RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsekommentaren » Karantæne eller ej på rejsen? De her lande er klar til turister
Rejsetilbud - rejser
Cypern Finland Færøerne Grækenland Irland Island Italien Norge Polen Portugal Rejsekommentaren Schweiz Slovenien Spanien Storbritannien Sverige Tjekkiet Tyskland Ungarn Østrig

Karantæne eller ej på rejsen? De her lande er klar til turister

Verdens lande åbner og lukker for turister, og reglerne skifter på daglig basis. Her er det, der gælder lige nu.
Østrig-banner venter 2020-2021 Banner cafe globen

Karantæne eller ej på rejsen? De her lande er klar til turister er skrevet af Redaktionen, RejsRejsRejs.dk. Artiklen er opdateret og korrekt ved redaktionens afslutning, 4. marts 2021.

Indien Dharamshala Prayer Flag Rejser

Verden er i farver

Der er næsten lige så mange forskellige måder at håndtere corona på, som der er lande i verden.

Derfor giver vi dig her et overblik over hvad der sker i verden, og længere nede specifikt i Europa. Så du kan tage dine egne oplyste valg om at rejse i corona-tiden. Hvis du vil vide mere om at rejse i corona-tiden kan du finde vores corona-vejledninger og artikler her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Tyrkiet - Kappadokien, balloner, klipper, rejse til Tyrkiet - rejser

Verden: Sådan er udviklingen i karantæne, smittetal og indrejserestriktioner

En stribe lande verden over har indtil videre lukket for turister. Det er i sidste ende landene selv, der bestemmer, om de vil have gæster, og det er der nogle af de ellers populære rejselande, der ikke vil lige for tiden. Det er lande som Kina (inkl. Hong Kong og Macau), Japan, Indien, Indonesien, Filippinerne, Laos, Taiwan, Sri Lanka, Kasakhstan og Vietnam i Asien, Australien og New Zealand i Oceanien, Aserbajdsjan og Georgien i Europa og Canada og Chile i Nord- og Sydamerika. I alt er cirka 40 små og store lande lukket for turistrejser lige nu.

Thailand har fundet en model for at åbne for langtidsrejser, hvor du starter med karantæne. Israel har indgået aftaler med enkelte andre lande om at åbne for hinanden. På den måde er der gang i genåbningen på flere forskellige måder.

De danske myndigheder har fra start valgt at fraråde alle ‘ikke-nødvendige’ rejser til alle lande uden for Europa og Schengen uden at se på smittetryk i de enkelte lande. Til gengæld skifter rejsevejledningerne for Europa løbende, og fra og med 11. december er der også regionale vejledninger i Europa. Samtidig har myndighederne ændret den anbefalede karantæneperiode fra 14 til 10 dage og med mulighed for at nøjes med 5 dage. Vi opdaterer løbende herunder.

Hvis du kun skal være i transit i en lufthavn, så er du som udgangspunkt ikke rejst ind i landet. Hvis du skal skifte lufthavn eller hente din bagage for at checke ind igen med et andet selskab, så kan der gælde andre regler afhængigt af, hvor i verden du er.

Hvis du har rejseplaner – eller bare rejsedrømme – til et land uden for Europa, så kan vi anbefale, at du tjekker de følgende links:

  • Den internationale flysammenslutning IATAs interaktive verdenskort over rejserestriktioner er et godt sted at starte.

Se mere om de europæiske landes regler længere nede i artiklen.

Find månedens bedste rejsetilbud her

Europa: Åbne og lukkede grænser

De fleste europæiske lande åbner og lukker deres grænser for turister alt efter smittetryk. Det er især de lande, hvis økonomi i høj grad afhænger af turister.

Det skiftende smittetryk gør, at tidligere åbne lande kan lukke igen, og at reglerne for karantæne ændrer sig løbende. Vi vil derfor altid opfordre til, at du dobbelttjekker oplysningerne, inden du overvejer noget, og altid – uanset hvad – tjekker med din egen rejseforsikring.

Europa: EUs egen oversigt over medlemslandene samt EØS-lande.

