visit østrig, visit austria, banner
RejsRejsRejs » Rejsemål » Sydamerika » Brasilien » Amazonas: Fra udspring til delta på verdens største flod

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Rejsebilleder fra Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Brasilien Amazonas
Brasilien Peru

Amazonas: Fra udspring til delta på verdens største flod

Forfatter Lene Kohlhoff Rasmussen tager dig med på hendes fascinerende rejse langs en af de mest betydningsfulde floder i verden - Amazonas. Her byder rejsen på alt fra illegale guldminer og underskøn natur til skjulte storbyer og afslappende flodsejlads.
visit østrig, visit austria, banner

Amazonas – fra udspring til delta på Amazonfloden er skrevet af Lene Kohlhoff Rasmussen

Sydamerika - Amazonas

Hvorfor Amazonas?

Jeg har sat mig for, at jeg vil rejse langs tre af de mest betydningsfulde floder i verden. Den største, den længste og den helligste – Amazonas, Nilen og Ganges. Ekspeditionerne deles op i tre etaper, og planen er, at jeg bruger 3-4 måneder på hver rejse. 

Banner, engelsk banner, top banner

Mit projekt består i at skrive en bogserie og lave en foredragsrække fra hver af disse tre floder. Jeg vil derfor opholde mig hos nogle af de mennesker, der bor i områderne langs floderne og skildre deres levevis.

Her kan du læse om mit vilde rejseeventyr langs Amazonfloden, få tips til flodsejladser og naturen, og høre om de oplevelser, storbyerne Iquitos og Manaus kan give.

Rejsetilbud: Farverige Peru og frodige Amazonas

Chile Andesbjergene

Amazonas-ekspeditionen

I sommeren 2016 tog jeg ud på den første af de tre ekspeditioner, som startede i Peru ved Amazonflodens fjerneste udspring i de peruvianske Andesbjerge. Herfra fortsatte jeg langs den store flod ind i verdens største regnskov.

Undervejs boede jeg hos flere indianerstammer dybt inde i regnskoven. Jeg fulgte deres hverdag og oplevede, hvordan de lever på traditionel vis. Jeg var blandt andet med dem ude at fiske og gå på jagt. Jeg kom også til store millionbyer langs floden. Blandt andet Iquitos, som er den største by i verden, der ikke kan nås ad veje.

I Brasilien nåede jeg til den største by i Amazonbassinet, Manaus. Her er floden blevet så stor, at der sejler store oceangående skibe og krydstogtsskibe hele vejen ned til flodens udmunding. Jeg sluttede rejsen med at kaste mig ud i Atlanterhavets bølger i det nordlige Brasilien.

Amazonfloden er suverænt den største flod i verden, når det gælder vandmængde. Mellem 15 og 20 procent af alt det ferskvand, som flyder ud i verdenshavene, stammer fra denne enorme flod, som hvert sekund leder over 200.000 kubikmeter vand ud i Atlanterhavet.

Den 6.500 km lange flod er omkredset af verdens største regnskov. I Amazonas findes verdens største biodiversitet – og et utal af indianerstammer. Der lever endda isolerede indianerstammer, som aldrig har haft kontakt til den moderne verden.

Rejsetilbud: Brasiliens højdepunkter

Peru - Colca Kløften - udsigt - rejser

Starten på Amazonas

”Se, der er Apacheta-kløften,” sagde Roy og pegede ned mod en klippevæg i det kolde og øde bjergterræn. Det er her, Amazonfloden starter i 5270 meters højde på bjerget Mismi, som er et af de højeste bjerge i Colca i det sydlige Peru. Jeg havde hyret Roy til at tage mig op til Amazonflodens udspring.

Man kan køre næsten helt op til kløften med en firehjulstrækker, så da vi havde parkeret bilen, gik vi meget langsomt ned mod klippevæggen. For mig var alle bevægelser anstrengende i den tynde luft. Jeg skulle passe ekstra meget på, da jeg gik rundt med højre arm i gips.

Flere steder var der store klipper og sten, som vi måtte klatre henover, og den mosbelagte jord var sumpet, så man kunne let træde forkert og synke ned i det iskolde vand.

Vandet piblede ud gennem adskillige sprækker i klippevæggen, fra den bagvedliggende gletsjer. Det var frosset til is flere steder, men det meste af vandet samles i en lille bæk, og cirka seks måneder senere vil det ende i Atlanterhavet.

