RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsekommentaren » Karantæne eller ej på rejsen? De her lande er klar til turister
Rejsetilbud - rejser
Cypern Finland Færøerne Grækenland Irland Island Italien Norge Polen Portugal Rejsekommentaren Schweiz Slovenien Spanien Storbritannien Sverige Tjekkiet Tyskland Ungarn Østrig

Karantæne eller ej på rejsen? De her lande er klar til turister

Verdens lande åbner og lukker for turister, og reglerne skifter på daglig basis. Her er det, der gælder lige nu.
blank blank

Karantæne eller ej på rejsen? De her lande er klar til turister er skrevet af Redaktionen, RejsRejsRejs.dk. Artiklen er opdateret og korrekt ved redaktionens afslutning, 19. juni 2021.

Indien Dharamshala Prayer Flag Rejser

Verden er i farver

Der er næsten lige så mange forskellige måder at håndtere corona på, som der er lande i verden.

Derfor giver vi dig her et overblik over hvad der sker i verden, og længere nede specifikt i Europa. Så du kan tage dine egne oplyste valg om at rejse i corona-tiden. Hvis du vil vide mere om at rejse i corona-tiden kan du finde vores corona-vejledninger og artikler her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Tyrkiet - Kappadokien, balloner, klipper, rejse til Tyrkiet - rejser

Verden: Sådan er udviklingen i karantæne, smittetal og indrejserestriktioner

En stribe lande verden over har indtil videre lukket for turister. Det er i sidste ende landene selv, der bestemmer, om de vil have gæster, og det er der nogle af de ellers populære rejselande, der ikke vil lige for tiden. Det er lande som Australien, Kina, Japan, USA, Chile og Marokko. Andre lande kræver anerkendelsesværdigt formål, hvilket ikke omfatter turistrejser. I alt er cirka 40 små og store lande lukket for turistrejser lige nu.

Se det interaktive kort over rejselande fra Skyscanner her

Thailand har fundet en model for at åbne for langtidsrejser, hvor du starter med karantæne. Israel har indgået aftaler med enkelte andre lande om at åbne for hinanden. På den måde er der gang i genåbningen på flere forskellige måder.

De danske myndigheder har fra start valgt at fraråde alle ‘ikke-nødvendige’ rejser til alle lande uden for Europa og Schengen uden at se på smittetryk i de enkelte lande. Til gengæld skifter rejsevejledningerne for Europa løbende, og der er også regionale vejledninger i Europa. Den anbefalede karantæneperiode efter hjemkomst er som udgangspunkt 10 dage og med mulighed for at nøjes med 5 dage. Vi opdaterer løbende herunder.

Hvis du kun skal være i transit i en lufthavn, så er du i reglen ikke rejst ind i landet. Hvis du skal skifte lufthavn eller hente din bagage for at checke ind igen med et andet selskab, så kan der gælde andre regler afhængigt af, hvor i verden du er.

Hvis du har rejseplaner – eller bare rejsedrømme – til et land uden for Europa, så kan vi anbefale, at du tjekker de følgende links:

  • Den internationale flysammenslutning IATAs interaktive verdenskort over rejserestriktioner er et godt sted at starte.

Se mere om de europæiske landes regler længere nede i artiklen.

Se månedens bedste rejsetilbud her

Globus
Kort over smitte fra Riskline

Europa: Åbne og lukkede grænser

De fleste europæiske lande åbner og lukker deres grænser for turister alt efter smittetryk. Det er især de lande, hvis økonomi i høj grad afhænger af turister.

Det skiftende smittetryk gør, at tidligere åbne lande kan lukke igen, og at reglerne for karantæne ændrer sig løbende. Vi vil derfor altid opfordre til, at du dobbelttjekker oplysningerne, inden du overvejer noget, og altid – uanset hvad – tjekker med din egen rejseforsikring.

Europa: EUs egen oversigt over medlemslandene samt EØS-lande.

De danske myndigheder ændrer løbende rejsevejledningerne for de fleste europæiske lande, og derfor er det muligt at rejse frit til de lande og de regioner, som betegnes som ‘gule’. Husk dog at være opmærksom på, hvilke regler, der gælder, hvor du er. Og vær også opmærksom på, at reglerne kan ændre sig med meget kort varsel, hvis smittetallet i det pågældende land stiger.

NB: Fra og 21. april 2021 er verden uden for Europa farvet ‘orange’ efter at have helt rød i måneder. Der er dog stadig lande i det sydlige Afrika samt Brasilien, Indien, Bangladesh, Nepal og Réunion, som er røde og dermed frarådes helt.