Den danske regering ændrer løbende rejsevejledningerne for de fleste europæiske lande, og derfor et det muligt at rejse frit til de lande, som betegnes som ‘gule’, og som også er farvet gule på Seruminstituttets kort over verden og Europa. Husk dog at være opmærksom på, hvilke regler, der gælder, hvor du er. Og vær også opmærksom på, at reglerne kan ændre sig med meget kort varsel, hvis smittetallet i det pågældende land stiger.

NB: Frem til minimum 28. februar er alle lande i verden farvet røde, og alle rejser frarådes.

Hvis du rejser til lande, som regeringen endnu ikke har sat på ‘ok-listen’, vil du kunne risikere karantæne ved ankomst, eller endda ved hjemkomst til Danmark, eksempelvis hvis din arbejdsgiver kræver det. Derudover er der forskellige regler gældende for andre landes statsborgere, så de informationer, du finder i denne artikel, vil kun være gældende for danskere.

NB: Udenrigsministeriet har fra og med 11. december ændret opfordringen til hjemmekarantæne fra 14 til 10 dage. De tilføjer også muligheden for, at du kan blive testet efter tidligst 4 dage og dermed kunne afbryde karantænen efter kun 5 dage, hvis testen er negativ.

Se også EUs liste over, hvilke lande der er åbne for danske rejsende

Helsinki - sporvogn sne finland - rejser

Lande som frarådes at rejse til i Europa

Ligesom det er tilfældet med resten af verdens lande, fraråder de danske myndigheder alle rejser til de europæiske lande indtil videre. Dette gælder også erhvervsrejser. Der er dog tegn på, at restriktionerne er ved blive lempet igen.

Spanien har som et af de første lande lempet på indrejserestriktionerne for rejsende fra en række lande, og danskere skal derfor ikke længere have test for at rejse ind. Vær dog opmærksom på, at der fra danske myndigheder stadig er krav om test for at ind i Danmark igen.

Flere andre lande har karantænekrav for danske statsborgere ved indrejse, så tjek um.dk for de seneste opdateringer, hvis du skal afsted.

2021 bliver et brag af et rejseår! Se her hvorfor og hvordan

Banner - Bulli - 1024
Båd, solnedgang, orange - rejser

To kategorier af orange lande i Europa

Lige nu er alle lande farvet røde i myndighedernes opgørelse, men når de igen bliver orange, er der flere ting at være opmærksom på.

De lande, som regeringen fraråder pga landenes egne indrejseregler, er ikke omfattet af karantænekrav, når du kommer hjem. De frarådede lande i Europa kan derfor opdeles i to kategorier: Dem med højt smittetryk, hvor de danske myndigheder opfordrer til karantæne, når du kommer hjem, og dem med særlige indrejseregler for danskere, som myndighederne fraråder at rejse til, fordi du skal testes og/eller i karantæne ved ankomst til landet. I den sidste kategori, kan der også være lande, hvor du kun kan komme ind, hvis du har et anerkendelsesværdigt formål eller er statsborger.

NB: Udenrigsministeriet har fra og med 11. december ændret opfordringen til hjemmekarantæne fra 14 til 10 dage. De tilføjer også muligheden for, at du kan blive testet efter tidligst 4 dage og dermed kunne afbryde karantænen efter kun 5 dage, hvis testen er negativ.

Danskere har generelt været frarådet at rejse til andre lande end Schengen-landene siden foråret. Om man rejser til lande, der frarådes, er – uanset corona eller ej – ens eget valg under naturlig hensyntagen til andre.

Der vil altid være lande, der står som ikke-anbefalet, og i øjeblikket er det fx lande som Somalia, Yemen og Mali, hvor der stadig er folk, der rejser til. For arbejde eller for eventyr. Grænserne er åbne ud af Danmark til de fleste andre lande – og ind igen som dansk statsborger.

På redaktionen anbefaler vi som udgangspunkt altid, at du følger Udenrigsministeriets retningslinjer. Har du spørgsmål eller brug for hjælp i forbindelse med rejseplanlægningen, så er der altid hjælp at hente i vores aktive rejsefællesskab i Rejsegruppen på Facebook.

