RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsekommentaren » Åbning og karantæne: Disse europæiske lande er klar til turister
guide - flytte udlandet - rejser
Cypern Færøerne Grækenland Irland Island Italien Norge Polen Portugal Rejsekommentaren Schweiz Slovenien Spanien Storbritannien Sverige Tjekkiet Tyskland Ungarn Østrig

Åbning og karantæne: Disse europæiske lande er klar til turister

Landene i Europa åbner og lukker for turister, og reglerne skifter på daglig basis. Her er det, der gælder lige nu.
Østeuropa- kulturbanner - rejser blank

Af Redaktionen, RejsRejsRejs.dk

Europa åbner stille og roligt fra karantæne

Opdateret 18. september 2020

Find alle Udenrigsministeriets rejsevejledninger her – de opdateres løbende

De fleste europæiske lande åbner stille og roligt deres grænser for turister igen. Det er især de lande, hvis økonomi i høj grad afhænger af turister.

Ligesom alt andet angående coronavirus ændrer tingene sig hele tiden. Vi vil derfor altid opfordre til, at du dobbelttjekker andre steder, inden du overvejer noget, og altid – uanset hvad – tjekker med din egen rejseforsikring.

Den danske regering ændrer løbende rejsevejledningerne for de fleste europæiske lande, og derfor et det muligt at rejse frit til disse lande, som er de gule på kortet herover. Husk dog at være opmærksom på, hvilke regler, der gælder, hvor du er. Og vær også opmærksom på, at reglerne kan ændre sig med meget kort varsel, hvis smittetallet i det pågældende land stiger.

Hvis du rejser til lande, som regeringen endnu ikke har sat på ‘ok-listen’, vil du kunne risikere karantæne ved ankomst, eller endda ved hjemkomst til Danmark, eksempelvis hvis din arbejdsgiver kræver det. Derudover er der forskellige regler gældende for andre landes statsborgere, så de informationer, du finder i denne artikel, vil kun være gældende for danskere.

Se også EUs liste over, hvilke lande der er åbne for danske rejsende

Lande som frarådes at rejse til

Efter at have været gult i en periode er Østrig, Schweiz, Ungarn, Portugal, Holland, Tjekkiet, Frankrig, Kroatien, Belgien, Spanien og Malta rykket til at være orange. Det betyder, at det frarådes at rejse til disse lande pga stigende smittetryk. Også Andorra, Monaco, Luxembourg, Rumænien og Bulgarien frarådes indtil videre, mens San Marino igen er rykket til gul.

Da Irland fortsat kræver 14 dages karantæne ved indrejse, fraråder Udenrigsministeriet danskere at rejse til landet. Også Finland, Letland, Estland og Litauen kræver karantæne for danskere, og de er derfor også frarådet indtil videre. Senest har Ungarn, Island og Slovenien også ændret deres indrejseregler, så danskere frarådes at rejse dertil. Norge har ændret rejsevejledning for danskere, så vær opmærksom på dette, hvis du skal afsted.

Til gengæld er Tunesien nu rykket fra orange til gul, og det er nu muligt for danskere på pakkerejse at rejse dertil uden at skulle i karantæne ved hjemkomst. Individuelle rejsende opfordres dog stadig til karantæne.

To kategorier af orange lande

De lande, som regeringen fraråder pga landenes egne indrejseregler, er ikke omfattet af karantænekrav, når du kommer hjem. De frarådede lande kan derfor opdeles i to kategorier: Dem med højt smittetryk, hvor de danske myndigheder opfordrer til karantæne, når du kommer hjem, og dem med særlige indrejseregler for danskere, som myndighederne fraråder at rejse til, fordi du skal testes og/eller i karantæne ved ankomst til landet.

Danskere har generelt været frarådet at rejse til andre lande end Schengen-landene indtil 31. august. Om man rejser til lande, der frarådes, er – uanset corona eller ej – ens eget valg under naturlig hensyntagen til andre.

Der vil altid være lande, der står som ikke-anbefalet, og i øjeblikket er det fx lande som Somalia, Yemen og Mali, hvor der stadig er folk, der rejser til. For arbejde eller for eventyr. Grænserne er åbne ud af Danmark – og ind igen som dansk statsborger.

