RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Asien » Nepal » Kumari i Kathmandu – Nepals levende gudinder
Nepal - Asien - Gudinde - Kumari - Rejser
Nepal

Kumari i Kathmandu – Nepals levende gudinder

I Nepal har de levende gudinder, der kaldes Kumari. Der venter dem en særlig skæbne.

Kumari i Kathmandu – Nepals levende gudinder er skrevet af Tania Karpatschof

Nepal - Kumari i Kathmandu, dukker - rejser

I Nepal har de levende gudinder

Nepal er et super spændende land. Det byder som bekendt på gode hiking-muligheder, men der er også en mange anderledes og spændende ting ved landet. Nepals levende gudinder, Kumari i Kathmandu, er helt unikt nepalisisk og noget, som ikke så mange kender til.

Her finder du gode tilbud på pakkerejser

Nepal - Asien - Kumari i Kathmandu - pige - rejser

Kumari i Kathmandu – Nepals helligste pige

“Just a minute”, får vi at vide på et kringlet engelsk, da vi tager plads i et lille venteværelse. Væggene er malet i en meget lys grøn farve, på gulvet ligger et farvestrålende slidt tæppe. Her er spartansk, slidt, snavset, med en lidt krydret fremmedartet duft . Kun et skævt, slidt, trist forhæng skiller os fra vores møde med ‘Den levende Gudinde’.

Spændte sidder vi i ‘venteværelset’, hvor der er billeder af en lille mørk, køn, femårig pige med stort smil. Et par dukker og andet legetøj er udstillet i en montre. 

Endelig hører vi stemmer bag forhænget, og vi bliver vinket ind til den lille pige. Hun venter os, siddende på en lav guldstol midt i det spartansk indrettet rum. Hun er i ført rødt tøj, tunge guldsmykker, håret er sat op i en stram topknude, og hun bærer en fløjlsagtig tung sort makeup rundt om øjnene. 

Hun er bleg og stille og ser os lige ind i øjnene, mens hun velsigner os med et rødt pulver rørt op med rosenblade og ris, og som hun placerer lige i panden. Det føles koldt og klistret, men velsignelsen fylder kroppen med en varme og fornemmelsen af, at vi nu er hævet over fortidens synder og kommende ulykker.

Her finder du alle vores rejsetilbud til Asien

Valgt som gudinde

I en alder, hvor de fleste piger er i fuld gang med at lære at sige deres egne navne, løbe rundt på deres egne to ben, lege med dukker og lære at holde på en ske, bliver en gruppe små piger i Nepal valgt som levende gudinder med ansvar for at beskytte hele nationen fra ulykker og katastrofer. Den levende gudinde – eller ”Kumari” – er en menneskelig inkarnation af hindugudinden Taleju Deva; en gud i menneskelig form tilbedt af nepaleserne siden 1757. 

For at blive valgt til Nepals levende gudinder, skal potentiale kandidater gennemføre en række prøver. Deres krop skal være fejlfri og øvrigt opfylde en lang række krav. Hun skal have en ‘strålende hud’ uden mærker, pletter eller ar, et bryst som en løve, en hals som en konkylie, øjenvipper som en ko, krop som et Bayan-træ, lår som en hjort og en stemme klar og blød som en and.

Hun skal have sort glat hår og mørke øjne. Delikate og bløde hænder og fødder, En lille og fugtig tunge og hendes seksuelle organer skal være små og velformede, og hun må ikke have mistet nogen tænder.

Hendes personlighed bliver testet ved ‘modets prøve’, en række bloddryppende og skrækindjagende oplevelser med halvdøde, blodige dyr, mørke og uhyggelige skrig. Hun skal gå barfodet og alene gennem et rum dækket af afskårne hoveder af geder og bøfler kun oplyst med stearinlys, mens mænd klædt som dæmoner springer og hyler i skyggerne.

Hun skal ifølge traditionen overnatte alene i rummet. Og kun hvis hun ikke viser nogen frygt og hverken skriger eller græder, siges det, at gudinden har accepteret hende som midlertidigt hjem.

Find flybilletter til Nepal her

Kumari i Kathmandu, tempel, munke

Et forgyldt fængsel – livet som Kumari i Kathmandu

I det øjeblik hun er valgt og træder ind i Kumariens hus, ændrer hendes liv sig drastisk. Kumarien lever mere eller mindre i et forgyldt fængsel. Hun flytter fra sin familie ind i et palads, hvor særlige udvalgte ‘tanter’ er sat til at passe på hende og sikre sig, at hun overholder den række af restriktioner, der skal følges, for at hun kan bevare sin rituelle renhed og fortsat tjene som Kumari.

En lille uforsigtighed kan nemt føre til tab af hendes guddommelighed. Tab af blod fra kroppen gennem skade eller menstruation betragtes som tegn på, at Kumaris krop er blevet forladt af gudinde Taleju, og hun vil øjeblikkeligt blive pensioneret fra sin stilling som Kumari.

Hun forlader kun huset 13 gange om året ved helt særlige religiøse festligheder, hvor hun bliver båret eller kørt i en karet, da hendes fødder ikke må røre jorden.

Rejsetilbud: Oplev Indiens gyldne trekant

Er Kumari et menneskerettighedsproblem?

De fleste Kumarier udnævnes på et tidspunkt, hvor de hverken forstår eller har mulighed for at afgøre, om de ønsker at tilbringe deres barndom som gudinde, og hvor børn normalt får nye venner, lærer nye ting, bliver nysgerrige på livet og verden og starter deres mentale udvikling.

For at bevare sin renhed er hun holdt isolation fra omverdenen. I årevis tilbringer hun barndommen med at give velsignelser og deltage i religiøse festivaler. Qua dette isolerede liv mangler de tidligere Kumari-piger helt grundlæggende sociale kompetencer og viden om det samfund, de senere skal ud og være en del af. Hårdnakkede myter om en tidlig død for mænd, der gifter sig med en Kumari, gør det endvidere svært at blive gift.

At vende tilbage til en normal tilværelse som forhenværende gudinde er derfor ikke let. Nepals menneskerettigheds- og børneretsaktivister har argumentet for, at Kumarierne er begrænset til deres huse eller templer og er underlagt strenge daglige ritualer, og at det derfor skal ses som en form for børnearbejde. 

I 2008 slog Nepals højesteret fast, at Kumari-institutionen er af afgørende kulturel og religiøs betydning for Nepal som nation. Retten krævede dog også reformer, så i dag er forholdene for Kumarierne forbedret en smule. De har fået tilknyttet privat lærer og har fået adgang til internettet, tv, bøger og magasiner. Det er et skridt i den rigtige retning for at sikre en bedre fremtid for Kumarierne, efter at de mister deres guddommelighed.

Læs mere om Nepal her

Hvis du vil opleve guddommelige Nepal, så er Kumari oplagt at have med i tankerne.

Denne artikel indeholder links til en eller flere af vores samarbejdspartnere. Se hvordan det foregår her.

blank

Om rejseskribenten

Avatar

Tania Karpatschof

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.