visit østrig, visit austria, banner
RejsRejsRejs » Rejsemål » Sydamerika » Argentina » Perito Moreno: Mød en 160 meter høj isvæg
Argentina gletcher petito moreno
Argentina

Perito Moreno: Mød en 160 meter høj isvæg

I det sydlige Argentina findes der en fascinerende isklump. Tag med på Jacobs iskolde eventyr til national parken Perito Moreno.
visit østrig, visit austria, banner

Perito Moreno: Mød en 160 meter høj isvæg skrevet af Jacob Gowland Jørgensen.

Iskrigen raser

Den første lyd er kæmpe brag. Store ting, der falder. Ting, der knuses. Konstruktioner, der vælter sammen, som et stillads i en efterårsstorm. Men det er det ikke, det er en massiv og enorm gletsjer, der løber oppe fra Andesbjergene, og hvor isens fortropper møder den smeltevandssø, den selv har skabt.

Banner, engelsk banner, top banner

Her er der ingen hyggelig knirkende lyd af nyfalden sne. Her er der en kæmpe isklump på 250 km2 i kamp med sig selv og den omgivende natur, og det er et dybt fascinerende syn.

En hurtig gletsjer

Nu er gletsjere jo normalt ikke noget der forbindes med hurtighed, og hvis de ikke er i hastig tilbagetrækning pga. klimaforandringerne, flytter de sig også ofte et par centimer om året. Men i det sydlige Argentina ligger Perito Moreno, der er en af verdens hurtigste gletsjere.

Den flytter sig nemlig to meter om dagen. Det betyder, at der hele tiden er aktivitet i og omkring isen. Samtidig har den skabt en af de største søer i Sydamerika, Lago Argentino, med den karakteristiske grøn-blå farve, som kun gletsjersøer har.

Perito Moreno ligger meget passende i Parque Nacional Los Glaciares, hvor der er omkring 300 gletsjere samlet i et smukt og vildt hjørne af Patagonien, lige på grænsen til Chile. Hvis du er til naturoplevelser bør det her område skrives direkte ind på din bucket list over steder der skal besøges.

Se de bedste rejsetilbud her

Find de billigste flybilletter til destinationen her

Argentina gletcher perito moreno - rejser

Gletsjer fra 1000 vinkler

Vi kører fra nærmeste by, El Calafate, ud til gletsjeren. Eller by og by, der bor godt 25.000 i El Calafate. De er spredt ud over store områder, for hvis der er noget der er nok af her i Patagonien, så er det plads. Der er i snit 1 menneske pr. km2, og så selvfølgelig en masse får og køer her i det ultimative landbrugsland Argentina.

Vi kører direkte mod Andesbjergene, hvor der er sne på toppen året rundt. Vi har pakket det varme tøj i tasken, for selvom det er højsommer og 15 grader inde i byen, falder temperaturen efterhånden som vi nærmer os gletsjeren, der fungerer som en gigantisk dybfryser med defekt låge, så kulden står og pumper ud i den evige vestenvind.

Vores dygtige guide Gisela fortæller levende om området og dets nybygger-historier, mens vi nyder naturen i Patagonien, der glider forbi. Pludselig står den der. Isvæggen, der fortæller, at her ender rejsen for den 250 km2 store isklump, der er opkaldt efter en af de lokale bjerghelte og opdagelsesrejsende, Francisco Moreno.

Selv her på afstand er den et fascinerende syn. Vi kan lige skimte et skib foran isvæggen, det ligner et stykke legetøj.

Vi ankommer, og går ud på stierne, der løber langs med gletsjeren. Udover bragene og de besøgenes jublen, når et kæmpe isstykke falder i søen, er her ingen lyde. Vi er kommet i ly for vinden.

På 50-100 meters afstand nyder vi de unikke is-formationer og farver, der skifter fra hvid til dyb, dyb blå. Vi  kan se hvordan den enorme gletsjervæg bevæger sig i dens to arme, mod nord og mod syd. Vi går rundt på stierne, og oplever, beundrer og fotograferer gletsjeren fra 1000 vinkler, for det er som om den hele tiden ændrer sig. Den vil beundres.

Læs mere om andre rejsemål i Sydamerika her

Argentina gletcher perito moreno - rejser

Ishvalen i smeltevandet

Vi går ombord på et lille skib, der sejler ud til nordvæggen, og først her forstår vi, hvor enorm gletsjeren er. Vi sejler mod den 60 meter høje isvæg, mens kaptajnen fortæller, at der også er 100 meter gletsjer under overfladen.

Som på kommando svarer søen, og der kommer bobler op et stykke foran os, der går nogle sekunder, og så skyder der en isblok på en 25-30 meter op nedefra dybet, fulgt af 5 mindre stykker. Som en kæmpehval med dens unger, der er kommet til overfladen for at trække luft, syder den og bobler for så at synke i dybet igen.

Hvis man var i tvivl om det var smart med en sikkerhedsafstand på 150 meter til gletsjeren før turen, var man det i hvert fald ikke efter. Vi mærker kun et lille skvulp i vandet, for selvom den afbrækkede isklump fra dybet var kæmpestor, bevægede den sig stadig fredelig igennem vandet på vej op igennem smeltevandet.

