RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Sydamerika » Argentina » Buenos Aires: Insiderguide til Sydamerikas pumpende hjerte
Rejs til Buenos Aires - insiderguide til Buenos Aires - rejser
Argentina

Buenos Aires: Insiderguide til Sydamerikas pumpende hjerte

Buenos Aires er den perfekte storby fuld af farverig kultur, lækker mad og det gode liv. Og byen er porten til Argentina og Sydamerika. Her giver vores redaktør Jacob sine bedste tips til den argentinske hovedestad og landet han kalder ‘det nær perfekte rejseland’.
   

Af Jacob Gowland Jørgensen

Argentina - Buenos Aires - Byudsigt - rejser

Buenos Aires – en fængslende storby

Efter at have besøgt Argentina 10 gange i løbet af de seneste 14 år er jeg nu ved at få styr på den fascinerende og ret uoverskuelige samling af kvarterer og mennesker kaldet Buenos Aires – BA. Og selvom byen er kolossal med sine over 14 mio. indbyggere, kan du måske ikke engang finde den på din GPS hvis du søger på byen. Den kaldes nemlig lige så ofte Capital Federal (CF), eller dens officielle, fulde navn: Ciudad Autónoma de Buenos Aires – CABA.

Her er derfor en insiderguide om byen og lidt praktiske info om det noget nær perfekte rejseland, Buenos Aires er porten til. Det er altsammen baseret på viden fra egne rejser, fra andre berejste og fra en stribe venner i Buenos Aires, der kender byen som deres egen bukselomme.

Her er et godt flytilbud til Buenos Aires – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

Argentina - Buenos AIres - Microcentro - gade - rejser

Den bedste måde at rejse i Argentina

Buenos Aires er en enorm by med mange mennesker samlet på lidt plads. Samtidig er Argentina verdens 8. største land. Det er også et land med store indkomstforskelle og med et tydeligt sydeuropæisk præg på service og kvalitet. Det er et udpræget servicesamfund, hvor alle former for praktisk hjælp kan fås billigt.

Det betyder, at:

 • Det tager rigtig lang tid at køre rundt i landet på egen hånd. Brug de mange indenrigsfly til at se noget. Prioriter hvad du vil se og kombiner eventuelt med langtursbusserne, som er ren luksus
 • Vejret er altid godt et eller andet sted i landet, og møgfugtigt og koldt et andet sted!
 • I Buenos Aires bør man i den grad afholde sig fra at køre selv pga. trafikkulturen og dårligt skiltede, ensrettede veje. Det er hurtigt at komme frem med taxa og metro
 • Det kan være billigere at leje en bil med chaffør (en remis) end at leje bil selv eller tage en bus
 • Det kan være bedre – og billigere – at få fx et lokalt rejsebureau til at arrangere en tur end at gøre det selv. De har mange lokale kunder og derfor gode aftaler med hoteller. En tur til Iquazu nationalparken fra Buenos Aires fx.
Argentina - Buenos Aires - biler - rejser

Service i topklasse

Med andre ord: At gøre det hele selv er ikke altid bedst og billigst i det her land. Nyd det faktum og få mere ud af din ferie ved at overlade noget af arbejdet til de lokale guider, chaffører, kokke osv. Skulle du blive syg kan du også få lægen til at komme til hotellet!

Skal du uden for Buenos Aires og opleve andre steder af det smukke land, så kan du finde gode tilbud på bil-leje her

Eller du kan ankomme til Buenos Aires i et krydstogtskip. Drøm dig væk med det her fede rejsetilbud rundt om Kap Horn

Argentina - Buenos Aires - bygade - rejser

De bedste steder at bo i Buenos Aires

Det, der oftest snyder ved Buenos Aires er, at man tror der er et centrum. Det er der også, faktisk mindst en 5-6 stykker. De er dog langt fra lige interessante set fra en rejsendes synspunkt.

Argentina - Buenos Aires - Palacio Barolo - rejser

Microcentro

Ved det oprindelige centrum har du parlamentet, obelisken og den lange gågade Florida. Her ville jeg personligt ikke overnatte. Det er lidt en blanding af en turistfælde og et kontorområde, der er derfor ret affolket her om aftenen. På kanten af området er der nogle enorme veje med trafik døgnet rundt, bl.a. verdens bredeste boulevard Avenida 9 de Julio.

