor ikke tage praktikken i udlandet? Også det har vi selv gjort på redaktionen i blandt andet Bruxelles og Indien.

Det er en rigtig god måde at komme afsted på og giver anledning til at opleve landet på en helt anden måde. Så om du læser på universitetet, uddanner dig til pædagog, lærer, læge eller andet, så er der gode muligheder for at komme af sted.

Et praktikophold er en overskuelig periode at rejse ud i. Tal med dit uddannelsessted og undersøg hvilke muligheder, de har for praktik i udlandet. Studerende på meritgivende praktikophold kan ovenikøbet tage SU’en med. Desuden yder flere praktiksteder tilskud til opholdet, og ofte er det muligt at søge legater, som kan hjælpe dig med det økonomiske aspekt.

En anden mulighed er at lave frivilligt arbejde i en kortere eller længere periode. Det kan kombineres med en eksisterende rejse og samtidig give nogle helt særlige oplevelser. Det mest oplagte er at blive frivillig hos en lokal NGO eller på et børnehjem, men det kan lige så vel være som frivillig ved en sportsbegivenhed, som fredsvagt eller valgobservatør. Der er uanede muligheder, og vi har på redaktionen selv gjort brug af dem i fx Ukraine.

Læs mere om andre udlandsoplevelser her

find et godt tilbud banner 2023
Australien - Sydney - Operahuset - rejser

Working holiday – arbejde på ferien

Kombinationen af at rejse og arbejde undervejs, giver dig en særlig adgang til den lokale kultur og befolkning – og får samtidig budgettet til at række længere på rejsen.

New Zealand, Australien og Canada er blandt de mest populære og nemme destinationer at søge et arbejdsferievisum til. Her kan du både give dig i kast som tjener, rengøringsassistent, servitrice i en isbod, arbejde i landbruget eller noget helt femte. Det kan forlænge dit ophold, fridagene kan bruges til at udforske nærområdet, og du vil få gode kontakter, der kan være værdifulde for din videre færd.

En anden mulighed er at blive au pair og blive indkvarteret hos en lokal familie. Det er en mere tryg måde at tage ud på og opleve et andet land, da du er privat indkvarteret. Det betyder naturligvis, at fleksibiliteten er mindre i forhold til at rejse på egen hånd, men til gengæld vil du opleve at komme helt tæt på kulturen i et andet land, og du vil selv kunne rejse i ferier og på fridage. 

Du kan også vælge at blive gast på et skib og få en unik oplevelse på oceanerne, samtidig med at du arbejder på skibet.

Det er super sjovt at kombinere et job i udlandet med at rejse – også hvis arbejdet er ulønnet.

Ski - skiguide - alpin - job i udlandet - sæsonarbejde

Tag ud som guide

Et job i udlandet kan forme sig på mange måder for en kortere eller længere periode. Tidligere var det populært at tage til Israel i kibbutz. I dag har andre former for sæsonarbejde taget over. For eksempelvis som ski-guide i de østrigske alper. Det har længe været en populær kombination af skiferie, udlandsophold og afterskiing.

En anden mulighed er at blive guide for et rejseselskab. Her kan du rejse rundt i dine yndlingsdestinationer – fx i Kina, som vi har gjort – og samtidig få penge for det. Som guide, kan du enten vælge at blive ansat på destinationen eller tage af sted som rejseleder på arrangerede rejser. Når du ikke har hænderne fulde med gæsterne, har du friheden til selv at rejse rundt.

Se vores webshop her, hvor du blandt andet kan få rejseudstyr og visum til dine rejser

Rejser - arbejde i udlandet - strandbar

Job i udlandet – tag arbejdet med

Drømmer du om at kombinere dit lønnede arbejde med rejser, er der forskellige muligheder for det. Du kan for eksempel søge ind i de brancher, hvor arbejdsopgaverne har internationalt fokus, eller du kan prøve at blive udstationeret.

Hvis du arbejder for en NGO, i en virksomhed med, som har kontorer eller afdelinger i udlandet eller noget helt tredje, vil chefen måske ikke stå i vejen for, at du for en kortere eller længere periode rykker dit job udenlands. Desuden er det oplagt at lægge ferie i forlængelse af arbejdsrelaterede opgaver i udlandet.