Se vores webshop her, hvor du blandt andet kan få rejseudstyr og visum til dine rejser

Fly - rejser

Test og sikkerhed i lufthavnen

Hvis du alligevel skal afsted, kan du blive testet for coronavirus i Kastrup Lufthavn i et hvidt telt på pladsen foran Terminal 2. Dette er en god mulighed, hvis du skal rejse til nogle af de lande, som kræver en aktuel test, der beviser, at du ikke har coronavirus.

Hvis du bliver testet negativ, kan du på Sundhed.dk få et såkaldt ‘Covid-19-pas’, som du kan fremvise, når du kommer til din destination.

Københavns Lufthavn har udmeldt, at det er obligatorisk at bære maske i alt den tid, du er i lufthavnen og under flyveturen. Masker bør medbringes hjemmefra, men de kan også købes hos 7-Eleven i lufthavnen og i automater samme sted.

Herunder følger åbningsinformation for udvalgte lande.

Belgien - Gent, kanal, huse, både - rejser

Belgien

Belgien er åben for indrejse for lande i EU, Storbritannien samt Schweiz, Norge, Island og Liechtenstein.

Ved indrejse skal du fremvise en negativ test, som maksimalt er 72 timer gammel, og du skal også i 7 dages karantæne, hvis du indrejser fra Danmark. Dette gælder til og med 15. januar.

NB: De danske myndigheder fraråder alle rejser til Belgien pga stigende smittetryk.

Cypern - Afrodites klippe - rejser

Cypern

Det er muligt for danskere at rejse til Cypern ved fremvisning af negativ test ved ankomst. Testen må maksimalt være 72 timer gammel. Samtidig skal du have et Cyprus Flight Pass, som du kan søge om, før du skal flyve.

NB: De danske myndigheder fraråder alle rejser til Cypern indtil videre.

Finland Helsinki rejser

Finland

Finland har været åbent for indrejse fra en række lande, herunder Danmark, i en periode. Danskere skal i 14 dages karantæne ved indrejse, hvilket gør, at de danske myndigheder fraråder alle rejser til Finland indtil videre.

Udsigt over Paris fra Sacre Coeur, Montmartre, Paris, Frankrig, rejser

Frankrig

Frankrig er åbent for indrejse fra EU-lande – og dermed også Danmark – uden at man skal i karantæne ved ankomst. Der kan være særlige regler for de oversøiske franske territorier.

NB: De danske myndigheder fraråder rejser til Frankrig pga et stigende smittetryk. Følg anvisningerne på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Færøerne

Færøerne er åben for danske turister. Der er samme anbefalinger som i Danmark om at holde afstand, vaske hænder og undgå forsamlinger.

Når du ankommer til Færøerne, vil du blive testet, og så anbefales du at blive testet igen på sjettedagen.

Grækenland Athen rejser

Grækenland

Ved ankomst i Grækenland skal du fremvise negativ test og samtidig i karantæne i 7 dage.

Rejsende til Grækenland skal udfylde en formular ved ankomst eller på forhånd. Find formularen her.

NB: De danske myndigheder fraråder alle rejser til Grækenland indtil videre.

Island rejser

Island

Island har været åben for turister i en periode, men de har nu skærpet indrejsereglerne for danskere, så vi skal testes to gange med 5 dages mellemrum og i karantæne imens. Find flere detaljer på Udenrigsministeriets hjemmeside. Inden ankomst skal du registrere dig hos de islandske myndigheder på dette link.

NB: De danske myndigheder fraråder allee rejser til Island pga forhøjet smittetryk.

Disse restriktioner gælder ikke for børn født i 2005 eller senere.

Italien Venedig rejser

Italien

Italien er åben for indrejse fra EU- og Schengen-lande uden krav om karantæne. Der er dog krav om, at du fremviser en negativ test ved indrejse. Testen må ikke være mere end 48 timer gammel. Tjek de lokale regler, hvor du skal hen.

NB: De danske myndigheder fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Italien indtil videre.

Bergen-norge

Norge

Norge har krav om forudgående registrering, test hjemmefra og test ved ankomst. Oveni dette er der krav om 10 dages karantæne. Danske myndigheder fraråder alle rejser til Norge indtil videre.

Følg de skiftende lokale anbefalinger via den danske ambassade i Oslo.