Argentinerne har et andet forhold til støj, så et hostel kan godt ligge lige ud til det vi ville kalde en motorvej. Det nærmeste man kan sammenligne området med, er nok det oprindelige centrum i en amerikansk storby, hvor der nok er liv om dagen, men sjældent om aftenen.

Vær opmærksom på, at de lokale kalder området Microcentro, men når du kigger på et kort over barrios består det officielt af dele af kvartererne San Nicolas, Montserrat og Retiro med hovedbanegården.

Hvis du meget gerne vil bo her i Microcentro, så kig efter området lige ved Teatro Colon. Undgå dog Florida og dens sidegader og ikke mindst selve boulevarden 9 de Julio.

Argentina - Buenos Aires - San Telmo - rejser

San Telmo, La Boca og Constitucion

Et andet klassisk centrum er San Telmo, som ligger umiddelbart syd for Microcentro. Det er her tangoen siges at stamme fra. Her finder man også nogle flotte pladser, brostensbelagte gader og bargader. San Telmo er som Microcentro et must at besøge. Placeringen ned til havnekvarteret La Boca gør det desværre til et lidt mere råt kvarter end de romantiske billeder, der oftest vises derfra. Det der dog absolut er et interessant og levende kvarter, der tiltrækker en del yngre rejsende. San Telmo og La Boca er på mange måder Buenos Aires´ svar på Vesterbro og Nordvest i København, bare i noget fattigere udgaver.

Generelt er Buenos Aires en meget sikker by for rejsende. De eneste steder i den centrale del af Buenos Aires som decideret frarådes til overnatning pga. kriminalitet (bl.a. af Lonely Planet) er det historiske kvarter Constitucion ved siden af San Telmo, og så de østlige dele af La Boca.

Der er andre områder som er mere interessante. Alle ligger i overskuelig afstand til attraktionerne i Microcentro. Derudover har de en masse charme og muligheder i sig selv: Recoleta, Palermo (med kvartererne Barrio Norte, Palermo Viejo/Soho, Palermo Hollywoord, Palermo Botanico) og Puerto Madero.

Argentina - Buenos Aires - Recoleta - rejser

Recoleta

Recoleta er BA classic på den gode måde. Her finder du den berømte kirkegård, og ikke mindst en mængde fantastiske restauranter, flotte bygninger, designcentre og luft og lys.

Her er nogle gode hoteltilbud til Recoleta her

Palermo – Barrio Norte, Palermo Viejo & Palermo Hollywood

Barrio Norte, der støder op til, er lidt mere beskeden, men stadig meget hyggeligt. Her har du til gengæld en masse brugbare butikker på Santa Fe og få turister. Disse barrios (kvarterer) Recoleta og Barrio Norte minder mest om indre og ydre Østerbro i København, også ifht. grønne områder og placeringen i byen, bare med væsentligt mere liv.

Palermo Viejo er BA, som BA så ud engang, og mit eget yndlingskvarter. Den del der ligger omkring den centale plads, Plaza Serrano/ Plaza Cortázar, kaldes også Palermo Soho, hvilket er meget rammende. Det er her du finder de sjoveste, mærkeligste og billigste butikker. Der er også her hvor mange lokale går ud for at spise eller gå i byen. Det er på én gang storby og landsby, trendy og jordtrillende, brusende og fredeligt. Her ligger også restaurantgaden Cabrera, som er Buenos Aires når det er bedst og mest originalt.

Find de gode overnatningsmuligheder i Palermo Viejo her

Det bette nabokvarter Palermo Hollywood er lidt mere rodet og kækt, men er absolut også en mulighed. Det er her du finder en masse outlets. Her ligger fx outletudgaven af læderbutikken ”Prüne” nær krydset Gurruchaga/Loyola, som bør få enhver kvinde til at gå shop-amok. Yves Saint Laurent til herrerne ligger også her, på Cordoba. Udover Palermo Viejo er det her i Palermo Hollywood, hvor du finder de mest trendy hoteller som fx designerhotellet Vitrum og en lang række barer og gå-i-byen steder.

