RejsRejsRejs » Rejseguides » Orlov: Den store guide til din rejseorlov
Rejseguides Sydafrika

Orlov: Den store guide til din rejseorlov

Road trip, familie, orlov - rejser
Det kan være skræmmende at holde fri fra sit arbejde i to måneder, for at tage ud og rejse. Hvad med penge, arbejde og hverdag? Vi giver dig her den store guide til en vellykket rejseorlov.

Orlov: Den store guide til din rejseorlov er skrevet af Mikkel Bechshøft.

Pas, Boardingkort, Rejser - orlov

Giv dig selv et pusterum, og tag orlov

Har du nogensinde leget med tanken om at tage et reelt pusterum fra jobbet og hamsterhjulet? Ikke bare at udvide sommerferien fra tre til fire uger, men virkelig rive måneder ud af kalenderen.

rrr banner 22/23

Pakke sydfrugterne, ungerne, badebukserne og stort set intet andet for så at leve fra dag til dag i en længere periode. Altså tage orlov fra jobbet? Så er du ikke alene.

Men det er bare lige det med, at tage springet og rent faktisk få det gjort. Det lykkedes for denne skribent. Her får du en introduktion til, hvordan du og familien kan realisere en oplevelse for livet.

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Sydafrika, zebra, safari - rejser

Sådan bliver det muligt at rejse i længere tid

I januar og februar 2018 var jeg og min lille familie med et barn på fem år på vores livs rejseoplevelse i Sydafrika. Min bedre halvdel og jeg havde meget gavmildt fået mulighed for at holde orlov uden løn fra vores respektive jobs.

Det muliggjorde – sammen med en større opsparing og lidt arveforskud – at vi kunne tage to måneder ud af kalenderen. Nu kunne vi realisere en gammel drøm om en lang, sammenhængende rejse med vores søn.

Ideen formede sig allerede i 2011, da vi rejste uden barn på en lignende tur i fire måneder. Dét måtte vi gøre alt for at opleve igen. Derfor startede vi opsparing et par år før, vi planlagde at rejse.

Vi begyndte for alvor at diskutere destinationen et års tid før. Egentlig havde vi planlagt orloven til 2017, da vores søn var 4 år. Men et internt jobskifte gjorde det knap så passende, og derfor blev turen udskudt med et år.

Dette viste sig at være et rent held, eftersom fem år ved eftertanke virker til at være den helt rigtige rejsealder. Vores søn havde alle sanser åbne, sugede til sig, kunne forstå og forholde sig til mange flere ting og var langt mere selvhjulpen. Så hermed det første råd til rejseorlov med børn: Hvis du kan, så vent til de er fem år.

Se de bedste rejsetilbud her

Find de billigste flybilletter til destinationen her

Tips, Drikkepenge, Dollars, Rejser

Kunsten at lægge rejsebudget til din orlov

Den største barriere for at tage orlov til rejsen er for de fleste nok økonomien. Men du skal jo også lige have mulighed for det i forhold til dit arbejde eller studie. Jeg tror ikke, der er mange andre gode råd end at mærke efter, hvordan det vil blive modtaget.

Og så egentlig bare få spurgt i rigtig god tid. Vi luftede begge tanken om rejseorlov ét år før, så der var god tid til planlægningen på arbejdet, og så gik det igennem.

Økonomien er til gengæld en sværere størrelse. Hvad koster det at rejse? Kan man udleje sit hus eller lejlighed? Hvad med mistede lønindtægter og mindre optjent ferie? Kan noget ferie udskydes?

Vi er ikke til helt primitiv backpacking, værdsætter god mad og har den holdning, at er man først afsted, så skal der være råd til de eventyrmuligheder, som byder sig.

Vi endte med at bruge cirka 150.000 kroner på selve rejsen og dertil kom så manglende arbejdsindtægt for to. Så ja, det er ikke gratis at holde rejseorlov. Men hold nu op, hvor er det alle pengene værd.

Her er et godt flytilbud til Cape Town – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

Sydafrika - Cape Town - rejser

Valg af destination og rejseform

Så er der valget af destination og rejseform. Det hænger tæt sammen. Vi havde vel stort set alle Lonely Planets rejseguides hjemme hen over vinteren for at mærke efter, fornemme, diskutere, overveje, blive klogere på – og til sidst totalt forvirrede over – hvor vi ville hen. Så det hele endte med, at vi tog udgangspunkt i, hvordan vi gerne ville rejse.

Vi ville:
1) Rejse i autocamper, så vi kunne have huset med, pakke ud én gang og få en tryg base
2) Kunne opleve stort set hele destinationen i løbet af de to måneder, så vi kunne sige, at nu har vi virkelig set dét sted

Og så gjorde det heller ikke noget, hvis landet ikke var for dyrt at rejse i, vejret var godt og rejsetiden nogenlunde overskuelig. De parametre efterlod os med Sydafrika, som vi også tidligere havde besøgt på en kortere tur. Det viste sig at være det perfekte land for os.

2022 er et brag af et rejseår! Se her hvorfor og hvordan

Sydafrika, natur, safari - rejser

Er det virkelig pengene værd?

