RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Europa » Slovakiet » Tatra-bjergene: Høj på Slovakiet
Slovakiet tatra-bjergene - rejser
Slovakiet

Tatra-bjergene: Høj på Slovakiet

Tatra-bjergene er en overset destination, som alle natur- og madelskere bør besøge.
blank blank

Tatra-bjergene: Høj på Slovakiet er skrevet af Jacob Gowland Jørgensen.

slovakiet, tatra-bjergene, golf, rejser

Afsted til Tatra-bjergene

Far, hvor skal du hen?
Til Tatra-bjergene, min dreng.
Tantra-bjergene?
Næsten, til Tatra-bjergene, i Slovakiet. Men jeg skal flyve til Polen.
Til Nordpolen?
Nej, til Syd-Polen faktisk
Wauw, det lyder vildt…
Det håber jeg også på!

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Bjerge lige rundt om hjørnet

1 time og 10 minutter. Det tog det at flyve til polske Krakow, der måske er en af de smukkeste byer i Europa. Og derfra tog det bare et par timer at komme de 150 km til grænsen og ind til Slovakiet, for en del af vejen er spritny motorvej, og der er mere på vej.

Her ligger “High Tatras” – den højeste og smukkeste del af Tatra-bjergene – og her skulle jeg tilbringe fem dage i et område, jeg aldrig havde været i før. Og egentlig havde jeg heller ikke et særlig præcist billede af, hvordan det så ud.

Det var med andre ord en jomfrurejse, og en jeg ikke vil glemme lige med det første.

Se månedens bedste rejsetilbud her

slovakiet - bjerge - blomster - rejser

Den slovakiske riviera midt i Tatra-bjergene

Den polske by Zakopane på den anden side af bjergene er kendt som et smukt udflugtssted for både polakker og tyskere. Men hvad med den slovakiske side?

Det lille land, der blev tilovers efter tjekkerne smuttede i den fredelige deling af Tjekkoslovakiet, er dejlig overset af danskerne. Men Tatra-bjergene har altid tiltrukket eliten i regionen, så der har været organiseret turisme i mere end 100 år.

De rige fra Prag og Wien var så forhippede på at komme til at rejse til de smukke bjerge med den friske luft, at der blev bygget jernbaner og store luksushoteller i starten af 1900-tallet; blandt andre Grand Hotel Praha, der stadig findes.

Der er masser af små og store hoteller drysset rundt i og ved nationalparken, der ligger i selve bjergene. Med hotellerne er der en fuldt udviklet infrastruktur; blandt andet en letbane, der kører rundt mellem de hyggelige landsbyer og lifter op i bjergene.

Det var første overraskelse.

Tatra-bjergene kan med rette kaldes Slovakiets riviera, men på den fredelige, naturelskende og muntre måde. Der er klart mere badehotel ved Vesterhavet end show-off i Nice over stemningen her. Gode vandreture, lækker mad i stride strømme og en natur, der krævede, at kameraet kom på arbejde. Jeg følte mig hurtigt hjemme her.

2021 bliver et brag af et rejseår! Se her hvorfor og hvordan

Banner - Bulli - 1024
Slovakiet - Restaurant - Sissi - tatra - rejser

At rejse er at spise

Engang i tidernes morgen var jeg på en studierejse til en by udenfor Prag, og en af de ting, jeg husker tydeligst, var, at der var nogle meget venlige mennesker, der desværre proppede kommen i maden hele tiden. I brødet, i den varme mad, i spritten. Bvadr.

Min forventning om det slovakiske køkken var derfor også på et ret lavt niveau, hvilket heldigvis blev gjort til skamme.

Diæten passer til en bjergregion, hvor der også er større landbrug for foden af bjergene, så der er masser af bær, vildt, flodfisk og solide grøntsager. Og suppe. Altid lidt suppe. Det varmer så dejligt. Og måske en lille skarp. Det varmer også! Eller en god hvidvin fra det sydlige Slovakiet, der deler klima med den del af Ungarn, der også har en stor vinproduktion.

Priserne er i den kategori, hvor man bare bestiller det, man vil have, og det er jo også rart. Det synes det her madøre i hvert fald… Vi var ude at spise på de her anbefalelsesværdige restauranter, der alle ligger inde i nationalparken eller lige rundt om:

  • Zamkovskeho Chata  – en bjerghytte, du kan vandre til, og hvor jeg fik den bedste gullasch længe
  • Hotel Lomnica – super tjekket og moderne køkken med kække indslag
  • Chata Pieniny – en tophyggelig madhytte ved floden, hvor man kan sejle eller rafte
  • Grand Hotel Kempinski High Tatras – et af de oprindelige luksushoteller, der har et klassisk gourmetkøkken
  • Sojka Resort – et belgisk-slovakisk par driver denne gode restaurant = god øl og fine lokale specialiteter
  • Liptovsky Dvor – min personlige favorit, hvor de kombinerede de traditionelle gode sager med en virkelig dygtig kok

Jeg havde ærlig talt ikke regnet med, at maden ville være så god. Det var overraskelse nummer to.