Argentina - Buenos Aires - Køkken - rejser

Palermo Botanico & Palermo Chico

Endelig er der Palermo Botanico, der ligger ved siden af den botaniske have og den zoologiske have. Det er et charmerende, hyggeligt og overskueligt kvarter for de kreative med penge. Det ligger i gå-afstand fra Palermo Viejo og lige ved en metro-station og Evita-museet. De har den bedste frokost-restaurant i deres have, rundt om hjørnet fra indgangen.

Det er et oplagt sted at leje en lejlighed, hvis man er en familie på tur. Med de seneste tiltag med europæisk inspirerede mikrobryg-barer og udeliv, er det nu også et sted man går ud i byen med sine venner til en hyggeaften. Sigt efter krydset mellem Lafinur & Cerviño, der er den grønne pulsåre i området. Det er pt. min yndlingsgade i Buenos Aires.

I København ville Palermo Viejo og Palermo Hollywood nok svare til områderne omkring Studiestræde, Sankt Hans Torv og Christianshavn (dog uden vandet). Palermo Botanico nok minder mest om Indre Frederiksberg ved Vesterbro. Alle dog i livligere udgaver!

Ved siden af disse to kvarterer ligger det meget fashionable kvarter Palermo Chico. Med sine store parker og ambassader er det byens svar på Hellerup.

Argentina - Buenos Aires - Puerto Madero - rejser

Puerto Madero

En forholdsvis ny mulighed er Puerto Madero tæt på Microcentro. Bydelen er et gammelt havneområde med varehuse, der er blevet restaureret og tilbygget – ikke helt ulig Langelinje i København i stil og placering. Det ligger nemt for hele byen, og der er masser af gode restauranter der. Omvendt er der også noget affolket om aftenen.

Når du vælger hvor du skal bo, er det også værd at huske, at det er meget billigt og nemt at komme rundt. Der er en hær af taxaer (med fungerende taxametre), som sjældent vil koste dig over 30 kr. at køre i, og en metro med billetter til et par kroner. Så find hellere et sted, hvor du har lyst til at være både dag og aften, og snup en taxa af og til.

Udvalget af overnatningsmuligheder er enormt, så der er frit slag. Hvis man skal bo i byen mere end bare 3-4 dage og er nogle stykker, kan det godt betale sig at leje en lejlighed. De findes i alle størrelser og prisklasser. Det er også en enkel måde at se mere til det liv som de lokale lever.

Her finder du altid gode hoteltilbud til Buenos Aires

Argentina Buenos Aires La Boca Café Rejser

Gode steder at spise i Buenos Aires

Det nemme svar på spørgsmålet om hvor man skal spise i BA er: Overalt!

Det er decideret svært at finde dårlig mad. Det er da heller ikke en tilfældighed, at BA er på Tripadvisors liste “Top-10 Food & wine destinations in the world”, med en klar 1. plads i Syd- og Mellemamerika. Til gengæld er det oftest billigt og kommer i store portioner. Så hvis tjeneren siger, at I er ved at bestille for meget mad, har han garanteret ret.

Her kommer dog nogle staldtips til, hvordan du får endnu mere ud af det gastronomiske paradis, så du også får prøvet nogle af de lokale specialiteter.

Banner - Bulli - 1024
asado-buenos-aries-argentina

Kød, kød og mere kød

Ko: Find en parilla, og bekend dig til livet som kødæder. For det bliver svært at finde et bedre udvalg i kvalitetskød end her. Lomo (mørbrad), Bife de chorizo (entrecote) og Ojo de Bife (rib-eye) stegt a punto (medium) er sikre vindere med batatas (søde kartofler) eller zapallo (græskar) til. Du kan også bare bestille en Asado, så får du lidt af det hele. Hvis du vil have grønt til skal du huske at bestille det. Kød er kongen her.

Skal du prøve noget nyt, så prøv chinchulines (indvolde) eller deres forskellige chorizos y morcillas (pølser). De er ofte fremragende. Og husk at spise chimichurri til – det er en kold krydderdressing, der som regel følger med.

