RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Belgien » Bruxelles – 5 insidertips til EU’s hyggelige hovedstad
Belgien

Bruxelles – 5 insidertips til EU’s hyggelige hovedstad

Belgien - Bruxelles, Mont d'Art - rejser
Hvad skal man se i Bruxelles? Hvad er de bedste insidertips? Det finder du her i denne guide.
harzen banner

Bruxelles – 5 insidertips til EU’s hyggelige hovedstad er skrevet af Jens Skovgaard Andersen.

eu banner
Belgien - Bruxelles

Bruxelles er klart et besøg værd

Belgiens og EU’s hovedstad er måske ikke så kendt et rejsemål som Paris, Rom, Berlin og Wien, men lad dig ikke snyde af det. Bruxelles er klart et besøg værd.

Nyd en belgisk øl på en hyggelig plads og en vaffel eller en omgang pomfritter på gåturen rundt i byen. Og husk at forkæle dig selv med verdens bedste chokolade.

Samtidig kan du fylde hovedet og sjælen med kulturelle indtryk i den helt høje ende og gå på opdagelse i både verdenskendt arkitektur og moderne historie.

Og nå ja, så er der også en tissende dreng, den berømte statue “Manneken Pis”.

Bruxelles er på mange måder en smeltedigel og en blanding af alt muligt. Det er det, der er attraktionen, og det er det, der gør Bruxelles til Bruxelles.

Jeg har samlet nogle klassiske højdepunkter og krydret dem med mine egne tips. God fornøjelse og nyd Bruxelles.

Europabygningen - EU - Det Europæiske Råd
Copyright: @European Union

Det Europæiske Kvarter – hjertet af EU

Når du er i Bruxelles, er du samtidig i hjertet af EU. Bruxelles er på mange måder blevet synonym med EU, og det er her, mange af EU’s institutioner ligger. De ligger nærmest side om side øst for centrum i den del af byen, som kaldes Quartier Européen – eller det europæiske kvarter.

Du finder både EU-Rådet, EU-Komissionen og EU-Parlamentet, hvor du kan lære alt, hvad der værd at vide om EU’s fortid, nutid og fremtid. Og det bedste sted at besøge er EU-Rådet.

Her kan du gå på opdagelse i EU’s hjerte i Europabygningen, hvor de helt store beslutninger tages. Besøgscentret har lærerige udstillinger med masser af interaktive elementer og er værd at besøge for både voksne og lidt større børn.

Tip: Kom tidligt om fredagen og få en gratis rundvisning – så får du endnu mere ud af besøget. Rundvisningen starter klokken 8 om morgenen, og kræver forudgående tilmelding.

Læs mere om, hvordan du besøger EU-Rådet her

Tæt på Europabygningen ligger Berlaymont-bygningen, hvor Europa-Komissionen holder til. Og ikke langt derfra finder du den lille samling grå domiciler, som tilsammen udgør EU-Parlamentet. Også her kan du komme på besøg i et besøgscenter og blive klogere på EU.

Det summer af politik i gaderne og på pladserne i det europæiske kvarter, og der er et rend af politikere, embedsmænd, assistenter og lobbyister.

Hvis du vil mærke den politiske stemning selv, så tag på bar på Place Luxembourg lige foran EU-Parlamentet torsdag eftermiddag, når parlamentarikerne tager hjem, og stemningen bliver lidt mere løssluppen.

Når du har brug for en pause fra EU og politik, så kan du tage et afbræk i den store Parc du Cinquantenaire – også kaldet Jubelpark – eller den noget mindre Parc Léopold lige bag Parlamentet.

På Place Jourdan finder du byens mest berømte pomfritbar – mere om pomfritter og andre lækkerier senere.

Afrika ligger midt i Bruxelles

Belgien har som tidligere kolonimagt historiske forbindelser til Afrika, og det kan mærkes. Da Bruxelles samtidig er en del af det frankofone Belgien – der hvor de taler fransk – tiltrækker byen mange mennesker fra den fransktalende del af verden.

Lige syd for det europæiske kvarter ligger bydelen Matongé, som har navn efter en by i Den Demokratiske Republik Congo – tidligere Belgisk Congo. Det var herfra, rigtig mange flygtninge og immigranter kom til Belgien gennem det 20. århundrede, og en stor del bosatte sig samme sted.