Her er et godt flytilbud til Iquitos – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

Peru - Lene Kohlhoff Amazon-floden - rejser

Et magisk rejseeventyr

Stedet virkede magisk. Jeg satte mig på en klippesten og nød udsigten over den uendelige golde og øde bjergslette, mens jeg lyttede til vandets rislen bag mig. Det var en helt særlig oplevelse for mig at være på dette sted, som skulle blive starten på et langt og spændende rejseeventyr.

På netop denne dag kunne jeg tage gipsen af, som jeg nu havde gået rundt med i fire uger. Det ville jeg gøre på dette særlige øjeblik, hvor jeg stod ved Amazonflodens fjerneste udspring.

Det var en vidunderlig følelse af frihed at slippe af med gipsen, selvom jeg var en anelse øm og slap i håndleddet. Jeg vaskede armen i de iskolde vand fra kilden, mens jeg tænke på, at jeg nu skulle følge dette vand hele vejen til Atlanterhavet.

Find gode tilbud på pakkerejser til Brasilien her – tryk på “Vælg” for at få den endelige pris

Peru - Lene Kohlhoff Amazon-floden - rejser

De illegale guldminer

Da jeg senere på rejsen nåede ud midt i junglen i det sydlige Peru, mødte jeg en mexicansk journalist. Han var meget interesseret i at opsnuse en historie om de illegale guldminer i Amazonas, og sammen fik vi hyret to motorcykeltaxaer til at køre os ud til en af dem.

Vi drejede af hovedvejen og drønede nu gennem junglen på en smal menneskeskabt sti. Pludselig efter et skarpt sving var skoven fuldstændig ryddet, og vi var fremme ved minen.

Der så råt ud med endeløse sandklitter og brune muddersumpe. Arbejderne var godt i gang med at holde dieselpumperne kørende til de store brandslanger, der bruges til at spule det klæbrige mudder.

Mudderet blev herefter sorteret, siet og skyllet med flydende kviksølv. Da guld er det tungeste metal, ligger det som det sidste tilbage.

Lej bil i Lima i Peru – find et godt tilbud på billeje her

2022 bliver et fantastisk rejseår – hvis du følger de her 5 rejsetips…

Banner - Backpack - 1024
visit østrig, visit austria, banner
Peru - Amazonas Floden - skov - rejser

Guldminernes skadelige følger

Enorme områder med uberørt regnskov fældes og brændes. Endnu mere omfattende er ødelæggelserne, når vandet, der er brugt til spuling af jorden, løber tilbage som tykt mudder i Amazonfloden. Det indeholder kviksølv, som er ekstremt sundhedsskadeligt.

Skovfældning og kviksølvforgiftning er ikke den eneste konsekvens af de illegale guldminer. Det anslås, at over 1.200 piger i alderen mellem 12 og 17 er udsat for børneprostitution i Peru, og mange af bordellerne ligger i ​​minelejrene.

Pigerne kommer dertil uden penge på lommen og lokkes af løftet om gode, velbetalte jobs som servitricer og den slags. I stedet ender de som prostituerede.

Jeg husker en nyhed, der gik verden rundt tilbage i 2011, da 293 piger undslap fra et af bordellerne i junglen, hvor de var holdt fanget som sexslaver!

Rejsetilbud: Tag på flodsejlads i Amazonas

Ecuador - Amazonas - rejser

Besat af en guldåre

”Gem kameraet væk!”, råbte motorcyklisten, der kørte mig. Han var tydeligvis meget nervøs, for her er fremmede ikke velkomne. Måske er her rigdom, tænkte jeg, men i så fald gemmer den sig godt under overfladen af de primitive træhytter, åbne toiletter og snuskede bodegaer.

Vi mødte Marco, en minearbejder fra det sydlige Peru, der ankom her to år tidligere i håb om at tjene en hurtig formue og vende tilbage til sin landsby for at købe et stykke jord.

“Det er helvede,” fortalte han. “Vi arbejder nogle gange 24 timer i døgnet, afhængigt af hvordan det går. Vi finder måske fem, seks, syv gram guld om dagen, og jeg tjener knap 100 sole (cirka 200 kroner, red.) om dagen. Vi forsøger blot at overleve. Jeg ville ønske, der var andre jobs at få.”

Mens han talte med os, kom et par mistænkelige guldminearbejdere nærmere. De spurgte en af vores chauffører, hvad vi lavede.

“Folk her kan ikke lide at tale,” sagde Marco, mens han tørrede sveden af ​​panden med sin skjorte.