Man kan også være heldig at finde cordero, lam fra Patagonien, og vildt fra Andesbjergene. Anbefalede bøfpaladser er Cabaña Las Lilas i Puero Madero (dyrt), sen frokost på Cabrera og Cabrera Norte i Palermo Viejo (mellem) og La Caballeriza i Palermo Hollywood og andre steder i byen (billigt). Alle tre steder kan du også få andre typer mad, men det er der ingen grund til at vælge.

Pastaret - rejser

Pasta og pizza

Det italienske køkken lever i bedste velgående i BA takket være de mange italienske indvandrere. Hvis du skal prøve noget ekstraordinært så bestil ”Sorrentinos”, som er en slags kæmperavioli, der kan fås mange steder. Det store udvalg af pasta bliver tit vegetarernes redning i BA. Der er også en del pizza-steder, og hvis man er til voldsomme mængder af ost skal man prøve en “Pizza Classico”. Generelt er niveauet for pasta klart over det for pizza. Derfor er anbefalingen herfra at holde sig til pastaen.

Empanadas - rejser

Empanadas

De lokale spiser store mængder af empanadas, som er dej med forskelligt slags snask i, som så er bagt eller stegt – de ovnbagte er de bedste! Humito og carne picante er to af de oprindelige slags fra Salta, hvor de stammer fra. Spis dem fx på billige og hyggelige La Paila i Palermo Viejo, eller en af de andre Salta-steder kaldet Peñas, hvor der tit er folkeretten locro og livemusik.

Helado argentina - is er fantastisk i buenos aires

Is og dessert

Argentinerne elsker meget søde sager, men prøv en vigilante med dulce de batata, der er lavet på friskost og søde kartofler. Det holder og det er ikke alt for tungt eller sødt. Derudover er der nok verdens bedste is på næsten hvert gadehjørne. Prøv fx en karamelsød dulce de leche, hvis du vil ”go local”. Min egen favorit er mousse de maracuya – passionsfrugtmousse, gerne kombineret med chocolate. Mums.

Isbarerne i Buenos Aires dukker regelmæssigt op på top-10 lister over verdens bedste isbutikker. Jeg har fået to nye favoritter, der da også ligger øverst på Tripadvisors liste: Rapa Nui i Recoleta og Barrio Norte, og ikke mindst Heladeria Cadore, som er det eneste sted i verden, hvor jeg er vendt tilbage for at købe en ny is 5 minutter efter jeg havde fortæret den første. Det var skamløst fantastisk. Cadore ligger ved Microcentro og er absolut verdensklasse trods butikkens ydmyge udseende, placering og størrelse. Cadore er old school gourmet uden fine manerer – bare det bedste af det bedste uden så meget pjat.

Der er også isbutikken Jauja i Palermo Botanico, og kæderne Freddo og Volta. De ligger over hele byen og leverer også is af høj kvalitet. Den eneste af kæderne der falder igennem er Persicco, der bl.a. ligger ved Recoleta – det er tyndt og uinteressant. Priserne er nogenlunde de samme i de forskellige butikker, så man kan lige så godt vælge de bedste.

Argentina - vin - rejser

Find rundt i Buenos Aires jungle af drikkevarer

Det er nemt at finde en god vin. Udvalget af kvalitetsvine er rigtig stort, priserne er lave og de blander oftest ikke druetyperne. Så hvis du er til kraftig vin er en Malbec lige i øjet, og en Merlot er et sikkert hit, hvis du er til mindre kraftig rødvin. Prøv en argentinsk chablis, hvis du vil overraskes positivt.

Det er svært at finde andet end lokal vin, og specielt chilensk vin er ikke-eksisterende. Men vi drikker jo heller ikke rigtig svensk øl i Danmark…

Der er et stort boom i antallet af steder med eget lille bryghus. Hvor det før var svært at finde andet end nationaløllen Quilmes, er der nu masser af muligheder. Prøv fx den sjove lille ølbar Bombar på Azcuenaga 1222 i Barrio Norte. Her kan man kan få fyldt sin dunk med ugens bryg. Den ligger iøvrigt få skridt fra ovennævnte isbutik Rapa Nui, så det er en ret lækker kombination. Skulle du stadig være sulten, så ligger autentiske og billige Parilla Los Pinos i nr. 1500.

