RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Færøerne » Tips til Færøerne: 8 ting du skal vide inden rejsen
Færøerne

Tips til Færøerne: 8 ting du skal vide inden rejsen

Færøerne - får, græs - rejser
Her er, hvad du skal vide, inden du rejser til de rå og idylliske øer i Nordatlanten.

Tips til Færøerne: 8 ting du skal vide inden rejsen er skrevet af Jens Skovgaard Andersen.

Færøerne - Grønt Bjerg, tips til Færøerne - rejser

Hvad skal du vide, når du skal rejse til Færøerne?

Enhver rejse starter med god planlægningen, og når du skal rejse til Færøerne, kan det godt betale sig at være godt forberedt. Det er selvfølgelig en fordel for os danskere, at langt de fleste i den nordlige del af Rigsfællesskabet taler ganske glimrende dansk, og på den måde er der altid hjælp at finde, hvis der er noget, der driller.

rrr banner 22/23

Færøerne er i den grad et land, hvor naturen sætter dagsordenen, og samtidig er øerne både ret isolerede fra fastlandet og ganske tyndt befolkede. Disse faktorer gør, at der er nogle ting, du skal være opmærksom på inden og under rejsen.

Her er derfor de vigtigste tips til dig inden din rejse til Færøerne.

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Færøerne - udsigt, skygge, tips til Færøerne - rejser

Vejr-tips til Færøerne: Tag alt dit tøj på hver dag

– “Hvilken måned er vejrmæssigt den bedste på Færøerne?”
– “Det er februar; den har nemlig kun 28 dage med dårligt vejr.”

Sådan lyder en lokal vittighed på Færøerne, og der er noget sandhed i det. Færøerne er kendt for somre uden ret meget sol og vintre uden ret meget frost. Det meste af året er i stedet præget af Golfstrømmens milde klima kombineret med Atlantens megen nedbør. Derfor er det en rigtig god idé at pakke det rigtige tøj, inden du tager afsted.

Og hvad er så det rigtige tøj? Det er faktisk lidt af det hele. Gode vandrestøvler eller vandresko, behagelige lange bukser, termoundertøj, hue, regntøj og i det hele taget mange lag, som du kan tage af og på, som vejret skifter.

Som de selv siger på Færøerne: Hvis du er utilfreds med vejret, så vent bare 5 minutter – så skifter det til noget andet.

Færøerne er klippeøer, som rejser sig dramatisk fra Atlanterhavets mørkeblå dyb, og vejret kan være markant forskelligt afhængigt af, om du er oppe i højderne, nede i en dal, ude ved kysten eller på den ene eller anden side af et bjerg.

Derfor kan det godt betale sig at tage alt sit tøj med, når man skal på udflugt. Eller i hvert fald lidt til enhver slags vejr.

Se de bedste rejsetilbud her

Find de billigste flybilletter til destinationen her

Færøerne - Klaksvik, kirke, katedral - rejser

Lukkeloven lever – tjek på forhånd, hvad der er åbent

Naturen og årstiderne sætter dagsordenen på Færøerne, og det er samtidig et kristent land, hvor hviledagen bliver kommet i hu, så du kan meget nemt komme ud for, at noget af det, du gerne vil besøge, er lukket. Restauranterne har ikke nødvendigvis åbent hver dag, nogle af dem åbner sent på dagen, og andre lukker tidligt. Det er rart at vide, så du ikke går forgæves.

I Thorshavn – eller Tórshavn, som det også staves – er der lidt større chance for at finde et sted at spise, hvis du rammer et lidt skævt tidspunkt. I indkøbscentret SMS i Thorshavn finder du fx både Burger King og Sunset Boulevard, som begge har åbent om søndagen.

På tankstationerne Effo og Magn finder du som regel også et udvalg af fastfood, som vi kender det herhjemmefra, så det er værd at have i baghovedet, især når du er rundt på øerne væk fra Thorshavn.

Nogle af landets seværdigheder er kun åbne, når turisterne er der, så tjek på forhånd om det, du gerne vil se, er åbent mens du er der. Og book gerne på forhånd, så de ved, at du kommer.

2022 er et brag af et rejseår! Se her hvorfor og hvordan

Færøerne - Vágar, bod - rejser

Gå på opdagelse hos købmanden og opbyg et lille forråd

Uden mad og drikke duer rejsen ikke, og det er også tilfældet på Færøerne. Da det kan være svært at finde en restaurant, når sulten melder sig, er det en rigtig god idé at opbygge et lille forråd og tage madpakke med på tur, når du skal opleve øerne.