Trækker det i dig at opholde dig ude i længere tid, kan du vælge at lade dig udstationere og leje dit hjem ud i Danmark. Det giver dig mulighed for at fordybe dig i den lokale kultur – og eventyret er tæt på hele tiden, hver gang du bevæger dig rundt. Når du rejser på grund af en stilling i udlandet, bliver det også nemmere at få et visum, og ofte kan du få hjælp af arbejdspladsen til at finde et sted at bo og andre praktikaliteter.

Er du arbejdssøgende og gerne vil afsøge mulighederne for et job i udlandet – og samtidig opleve noget andet end herhjemme – så har du lov til at tage afsted med dagpenge i op til tre måneder. Det forudsætter dog, at du er medlem af en a-kasse, og det gælder kun for EØS-landene – det vil sige EU-landene plus Schweiz, Island, Liechtenstein og Norge.

Find billige flybilletter her

Digital nomade - job i udlandet - rejser

Bliv digital nomade eller tag på orlov

Den ultimative rejse- og arbejdsform er, at løse arbejdsopgaverne på distancen. Som digital nomade kan du bevæge dig rundt fra destination til destination, og arbejdet kan den ene dag foregå fra en strandbar på Koh Phangan i Thailand og den næste i en skyskraber i Singapore.

Det kræver selvfølgelig, at du har et fleksibelt job, hvor du selv kan tilrettelægge din tid, og at det ikke spiller nogen rolle, om opgaverne løses fra Danmark eller i udlandet. Og naturligvis adgang til en hurtig internetforbindelse.

En anden mulighed er at tage orlov fra dit arbejde for en kortere eller længere periode. Det er oplagt at gøre det i forbindelse med barselsorloven, hvor du for en stund kan fordybe dig i familien, samtidig med, at I oplever en masse spændende sammen.

Rejser - job i udlandet

Job i udlandet det skal du huske:

  • Arbejdsvisum: Hvis du vælger at arbejde ude som fx au pair, sæsonarbejder eller bliver udstationeret, så er det vigtigt at have styr på dit arbejdsvisum. I nogle lande kan det være enormt tidskrævende og en længere proces. Til gengæld får du mere status af at være ‘lokal’ og kan fx købe billetter og leje bolig på lokale vilkår 
  • Rejseforsikring: På enhver rejse kan der ske uforudsete ting, så en dækkende rejseforsikring er dermed også et must
  • Bopæl i Danmark og i udlandet: Hvis du rejser ud i mere end seks måneder, har du pligt til at melde din flytning til Folkeregistret. Til gengæld er du hos de fleste virksomheder fritaget fra at betale skat i Danmark i perioden
  • Tilmeld dig ‘Danskerlisten’: Uanset om du rejser ud i længere eller kortere tid, er det altid en god idé at tilmelde sig Udenrigsministeriets danskerliste. Så kan de få fat på dig, hvis noget skulle opstå i Danmark eller i det land, hvor du befinder dig
  • Tilmeld fora på digitale platforme: Det kan være rart at have kontakt med andre ligesindede, når du tilbringer længere tid i udlandet. For de fleste destinationer findes der fora på Facebook, hvor du kan stille spørgsmål om alt lige fra, hvor du kan købe godt brød til ejendomskontakter, der kan hjælpe med en bolig

Der er ualmindelig mange måder at komme ud at rejse på. Et fast job, uddannelse, familie eller et hus behøver bestemt ikke at være nogen forhindring for at tage ud i længere tid. Det hele kan sagtens kombineres.

Skulle du komme til at savne Danmark undervejs, er der også gode råd for det. Hvad end du savner tarteletter, øllebrød eller Matador Mix, så kan du altid få det tilsendt direkte fra Danmark med Posten.

Det handler ofte om at vælge rejsen til, når det er muligt. Det kan også være, at de drømme og planer, du allerede har, kan komme til at inkludere en rejse. Hvis du sætter rejsen forrest, er det kun din fantasi, der sætter grænser for, hvordan du kan rejse og arbejde.

Se mange flere guides til, hvordan du får flere og bedre rejser i dit liv

Rigtig god fornøjelse med din uddannelse, din praktik eller dit job i udlandet.

Om forfatteren

Redaktionen, RejsRejsRejs

RejsRejsRejs.dks faste redaktion deler både egne personlige tips og tricks og fortæller om alt det, der sker i rejseverdenen.
Vi skriver artikler og guides, laver konkurrencer og giver dig de bedste rejsetilbud, rejseforedrag og rejsesjov.

Tilføj kommentar

Kommentér her

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.