RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsekommentaren » Karantæne eller ej på rejsen? De her lande er klar til turister
Lufthavn - pas kuffert - rejser
Cypern Færøerne Grækenland Irland Island Italien Norge Polen Portugal Rejsekommentaren Schweiz Slovenien Spanien Storbritannien Sverige Tjekkiet Tyskland Ungarn Østrig

Karantæne eller ej på rejsen? De her lande er klar til turister

Verdens lande åbner og lukker for turister, og reglerne skifter på daglig basis. Her er det, der gælder lige nu.
Østeuropa - julebanner - rejser blank

Karantæne eller ej på rejsen? De her lande er klar til turister er skrevet af Redaktionen, RejsRejsRejs.dk. Artiklen er opdateret og korrekt ved redaktionens afslutning, 13. november 2020.

Indien Dharamshala Prayer Flag Rejser

Verden er i farver

Der er næsten lige så mange forskellige måder at håndtere corona på, som der er lande i verden.

Derfor giver vi dig her et overblik over hvad der sker i verden, og længere nede specifikt i Europa. Så du kan tage dine egne, oplyste valg om at rejse i corona-tiden. Hvis du vil vide mere om at rejse i corona-tiden kan du finde vores corona-vejledninger og artikler her

Tyrkiet - Kappadokien, balloner, klipper, rejse til Tyrkiet - rejser

Verden: Sådan er udviklingen i karantæne, smittetal og indrejserestriktioner

En stribe lande verden over har indtil videre lukket for turister. Det er i sidste ende landene selv, der bestemmer, om de vil have gæster, og det er der nogle af de ellers populære rejselande, der ikke vil lige for tiden. Det er lande som Kina (inkl. Hong Kong og Macau), Japan, Thailand, Indien, Indonesien, Filippinerne, Laos, Taiwan, Sri Lanka, Kasakhstan, Israel og Vietnam i Asien, Australien og New Zealand i Oceanien, Aserbajdsjan og Georgien i Europa og Canada og Chile i Nord- og Sydamerika. I alt er cirka 40 små og store lande lukket for turistrejser lige nu.

De danske myndigheder har valgt indtil videre at fraråde alle ‘ikke-nødvendige’ rejser til alle lande uden for Europa og Schengen uden at se på smittetryk i de enkelte lande. Til gengæld skifter rejsevejledningerne for Europa fra uge til uge. Vi opdaterer løbende herunder.

Hvis du kun skal være i transit i en lufthavn, så er du som udgangspunkt ikke rejst ind i landet. Hvis du skal skifte lufthavn eller hente din bagage for at checke ind igen med et andet selskab, så kan der gælde andre regler afhængigt af, hvor i verden du er.

Hvis du har rejseplaner – eller bare rejsedrømme – til et land uden for Europa, så kan vi anbefale, at du tjekker de følgende links:

  • Den internationale flysammenslutning IATAs interaktive verdenskort over rejserestriktioner er et godt sted at starte.

Se mere om de europæiske landes regler længere nede i artiklen.

Europa: Åbne og lukkede grænser

De fleste europæiske lande åbner og lukker deres grænser for turister alt efter smittetryk. Det er især de lande, hvis økonomi i høj grad afhænger af turister.

Det skiftende smittetryk gør, at tidligere åbne lande kan lukke igen, og at reglerne for karantæne ændrer sig løbende. Vi vil derfor altid opfordre til, at du dobbelttjekker andre steder, inden du overvejer noget, og altid – uanset hvad – tjekker med din egen rejseforsikring.

Europa: EUs egen oversigt over medlemslandene samt EØS-lande.

Den danske regering ændrer løbende rejsevejledningerne for de fleste europæiske lande, og derfor et det muligt at rejse frit til de lande, som betegnes som ‘gule’, og som også er gule på kortet fra Seruminstituttet. Husk dog at være opmærksom på, hvilke regler, der gælder, hvor du er. Og vær også opmærksom på, at reglerne kan ændre sig med meget kort varsel, hvis smittetallet i det pågældende land stiger.