Hvorfor er sådan en orlov alle de anstrengelser og penge værd? Hvad gør det ved én? Først og fremmest rykker det én som menneske, forælder og familie.

Derudover har vi haft den utrolige oplevelse at tilbringe to måneder tæt sammen 24 timer i døgnet. Før rejsen tænkte vi, om det overhovedet kunne gå. Ville vi blive vanvittige så tæt sammen i så lang tid? Ville vi kunne ’holde børnehave’ hver dag i to måneder?

Om vi kunne! For pludselig er alle – og jeg mener alle – forpligtigelser væk. Der er ingen mobil, intet Facebook, ingen familiefødselsdage, ingen indkøbsture i Netto, ingen pligter, intet husligt arbejde, intet. Kun kvalitetssamvær, Uno, højtlæsning, ispinde, storslået natur og væren.

Men Sydafrika er også et dilemmafyldt rejseland – og dermed måske anderledes, end hvis turen var gået til Thailand i to måneder.

Her er et godt tilbud på hotel i Cape Town – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

Sydafrika - pingvin, rejser

Orlov i Sydafrika

I Sydafrika bliver man tvunget til at forholde sig til race, klima, økonomiske forhold, levestandard, materialisme, korruption, dyreudryddelse, naturbeskyttelse, sikkerhed, ytringsfrihed – ja, jeg kunne blive ved.

Og det er egentlig ikke en dårlig ting som rejsende og som børnefamilie. At destinationen også tvinger én til svære samtaler og til refleksion over ens eget liv og samfund.

Vi fik talt om fattigdom, udryddelse af næsehorn, vandkrise, apartheid, krig, tolerance, hjælpsomhed og alt muligt andet. Både i voksen- og børnehøjde.

Og dét har virkelig også rykket os efter hjemkomsten: Den står på klimavenlig togrejse til sommer. Mobilen får lov at ligge urørt lidt længere. Vi gør mere af det, som gør os glade. Vi spiller flere brætspil, vi læser mere, vi ser mindre Netflix. Vi husker hinanden på, hvor privilegerede vi er, og vi forsøger at balancere arbejdstid og fritid lidt bedre.

Jeg kan kun opfordre til, at du og din familie springer ud i at tage orlov for at rejse. Og måske endda planlægger det flere gange i karrieren. Dét kommer vi helt sikker til.

Her finder du gode tilbud på overnatninger

børn - rejser - orlov

Vores vigtigste tips til rejseorlov med barn

  • Undersøg grundigt, om I kan regne med at møde andre børnefamilier på destinationen. Det antog vi, men mødte kun pensionister og backpackere uden for byerne. Børn har af og til også brug for at lege med andre børn.
  • Øv jer på ord og vendinger på engelsk hjemmefra, så barnet kan sige eksempelvis “hej, mit navn er” og “vil du lege”.
  • Dit barn kan helt sikkert mere, end du tror. Vi endte med at kunne gå over 10 km på dagsture. Uden brok. Til gengæld med masser af små gættelege og tal-lege fx læg tal sammen, øv tabeller, gæt et dyr, etc.
  • Giv barnet en ’rejsepakke’ til fødselsdag eller jul før turen. Med egen dagbog, kikkert, dyreklistermærker, en bog eller lignende. Vi havde stor glæde af at skrive/tegne dagbog hver dag – og nu er den et minde for livet.
  • Indfør en regel om ’familietid’, ’børnetid’, ’voksentid’ og ’alene-tid’ på turen. Så det er klart for barnet, at ikke al tid er legetid med mor og/eller far. Sæt eventuelt et ur under alene-tid og hjælp barnet med at komme i gang med en aktivitet.
  • Hent lydbøger ned på mobil/iPad hjemmefra, så der er noget at lytte til på køreturene. Far og mor kan godt klare en omgang Brødrene Løvehjerte. Det er faktisk ret hyggeligt at have Ellen Hillingsø i højtalerne på sådan en tur.
  • Husk at afstemme kommunikationsforventningerne med bedsteforældrene. Skyper I hjem hver uge? Hver anden uge? Eller sjældnere? Husk, at I er på orlov, og hele pointen er, at I er væk. Også fra de små ting.
  • Tal om turen med jeres barn cirka to måneder før afrejse. Så er der en overskuelig tid til – og så overskygger turen ikke alt andet for barnet i for lang tid.
  • Knib jer selv i armen hyppigt, og sig: “Wauw, vi gjorde det sgu!”

God tur!

Se alle vores rejsetilbud til Afrika her

Dette indlæg indeholder links til nogle af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil se, hvordan det foregår med samarbejder, så kan du trykke her.

nyhedsbrev banner 22/23

Om forfatteren

Mikkel Bechshøft

Mikkel blev smittet med rejsefeber, da han mødte sin bedre halvdel for 15 år siden. Siden har de to rejst på kryds og tværs af Australien, det sydlige Afrika, den amerikanske vestkyst, Asien og Europa, hvor særligt Frankrig har en stor plads i begges hjerter. Og derfor går årets sommerferie endnu engang til Lac d’Annecy, men denne gang med nattog fra Hamburg, som ingen af dem har prøvet før.

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Emner

Rejsebilleder fra Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.