“Jeg ved godt, at vi ødelægger skoven. Der var kun træer her før, men hvad skal vi gøre?” Han smilede svagt og vendte derefter rundt og gik tilbage ned i sumpen. Hans kolleger kiggede på nedefra, men ingen andre ønskede at tale med os, og chaufførerne begyndte at blive nervøse, så vi kørte tilbage.

Rejsetilbud: Oplev Peru i inkaernes fodspor

Colombia abe jungle rejser

At opgive friheden i jagten på guldet

På tilbagevejen tænkte jeg på Marco. Hver dag vader han og alle de andre guldgravere rundt i mudder til knæene. De undersøger hver eneste klump mudder for at finde små guldstykker. Guldminerne tiltrækker folk fra alle samfundsklasser. Der er både unge og gamle.

Det siges, at har man været tæt på en guldåre, bliver man besat. Som på et kasino formår kun de færreste at tøjre grådigheden og stoppe, når gevinsten er størst. Ofte fordamper gevinsten i en rus af hård sprut, villige damer og nye venner, der lokkes til ved lyden af de knitrende pengesedler.

Selvom chancerne for rigdom er lille, og gevinsten ofte forsvinder som dug fra solen, vil mange af disse mennesker alligevel opgive friheden i jagten på guldet. Sådan er guldfeberen blevet til. Den er blot en forlængelse af guldåren og har altid eksisteret.

Her er et godt flytilbud til São Paolo – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

Peru - Lene Kohlhoff Amazonas-floden - rejser

Jagten på El Dorado

Man har altid vidst, at der er guld i Amazonas. Lige siden europærernes ankomst til Sydamerika i det 16. århundrede har opdagelsesrejsende sat livet på spil for at finde El Dorado – den sagnopspundne civilisation, der angiveligt fandtes i junglen.

El Dorado beskrives som et paradis fyldt med guldbelagte gader og paladser af det pure guld. Og kongen af El Dorado blev sågar pudret med guldstøv hver eneste dag.

En af de mest berømte opdagelsesrejsende var englænderen Percy Fawcett. I 1925 drog han ud i den ufremkommelige og nådesløse Amazonjungle på jagt efter El Dorado.

Fawcett og hans to ledsagere vendte aldrig tilbage. Mysteriet om deres forsvinden og den forsvundne by lokkede talrige eventyrere i deres fodspor, men uden held og ofte med skæbnesvangre følger.

Rejsetilbud: Den store Colombia-rejse

Brasilien Manaus Både amazonas rejser

Virkelighedens opdagelsesrejsende

Mine fantasier om disse eventyrere, der i Indiana Jones-stil måtte kæmpe mod kannibaler, finde skjulte ruiner og hemmelige landkort, er fantastiske og medrivende.

Men virkelighedens opdagelsesrejsende døde af sult eller sygdomme – eller blev dræbt af vilde dyr eller indianernes giftpile. Det lykkedes aldrig nogen af de ihærdige opdagelsesrejsende at finde El Dorado eller Z, som byen også blev kaldt.

Hidtil har man kun fundet primitive indianerstammer dybt inde i junglen. I nyere tid har videnskabsmænd konkluderet, at der ikke kunne opstå en kompleks civilisation i så barske og ugæstfrie omgivelser. Omgivelser hvor jorden er uegnet til agerbrug, myggene overfører dødbringende sygdomme, og rovdyr lurer i træernes skygge.

Rejsetilbud: Kulturrejse til Argentina

Peru - Lene Kohlhoff Amazon-floden manaus - rejser

Storbyer langs Amazonas

De to største byer langs Amazonfloden er Iquitos i Peru og Manaus i Brasilien. De er opstået under det store gummiboom i årene 1850 til 1910. I denne periode kom hundredvis af europæere til Amazonas for at få del i gummiindustrien. Det var et stort boom, og gummibaronerne tjente styrtende med penge.

Det ses stadig på antallet af store palæer, som i dag står i mere eller mindre forfald i de to storbyer. Både Iquitos og Manaus er gode udgangspunkter for jungleture og flodsejladser.

Der findes masser af gode ‘jungle-lodges’, hvor man kan komme ud og opleve naturen og dyrene. Der er også turudbydere, som tilbyder alt fra endagsudflugter til flerugers hardcore overlevelsesture.