Hvis du rejser til lande, som regeringen endnu ikke har sat på ‘ok-listen’, vil du kunne risikere karantæne ved ankomst, eller endda ved hjemkomst til Danmark, eksempelvis hvis din arbejdsgiver kræver det. Derudover er der forskellige regler gældende for andre landes statsborgere, så de informationer, du finder i denne artikel, vil kun være gældende for danskere.

Se også EUs liste over, hvilke lande der er åbne for danske rejsende

Helsinki - sporvogn sne finland - rejser

Lande som frarådes at rejse til i Europa

Efter at have været gult i en periode er Sverige, Estland, Tyskland, Grækenland, Cypern, Italien, Polen, Bulgarien, Liechtenstein, Slovakiet, San Marino, Schweiz, Storbritannien, Irland, Slovenien, Island, Østrig, Schweiz, Ungarn, Portugal, Holland, Tjekkiet, Frankrig, Kroatien, Belgien, Spanien og Malta rykket til at være orange. Det betyder, at det frarådes at rejse til disse lande pga stigende smittetryk. Også Andorra, Monaco, Luxembourg og Rumænien frarådes indtil videre. Norge har ændret rejsevejledning for danskere, hvilket gør, at du frarådes at rejse dertil, og flere regioner i landet har overskredet grænserne for smittetryk.

I forbindelse med nedlukningen af Nordjylland har Storbritannien indført indrejsekarantæne for alle danskere, som rejser ind i Storbritannien. Der er pt ingen direkte flyforbindelser fra Danmark til Storbritannien.

Tyskland har indført karantænekrav for danskere ved indrejse. Derudover skal man inden indrejse registrere sig på www.einreiseanmeldung.de. Man kan ikke længere registrere sig på papir ved grænsen.

Flere andre lande har karantænekrav for danske statsborgere ved indrejse, så tjek um.dk for de seneste opdateringer, hvis du skal afsted.

Båd, solnedgang, orange - rejser

To kategorier af orange lande i Europa

De lande, som regeringen fraråder pga landenes egne indrejseregler, er ikke omfattet af karantænekrav, når du kommer hjem. De frarådede lande i Europa kan derfor opdeles i to kategorier: Dem med højt smittetryk, hvor de danske myndigheder opfordrer til karantæne, når du kommer hjem, og dem med særlige indrejseregler for danskere, som myndighederne fraråder at rejse til, fordi du skal testes og/eller i karantæne ved ankomst til landet. I den sidste kategori, kan der også være lande, hvor du kun kan komme ind, hvis du har et anerkendelsesværdigt formål eller er statsborger.

Danskere har generelt været frarådet at rejse til andre lande end Schengen-landene indtil 31. august. Om man rejser til lande, der frarådes, er – uanset corona eller ej – ens eget valg under naturlig hensyntagen til andre.

Der vil altid være lande, der står som ikke-anbefalet, og i øjeblikket er det fx lande som Somalia, Yemen og Mali, hvor der stadig er folk, der rejser til. For arbejde eller for eventyr. Grænserne er åbne ud af Danmark – og ind igen som dansk statsborger.

På redaktionen anbefaler vi som udgangspunkt altid, at du følger Udenrigsministeriets retningslinjer. Har du spørgsmål eller brug for hjælp i forbindelse med rejseplanlægningen, så er der altid hjælp at hente i vores aktive rejsefællesskab i Rejsegruppen på Facebook.

Fly - rejser

Test og sikkerhed i lufthavnen

Hvis du alligevel skal afsted, kan du blive testet for coronavirus i Kastrup Lufthavn i et hvidt telt på pladsen foran Terminal 2. Dette er en god mulighed, hvis du skal rejse til nogle af de lande, som kræver en aktuel test, der beviser, at du ikke har coronavirus.

Hvis du bliver testet negativ, kan du på Sundhed.dk få et såkaldt ‘Covid-19-pas’, som du kan fremvise, når du kommer til din destination.

Københavns Lufthavn har udmeldt, at det er obligatorisk at bære maske i alt den tid, du er i lufthavnen og under flyveturen. Masker bør medbringes hjemmefra, men de kan også købes hos 7-Eleven i lufthavnen og i automater samme sted.