På redaktionen anbefaler vi som udgangspunkt altid, at du følger Udenrigsministeriets retningslinjer. De nedenstående informationer er korrekte per dags dato, 18. september 2020.

Find hjælp i Rejsegruppen på Facebook

Har du spørgsmål eller brug for hjælp i forbindelse med rejseplanlægningen, så er der altid hjælp at hente i vores aktive rejsefællesskab i Rejsegruppen på Facebook.

Hvis du alligevel skal afsted, kan du blive testet for coronavirus i Kastrup Lufthavn i et hvidt telt på pladsen foran Terminal 2. Dette er en god mulighed, hvis du skal rejse til nogle af de lande, som kræver en aktuel test, der beviser, at du ikke har coronavirus.

Hvis du bliver testet negativ, kan du på Sundhed.dk få et såkaldt ‘Covid-19-pas’, som du kan fremvise, når du kommer til din destination.

Københavns Lufthavn har udmeldt, at det er obligatorisk at bære maske i alt den tid, du er i lufthavnen og under flyveturen. Masker bør medbringes hjemmefra, men de kan også købes hos 7-Eleven i lufthavnen og i automater samme sted.

Herunder følger åbningsinformation for udvalgte lande.

england London transport undergund metro tuben rejser

Storbritannien

Storbritannien har ikke længere krav om karantæne for danskere, som kommer direkte fra et EU- eller Schengen-land.

Inden afrejsen skal du udfylde en formular for at få lov at rejse ind. Find formularen her.

Vær opmærksom på, at der er krav om at bære mundbind i Skotland. Tjek de lokale regler inden afrejse.

Spanien rejser

Spanien

Spanien har fra 21. juni åbnet grænserne for alle turister fra Schengen-lande – og dermed Danmark.

NB: Den danske regering fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Spanien – herunder de Kanariske Øer – indtil videre pga smittetrykket. Hvis du har bestilt en rejse til Spanien, så tjek med din forsikring, din arbejdsgiver og eventuelt dit rejsebureau, hvad de nye rejseregler betyder for dig.

Island rejser

Island

Island har været åben for turister i en periode, men de har nu skærpet indrejsereglerne for danskere, så vi skal testes to gange med 5 dages mellemrum og i karantæne imens. Find flere detaljer på Udenrigsministeriets hjemmeside. Inden ankomst skal du registrere dig hos de islandske myndigheder på dette link.

NB: De danske myndigheder fraråder alle unødvendige rejser til Island pga de nye indrejseregler, som trådte i kraft 19. august.

Disse restriktioner gælder ikke for børn født i 2005 eller senere.

Italien Venedig rejser

Italien

Italien er åben for indrejse fra EU- og Schengen-lande uden krav om karantæne. Der er dog krav om, at du bærer mundbind i forskellige sammenhænge landet over. Tjek de lokale regler, hvor du skal hen.

Grækenland Athen rejser

Grækenland

Ved ankomst i Grækenland kan du blive udtaget til test for coronavirus og indkvarteret på hotel – for egen regning – i 24 timer, indtil resultaterne for prøven er kommet. Selvom Danmark har et lavt smittetryk, kan du risikere at blive udsat for stikprøvekontrol.

Rejsende til Grækenland skal udfylde en formular ved ankomst eller på forhånd. Find formularen her.

Vær opmærksom på, at du ved visse lejligheder skal bruge mundbind i det offentlige rum.

Polen Warsawa rejser

Polen

Polens grænse er åben fra 13. juni. Karantænereglerne er ophævet – du kan dog stadig blive udtaget til stikprøvekontrol ved ankomst.

Vær opmærksom på lokale regler med hensyn til brug af mundbind med mere i det offentlige rum.

Østrig Wien rejser

Østrig

Østrig har ikke længere rejserestriktioner for danskere ved indrejse. Vær dog opmærksom på, at der vil være restriktioner, hvis du kommer ind i Østrig fra Italien.

NB: Fra og med 17. september fraråder de danske myndigheder alle ikke-nødvendige rejser til Østrig.

Færøerne

Færøerne er åben for danske turister. Der er samme anbefalinger som i Danmark om at holde afstand, vaske hænder og undgå forsamlinger.