Polen - Warszawa, marked, boder - rejser

Polen

Polens grænse er åben for danskere – du kan dog stadig blive udtaget til stikprøvekontrol ved ankomst. Indtil 17. januar er der krav om ti dages karantæne. Hvis du ankommer til Polen i egen bil, er der lempeligere regler i forhold til karantæne.

NB: De danske myndigheder fraråder alle rejser til Polen indtil videre.

Portugal - Lissabon, skyline - rejser

Portugal

Portugal er åbent for turister uden krav om karantæne, hvis du rejser til eksempelvis Lissabon, Algarve eller Porto på fastlandet. Du skal dog bruge maske i lufthavnen.

Vær opmærksom på, at øgrupperne Madeira og Azorerne har særlige krav om at udfylde en helbredsformular inden ankomst og at fremvise en negativ coronatest, som højest må være 48 (Madeira) eller 72 timer (Azorerne) gammel.

NB: Fra og med 17. september fraråder de danske myndigheder alle rejser til Portugal. Dette skyldes stigende smittetryk.

Spanien rejser

Spanien

Spanien har åbent for alle turister fra Schengen-lande – og dermed Danmark. Du skal registrere dig inden ankomst ved at udfylde en indrejseformular.

Fra 22. februar er Danmark ikke længere på højrisikolisten, og danskere behøver derfor ikke test for at kunne rejse ind i Spanien. Indtil videre skal man dog stadig testes negativ for at kunne flyve tilbage til Danmark.

NB: Den danske regering fraråder alle rejser til Spanien – herunder de Kanariske Øer – indtil videre pga smittetrykket.

London - bus big ben storby byguide - rejser

Storbritannien

NB: Fra og med 4. januar 2021 er Storbritannien blevet ‘rødt’ land pga smittetrykket. De danske myndigheder fraråder derfor alle rejser til Storbritannien. Dette gælder også for erhvervsrejser.

Danskere skal i 10 dages karantæne ved ankomst, og alle skal udfylde en indrejseformular inden afrejse mod Storbritannien.

Sverige havn rejser

Sverige

Sveriges grænser er pr 21.12 lukket for danskere.

NB: De danske myndigheder fraråder nu alle rejser til hele Sverige indtil videre.

Tjekkiet - Prag, Karlsbroen - rejser

Tjekkiet

Tjekkiet har fra 21. december kategoriseret Danmark som ‘rødt’ land, hvilket medfører en stribe strenge indrejserestriktioner. Se mere hos Udenrigsministeriet.

NB: De danske myndigheder fraråder alle rejser til Tjekkiet indtil videre.

Tyskland bro rejser

Tyskland

Tyskland har indført krav om negativ test ved indrejse. Derudover skal du melde dig hos de lokale sundhedsmyndigheder.

NB: De danske myndigheder fraråder alle rejser til hele Tyskland.

Da Tyskland er en føderal stat med selvstyrende forbundslande, skal du være opmærksom på regionale forskelle med hensyn til krav om mundbind osv.

Østrig Wien rejser

Østrig

Østrig har krav om 10 dages karantæne for danskere ved indrejse. Der er også krav om at registrere sig hos myndighederne. Vær opmærksom på, at de østrigske myndigheder ikke anerkender det elektroniske danske ‘corona-pas’.

NB: De danske myndigheder fraråder alle rejser til Østrig.

Find alle Udenrigsministeriets rejsevejledninger her – de opdateres løbende

Husk bare, at ligesom med alt andet angående coronavirus, ændrer tingene sig hele tiden. Dobbelttjek med oplysninger fra landenes egne informationssider inden du overvejer noget, og tjek med din egen rejseforsikring.

Hvis du vil vide mere om at rejse i corona-tiden kan du finde vores corona-vejledninger og artikler her.

Østeuropa - wellnessbanner - rejserBanner cafe globen

Om rejseskribenten

Redaktionen, RejsRejsRejs

Redaktionen, RejsRejsRejs

RejsRejsRejs.dks faste redaktion deler både egne personlige tips og tricks og fortæller om alt det, der sker i rejseverdenen.
Vi skriver artikler og guides, laver konkurrencer og giver dig de bedste rejsetilbud, rejseforedrag og rejsesjov.

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Translate »