Vi sejler tilbage, og overvejer, om skaberen af det argentinske flag, der vejrer fra det lille skib, mon havde set Perito Moreno inden han valgte farverne, for sjældent har et flag passet så godt ind i dets omgivelser som her. Hvidt og lyseblåt med en sol ovenover.

Det er en perfekt afslutning på dagens tur, og tilbage i bussen joker vores guide med, at hun vil skynde sig at fortælle nogle praktiske ting, fordi om lidt sover vi allesammen sikkert alligevel – overvældede af indtryk fra moder natur i fri isleg. Og ganske rigtigt, nakkerne bliver bløde og vi kører småsovende tilbage til byen, mens lyden af faldende is og billeder af dybblå isformationer kører rundt i hovedet.

Nu forstår jeg, hvorfor der altid er billeder af Perito Moreno med i en turistvideo eller brochure fra Argentina. For lige som dens mindst lige så imponerende modpart i den anden ende af landet, nationalparken Iguazu, er det her sted så meget mere end det du kan se på et billede. Det er en fysisk oplevelse af dimensioner, serveret på den nemme måde, hvor du ikke behøver at være bjergbestiger for at opleve den vilde natur.

Tag på kultur-rejse i Argentina se rejsetilbud her

Argentina gletcher perito moreno - rejser

Fly til Perito Moreno

Den nærmeste by og lufthavn er El Calafate, hvor du kan flyve til fra mange steder i landet, og ofte flere gange om dagen fra Buenos Aires. Flyselskabet LATAM er en tand mere tidsstabil end Aerolineas Argentinas, der så ofte er lidt billigere. Der er pålidelige rygter om at Norwegian starter indenrigsruter i Argentina. Du skal regne med 2.000-2.500 kr. for en returbillet fra Buenos Aires, men der er også næsten 3000 km.

Der er to lufthavne i Buenos Aires. Den store hedder officielt Ministro Pistarini International Airport, men kaldes Ezeiza efter byen, hvor den ligger, og har da også koden EZE. Den ligger en time syd for byen, og det er her langt de fleste af de internationale fly lander.

Den lille har også to navne, Jorge Newbery Airport og det alle kalder den, Aeroparque, med kodenavnet AEP. Den ligger lige midt i byen, og her lander der primært indenrigsfly, så den er det bedste bud, hvis du alligevel er i byen. Hvis du søger på BUE-FTE får du fly fra begge lufthavne til El Calafate.

Sæsonen er meget kort i Patagonien, og januar er den måned hvor argentinerne selv har sommerferie, så der skal du være ude i ekstra god tid i forhold til planlægning.

Se tilbud på pakkerejser til Argentina her

Argentina gletcher perito moreno - rejser

Hoteller nær Perito Moreno

Der er enkelte hoteller, der ligger i området mellem El Calafate og nationalparken, men de fleste ligger i selve byen. Vi boede på La Cantera og senere på Posada Larsen, der begge klart kan anbefales.

Og ja, Posada Larsen er bygget af danske udvandrere, der først var en tur forbi Uruguay, og senere kom til det sydlige Argentina. Det kan anbefales at kombinere med en tur til El Chalten.

God rejse til Argentina og Perito Moreno.

Find overnatning nær Perito Moreno her

Dette indlæg indeholder links til nogle af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil se, hvordan det foregår med samarbejder, så kan du trykke her.

Emner

Banner, engelsk banner, top banner

rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022

Om rejseskribenten

Jacob Jørgensen, redaktør

Jacob er en munter rejsenørd, der har rejst i snart 100 lande fra Rwanda og Rumænien til Samoa og Samsø. Jacob er medlem af De Berejstes Klub, hvor han har været bestyrelsesmedlem i fem år, og han har en omfattende erfaring med rejseverdenen som foredragsholder, magasinredaktør, rådgiver, forfatter og fotograf. Og naturligvis vigtigst af alt: Som rejsende. Jacob nyder både at rejse traditionelt som fx bilferie til Norge, krydstogt i Caribien og storbyferie i Vilnius, og mere ud-af-boksen rejser som solotur til Etiopiens højland, road trip til ukendte nationalparker i Argentina og vennetur til Iran.

Jacob er landeekspert på Argentina, hvor han har været 10 gange indtil videre. Han har tilbragt næsten et år i alt på at rejse igennem de mange forskelligartede provinser, fra pingvinlandet i syd til ørkener, bjerge og vandfald i nord, og har også boet i Buenos Aires i et par måneder. Derudover har han særlig rejseviden om så forskellige steder som Østafrika, Malta samt landene omkring Argentina.

Udover rejseriet er Jacob en hæderlig badmintonspiller, Malbec-fan og altid frisk på et brætspil. Jacob har desuden haft en karriere i kommunikationsbranchen i en årrække, senest med titel af Communication Lead i en af Danmarks største virksomheder, og har i en del år desuden arbejdet med den danske og internationale mødeindustri som konsulent, bl.a. for VisitDenmark og Meeting Professionals International (MPI). Jacob er i dag også ekstern lektor på CBS.

1 kommentar

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Læs mere om:

Inspiration

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Rejsebilleder fra Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.