banner - kunder
RejsRejsRejs » Rejsemål » Australien og Oceanien » Australien » Australien: 7 gode grunde til at rejse til Australien
Australien

Australien: 7 gode grunde til at rejse til Australien

Australien - Sydney - Operahuset - rejser
Hvorfor rejse til Australien? Netop det har Australien-eksperten Winnie Sørensen svarene på.

Australien: 7 gode grunde til at rejse til Australien skrevet af Winnie Sørensen.

Australien - Bondi beach - strand - rejser

Følelsen af Australien

Lister over grunde til, at du skal gøre dit eller dat, er jo sjove. De giver et fint overblik – og en slags indblik. Det, listerne jo ikke kan, er at fortælle om følelsen. Og det er jo i virkeligheden følelsen, der gør, at vi bliver ved med at vende tilbage til et sted. Det giver os en følelse i maven, vi ikke kan undvære.

For mig er Australien i virkeligheden en følelse. Det er duften af eukalyptus, som driver mig i møde allerede i lufthavnen. Det er det skarpe lys, og det er den drævne accent, der byder mig velkommen med et “G’day, how are ya?”.

Her vil jeg så alligevel dele mine bedste grunde til at rejse til Australien, så du også kan opleve den der følelse i maven. For Australien er i særklasse et godt rejseland.

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Australien - Sydney Harbour, operahus, solnedgang - rejser

1: Det mangfoldige Australien

Hvor ellers i verden kan du den ene dag dykke på verdens største koralrev – og næste dag guffe rock oysters foran Utzons smukke Operahus? Hvor ellers kan du vælge, om du vil vågne op i verdens ældste regnskov – eller i en ørken?

Her er vulkaner og vinmarker, pingviner og pungdyr, storby, strand – ja, sågar skisportssteder.

Australien er et gigantisk land – faktisk verdens sjettestørste – så her er naturligt nok lidt af hvert. Det er også et multikulturelt samfund med alt, hvad dette indebærer; for eksempel et spændende køkken og mange forskellige kulturer.

Kan du lide mangfoldighed, kan du lide Australien.

Australien - kænguru - rejser

2: Australiens enestående dyreliv

Da jeg var barn, fortalte min far mig, at der i den australske ørken levede et lille dyr, som altid bar rundt på en pind. Når sandet blev for varmt, stak det lille dyr sin pind ned i sandet og kravlede op på den for at køle fødderne. Jeg har ledt i mange år, men jeg har altså stadig ikke set dét lille dyr.

Jeg har til gengæld set store flokke af vilde heste løbe gennem ørkenen, kænguruer med små joey‘er – baby-kænguruer – i pungen, koalaer, wombatter, numbatter – you name it. Og det australske dyreliv ER virkelig noget for sig.

Over 80% af de pattedyr, der lever i Australien, er endemiske; det vil sige, at de findes kun her. Pungdyrene føder fostre, som selv finder ud af at kravle op ad morens ben og ned i pungen, hvor de hæfter sig fast på en dievorte.

Du kan også møde verdens farligste fugl kasuaren eller det sjove næbdyr, som de første europæere troede var en practical joke. Og nej, jeg vil ikke nævne hverken slanger, edderkopper eller hajer – det er et indlæg for sig.

Australien - strand - cropped - rejser

3: Det australske klima

En australsk ven spurgte mig engang, hvorfor i alverden jeg altid nævnte vejret, når vi talte sammen. Lige indtil han selv flyttede til London. Så ringede han en dag og sagde: “NU forstår jeg det med vejret”.

Det er ikke altid, at man finder godt vejr på sin rejse til Australien. I de australske alper – det hedder de) falder der endda sne, og på Tasmanien er der både koldt og klamt om vinteren.

I Perth skinner solen gennemsnitligt 3200 timer om året, og langs hele østkysten lever man et aktivt udendørsliv, fordi klimaet tillader det. Så Australien kan besøges året rundt; det er bare om at finde det rigtige sted.

find et godt tilbud banner 2023
Australien - koralrev - rejser

4: Den varierede natur

Jeg har allerede nævnt dyrelivet og biodiversiteten. Men naturen fortjener sit eget punkt. Outbacken er fantastisk. Du kan køre gennem ørkenen i dagevis og ikke se andet end vilde heste og kameler. Ja, kameler. Der lever så mange kameler i den australske outback, at de faktisk bliver eksporteret til Mellemøsten.

Regnskoven i den nordlige del af Australien er på ingen måder sammenlignelig med Amazonas i størrelse, men den er mange millioner år ældre.