Udover dette kræver Færøerne, at du har en negativ coronatest, som er maksimalt 5 dage gammel.

Tyskland bro rejser

Tyskland

Tyskland er åbent for danskere fra 15. juni uden krav om karantæne eller lignende ved ankomst. Udenrigsministeriet fraråder ikke længere ophold i de største byer som Berlin og Hamburg.

Da Tyskland er en føderal stat med selvstyrende forbundslande, skal du være opmærksom på regionale forskelle med hensyn til krav om mundbind osv.

Portugal - Lissabon, skyline - rejser

Portugal

Portugal er åbent for turister uden krav om karantæne, hvis du rejser til eksempelvis Lissabon, Algarve eller Porto på fastlandet. Du skal dog bruge maske i lufthavnen.

Vær opmærksom på, at øgrupperne Madeira og Azorerne har særlige krav om at udfylde en helbredsformular inden ankomst og at fremvise en negativ coronatest, som højest må være 72 timer gammel.

NB: Fra og med 17. september fraråder de danske myndigheder alle ikke-nødvendige rejser til Portugal. Dette skyldes stigende smittetryk.

Bergen-norge

Norge

Norge er åbent for danskere – også hvis du kører igennem Sverige. Der er ikke længere krav om karantæne ved ankomst.
NB: Fra 18. september har Norge indført skærpede indrejsekrav for alle danskere, så vær opmærksom på, hvordan det påvirker din rejse.

Følg de skiftende lokale anbefalinger via den danske ambassade i Oslo.

Sverige havn rejser

Sverige

Sveriges grænser er åbne for danskere.

Tjekkiet - Prag, Karlsbroen - rejser

Tjekkiet

Tjekkiet har åbnet grænserne for blandt andre danskere og tillader nu også forsamlinger på op til 1000 personer.

NB: Fra 10. september fraråder de danske myndigheder rejser til Tjekkiet, da smittetrykket er kommet over den tilladte grænse. Det betyder, at du opfordres til at gå i karantæne i 14 dage ved hjemkomst.

Cypern - Afrodites klippe - rejser

Cypern

Det er muligt for danskere at rejse til Cypern uden krav om test eller karantæne. Samtidig skal du have et Cyprus Flight Pass, som du kan søge om, før du skal flyve.

I den offentlige transport er der krav om at bære mundbind.

Belgien - Gent - By - byguide - rejser

Belgien

Belgien er åben for indrejse for lande i EU, Storbritannien samt Schweiz, Norge, Island og Lichtenstein.

Mundbind er et krav i den offentlige transport.

NB: Fra 13. august fraråder de danske myndigheder alle unødvendige rejser til Belgien pga stigende smittetryk. Belgien opfordrer til 14 dages karantæne, hvis man rejser ind i landet fra Danmark. Dette gælder fra 18. september.

Finland Helsinki rejser

Finland

Finland har været åbent for indrejse fra en række lande, herunder Danmark, i en periode. Fra 24. august skal danskere i 14 dages karantæne ved indrejse, hvilket gør, at de danske myndigheder fraråder alle unødvendige rejser til Finland indtil videre.

Udsigt over Paris fra Sacre Coeur, Montmartre, Paris, Frankrig, rejser

Frankrig

Frankrig er åbent for indrejse fra de fleste EU-lande, uden at man skal i karantæne ved ankomst.

NB: De danske myndigheder fraråder rejser til Frankrig pga et stigende smittetryk. Følg anvisningerne på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Det er påkrævet at bære mundbind i offentlig transport, og butikker kan også kræve, at kunder bruger mundbind. Hvis du er i tvivl, så følg de lokale.

Find alle Udenrigsministeriets rejsevejledninger her – de opdateres løbende

Husk bare, at ligesom med alt andet angående coronavirus, ændrer tingene sig hele tiden. Dobbelttjek med oplysninger fra landenes egne informationssider inden du overvejer noget, og tjek med din egen rejseforsikring. Og overvej naturligvis, om det er vigtigt at du kommer afsted i denne sommer.

Bornholm banner 930

Om rejseskribenten

Redaktionen, RejsRejsRejs

Redaktionen, RejsRejsRejs

Kommentér

Kommentér