Se her for billige hoteltilbud i Manaus – tryk på ‘Se tilbud’ for at få den endelige pris

Peru Iguitos Woman Dame gadesælger amazonas rejser

Iquitos: Byen uden vejforbindelse til verden

Denne by i det nordlige Peru er den største i verden, som ikke kan nås ad nogen veje. Man kan kun komme dertil ved enten at sejle eller flyve. Iquitos er en livlig by med en helt unik atmosfære. Overalt vrimler der med trehjulede køretøjer og ramponerede busser, som dog er begrænsede til at køre i området omkring byen.

De fineste palæer ligger langs floden, og på hjørnet ved det centrale torv i byen findes “House of Iron”, som er designet af Gustave Eiffel. Bydelen Belén – portugisisk for Betlehem – er et besøg værd.

Det er et slumkvarter, som er en delvist flydende by. Husene er bygget på pæle eller tømmerflåder, der rejser sig i takt med vandstanden i Amazonfloden. Her er også et lokalt marked, hvor der sælges usædvanlige dyr og planter fra junglen.

Derudover er Pilpintuwasi Butterfly Farm og Amazon Rescue Center for skadede eller forældreløse dyr, som er fundet i junglen, begge spændende steder at besøge.

Her er nogle gode hoteltilbud i Iquitos – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

Banner, engelsk banner, top banner

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Brasilien Manaus Skyskrappere amazonas rejser

Manaus: Den isolerede storby i junglen

Den brasilianske storby Manaus er en af de mest isolerede i verden. Her bor cirka 1,6 millioner mennesker samlet med over 1.500 km skov i alle retninger. Det får byen til at virke fuldkommen malplaceret.

Det store operahus er selve symbolet på den rigdom, som Manaus oplevede under det store gummiboom. Operahuset er bygget i renæssancestil af materialer, som blev importeret fra Europa – blandt andet fransk glas og italiensk marmor.

Andre interessante bygninger fra byens storhedstid er Alfandega og Guardamoria. Det er også værd at besøge Adolpho Lisboa-markedet, som er bygget med kraftige jernkonstruktioner. Markedet er et levende sted med et broget vareudbud.

På en kort sejltur nedstrøms på floden Rio Negro, kan man opleve et helt særligt fænomen, som på engelsk kaldes ”Meeting of Waters”. Her mødes vandet fra to store floder Rio Solimões og Rio Negro. Vandet fra de to floder løber side om side på en stækning af 12 km uden at blive blandet. Dette kan let observeres, da de to floders vand har forskellig farve.

Her er nogle flere hoteltilbud i Manaus – tr

yk på “se tilbud” for at få den endelige pris

visit østrig, visit austria, banner
Peru - Lene Kohlhoff Amazonas-floden Manaus meeting of waters

Sejl med på floden

Hvis man er frisk på at tilsidesætte luksus og komfort, er der noget helt særligt over at sejle på verdens største flod med en af de lokale flodbåde.

De fleste af bådene sejler med fragtgods på nederste dæk og passagerer på de 2-3 øverste. Man medbringer sin egen hængekøje, som hænges op på dækket.

Dagene går med at dase i hængekøjen, nyde udsigten og de fantastiske solnedgange over junglen og iagttage alt det liv, der udfolder sig, når båden lægger til ved små byer langs floden. Eller man kan underholde sig selv med at kigge på de mange medpassagerer, der fylder båden til sidste plads.

Læs mange flere rejseartikler om Sydamerika her

Amazonas - Brasilien - Rejser

Seværdigheder i Amazonas

Turen kan vare helt op til 8-10 dage afhængig af, hvor man vælger at stå af og på. En af mulighederne kan være at sejle fra Manaus til Belém ved Atlanterhavskysten. Man kan fx stå af ved byen Santarém på halvvejen og besøge den lille perle Alter do Chao med kridhvide sandstrande og krystalklart vand.

Mulighederne er mange på verdens største flod, Amazonas. Glæd jer og god rejse!

Se alle vores rejsetilbud til Sydamerika her

Dette indlæg indeholder links til nogle af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil se, hvordan det foregår med samarbejder, så kan du trykke her.

nyhedsbrev rejsrejsrejs banner rejser

Banner, engelsk banner, top banner

rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022

Om rejseskribenten

Lene Kohlhoff Rasmussen

Lene Kohlhoff Rasmussen rejser ud for at møde nye mennesker og lære om andre landes kultur, historie og religion, men også for at få nogle store personlige udfordringer. Derfor rejser hun på egen hånd til steder, der ligger langt væk fra de gængse rejsemål. Hun vil opleve nogle af de få steder i verden, hvor der stadig findes mystik og eventyr. Læs mere om hendes eventyr på www.kohlhoff.dk.

kommentarer

Kommentér