Herunder følger åbningsinformation for udvalgte lande.

Belgien - Gent, kanal, huse, både - rejser

Belgien

Belgien er åben for indrejse for lande i EU, Storbritannien samt Schweiz, Norge, Island og Lichtenstein.

Mundbind er et krav i den offentlige transport.

NB: Fra 13. august fraråder de danske myndigheder alle unødvendige rejser til Belgien pga stigende smittetryk. Belgien opfordrer til 14 dages karantæne, hvis man rejser ind i landet fra Danmark. Dette gælder fra 18. september.

Cypern - Afrodites klippe - rejser

Cypern

Det er muligt for danskere at rejse til Cypern uden krav om test eller karantæne. Samtidig skal du have et Cyprus Flight Pass, som du kan søge om, før du skal flyve.

I den offentlige transport er der krav om at bære mundbind.

NB: De danske myndigheder fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Cypern indtil videre.

Finland Helsinki rejser

Finland

Finland har været åbent for indrejse fra en række lande, herunder Danmark, i en periode. Fra 24. august skal danskere i 14 dages karantæne ved indrejse, hvilket gør, at de danske myndigheder fraråder alle unødvendige rejser til Finland indtil videre.

Udsigt over Paris fra Sacre Coeur, Montmartre, Paris, Frankrig, rejser

Frankrig

Frankrig er åbent for indrejse fra de fleste EU-lande, uden at man skal i karantæne ved ankomst.

NB: De danske myndigheder fraråder rejser til Frankrig pga et stigende smittetryk. Følg anvisningerne på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Det er påkrævet at bære mundbind i offentlig transport, og butikker kan også kræve, at kunder bruger mundbind. Hvis du er i tvivl, så følg de lokale.

Færøerne

Færøerne er åben for danske turister. Der er samme anbefalinger som i Danmark om at holde afstand, vaske hænder og undgå forsamlinger.

Når du ankommer til Færøerne, vil du blive testet, og så anbefales du at blive testet igen på sjettedagen.

Grækenland Athen rejser

Grækenland

Ved ankomst i Grækenland kan du blive udtaget til test for coronavirus og indkvarteret på hotel – for egen regning – i 24 timer, indtil resultaterne for prøven er kommet. Selvom Danmark har et lavt smittetryk, kan du risikere at blive udsat for stikprøvekontrol.

Rejsende til Grækenland skal udfylde en formular ved ankomst eller på forhånd. Find formularen her.

NB: De danske myndigheder fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Grækenland indtil videre.

Island rejser

Island

Island har været åben for turister i en periode, men de har nu skærpet indrejsereglerne for danskere, så vi skal testes to gange med 5 dages mellemrum og i karantæne imens. Find flere detaljer på Udenrigsministeriets hjemmeside. Inden ankomst skal du registrere dig hos de islandske myndigheder på dette link.

NB: De danske myndigheder fraråder alle unødvendige rejser til Island pga forhøjet smittetryk.

Disse restriktioner gælder ikke for børn født i 2005 eller senere.

Italien Venedig rejser

Italien

Italien er åben for indrejse fra EU- og Schengen-lande uden krav om karantæne. Der er dog krav om, at du bærer mundbind i forskellige sammenhænge landet over. Tjek de lokale regler, hvor du skal hen.

NB: De danske myndigheder fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Italien indtil videre.

Bergen-norge

Norge

Norge er åbent for danskere, men du risikerer at skulle i karantæne ved ankomst. Pga de skærpede indrejseregler til Norge fraråder de danske myndigheder alle unødvendige rejser til hele landet, selvom Norges smittetryk ikke er over de danske myndigheders grænseværdier.

Regionerne Innlandet, Oslo, Vestland og Viken har overskredet grænseværdierne for smitte og frarådes derfor.

Følg de skiftende lokale anbefalinger via den danske ambassade i Oslo.