Her er et godt flytilbud til Krakow – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

Slovakiet, Grand Kempinski High, Tatras, spa. pool, bjerge, liggestole, rejser

Vand, vand, vand i Tatra-bjergene

Vi boede på et hotel, der udover at have en smuk udsigt til bjergene også var et golfhotel. Efter 20 minutters test af golferiet var jeg klar til den anden attraktion; nemlig en kæmpe spa-afdeling med saunaer, vandgys, isbade og ikke mindst en varm, udendørs pool.

Det var så godt at flyde der efter at have vandret, fotograferet og spist. Og det var overraskelse nummer tre: Tatra-bjergene er et kurbadområde. Der er varme kilder, termalbade og alt muligt andet godt, så her har de forfinet wellness-badet igennem 100 år, og tilbuddene står i kø.

Vi var også i Slovakiets største vandland Tatralandia, der udover en stor børnesektion også rummede en smuk og gennemført spa-sektion, inklusiv boblebad på taget. Der er også flere mindre og naturlige badesteder, hvor man for en tiendedel af indgangsprisen til den Blå Lagune i Island kan få slappet 100 procent af. Og så var der spa på Kempinski-hotellet – den havde muligvis den smukkeste udsigt af dem alle. Jeg er fan.

Vandet får også Tatra-bjergene til at leve om vinteren, for det er en kæmpe ski-destination, med alt fra grønne til sorte løjper og en masse andre aktiviteter.

Får du lyst til at kombinere en lækkert spa-ophold med aktiv vandring i Tatrabjergene, så skynd dig at tjekke Tatrabjergene – Bjergparadiset for vandring og spa.

Hvis man gerne vil have en istur om sommeren, kan man sørme også det, for der er flere store grottesystemer i bjergene, og en af dem er Demänovská Ice Cave. En grotte fyldt med is året rundt. Vi prøvede nabogrotten, hvor der løber en flod i bunden, og vi vandrede i de smukkeste og mest surrealistiske omgivelser i en times tid. Det kan anbefales.

Her finder du gode tilbud på pakkerejser

Slovakiet, Tatra-bjergene, vandresti, rejser

Når kækhed kun er et fattigt ord

Slovakkerne er et ret hyggeligt folkefærd. Man hilser på hinanden på bjergstierne, giver plads i skiliften, og gæstfriheden er legendarisk. Du får ikke lov til at forlade et sted uden at være glad og mæt, og hvis det er koldt, kan du være sikker på, at der kommer et glas med TatraTea, der trods navnet ikke er helt promillefrit… Tjenerne sender gerne et smil og spørger bekymret til ens velbefindende, hvis ikke man spiser op.

Der er også en underliggende kækhed, som jeg personligt var ret overrasket over. Positivt overrasket. Man vil gerne have det sjovt, og man vil gerne lære mere. Der jokes på livet løs, og selv om livet ikke altid flasker sig perfekt i EU-landet, er det tydeligvis ikke noget, man lader sig slå ud af. Det er ret beundringsværdigt, og så kan det måske også forklare det pudseløjerlige slogan for landet: Slovakia: Good idea!

Læs meget mere om at rejse i Slovakiet her

God rejse til et af de oversete hjørner af Europa. God rejse til Tatra-bjergene.

Dette indlæg indeholder links til nogle af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil se, hvordan det foregår med samarbejder, så kan du trykke her.

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

blank

Om rejseskribenten

Jacob Jørgensen, redaktør

Jacob er en munter rejsenørd, der har rejst i snart 100 lande fra Rwanda og Rumænien til Samoa og Samsø. Jacob er medlem af De Berejstes Klub, hvor han har været bestyrelsesmedlem i fem år, og han har en omfattende erfaring med rejseverdenen som foredragsholder, magasinredaktør, rådgiver, forfatter og fotograf. Og naturligvis vigtigst af alt: Som rejsende. Jacob nyder både at rejse traditionelt som fx bilferie til Norge, krydstogt i Caribien og storbyferie i Vilnius, og mere ud-af-boksen rejser som solotur til Etiopiens højland, road trip til ukendte nationalparker i Argentina og vennetur til Iran.

Jacob er landeekspert på Argentina, hvor han har været 10 gange indtil videre. Han har tilbragt næsten et år i alt på at rejse igennem de mange forskelligartede provinser, fra pingvinlandet i syd til ørkener, bjerge og vandfald i nord, og har også boet i Buenos Aires i et par måneder. Derudover har han særlig rejseviden om så forskellige steder som Østafrika, Malta samt landene omkring Argentina.

Udover rejseriet er Jacob en hæderlig badmintonspiller, Malbec-fan og altid frisk på et brætspil. Jacob har desuden haft en karriere i kommunikationsbranchen i en årrække, senest med titel af Communication Lead i en af Danmarks største virksomheder, og har i en del år desuden arbejdet med den danske og internationale mødeindustri som konsulent, bl.a. for VisitDenmark og Meeting Professionals International (MPI). Jacob er i dag også ekstern lektor på CBS.

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Rejsebilleder fra Instagram

Unsupported get request. Object with ID '17841405729241451' does not exist, cannot be loaded due to missing permissions, or does not support this operation. Please read the Graph API documentation at https://developers.facebook.com/docs/graph-api

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.