RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Nordamerika » USA » Besøg indianere et spydkast fra Grand Canyon
USA - Monument Valley - besøg indianere - rejser
USA

Besøg indianere et spydkast fra Grand Canyon

Indianere, cowboys og det gamle vesten. Bliv klogere på det oprindelige folk i Amerika og deres blodige historie, og få indblik i hvilke steder, du skal besøge på et road trip igennem USA historie.
blank

Af Michael Bo Christensen

USA - Arizona, Monument Valley i Navajo reservatet - rejser

Roadtrip igennem Amerikansk historie

Mange af os der gerne vil på roadtrip vil gerne ud og opleve den amerikanske historie man konstant bliver mindet om på de utallige landeveje. Denne artikler sætter fokus på de mange indianske seværdigheder du bør besøge på dit roadtrip i USA.

Mulighederne er mange, og at besøge et indianerreservat er en stor oplevelse for hele familien, hvor der samtidig ligger en trist og voldelig historie bag. Alt sammen for at skabe dét USA, vi kender i dag.

Rejsetilbud: Roadtrip på Route 66 – en køretur for livet

USA - Monument i Litte Big Horn Battlefield Indianere - rejser

Folkemord på indianere

Emigranterne kom til det “nye” land fra alle verdensdele, der lokkede med jord, frihed og retfærdighed i søgen på at finde lykken. 34 millioner emigranter kom fra Europa. 10% af dem var danskere og 30% var nordmænd, da de ankom til Amerika, blev de sendt mod vest og var med til at presse det oprindelige folk væk. Indianerne prøvede at gøre modstand, men trak selv mere og mere mod vest, hvor de selv kom i konflikt med andre indianerstammer.

Med emigranterne kom de europæriske sygedomme også. Kopper var specielt med til at udrydde hele stammer. Den amerikanske bisonokse, som var en vigtig fødekilde, blev bevidst næsten udryddet for at få indianerne til at fortrænge.

Indianere blev mange steder taget som slaver og arbejdede i sølvminer – eller endnu værre skudt, deporteret eller forvist. Overalt hvor de hvide kom, måtte indianerne flygte.

Rejsetilbud: Tag familien med til Florida

USA - togskinner - ørken - indianere - rejser

Jernhesten og de hvides ugerninger

Hvor mange hvide kommer der, spurgte indianerne sig selv, mens de måtte se en endeløs række af begivenheder folde sig ud. Guldgravere, jægere, landmænd, cowboys og mormoner kom i en lind strøm hen over prærien. Bagefter kom lokomotivet – i Amerika kaldet ‘jernhesten’ – og byerne skød hurtigt op langs de mange togspor.

Indianerne indgik traktater med de hvide, og de hvide brød dem alle. Hver og en. Til sidst blev indianerne sendt i reservater, der ofte lå i ørkenområder, eller områder uden særlig værdi. Da de hvide opdagede olie i reservaterne, blev disse hurtigt reduceret i størrelse. Nogle reservater har kun 10% tilbage af deres oprindelige størrelse. I skrivende stund er præsident Trump ved at reducere to nationalparkområder af samme årsag.

Nærlæser man indianernes historie, fyldes man let med kvalme og afsky, samt naturlig vrede over de hvides ugerninger.

Her er et godt flytilbud til Los Angeles – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

USA - Canyon De Chelly, Navajo højborg - besøg Indianere - rejser

Reservaterne idag

550 indianerstammer er idag officielt anerkendt af regeringen, men næsten lige så mange stammer ønsker anerkendelse. Med anerkendelsen følger der rettigheder og støttemuligheder. Nogle stammer har idag kun ganske få medlemmer, og de kæmper for at opretholde deres skikke og sprog.

Her er nogle gode tilbud på pakkerejser til USA – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

USA - Navajo - Monument Valley - besøg indianere - rejser

Apache-stammen

Apache er en ret kendt stamme, men man kan dog ikke tale om Apache som én enhed. Der findes talrige grupper af forskellige Apache, ligesom danske jyder kan opdeles i mange grupper såsom vest-, nord-, syd-, øst- og midtjyder.

De fleste indianerreservater er i dag mere eller mindre lukkede. De er ikke lukkede med hverken hegn eller bomme, men de fleste stammer holder sig for sig selv og lever deres liv i reservaterne.

Arbejdsløsheden er ofte på 50%, og de sociale problemer er store. Nogle steder virkelig store. I hele Navajo-området, der er på størrelse med Sjælland, kan man eksempelvis ikke opdrive øl og spiritus. Grunden synes historisk.

Taget indianernes historie i betragtning er det vel ikke så underligt, at stammerne ikke ønsker kontakt med hvide. Der er dog undtagelser.

Her er et lækkert hotel ved Gran Canyon – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

Banner - Bulli - 1024
USA - Grand Canyon vest, drives af Hualapai indianerne Indianere- rejser

Turistvenlige stammer

Kun få indianerstammer er det, man kan kalde turistvenlige. Navajo, Hopi, Hualapai, Seminole (Florida) og Havasupai lukker turister ind på besøg. Især driver Navajo (primært i Arizona) en del turistvirksomheder. Her udnytter de, at der i reservatet er mange seværdigheder, som turisterne gerne betaler mange penge for at se.