Hvis du rejser til lande, som regeringen endnu ikke har sat på ‘ok-listen’, vil du kunne risikere karantæne ved ankomst, eller endda ved hjemkomst til Danmark, eksempelvis hvis din arbejdsgiver kræver det. Derudover er der forskellige regler gældende for andre landes statsborgere, så de informationer, du finder i denne artikel, vil kun være gældende for danskere.

NB: Udenrigsministeriet har fra og med 21. april ændret opfordringen til hjemmekarantæne for erhvervsrejsende, så den ikke gælder karantæne fra arbejdspladsen.

Se også EUs liste over, hvilke lande der er åbne for danske rejsende

Fly, solnedgang, orange - rejser

Lande som frarådes at rejse til i Europa

Ligesom det er tilfældet med resten af verdens lande, fraråder de danske myndigheder alle ikke-nødvendige rejser til de europæiske lande indtil videre. Dette bliver dog ændret inden for kort tid.

Flere andre lande har karantænekrav for danske statsborgere ved indrejse, så tjek um.dk for de seneste opdateringer, hvis du skal afsted.

2021 bliver et brag af et rejseår! Se her hvorfor og hvordan

Banner - Bulli - 1024
Europa, kort, corona - rejser

To kategorier af orange lande i Europa

Når et land bliver betegnet som orange, er der flere ting at være opmærksom på.

De lande, som regeringen fraråder pga landenes egne indrejseregler, er ikke nødvendigvis omfattet af karantænekrav, når du kommer hjem. De frarådede lande i Europa kan derfor opdeles i to kategorier:

– Dem med højt smittetryk, hvor de danske myndigheder opfordrer til karantæne, når du kommer hjem.

– Og dem med særlige indrejseregler for danskere, som myndighederne fraråder at rejse til, fordi du skal gennemgå test og/eller i karantæne ved ankomst til landet.

I den sidste kategori, kan der også være lande, hvor du kun kan komme ind, hvis du har et anerkendelsesværdigt formål eller er statsborger.

Danskere har generelt været frarådet at rejse til andre lande end Schengen-landene siden foråret 2020. Om man rejser til lande, der frarådes, er – uanset corona eller ej – ens eget valg under naturlig hensyntagen til andre.

Der vil altid være lande, der står som ikke-anbefalet, og i øjeblikket er det fx lande som Somalia, Yemen og Myanmar, hvor der stadig er folk, der rejser til. For arbejde eller for eventyr. Grænserne er åbne ud af Danmark til de fleste andre lande – og ind igen som dansk statsborger.

På redaktionen anbefaler vi som udgangspunkt altid, at du følger Udenrigsministeriets retningslinjer. Har du spørgsmål eller brug for hjælp i forbindelse med rejseplanlægningen, så er der altid hjælp at hente i vores aktive rejsefællesskab i Rejsegruppen på Facebook.

Se vores webshop her, hvor du blandt andet kan få rejseudstyr og visum til dine rejser

Fly - rejser

Test og sikkerhed i lufthavnen

Hvis du alligevel skal afsted, kan du blive testet for coronavirus i Kastrup Lufthavn i et hvidt telt på pladsen foran Terminal 2. Dette er en god mulighed, hvis du skal rejse til nogle af de lande, som kræver en aktuel test, der beviser, at du ikke har coronavirus.

Hvis du bliver testet negativ, kan du på Sundhed.dk få et ‘Covid-19-pas’, som du kan fremvise, når du kommer til din destination.

Herunder følger åbningsinformation for udvalgte lande.

Belgien - Gent, kanal, huse, både - rejser

Belgien

Belgien er åben for indrejse for lande i EU, Storbritannien samt Schweiz, Norge, Island og Liechtenstein.

Hvis du kommer fra andre regioner end Region Syddanmark, skal du ved indrejse fremvise en negativ test, som maksimalt er 72 timer gammel, og du skal også i 7-10 dages karantæne.

Rejsende fra Region Syddanmark er ikke underlagt karantænekrav. Alle skal dog udfylde en formular inden indrejse.

Cypern - Afrodites klippe - rejser

Cypern

Cypern kræver, at du udfylder en formular, hvor du skal udfylde, hvilken farve, dit afrejseland er i følge de cypriotiske myndigheder. Danmark er pt rødt land. Det betyder, at danskere skal medbringe negativ test, testes ved ankomst og i isolation derefter.

NB: Fra 14. juni har danske myndigheder farvet Cypern gult, og du skal derfor ikke i karantæne, når du kommer hjem.

Følg seneste opdateringer på um.dk.

