visit østrig, visit austria, banner
RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Storbritannien » Nordirland » Nordirland har det hele – 5 højdepunkter på den perfekte ferie

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Rejsebilleder fra Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Nordirland - Giant's Causeway - rejser
Irland Nordirland

Nordirland har det hele – 5 højdepunkter på den perfekte ferie

Nordirland er i den grad værd at besøge på ferien. Det lille land er fuld af store oplevelser.
visit østrig, visit austria, banner

Nordirland har det hele – 5 højdepunkter på den perfekte ferie er skrevet af Jens Skovgaard Andersen.

Nordirland - Carrickfergus Castle, slot, Belfast - rejser

Nordirland: Vild historie og vilde historier

Irland er et rigtig spændende rejseland med en rigtig spændende historie. Og i det meste af historien har Irland været en samlet ø med et fælles folk. Faktisk er det, vi i dag kender som Nordirland kun 100 år gammel.

Banner, engelsk banner, top banner

De seneste 100 år i Irland har været meget begivenhedsrige, og der er nogle klare forskelle på syd og nord. Men der er også mange ligheder. Den særlige irske kultur og stemning er tilstede på begge sider af den i øvrigt usynlige grænse, og det giver rigtig god mening at besøge begge lande på rejsen til Irland.

I Irland kan de rigtig godt lide at fortælle historier, og man skal nok ikke altid regne med, at de er 100% historisk korrekte – det er mindre vigtigt. Historierne er med til at skabe en stærk fortælling om Irland og det stolte – og selvironiske – irske folk både før og efter opdelingen af øen.

Hvis du starter din rejse i Dublin, så er det nemt at tage til Nordirland også. Belfast ligger kun 2 timer mod nord, og der er rigeligt med både busser og tog melem de to hovedstæder. Du kan selvfølgelig også sagtens selv køre, hvis rejser rundt i Irland i bil.

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Nordirland - Belfast, rådhus - rejser

Belfast og urolighederne

Nordirlands hovedstad Belfast, hvor Irland møder Storbritannien, er på mange måder en typisk britisk storby med både grandiose klassiske vartegn som fx byens store rådhus, men også mere æstetisk udfordrede kvarterer. Belfast er dog en ganske hyggelig by, som er til at overskue geografisk.

For at gøre byen nemmere at finde rundt i er Belfast opdelt i en række kvarterer, som har navn efter enten kendte vartegn i kvarteret eller efter dem, der bor der. Mellem de fleste kvarterer, er overgangen fra det ene kvarter til det andet ikke noget, man mærker. Men der er undtagelser.

I det vestlige Belfast mærker man tydeligt, at der er store politiske forskelle på et ret begrænset område. Nordirlands moderne historie har været meget præget af de uroligheder, som kendes som The Troubles, og det er ikke noget, der er overstået endnu.

Mellem det protestantiske område omkring Shankill Road og det hovedsagligt irsktalende og katolske Gaeltacht-kvarter løber en høj mur. Den kaldes Fredsmuren eller Peace Wall, og den har det klare formål at holde kvartererne og beboerne adskilt. Noget der ligner en gammeldags grænseovergang gør det muligt at komme fra den ene side til den anden, men overgangen gør det også muligt at lukke muren, hvis det bliver nødvendigt.

Selve Fredsmuren er blevet en stor turistattraktion, og gæster – både prominente og helt almindelige – fra hele verden har skrevet fredshilsner på muren. Og der kommer nye til hver dag. Muren og de mange politiske gavlmalerier, flag, grafitti og symboler kan besøges på en guidet taxatur rundt i byen, og det kan vi varmt anbefale.

I Shankill ligger også fængslet Crumlin Road Gaol, som har huset mange af de anholdte under The Troubles. Fængslet har en dramatisk historie at fortælle, og du kan komme på flere forskellige guidede ture. Og bare rolig; du skal nok få lov at komme ud igen til sidst.

Se de bedste rejsetilbud her

Find de billigste flybilletter til destinationen her

Nordirland - Belfast, Titanic Belfast - rejser

Downtown Belfast – gadekunst, madkunst og skibsbyggerkunst

I det centrale Belfast finder du kvartererne Queen’s, som er opkaldt efter universitetet, Cathedral, som er opkaldt efter domkirken, og havnekvarteret Titanic, som ikke overraskende er opkaldt efter Titanic.

Den verdensberømte luksusliner Titanic med den tragiske historie blev bygget i Belfast. Det var byens og Nordirlands stolthed og er det på mange måder stadig. I det imponerende museum Titanic Belfast får du hele historien om, hvordan Belfast udviklede sig fra en tekstilby til en skibsbyggerby, og hvordan især bygningen af Titanic og hendes søsterskibe virkelig satte byen på den anden ende.