Polen - Warszawa, marked, boder - rejser

Polen

Polens grænse er åben for danskere. Karantænereglerne er ophævet – du kan dog stadig blive udtaget til stikprøvekontrol ved ankomst. Vær opmærksom på lokale regler med hensyn til brug af mundbind med mere i det offentlige rum.

NB: De danske myndigheder fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Polen indtil videre.

Portugal - Lissabon, skyline - rejser

Portugal

Portugal er åbent for turister uden krav om karantæne, hvis du rejser til eksempelvis Lissabon, Algarve eller Porto på fastlandet. Du skal dog bruge maske i lufthavnen.

Vær opmærksom på, at øgrupperne Madeira og Azorerne har særlige krav om at udfylde en helbredsformular inden ankomst og at fremvise en negativ coronatest, som højest må være 72 timer gammel.

NB: Fra og med 17. september fraråder de danske myndigheder alle ikke-nødvendige rejser til Portugal. Dette skyldes stigende smittetryk.

Spanien rejser

Spanien

Spanien har åbent for alle turister fra Schengen-lande – og dermed Danmark.

Fra lørdag den 14. november bliver det obligatorisk med en negativ COVID-19 test ved check-in til hotel eller anden turistindkvartering på De Kanariske Øer. Testen skal være foretaget senest 72 timer før. Børn under seks år er ikke omfattet af testkravet.

Fra 23. november vil der være krav om negativ PCR-test ved indrejse i Spanien til alle spanske lufthavne, hvis man ankommer fra et højrisikoland, hvilket inkluderer Danmark.

NB: Den danske regering fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Spanien – herunder de Kanariske Øer – indtil videre pga smittetrykket. Hvis du har bestilt en rejse til Spanien, så tjek med din forsikring, din arbejdsgiver og eventuelt dit rejsebureau, hvad de nye rejseregler betyder for dig.

London - bus big ben storby byguide - rejser

Storbritannien

NB: Fra 24. september fraråder de danske myndigheder alle unødvendige rejser til Storbritannien pga smittetrykket.

Storbritannien har samtidig indført krav om 14 dages karantæne for danskere. Inden afrejsen skal du udfylde en formular for at få lov at rejse ind. Find formularen her.

Sverige havn rejser

Sverige

Sveriges grænser er åbne for danskere.

NB: De danske myndigheder fraråder nu alle ikke-nødvendige rejser til hele Sverige indtil videre.

Tjekkiet - Prag, Karlsbroen - rejser

Tjekkiet

Tjekkiet har åbnet grænserne for blandt andre danskere og tillader nu også forsamlinger på op til 1000 personer.

NB: Fra 10. september fraråder de danske myndigheder rejser til Tjekkiet, da smittetrykket er kommet over den tilladte grænse. Det betyder, at du opfordres til at gå i karantæne i 14 dage ved hjemkomst.

Tyskland bro rejser

Tyskland

Tyskland har været åbent for danskere fra 15. juni uden krav om karantæne eller lignende ved ankomst.

NB: De danske myndigheder fraråder alle ikke-nødvendige rejser til hele Tyskland.

Da Tyskland er en føderal stat med selvstyrende forbundslande, skal du være opmærksom på regionale forskelle med hensyn til krav om mundbind osv.

Østrig Wien rejser

Østrig

Østrig har ikke længere rejserestriktioner for danskere ved indrejse. Vær dog opmærksom på, at der vil være restriktioner, hvis du kommer ind i Østrig fra Italien.

NB: Fra og med 17. september fraråder de danske myndigheder alle ikke-nødvendige rejser til Østrig.

Find alle Udenrigsministeriets rejsevejledninger her – de opdateres løbende

Husk bare, at ligesom med alt andet angående coronavirus, ændrer tingene sig hele tiden. Dobbelttjek med oplysninger fra landenes egne informationssider inden du overvejer noget, og tjek med din egen rejseforsikring.

Hvis du vil vide mere om at rejse i corona-tiden kan du finde vores corona-vejledninger og artikler her.

Bornholm banner 930

Om rejseskribenten

Redaktionen, RejsRejsRejs

Redaktionen, RejsRejsRejs

Kommentér

Kommentér