Finland Helsinki rejser

Finland

Finland har ikke åbent for turistrejser fra Danmark. Strengt nødvendige rejser kan gennemføres, og indrejserestriktionerne afhænger af, hvilket land du senest har været i. Dette er vigtigt at være opmærksom på, hvis du rejser via eksempelvis Sverige.

Udsigt over Paris fra Sacre Coeur, Montmartre, Paris, Frankrig, rejser

Frankrig

Frankrig er åbent for indrejse fra EU-lande – og dermed også Danmark – uden at man skal i karantæne ved ankomst. Der kan være særlige regler for de oversøiske franske territorier.

Der kræves negativ PCR-test, som er maksimalt 72 timer gammel. Derudover kræver de franske myndigheder, at du udfylder en formular.

NB: Med virkning fra 19. juni er regionerne Bretagne, Nouvelle-Aquitaine, Occitanie, Provence-Alpes-Côte d’Azur og Korsika farvet gule af danske myndigheder, og karantæne ved hjemkomst er derfor ikke nødvendigt.

Ved transit i Paris – Charles de Gaulle skriver Udenrigsministeriet følgende: “Hvis du ankommer til Paris (CDG) uden negativ Covid-19 test, vil du automatisk få foretaget en såkaldt kviktest (antigentest) i Paris. Det foregår i ankomsthallen. Hvis du ankommer til Paris (CDG) med en gyldig negativ Covid-19 test, men som ikke kan bruges ift. indrejse i DK (pga. 24 timers kravet), kan du gå til ankomsthallen for at få foretaget en kviktest. Lufthavnen anbefaler, at man påregner mindst to timer fra ankomst til testcentret indtil man har resultat af antigentest.”

Færøerne

Færøerne er åben for danske turister. Der er samme anbefalinger som i Danmark om at holde afstand, vaske hænder og undgå forsamlinger.

Når du ankommer til Færøerne, vil du blive testet, og så anbefales du at blive testet igen på fjerdedagen. Indtil da skal du holde dig i ’tilpasset isolation’ og undgå folkemængder, arrangementer og lignende.

Hvis du er vaccineret, opfordres du stadig til test på fjerdedagen, men isolation er ikke nødvendigt.

Grækenland Athen rejser

Grækenland

Ved ankomst i Grækenland skal du fremvise negativ PCR-test, som maksimalt er 72 timer gammel, eller vaccinationsbevis. Herefter er der ikke krav om karantæne. Rejsende til Grækenland skal udfylde en formular ved ankomst eller på forhånd. Find formularen her.

Hvis du vil rejse rundt i Grækenland mellem regioner og øer, så anbefales det, at du løbende lader dig teste evt. med selvtest, som kan købes på apoteket.

NB: Fra 19. juni har de danske myndigheder farvet de græske regioner Kreta, Ipeiros, Ionia Nisia, Dytiki Ellada og Sterea Ellada, Peloponnes, Voreio Aigaio, Notio Aigaio samt Anatoliki, Makedonia og Thraki gule, så du ikke skal i isolation ved hjemkomst. Regionerne dækker blandt andet øerne Lesbos, Chios, Karpathos, Kos, Mykonos, Naxos, Samos og Rhodos. Og også den del af fastlandet, som grænser op til Bulgarien og Tyrkiet.

Island rejser

Island

Island har været åben for turister i en periode, men de har nu skærpet indrejsereglerne for danskere, så vi skal testes to gange med 5 dages mellemrum og i karantæne imens. Karantænen skal tilbringes på særlige overnatningssteder.

Find flere detaljer på Udenrigsministeriets hjemmeside. Inden ankomst skal du registrere dig hos de islandske myndigheder på dette link.

Italien Venedig rejser

Italien

Italien er åben for indrejse fra EU- og Schengen-lande uden krav om karantæne. Der er dog krav om, at du fremviser en negativ test ved indrejse. Testen må ikke være mere end 48 timer gammel. Ankommer du uden test, skal du i overvåget karantæne i 10 dage. Børn ned til 2 år skal også fremvise test.

NB: Italien er fra 5. juni gult land i de danske myndigheders opgørelser.

Tjek de lokale regler, hvor du skal hen. På grund af tidligere høje smittetal har Italiens regioner strammet restriktionerne internt i landet, og der er begrænsninger på at rejse rundt.

Bergen-norge

Norge

Norge har ikke åbent for danske rejsende indtil videre.

Følg de skiftende lokale anbefalinger via den danske ambassade i Oslo.