Det er en oplevelse for alle sanser, du får i Titanic Belfast, og det er ikke uden grund, at museet er berømt verden over. Det voldsomme forlis fylder selvfølgelig en del på museet, men der er mindst lige så stor fokus på, hvad der gjorde Titanic så berømt og historisk inden forliset. Det er en stor oplevelse, der sætter sig i hjertet længe efter besøget.

I de små gader i downtown Belfast især i Cathedral Quarter støder du på masser af imponerende gadekunst, og der er stor variation i temaerne. Det er ikke kun politik og religion, der fylder noget i gadekunsten i byen. Det er klart en gåtur værd, hvis du er til street art i den virkelig kunstneriske ende af skalaen.

I Cathedral finder du også mange små hippe og hyggelige barer med livemusik de fleste dage. Enkelte har endda stadig bure rundt om indgangsdør og vinduer; et levn fra The Troubles, hvor det ikke var unormalt, at bomber blev kastet ind gennem vinduerne der, hvor mange mennesker var forsamlet.

I de senere årtier har Belfast skiftet image og er nu lige så meget kendt for sit natteliv og sin kultur som for sin barske historie. Ikke mindst gastronomisk kultur har oplevet et stort løft i byen, og du skal ikke lede længe for at finde en virkelig god restaurant. Selv på hverdage er der ofte fuldt booket, og det siger ikke så lidt om, hvad nutidens belfastboere og turister bruger byen til.

Et par anbefalede restauranter herfra er James ST, Coppi og Deane’s Meat Locker og også Bert’s Jazz Bar, hvor du får god musik til maden. Velbekomme!

Gå på opdagelse i de bedste rejser og de bedste priser lige nu

Nordirland - Giant's Causeway - rejser

Udflugter fra Belfast – bølgende natur, slotte og Giant’s Causeway

Der er masser at lave i selve Belfast, men det er absolut også værd at udforske oplandet rundt om byen. Belfast ligger i County Antrim, som strækker sig mod nord og vest med County Down mod syd. Disse to counties er oplagte at tage på opdagelse i.

I County Down ligger fjorden Strangford Lough, som sammen med med halvøen Ards øst for fjorden er et ganske naturskønt område. Gør holdt ved en eller flere af de smukke gamle herregårde og slotte, hvor du både kan spadsere i den hyggelige blomsterudsmykkede park på Mount Stewart og indsnuse stemningen af gamle dage i klosterruinen ved Greyabbey House. Historier er der nok af i de gamle mure, og du kan også overnatte eller nøjes med lidt at spise, når du alligevel er der.

På sydsiden af Strangford lige vest for byen af samme navn kan du besøge slottet Castle Ward, som er blevet mere end almindelig kendt fra tv-serien Game of Thrones. Det er nemlig her, seriens ‘Winterfell’ ligger. Du kan både se de originale locations og også prøve kræfter med livet i Winterfell med aktiviteter som sværdkamp, bueskydning og øksekast og opleve hele stedet på mountainbike. Perfekt til familien med forkærlighed for Game of Thrones. Mere om tv-serien om lidt.

Nordirlands kyst er spækket med både hyggelige små kystbyer og store middelalderlige borge. En af de første, du møder på vej ud af Belfast mod nord er Carrickfergus. Den imponerende borg har spillet en stor rolle i Irlands historie. Hvis du fortsætter langs kysten mod nord er der masser at glæde sig til.

Nord for Belfast starter ruten Causeway Coastal Route. Den løber helt til byen Derry/Londonderry i Nordirlands nordvestlige hjørne, men de fleste besøgende fokuserer på strækningen i nærheden af UNESCO-seværdigheden Giant’s Causeway, som har givet navn til ruten.

Hele kyststrækningen er en lang attraktion med dramatiske landskaber, smukke udsigter mod Skotland på den anden side af vandet, hyggelige små kystbyer og ikke mindst kendte og mindre kendte seværdigheder.

På vejen kommer du forbi øen Rathlin Island, hængebroen Carrick-a-Rede Bridge, den historiske borgruin Dunluce Castle på kanten af klipperne og selvfølgelig ikke mindst Giant’s Causeway.

Giant’s Causeway er med rette blevet et af de allerstørste trækplastre i hele Irland, og de titusindvis af basaltsøjler skaber et næsten surrealistisk landskab, som fra de grønne klipper forsvinder ned i det brusende vand. Der kommer mange turister og gæster hver dag, men der er så god plads på stensøjlerne, at det er til at få det helt perfekte billede alligevel.

Sæt god tid af til Giant’s Causeway og lyt til den rigtig fine audioguide, mens du går på opdagelse. For de nysgerrige unge i familien er det værd at sætte tid af til besøgscentret med de mange aktiviteter, som gør det både lærerigt og sjovt at blive klogere på, hvordan det helt specielle landskab er opstået.