I den øde nordvestlige del af landet falder der mere end 1200 mm regn i løbet af regntiden. Vandet skaber floder, som i millioner af år har skåret sig gennem et forrevent, tørt og øde klippelandskab og skabt kløfter, som bugner af krokodiller. Overalt støder man ind i det ene pudsige naturfænomen efter det andet.

Mange af planterne er ligesom dyrene endemiske. For eksempel er her ikke mindre end 976 endemiske arter af mos. Verdens største koralrev, Great Barrier Reef på den australske østkyst, kender alle. Men vidste du, at der også er et koralrev ved vestkysten?

Bureau Grafik 2023
Australien - hunde og cyklister

5: Australierne selv

Nu er det her jo ikke et politisk indlæg, så jeg vil ikke gøre mig klog på, om det mon er resultatet af primært at være et samfund grundlagt af en eller anden form for indvandrere, som gør befolkningen så gæstfri.

Faktum er i hvert fald, at langt størstedelen af australierne er åbne, gæstfri, nemme at være sammen med, imødekommende, hjælpsomme – og ikke mindst sjove.

Jeg har præsteret at blive inviteret hjem til nogen, jeg lige havde mødt på et fly, og hvis du kender nogen, der kender nogen der, hvor du skal hen, så får du med ret stor sandsynlighed en invitation til bare at ringe.

getYourGuide
Book dine ture på rejsen her
Østers - rejser

6: Australiens gastronomi

Australien er et multikulturelt samfund, og det afspejler sig i høj grad i det australske køkken. Samtidig er de mange soltimer og det gode klima skyld i skønne råvarer, og de store have bringer masser af lækker fisk og skaldyr til restauranternes borde.

Her er kvægfarme på størrelse med Sjælland, og hvis du troede, det var NOMA, som opfandt det med at spise myrer, så prøv at spørge den oprindelige australske befolkning, om de nogensinde har smagt en myre.

Den eneste ting, du næppe vil lære at elske, er Vegemite. Vegemite er et overskudsprodukt fra ølbrygning, og det smager mest af alt af stærk bouillonterning.

Den britiske version, Marmite, blev givet til de engelske tropper under 1. verdenskrig, og pludselig kunne man ikke længere få Marmite i Australien. Derfor gik australierne selv i gang med at producere noget tilsvarende af den gær, der blev tilovers, når man havde brygget øl. Det var ikke nogen ubetinget succes.

Faktisk tog det næsten 20 år, før australierne tog produktet til sig, og det krævede både konkurrencer med store bilpræmier – efter at man i to år havde forsøgt at give produktet væk for at vænne australierne til at spise det. I dag elsker de det, og i restaurantens morgenbuffet kan det godt ligne Nutella – men tag ikke fejl.

Og så er der vinen. Jeg er ikke vin-connoisseur, men der er ikke meget, der stikker en rigtig god, kraftig australsk Shiraz. Tjek dette link om vin-områder, hvis du vil vide mere om, hvor du finder de gode vinområder.

kulturtempel - cropped - rejser

7: Australiens historie

Dette er omdiskuteret.

Jeg er oprindelig uddannet historiker og har skrevet speciale om australsk historie. Det bliver der ofte grinet lidt af. Indrømmet, det var først i 1770, at Kaptajn James Cook “opdagede” Australien. Nu forholder det sig bare sådan, at Australien faktisk er indehaver af verdens ældste kulturhistorie.

Og hvis man er mere interesseret i moderne historie, kan man begynde at grave lidt i den nationale identitet. Så har man stof nok til et par flyveture derned – og retur.

Så jo, der er masser af historie i Australien, hvis blot man husker at kigge efter den på landets egne præmisser.

kyst, solnedgang - rejser,

Afsted til Australien og duften af eukalyptus

Det var mine syv gode grunde. Det vigtigste er dog bare at rejse til Australien. At finde sin helt egen grund til at komme igen og mærke den der følelse i maven, når duften af eukalyptus driver en i møde i lufthavnen, og du hører et “G’day, how are ya”. Jeg selv er blevet afhængig.

Læs meget mere om at rejse i Australien her

God rejse til Australien!

Om forfatteren

Winnie Sørensen

Winnie Sørensen er landeekspert på RejsRejsRejs for Australien, som hun tabte sit hjerte til for 20 år siden. Hun har været tilbage mere end 10 gange, og har rejst over det meste af Australien. Winnie skriver på Talesfromaustralia.com, holder foredrag om landet, og deler generelt gerne sine rejseerfaringer med andre, der har hang til pungdyr og alle de andre gode sager fra downunder. Winnie er aktiv rejsende og arbejder i rejsebranchen, så hun får rejst en del, bl.a. til Afrika.

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.