Matongé har en udpræget afrikansk stemning, masser af afrikanske restauranter, butikker, købmænd, rejseagenter og ikke mindst en hel stribe afrikanske frisører, som trækker fulde huse dagen lang.

Det er et sjovt sted at gå på opdagelse.

Lige midt i Matongé-kvarteret finder du en af Bruxelles’ bedste biografer. Cinéma Vendôme er i den gamle stil med en lille billetluge, slidte plysstole og ofte lidt alternative film på plakaten. Det er klart et besøg værd.

Nordafrika er også rigt repræsenteret i Bruxelles.

Ikke mindst Marokko og marokkanske indvandrere har sat deres præg på byen. Det mærkes tydeligst på Rue de Brabant tæt på den nordlige banegård og i bydelen Molenbeek vest for centrum.

Her finder du også en lille bid af Afrika lige midt i Europa.

Klassisk Bruxelles – rundt om Grand Place

Inde i midten af Bruxelles ligger den gamle middelalderbykerne, som stadig huser de fleste af de klassiske seværdigheder.

Det er her, du finder Grand-Place, som absolut er et must see på turen til Bruxelles. Her står du midt i historien og midt mellem de smukke historiske laugshuse for de forskellige håndværkerlaug. Pladsen domineres af det imponerende detaljerede rådhus Hôtel de Ville. Og overfor ligger det lige så imponerende ‘Kongehus’ Maison du Roi, hvor bymuseet har til huse.

Rundt om Grand-Place kan du fare vild i et virvar af snævre gader, og du vil støde på flotte kirker og middelalderlige huse på vejen.

En af de mest kendte – og mindste – seværdigheder i Bruxelles er Manneken Pis, som er et springvand, der forestiller en lille dreng, der tisser i en kumme. Han er ofte klædt på efter diverse helligdage og særlige lejligheder, så det er værd at kigge forbi og se, hvad han har på i dag.

I ligestillingens navn skal det siges, at der også findes en kvindelig udgave af Manneken Pis. Hun hedder Jeanneke Pis, og hun sidder godt gemt nær ølbaren Delirium lige ved Grand-Place.

Shopping er selvfølgelig en grund til at besøge Bruxelles, og i det gamle centrum finder du flere arkitektonisk smukke overdækkede arkader med gamle specialbutikker.

Tæt på Grand-Place ligger også den gamle kirke Sainte-Catherine og den tilhørende hyggelige plads, hvor lokale og turister samles i solen.

Rundt om kongeslottet og Place Royale finder du det klassiske magtfulde Bruxelles med det dominerende Justitspalads, Parc Royale og de mange ministerier.

I den sydlige del af det gamle centrum ligger bydelen Marolles med et kendt loppemarked og den sydlige banegård Gare du Midi, hvor hurtigtog forbinder Belgien med Frankrig i den ene retning og Holland og England i den anden.

På en regnvejrsdag kan jeg anbefale at besøge både kunstmuseet Bozar og Cinemateket, som ligger i samme bygning.

Begge har et skiftende program, så tjek dagsprogrammet. Hvis du vil se film, så husk at tjekke, hvilket sprog der bliver talt og tekstet. Franske film er fx ofte ikke tekstet eller kun tekstet på hollandsk/flamsk.

Hotel Skt. Annæ banner

Øl, pomfritter og chokolade – Bruxelles for de lækkersultne

Du skal selvfølgelig også opleve Bruxelles med smagsløgene. Heldigvis er der rigeligt at gå i gang med.

Lad os starte med drikkevarerne. Belgien er et øl-land. Fra den lyse Stella Artois over kirsebærøl, Geuze og Leffe til den mørkeste trappistøl; belgisk øl findes i alle varianter. Og næsten alle har deres helt eget glas.

Ølkultur tages alvorligt i Belgien, og øl har stor betydning for landets økonomi. Måske er det derfor, Bruxelles gamle børs for nylig er blevet omdannet til ølmuseum.

Tæt på Grand-Place ligger ølbaren Delirium med hele 3000 forskellige øl, så hvis du vil prøve lidt forskelligt, går du i hvert fald ikke forgæves her.