Supermarkederne i fx Thorshavn har cirka det samme, som vi er vant til hjemmefra, og du kan også sagtens finde noget til madpakken hos de lidt mindre købmænd. Start ferien med at tage en tur på indkøb, så du ved, at du kan klare dig på den front.

Nogle varer er overraskende dyre i forhold til i Danmark, og andre koster helt det samme. Et tip er at gå efter det, der er på tilbud, og så ellers supplere op med de lækkerier, som du absolut ikke kan undvære – også selvom de koster det dobbelte af, hvad du er vant til. Rugbrød og chips koster fx væsentligt mere end i de danske supermarkeder, mens bananer måske lidt overraskende koster det samme. Gå på opdagelse på hylderne og husk også at få lidt lokale specialiteter i kurven.

Ude i landskabet og i de små bygder kan du støde på små selvbetjeningsboder med de helt lokale specialiteter. Det skal helt klart prøves, men det er ikke sikkert, at der er lækkerier nok til et helt måltid i boden.

Find de bedste og billigste flybilletter her

Færøerne - vædder - rejser

Tag alkohol med hjemmefra

Når du lander i Færøernes internationale lufthavn, så går du igennem den toldfri butik på vej til bagageudleveringen og udgangen. Langt de fleste nøjes dog ikke med at gå igennem butikken; de shopper alkohol på vejen.

Salget af alkohol på Færøerne foregår på samme facon som i Sverige, hvor du skal i særlige monopolbutikker for at købe alkoholiske drikke over en vis alkoholprocent. Det er relativt dyrt og kræver, at du rammer inden for åbningstiden, så derfor har de fleste tilrejsende en ladning drikkevarer til eget forbrug med fra lufthavnen eller der, hvor de rejser fra. Husk at tjekke importreglerne, inden du rejser ind.

Du kan selvfølgelig godt få alkohol på restauranter og barer, så det behøver ikke at være den rene afholdsferie, hvis du glemmer at shoppe, når du lander.

I Thorshavn kan du fx få fri bar i lokal øl og cider i op til fire timer for 100 kroner på baren Glitnir i centrum. Spørg de lokale unge – de kender som regel alle de gode tilbud.

Her finder du gode tilbud på overnatninger

Færøerne Torshavn rejser

Del både oplevelserne og udgifterne – spare-tips til Færøerne

For at få mest muligt ud af din tid på Færøerne, så er det en god idé at leje en bil og udnytte den frihed, en bil giver. Vejret er som bekendt ikke altid medspiller, og det er rart at kunne opleve nogle af øerne på road trip med tag over hovedet og med den fleksibilitet, en bil giver.

Vejene er rigtig fine, skiltningen er god, og samtidig er Færøerne berømt for de imponerende tunneller, som båder gennemborer bjergene og fører dig tørskoet under vandet fra ø til ø. Nogle af tunnellerne koster penge, som inddrives digitalt, og i en af de nye undervandstunneller er der endda en rundkørsel 73 meter under havet. Tag bare en ekstra tur rundt, hvis trafikken tillader det; selve rundkørslen og udsmykningen er en seværdighed i sig selv.

Det nemmeste er at leje bil i lufthavnen, når du lander. Så kan du blive kørende med det samme. Priserne på billeje er en anelse høje, så et tip er at finde nogen at dele udgiften med hjemmefra, hvis det kan lade sig gøre.

Når du alligevel er i lufthavnen på øen Vágar, så overvej at tage en tur rundt på øen med det samme, hvis vejret er godt. Nogle af de vigtige seværdigheder – den næsten flyvende sø Sørvágsvatn og vandfaldet Múlafossur – ligger lige i nærheden af lufthavnen. Tunnellen over til Streymoy, hvor Thorshavn ligger, koster penge at køre igennem, så det kan godt betale sig at tage rundt på Vágar, når du alligevel er der.

Hvis du vil besøge den vestligste ø Mykines på rejsen, så er Vágar også det oplagte udgangspunkt for dette. Færgen til Mykines sejler fra Sørvágur få kilometer fra lufthavnen.

Find alle de bedste priser på biludlejning her

Færøerne - Saksun, huse - rejser

Bo sammen – småt er godt på Færøerne

Det med at deles om udgifterne til billeje giver også god mening, når du skal finde et sted at overnatte på Færøerne. Konkurrencen mellem overnatningssteder er ikke så stor, og der er gode penge at spare, hvis I er flere, der bor sammen. Og så er det selvfølgelig også hyggeligt.