Prøv også den grønne the, maté, på en restaurant, hvis du vil teste nationaldrikken. Skal du have noget afkølende og tørstslukkende, så er det svært at slå ”Terma Patagonica” blandet med lidt vand. Kig efter plastikflaskerne i en kiosk eller i et supermarked.

Argentina - steg - rejser

Endnu flere lækre spisesteder

Udover de nævnte under de forskellige kvarterer, er her en række restauranter, som alle er højt anbefalet:

 • Aramburu: Gourmet i absolut topklasse til rimelige priser. Det er nok den bedste restaurant jeg har prøvet uden for Europa og Japan! Kræver reservation, og hvis der ikke er plads, har de en glimrende bistro lige overfor
 • Tegui: Gourmet i Palermo Viejo – deres smage-menu er absolut et besøg værd
 • El Cuartito, Recoleta: Meget lokal med no-nonsense pizzaer og empanadas af bedste skuffe
 • Happening, Puerto Madero: Klassisk mad og topmoderne design
 • Lelè de Troya, Palermo Viejo: Klassisk mad i moderne udgaver
 • Osaka, Palermo Hollywood: Peru møder Japan, halv-dyrt og topkvalitet
 • Guimpi V, Palermo Botanico: Empanadas og lokal comfort food når det er bedst, en lokal favorit
 • Nemo, Palermo Botanico: Fiskerestaurant i centrum, hvilket der ikke er mange af. Prøv også fiskerestauranterne i Tigre og i deltaet nord for byen.

Hvis du vil have en endnu mere lokal oplevelse, kan du prøve en “Puertas Cerradas”. Det er en “lukket-dør-restaurant”, som på dansk vist oftest kaldes “Private dining”. Her kommer du ind i et privat hjem, hvor familien laver mad, og du snakker med de andre gæster. Niveauet er ofte ret højt, så det er mere en intim gourmet-oplevelse snarere end en “Spaghetti-med-kødsovs”-oplevelse. La Cocina Discreta og Casa Felix er kendte, men også ret store. Prøv derfor at søge på, hvad der er åbent når du er der, eller spørg på hotellet, om der er en lokal mulighed.

Malba Buenos Aires argentina - rejser argentina

Det mest interessante at se og opleve i Buenos Aires

Der er masser at opleve ved at følge de turistruter, som guidebøgerne viser.

Udover de nævnte klassikere i Microcentro og Palermo er mine favoritsteder i byen kunstmuseet Malba, Plaza Dorrego i San Telmo, Designcenter Recoleta (bagsiden af kirkegården), Alvear-gaden samt Tigre og deltaet lige nord for byen.

Argentina Buenos Aires La Boca Grafitti Rejser

La Boca, museer og markeder

Et af de billeder man oftest ser fra BA er de farvede huse i La Boca. For mig er det den eneste reelle turistfælde i byen. Det kan være spændende at se det store stadion, og den lille gade er meget fotovenlig, men det er og bliver et farverigt flop. Desuden er La Boca et område, hvor man skal passe ekstra godt på sine ting.

Det bedste råd er at tage vandreskoene på. Så ser man bare mere, og fx kan man tage på gratis guidede vandreture i byen. Et alternativ er sightseeing på cykel. Eller var det måske noget med en tur i den særlige kirke, hvor idolet Maradona og fodbolden tilbedes? Du kan også tage en tur i en religiøs temapark, Tierra Santa = Det hellige land.

I det særprægede hjørne finder man også et helt nyt flot museum om “Islas Malvinas”, Falklandsøerne, som argentinerne har et overraskende følsomt forhold til. Forvent derfor en rimelig propagandistisk stil. Det er absolut værd at besøge, også fordi det ligger på et gammelt militærområde. Det mest interessante marked ligger noget fra turistbydelene, nemlig i Mataderos – opkaldt efter slagterne, der huserede der.