2022 er et brag af et rejseår! Se her hvorfor og hvordan

Game of Thrones overalt

I disse tider er det ikke til at komme udenom Game of Thrones, når du besøger Nordirland. Selv hvis du ikke er ‘thronie’, som de mest hardcore fans af serien kaldes, så kan du sagtens gå på opdagelse i den eventyrlige verden, som er at finde overalt i landet.

Det helt store attraktion for thronies er netop åbnet i foråret 2022, og det er et absolut must. Game of Thrones Studio Tour i de originale filmstudier i byen Banbridge syd for Belfast er spækket med scenografier, rekvisitter, kostumer, filmtricks og hemmeligheder, som næsten er for meget af det gode. De interaktive elementer er sjove at prøve, og ellers er det bare om at lade sig suge ind i seriens eventyr.

Udover at være en fremragende indføring i Game of Thrones, så kan et besøg også bruges til at få en dyb forståelse for filmproduktion i det hele taget. Denne Studio Tour er den eneste officielt godkendte Game of Thrones-udstilling, så husk at bestille billet på forhånd for ikke at gå forgæves.

Resten af Nordirland er perfekt til at gå på jagt efter Game of Thrones-locations. Der er selvfølgelig hjælp at hente med forskellige kort over optagestederne, og der er arrangerede ture, der gør det hele lidt nemmere.

Hvis du er fan af serien, så hav et kort klar, når du rejser rundt i Nordirland, for der er masser af locations at besøge, og de er som regel markeret med en tavle, der fortæller, hvad der er optaget her, og hvornår i serien, du kan se det. Ganske nyttigt.

Et af de store filmstudier, hvor serien er optaget, ligger lige ved siden af Titanic Belfast på havnen. Herfra kan du også tage en spadseretur ind til centrum af byen, og på vejen kommer du forbi de mange fine glasmosaikker, som undet navnet Glass of Thrones er skabt for at hylde serien. De er alle forskellige og fortæller hver sin del af den episke fortælling.

Hvis du rejser rundt i landet i bil, kan du også gå på udkig efter de flot udskårne trædøre, som er blevet doneret til hoteller, pubber og restauranter, hvor filmholdet og skuespillerne har holdt til, mens de filmede gennem næsten et årti.

Jo, der er virkelig Game of Thrones overalt i Nordirland.

Se alt om at rejse i Irland og Nordirland her

visit østrig, visit austria, banner
Nordirland - træer, Game of Thrones - rejser

Kom godt i gang med din Nordirland-rejse

Der er som beskrevet mange grunde til at tage til Irland og Nordirland på din næste ferie. Og der er næsten ingen grund til at vente. Start gerne rejsen i Dublin og få den irske stemning ind i kroppen fra start. Hvis du selv kærer nordpå herfra, så kan du overveje at gøre stop i Banbridge på vejen og se den store Game of Thrones-udstilling. Så slipper du for ‘omvejen’ senere.

Et godt tip herfra er at give dig god tid til også at ‘gå lidt i stå’ på vejen rundt i Nordirland. Det er nemt at falde i staver over de fantastiske udsigter over klipperne i nord. Eller at falde i snak med de lokale over en Guinness og glemme tiden. Det skal der være plads til – det er en del af en rejse til Irland både i syd og i nord.

Et andet tip er at finde en god lokal guide, som er fuld af gode historier. Gerne også røverhistorier. Du får meget mere ud af rejsen på den måde, og det er historierne og dem, der fortæller dem, der gør Irland til Irland. God tur til den grønne ø.

Dette indlæg indeholder links til nogle af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil se, hvordan det foregår med samarbejder, så kan du trykke her.

RejsRejsRejs var delvist inviteret af Tourism Northern Ireland – alle holdninger og meninger er som altid redaktionens egne.

nyhedsbrev rejsrejsrejs banner rejser

Banner, engelsk banner, top banner

rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022

Om rejseskribenten

Jens Skovgaard Andersen, redaktør

Jens er en glad rejsenørd, der har rejst i over 60 lande fra Kirgisistan og Kina til Australien og Albanien. Jens er uddannet i Kinastudier, har boet i Kina i 1½ år og er medlem af De Berejstes Klub. Han har en omfattende erfaring med rejseverdenen som rejseleder, foredrag, rådgiver, forfatter og fotograf. Og naturligvis vigtigst af alt: Som rejsende. Jens går ofte efter steder, hvor der også er mulighed for at se en god fodboldkamp i selskab med andre inkarnerede fans og har en særlig forkærlighed for Boldklubben FREM, hvor han sidder i bestyrelsen. For de fleste er det oplagt at se op til Jens (han er knap to meter høj), og så er han 14-dobbelt mester i TV-quizzen Jeopardy og stadig single, så hvis du ikke kan finde ham ude i verden eller på et fodboldstadion, kan du nok finde ham ude at turnere i det københavnske quiz-miljø.

Kommentér

Kommentér