Nogle af disse steder er meget kendte:

  • Antelope Slot Canyon (Lower og Upper) i Page, Arizona
  • Sejlture på Coloradofloden fra Page eller Lee’s Ferry, Arizona
  • Monument Valley, Arizona
  • Four Corners, hvor 4 stater mødes
  • Canyon de Chelly; Navajo indianernes smukke højborg, hvor en stor massakre fandt sted
  • Navajo har en række mindre steder, de driver, samt salg af vandretilladelser (backcountry permit) til Coalmine Canyon og Grand Falls.
  • Havasupai er et lille fjerntliggende område med mange flotte vandfald i det vestlige Grand Canyon. Her lukker man mindre grupper af turister ind.

Her er et godt billejetilbud til Californien – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

USA - klipper - besøg indianere - rejser

Besøg Hopi-stammen

Hopi-stammen, som holder til to timers kørsel øst for Grand Canyon, lader turister komme ned i vidunderlige Blue Canyon eller på besøg hos pottemagere og kunsthåndværkere. De har også et hotel (Hopi Culture Center), du kan bo på, ved Second Mesa.

Se alle rejsetilbud til Nordamerika her

USA - Custers grav i Little Big Horn - besøg indianere - rejser

Besøg Crow-stammen

Crow-indianerne finder du oppe i Big Horn-området i Wyoming og Montana. Besøg gerne Little Big Horn Battlefield, hvor general Custer endelig mistede livet. Crazy Horse og Sitting Bull havde slået sig sammen og fik en tiltrængt sejr over Custer.

Apache i det sydlige Arizona driver flere casinoer. Til gengæld er der ingen Apache-guider. Du kan dog tage på besøg i Chiricahua området, hvor Apache-høvdingene Cochise og Geronimo gemte sig for de amerikanske tropper.

Det sydlige USA har talrige steder, hvor man kan se spor fra en fjern tid. Her i blandt ruiner i Pueblo-indianerbyen, Mesa Verde, med 110 enheder er populært at besøge, dog finder du indianerruiner, petroglyffer og hulemalerier talrige steder.

USA - Pueblo Ruin i Canyon de Chelly Indianere - rejser

Guide til indianerreservaterne

Jeg anbefaler gerne, at man bruger de lokale indianerguider. De er dygtige og seriøse dog ofte ret dyre. Jeg kommer gerne selv i reservaterne og bruger ofte indianerguider. I påsken 2017 var jeg med Hopi-guiden “Lefthanded Hunter” i Blue Canyon. Det glemmer jeg aldrig. Vi havde spændende samtaler om Hopi-folkets livsfilosofi og historie. På ovennævnte hjemmeside kan du læse om mødet med den “venstrehåndede jæger”.

Rejser du ind i indianerreservater, så vis almindelig respekt og tjek om du har ret til at være, hvor du er. Tag aldrig fotos af indianere uden at spørge først. Nogle giver lov, efterfulgt af 5$. Selv tager jeg aldrig fotos af indianere, da de fleste forbinder det med overtro og sjælens indgang fra spejlet i kameraet.

Flere steder i USA kan man komme til ‘Powwows’. Her ser man indianere udføre deres rituelle danse og trommerytmer og kåring af den smukkeste indianerpige.

USA - Wyoming, Devils Tower og bjørnehistorien - besøg indianere - rejser

Tag børnene med

Rejser du med børn, så fortæl dem om indianere og lad dem møde dette folk, der engang var de første amerikanere. Det gør stort indtryk at møde dette folk. Fortæl gerne børnene om indianernes liv og nogle af de historier, indianerne selv overleverer til næste generation. Fortæl dem eksempelvis om Devils Tower i Wyoming:

7 indianerpiger legede og hvinede af fryd på bakken, tæt ved floden. Et højt skrig afbrød legen: “Grizzly”, blev der råbt! Alle stivnede.

Pigerne flygtede op ad bakken efterfulgt af bjørnen. Netop da bjørnen var tæt på at indhente dem, begyndte jorden at ryste under pigerne. De blev skubbet op og op af klippen under dem. Højere og højere. Bjørnen blev rasende og lod sine kløer skrabe hårdt på den store sten og efterlod sig dybe spor rundt om den. Klippen blev højere og højere, indtil pigerne blev skubbet op i himmelen, hvor de blev til stjerner i Plejaderne.

Et road trip igennem Gran Canyon og de omkringliggende områder kan varmt anbefales til alle, der gerne vil opleve de smukke ørken- og klippelandskaber og blive klogere på USAs historie. Det ikoniske Death Valley i Sydcalifornien er også et oplagt sted at besøge på et road trip. God tur til USA!

Denne artikel indeholder links til en eller flere af vores samarbejdspartnere. Se hvordan det foregår her.

Om rejseskribenten

Michael Bo Christensen

Michael Bo Christensen

Michael Bo Christensen ejer rejsesitet Drivingusa.dk
Michael har en særlig kærlighed for små ukendte naturperler, som sikkert ikke bliver ved med at være ukendte. Han færdes hjemmevant i indianerreservaterne og har en stor viden om disse.

Med sit rejsesite som bagkatalog holder Michael gerne foredrag om sine snart 20 rejser til USA. Over de sidste 40 år har han fået et nært og kærligt forhold til amerikanerne og sætter stor pris på deres umiddelbare og imødekommende facon.

Mange kør-selv-rejsende får en hånd af Michael, når deres ruteplan skal strikkes sammen, og det samme gør flere rejsebureauer, når de produktudvikler deres rejser.

Michael arbejder til dagligt som skolepædagog, og i fritiden svinger han stikkerne i jazz- og swingbands og nyder sin familie.

Kommentér

Kommentér