RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Irland » Dublin: 6 irske oplevelser, du ikke glemmer igen
Irland

Dublin: 6 irske oplevelser, du ikke glemmer igen

irland - Dublin - pub
Trods Dublins lille størrelse, er der masser af oplevelser på programmet i vores guide til den grønne øs hovedstad.
Skodsborg banner Tropical islands Berlin

Dublin: 6 irske oplevelser, du ikke glemmer igen er skrevet af Alberte Munch Ekstrand.

Rejser til Dublin – den lille by med de store oplevelser

Der, hvor floden Liffey løber ud i Det Irske Hav, ligger Irlands summende hovedstad Dublin. Lad dig ikke narre af byens størrelse, for selvom byen er lille, rummer den store oplevelser. Der er både noget for den historisk interesserede, øl-entusiasten, musiknyderen og den sportsglade.

Går du og drømmer om din næste storbyferie eller en rundrejse i Irland, så er det vores klare anbefaling, at du også rejser til Dublin. Vi guider dig til en oplevelsesrig storbyferie i Irlands hovedstad.

Irland, Dublin, Trinity College, Long Room Library, Book of kells, bibliotek, universitet, rejser, rejser til dublin, turen går til dublin, hovedstaden i irland, irland dublin

Traditionelle Dublin

Når du vandrer gennem Dublins gamle gader, mærker du tydeligt de mere end 1000 års historie, som byen gemmer på. Historiske bygninger står side om side med hippe caféer og travle butikker. Så skal øjnene stimuleres med betagende arkitektur, er du kommet til det rette sted.

Det er oplagt at starte sin byudforskning ved universitetet Trinity College, der ligger i byens hjerte og rummer utrolige historier. Det er opført i 1592 og indtager derfor pladsen som Irlands ældste universitet.

Det er også her, du kan se middelalder-manuskriptet Book of Kells og det overdådige bibliotek Long Room Library. Et syn, der får nakkehårene til at rejse sig – et absolut must see.

Bagefter kan du gå en tur i parken og de grønne områder, som omgiver det charmerende campus. Er du klar på en snert af dansk historie, kan du tage et smut forbi slottet Dublin Castle, som ligger ti minutter væk til fods.

Slottet trækker nemlig tråde tilbage til Danmark. Inden de første mursten blev lagt, lå der en dansk vikingefæstning på stedet. Dublin Castle har haft mange funktioner gennem tiden – domstol, middelalderfæstning og henrettelsesplads. Men i dag ånder stedet langt mere fred, og du kan besøge museet, udforske krypter under slottet, og hvis du er heldig, kan du også opleve koncerter indenfor de gamle middelaldermure.

Endelig vil vi anbefale dig at gå en tur over Ha’penny Bridge. På din Dublin-tur kommer du med garanti til at skulle krydse floden Liffey flere gange. Så hvorfor ikke slentre over byens første gangbro?

Broens signifikante navn stammer fra den afgift – a half penny – man skulle betale for at benytte broen. I dag kan du krydse broen kvit og frit, mens du nyder udsigten over floden og byen.

En episk museumsoplevelse

Vil du have en museumsoplevelse udover det sædvanlige, skal du besøge EPIC The Irish Emigration Museum. Museet er to gange blevet kåret som Europas førende turistattraktion, og det er med god grund.

Gennem fænomenale interaktive udstillinger kan du udforske de inspirerende og ofte traumatiske rejser, som 10 millioner irere har begivet sig ud på gennem tiden til især lande som USA, Canada og Australien.

Udover en rejse gennem den irske migrationshistorie, får du også en dybere forståelse af den indflydelse, dette dynamiske folk har haft de steder, de har slået sig ned. Museet ligger meget passende ned til Dublins havneområde, hvor mange har vinket farvel inden skelsættende afrejser.

Hvis du tror, der løber irsk blod i dine årer, må du ikke snyde dig selv for et besøg på Irish Family History Centre. Her kan du få hjælp og vejledning til at spore dit irske ophav.

Irland, Dublin, Kilmainham Gaol, fænsel, museum, rejser

Dublins dystre historie

Er du til true crime, gys og gru, må du ikke gå glip af et besøg på fængselsmuseet. Bag fængslet Kilmainham Gaols mure finder du fortællinger om Dublins dystre fortid. Historier om irsk nationalisme, tortur og oprør beskriver den irske kamp for uafhængighed.