En af de mest kendte retter på belgiske menukort er ‘moules frites’ – dampede muslinger med pomfritter. Det kan man få næsten overalt.

Pomfritter er i sig selv en institution i Bruxelles, og det mest kendte sted at få en portion fritter i kræmmerhus er pavillonen på Place Jourdan. Vær forberedt på at stå i kø, men det er ventetiden værd.

Den søde tand skal også forkæles med de allestedsnærværende vafler – med eller uden diverse tilbehør – og naturligvis chokolade. Belgien er et af verdens chokolademekkaer, og du løber ikke tør for lækkerier de første mange uger.

Den bedste chokolade finder du ved siden af kirken Grand Sablon i den lille butik Passion Chocolat. En oplagt gaveidé, hvis du kan lade være med at pakke den op selv.

  • Belgien - Bruxelles

Belgien er et tegneserieland

Over hele Bruxelles finder du tegn på, at tegneserier er en stor del af kulturen i Belgien.

Der er gavlmalerier i hele byen med motiver fra Tintin, Splint og Co., Lucky Luke, Asterix, Blake & Mortimer, Smølferne og meget andet.

Tegneserierne har deres eget museum, og der ligger specialiserede tegneseriebutikker mange steder i byen. Bruxelles er det rene slaraffenland for tegneserieelskere, og det er oplagt at tage på travetur med tegneserietema og se, hvad du finder på vejen.

Hvis du vil være lidt mere finkulturel, vil jeg klart anbefale Magritte Museum, hvor du kan se en masse af de bedste og mest berømte værker af den surrealistiske maler René Magritte. Hans stil er humoristisk og kan sagtens kombineres med en interesse for tegneserier.

René Magrittes hus i forstaden Jette er også indrettet til museum, men det er ikke så spændende som Magritte Museum inde i centrum. Så brug tiden på museet – der er nok at se på der.

EU’s hyggelige hovedstad venter på dig

Uanset hvad du er til, så er der noget at opleve i Bruxelles. Byen har lidt af det hele og er en fin blanding af alt det, vi elsker i Europa.

God tur til EU’s hovedstad, Belgiens hovedstad, chokoladens hovedstad og tegneseriernes hovedstad. God tur til hyggelige Bruxelles.

Princess cruises banners
EU EU-Rådet, Europabygningen
Copyright: EU – Den Europæiske Union

Det skal du se i Bruxelles

  • Grand-Place / Grote Markt – Bruxelles’ centrale markedsplads midt i byen
  • Parc du Cinquantenaire / Jubelpark – stor park tæt på centrum
  • Quartier Européen / Europese Wijk – det europæiske kvarter med EU’s institutioner
  • Matongé og Molenbeek – Bruxelles’ afrikanske kvarterer
  • Manneken Pis – byens mest berømte lille indbygger
  • Tegneserieruten
  • Magritte Museum
Der kan være links til samarbejdspartnere i denne artikel - du kan se hvordan det foregår her Hotel Skt. Annæ banner
Baden-Württemberg, banner, 2024, kampagne, europa-park, europa-park resort
  Princess cruises banners   Hotel Skt. Annæ banner

Om forfatteren

Jens Skovgaard Andersen, redaktør

Jens er en glad rejsenørd, der har rejst i over 70 lande fra Kirgisistan og Kina til Australien og Albanien. Jens er uddannet i Kinastudier, har boet i Kina i 1½ år og er medlem af De Berejstes Klub. Han har en omfattende erfaring med rejseverdenen som rejseleder, foredrag, rådgiver, forfatter og fotograf. Og naturligvis vigtigst af alt: Som rejsende.
Jens går ofte efter steder, hvor der også er mulighed for at se en god fodboldkamp i selskab med andre inkarnerede fans og har en særlig forkærlighed for Boldklubben FREM, hvor han sidder i bestyrelsen.
For de fleste er det oplagt at se op til Jens (han er knap to meter høj), og så er han 14-dobbelt mester i TV-quizzen Jeopardy, så hvis du ikke kan finde ham ude i verden eller på et fodboldstadion, kan du nok finde ham ude at turnere i det københavnske quiz-miljø.

Tilføj kommentar

Kommentér her

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.