Polen - Warszawa, marked, boder - rejser

Polen

Polens grænse er åben for danskere – du kan dog stadig blive udtaget til stikprøvekontrol ved ankomst. Hvis du kan fremvise en negativ test, som er maksimalt 48 timer gammel, er der ikke krav om karantæne.

NB: Polen er farvet gul af danske myndigheder med virkning fra 29. maj.

Portugal - Lissabon, skyline - rejser

Portugal

Portugal er åbent for danske rejsende, og du skal fremvise en negativ test, som maksimalt er 72 timer gammel.

Vær opmærksom på, at øgrupperne Madeira og Azorerne har særlige krav om at udfylde en helbredsformular inden ankomst og også fremvise en negativ coronatest.

NB: Hvis du rejser til Portugal via Holland, er der krav om karantæne, så hav det i tankerne, når du køber billet.

Spanien rejser

Spanien

Spanien har åbent for alle turister fra Schengen-lande – og dermed Danmark. Du skal registrere dig inden ankomst ved at udfylde en indrejseformular.

Danmark er pt på højrisikolisten, og danskere skal derfor fremvise negativ test for at kunne rejse ind i Spanien. Testen må maksimalt være 72 timer gammel. Børn under 6 år er undtaget testkrav.

Der er enkelte restriktioner for rejser på tværs af de spanske regioner og kommuner, så følg med i den seneste udvikling der, hvor du skal hen.

NB: Fra 19. juni 2021 har de danske myndigheder ændret følgende regioner i Spanien fra orange til gul: Melilla, Ceuta, Cantabrien, Asturien, De Baleariske Øer, Ceuta, Extremadura, Galicien, De Kanariske Øer, Murcia og Valencia. Det betyder, at der ikke opfordres til karantæne ved hjemkomst til Danmark fra disse regioner.

London - bus big ben storby byguide - rejser

Storbritannien

For at indrejse i Storbritannien skal du fremvise en negativ test, som er maksimalt 72 timer gammel.

Danskere skal i 10 dages karantæne ved ankomst med mulighed for at afbryde karantænen efter 5 dage, og alle skal udfylde en indrejseformular inden afrejse mod Storbritannien.

Vær opmærksom på, at England, Skotland, Wales og Nordirland kan have restriktioner, som er anderledes end de generelle i Storbritannien.

Sverige havn rejser

Sverige

Sverige kræver frem til 21. maj negativ test for danskere. De svenske myndigheder anbefaler 7 dages karantæne, men det er ikke et krav.

Der er en stribe undtagelser for testkravet og karantæneanbefalingen. Se listen på um.dk.

Tjekkiet - Prag, Karlsbroen - rejser

Tjekkiet

Tjekkiet har kategoriseret Danmark som ‘rødt’ land, hvilket medfører en stribe strenge indrejserestriktioner. Det er pt ikke muligt at rejse ind i Tjekkiet uden anerkendelsesværdigt formål, og turisme er ikke anerkendelsesværdigt. Se mere hos Udenrigsministeriet.

Tyskland bro rejser

Tyskland

Tyskland har indført krav om negativ test ved indrejse. Testen må maksimalt være 48 timer gammel. Derudover skal du melde dig hos de lokale sundhedsmyndigheder, og der er krav om 10 dages selvisolation med mulighed for at afbryde efter 5 dage for danskere.

Slesvig-Holsten er farvet gul af danske myndigheder med virkning fra 22. maj.

Østrig Wien rejser

Østrig

Østrig har krav om at registrere sig hos myndighederne samt fremvise vaccinationsbevis eller negativ PCR-test eller antigen-test, som er maksimalt 72 hhv 48 timer gammel. Ud over det er der ikke restriktioner.

NB: Østrig er fra 5. juni farvet gul af de danske myndigheder. Rejser du til landet, er der ikke krav om karantæne, når du kommer hjem.

Find alle Udenrigsministeriets rejsevejledninger her – de opdateres løbende

Husk bare, at ligesom med alt andet angående coronavirus, ændrer tingene sig hele tiden. Dobbelttjek med oplysninger fra landenes egne informationssider inden du overvejer noget, og tjek med din egen rejseforsikring.

Hvis du vil vide mere om at rejse i corona-tiden kan du finde vores corona-vejledninger og artikler her.

blank

Om rejseskribenten

Redaktionen, RejsRejsRejs

RejsRejsRejs.dks faste redaktion deler både egne personlige tips og tricks og fortæller om alt det, der sker i rejseverdenen.
Vi skriver artikler og guides, laver konkurrencer og giver dig de bedste rejsetilbud, rejseforedrag og rejsesjov.

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Rejsebilleder fra Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.