Når du står i de selv samme omgivelser, hvor kriminelle blev hængt, og lederne af Påskeopstanden i 1916, da Irland var en del af Storbritannien, blev fængslet og henrettet, er det næsten som at være der selv.

Tag på en guidet tur på Kilmainham Gaol Museum og få et skud spænding, og bagefter ved du alt, hvad du behøver at vide om Irlands nyere historie.

find et godt tilbud banner 2023
Guinness

En mundfuld med Dublin

Trænger du til at skubbe uhyggen lidt på afstand og få pulsen ned, så er det på tide at opleve den irske craic. Craic er Irlands svar på hygge og omfatter mad og øl i litervis – gerne serveret på en pub. Og hvad er mere irsk end at nyde en velskænket Guinness på en mørk pub i Dublin i godt selskab?

Faktisk er det en oplevelse i sig selv at møde de lokale – det er ikke for ingenting, at de bliver kaldt verdens venligste folk. Og en pub er ikke noget dårligt sted at få en snak med de lokale.

Kan du ikke få nok af øl, så kan du aflægge Guinness Storehouse et besøg. Her kan de fortælle dig alt, hvad der er værd at vide om den tjæresorte øl. Lige fra brygning og smag til distribution og markedsføring. Sláinte!

Læs meget mere om restauranter og barer i Dublin her

Irsk musik og rock ‘n roll

Musik fylder ekstremt meget i den irske kultur, og det bliver ikke mere tydeligt end i hovedstaden. Du behøver blot gå en tur gennem hvilken som helst gade, så bliver du forført af melodierne, der strømmer ud fra de mange pubber.

Musikanter er en fast del af etablissementet på de irske pubber, og du har ikke oplevet Dublin, før du har sunget med på ørehængerne.

Er du ægte musiknørd, skal du besøge det irske Rock ’n’ Roll Museum. Her får du en udstilling over de mest spektakulære og mindeværdige musikoptrædener i Irlands historie. Gå på opdagelse i den store samling af instrumenter og andre genstande, der har medvirket i uforglemmelige koncerter.

Hurling - irland, Dublin - sport

Hjemmelavet irsk sport på Dublins kæmpestadion

Irland er også en sportsnation. De er mægtig glade for – og gode til – rugby, og det er en stor oplevelse at se en landskamp på Aviva Stadium i Dublin. Det er også her, de spiller fodboldlandskampe, og til de store kampe bliver alle 50.000 pladser fyldt med festlige grønne fans.

Faktisk er det hverken rugby eller fodbold, der trækker flest på stadion og tiltrækker mest opmærksomhed blandt irerne. Irland har nemlig deres helt egne sportsgrene, som samtidig er nationalsporter: Hurling og gælisk fodbold.

Gælisk fodbold minder om vores egen version, men man må også bruge hænderne, og der er ekstra høje målstolper. Hurling minder lidt om hockey på en fodboldbane og er beslægtet med gælisk fodbold.

Det kan godt være svært at forklare, så det bedste tip er at indløse billet og se en kamp selv; de lokale skal nok hjælpe med, hvad der foregår. Det bliver ikke mere irsk end det her.

Hvis du er i Dublin, når der er kamp på det kæmpestore stadion Croke Park med plads til 82.000 tilskuere, så se om du kan finde en billet. Croke Park bruges kun til hurling og gælisk fodbold – og til store koncerter med fx bysbørnene fra rockbandet U2. Du finder også et sportsmuseum på stadion, hvis du vil vide mere om irsk sports spændende historie.

Når irerne går op i noget, så gør de det med liv og sjæl. Det gælder i høj grad sport – og især deres egne sportsgrene. Oplevelser som disse finder du kun i Irland.

Se meget mere om at rejse i hele Irland her

God tur når du rejser til Dublin – og god craic!

Irland - Dublin, Trinity College - rejser

Hvad skal man se i Dublin? Seværdigheder og attraktioner

  • Long Room Library
  • Dublin Castle
  • Ha’penny Bridge
  • EPIC The Irish Emigration Museum
  • Irish Family History Centre
  • Kilmainham Gaol Museum
  • Guinness Storehouse
  • Rock’n’Roll Museum

Om forfatteren

Alberte Munch Ekstrand

Alberte har særligt oplevet verden fra vandsiden - blandt andet et års langturssejlads tværs over Atlanten til Caribien i familiens hjemmebyggede båd.

Tilføj kommentar

Kommentér her

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.