At Færøerne er et lille samfund afspejler sig også i den måde, man bor på. Hvis du booker overnatning privat gennem fx Airbnb, vil du ofte opleve, at det kan blive lidt trangt med pladsen. Især hvis du går efter de billigere alternativer. Det kan du lige så godt vænne dig til og tage det som en del af oplevelsen. De store oplevelser foregår udendørs, og så kan man nøjes med lidt mindre, når man er indendørs.

Et tip herfra er at tjekke de små hytter og værelser, du kan leje ude i bygderne og på nogle af de mindre øer. Det er en helt særlig oplevelse at vågne langt fra andre mennesker og – bortset fra de allestedsnærværende får – have de idylliske omgivelser helt for sig selv.

Lige ved vandfaldet Múlafossur kan du fx bo i små hytter med græs på taget, som bliver prismæssigt ganske overkommelige, hvis man er flere til at dele.

Her er et godt tilbud på fly fra København til Færøerne

Færøerne - Saksun, panorama - rejser

Meget er gratis, og alt er smukt

Store dele af Færøernes smukke vilde natur findes på privatejet jord. Det betyder, at ejeren sørger for at holde området pænt, rent og tilgængeligt, og det tager de nogle gange lidt for. Mange steder har ejeren også bygget toiletter og sat borde og bænke op, så du kan nyde madpakken i civiliserede omgivelser.

Nogle af de mest populære vandreområder og seværdigheder koster således entré, og det kan godt betale sig at have lidt kontanter på sig. Lad dig ikke skræmme af, at noget koster penge. Det går til at holde stedet smukt til både dig og dem, der kommer efter. Naturoplevelser som dem, Færøerne byder på, kan man alligevel ikke sætte et prismærke på.

Hvis du vil undgå at skulle betale entré, så er der rigeligt med andre steder at tage hen. Det helt store plus ved Færøerne er, at der er smukt over det hele. Uanset hvilken vej du kører, vandrer eller cykler, så er det en fest for en naturglad sjæl. Følg en af landevejene til der, hvor den ender, og du vil blive mødt af idyl, som simpelthen er svær at beskrive med ord.

Fra Thorshavn går nogle af de oplagte og populære ruter til bygderne Gjógv, Tjørnuvik og Saksun for enden af hver sin landevej, men lad bare nysgerrigheden føre dig ud for enden af vejen.

Find et godt tilbud til overnatning i Thorshavn her

Færøerne - Thorshavn, Tórshavn, Thingsnes - rejser

Vigtigste tips til Færøerne: Vær spontan og vær fleksibel

Planlægning er alfa og omega, når du rejser til et land som Færøerne. Men det vigtigste er at planlægge at være spontan og at planlægge med elastik i skemaet. Tjek vejret og forholdene og oplev det, der giver mest mening på dagen.

Hvis det øser ned, når du vågner, så tag en tur i svømmehal, på museum eller noget andet, der ikke kræver udendørs aktivitet. Og når vejret til gengæld holder tørt, så er det bare om at komme afsted og opleve det, der kræver tørvejr. Man ved aldrig, hvor længe det holder, og man ved aldrig, om det også er tørvejr i morgen.

Tippet er derfor: Lav en bruttoliste over det, du gerne vil opleve på øerne, og tag det i den rækkefølge, vejret tillader. Det er naturen, der bestemmer på Færøerne, og det er det, der gør Færøerne til et så fantastisk rejseland.

Få mange flere rejse-tips til Færøerne her – endda også om at rejse i kørestol

Dette indlæg indeholder links til nogle af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil se, hvordan det foregår med samarbejder, så kan du trykke her.

nyhedsbrev banner 22/23

Om forfatteren

Jens Skovgaard Andersen, redaktør

Jens er en glad rejsenørd, der har rejst i over 60 lande fra Kirgisistan og Kina til Australien og Albanien. Jens er uddannet i Kinastudier, har boet i Kina i 1½ år og er medlem af De Berejstes Klub. Han har en omfattende erfaring med rejseverdenen som rejseleder, foredrag, rådgiver, forfatter og fotograf. Og naturligvis vigtigst af alt: Som rejsende. Jens går ofte efter steder, hvor der også er mulighed for at se en god fodboldkamp i selskab med andre inkarnerede fans og har en særlig forkærlighed for Boldklubben FREM, hvor han sidder i bestyrelsen. For de fleste er det oplagt at se op til Jens (han er knap to meter høj), og så er han 14-dobbelt mester i TV-quizzen Jeopardy og stadig single, så hvis du ikke kan finde ham ude i verden eller på et fodboldstadion, kan du nok finde ham ude at turnere i det københavnske quiz-miljø.

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Emner

Rejsebilleder fra Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.