Læs mere om Argentina og Buenos Aires her

Palacio_Obras-buenos aires argentina

Buenos Aires’ rige historie

Hvis man vil se præcis hvor rig en by Buenos Aires var for 100 år siden kan man komme ind i Palacio de las Aguas/Palacio Obras. Det er det tidligere vandværk, der er bygget som et kæmpe engelsk palads med alt hvad der hører til af udsmykning. Det måtte jo godt se imponerende ud selvom det bare var et vandværk.

Det ligger på Riobamba 750, tæt ved Microcentro og Teatro Colon. Tomás Eloy Martínez har skrevet flere bøger, der er blevet oversat til dansk. I “Santa Evita” foregår en del af handlingen netop i vandpaladset, mens “Tangosangeren” foregår over hele Buenos Aires. De kan begge anbefales.

aires-fiesta-electronica-aire-libre-dia-sol

Dans og dyr

Det vigtigste i Buenos Aires er dog at komme ud og mærke pulsen på byen. Tag til tangoshow i San Telmo (El Viejo Almacen fx), også selv om du ikke er til tango. Gå først på restaurant kl. 22 når de lokale kommer. Find noget livemusik og drinks fx på Million, og opsøg de lokale porteños på det bedste spanglish du nu kan. De vil overvælde dig med tips, livsglæde og gæstfrihed.

De lokale vil stolt fortælle dig, at byen aldrig sover, og der er altid gang i den i fx San Telmo og Palermo Viejo.

Har du børn med så er den zoo, der ligger midt i byen ret hurtigt overstået. Der ligger dog en virkelig flot og stor dyrepark kaldet Temaiken lige udenfor byen, og der kører bus direkte dertil fra centrum. Ungerne vil helt sikkert også elske en tur til Tigre med dens tivoli og mulighed for en sejltur i deltaet.

Bog - computer - kursus - rejser

¿Hablas español? Sprogkurser i Buenos Aires

Hvis du har brug for at opdyrke dit spanske er der flere vældig professionelle sprogskoler i byen. Bl.a. kan COINED anbefales – uanset dit nuværende sprogniveau, og uanset om du har kort eller lang tid i byen. Det er også en nem måde at lære mere om kulturen og møde andre rejsende, man kan opleve byen med.

Ha´en fantastisk rejse til Sydamerikas pumpende hjerte, Buenos Aires.

Denne artikel indeholder links til en eller flere af vores samarbejdspartnere. Se hvordan det foregår her.

Om rejseskribenten

Jacob Gowland Jørgensen, redaktør

Jacob Gowland Jørgensen, redaktør

Jacob er en munter rejsenørd, der har rejst i over 90 lande fra Rwanda og Rumænien til Samoa og Samsø. Jacob er medlem af De Berejstes Klub, hvor han har været bestyrelsesmedlem i fem år, og han har en omfattende erfaring med rejseverdenen som foredragsholder, magasinredaktør, rådgiver, forfatter og fotograf. Og naturligvis vigtigst af alt: Som rejsende. Jacob nyder både at rejse traditionelt som fx bilferie til Norge, krydstogt i Caribien og storbyferie i Vilnius, og mere ud-af-boksen rejser som solotur til Etiopiens højland, road trip til ukendte nationalparker i Argentina og vennetur til Iran.

Jacob er landeekspert på Argentina, hvor han har været 10 gange indtil videre. Han har tilbragt næsten et år i alt på at rejse igennem de mange forskelligartede provinser, fra pingvinlandet i syd til ørkener, bjerge og vandfald i nord, og har også boet i Buenos Aires i et par måneder. Derudover har han særlig rejseviden om så forskellige steder som Østafrika, Malta samt landene omkring Argentina.

Udover rejseriet er Jacob en hæderlig badmintonspiller, Malbec-fan og altid frisk på et brætspil. Jacob har desuden haft en karriere i kommunikationsbranchen i en årrække, senest med titel af Communication Lead i en af Danmarks største virksomheder, og har i en del år desuden arbejdet med den danske og internationale mødeindustri som konsulent, bl.a. for VisitDenmark og Meeting Professionals International (MPI).

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ca. to gange om måneden.