visit østrig, visit austria, banner
RejsRejsRejs » Rejsemål » Nordamerika » USA » Yosemite: En campingtur der ændrede USA

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Rejsebilleder fra Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Yosemite - sol
USA

Yosemite: En campingtur der ændrede USA

Yosemite Nationalpark i det nordlige Californien er et af de smukkeste nationalparker i USA. De smukke omgivelser gør selv en vandretur til noget unikt.
visit østrig, visit austria, banner

Af Michael Bo Christensen

Det var et banalt og menneskeligt ønske om nogle fridage i naturen, der var baggrunden for, at Theodore drog afsted. Han skulle mødes med en mand, der til gengæld ikke var der for at holde fri. Tværtimod havde denne en bagtanke med, at de to skulle mødtes, midt i skovområdet med de enorme træer. Theodore var selv en ivrig jæger, så han var i sit rette element, da han endelig nåede frem. Manden han skulle møde, rejste sig fra sin plads ved bålet, rakte hånden frem og sagde: Jeg er John Muir. Velkommen til Yosemite, Mister President.

Banner, engelsk banner, top banner

I de næste tre dage red de to rundt i den enorme park. Muir brugte dagene til at overbevise Theodore Roosevelt om, han han burde lovgive, så områder som Yosemite blev fredet. Det var på høje tid, for private investorer havde store planer for området, og de gik ikke i Muirs retning. Muir havde studeret biologi og geografi og han ønskede, at Yosemite skulle bevares for eftertiden. Roosevelt blev klar over, at regeringen måtte lovgive, så Yosemite og andre naturområder kunne bevares, for fremtidige generationer.

Se et godt rejsetilbud til USA her

Yosemite

Ingen andre præsidenter har sidenhen gjort så meget for naturen som Roosevelt og i 1906 blev loven om nationalparkerne en realitet. 10 år senere dannede man organisationen, National Park Service, der skulle beskytte og servicere nationalparkerne.

110 år senere sidder jeg på den anden side af jorden og skriver om Yosemite Nationalpark, takket være disse to herrer.

I skærende kontrast til områdets skønhed, er dets historie. De oprindelige Anwahneechee indianere blev fortrængt, da guldfeberen i 1849 eksploderede, efter John Sutters fund af guld i Sierra Nevada bjergene. Et kompani, kaldet Mariposa gruppen, der skulle bekæmpe indianerne, var forberedt på kamp, men ikke på områdets skønhed. Nogle af de hårdføre mænd græd, da de så, hvor smukt der var.

Se et godt rejsetilbud andre nationalparker i USA her

Hul i træ

Det bedste at se i Yosemite

Ud af statens ni nationalparker, er Yosemite nok Californiens mest kendte nationalpark. Det er der mange gode grunde til. Parken er naturligvis overvældende smuk, med de mange vandfald, gletscher, klippeformationer, Sequoias træerne og de enorme skovområder. Desuden ligger den kun fire timers kørsel fra San Francisco.

I den sydvestlige ende finder man de utrolige Sequoias trær, der er så store, at en bil kan køre igennem dem. Området hedder Mariposa Grove, og har over 500 Giant Sequoias træer. Jeg anbefaler, at man tager en guidet tur. Mange starter besøget her, da det ligger 40 minutters kørsel fra byen Oakhurst. Byen er et godt bud på et sted at bo, hvis man ikke bor inde i nationalparken. Tip: Vil man bo i Yosemite, skal man bestille ca. 10 måneder forinden.

Kører man den lange vej op til Glacier Point venter der til gengæld et storslået syn. Half Dome bjerget er imponerende med sin hældning på 93 % grader. De oprindelige indianere kaldte den for “den gabende mund”.

Her er et godt flytilbud til USA – tryk på “se tilbud” inde på siden for at få den endelige pris

Yosemite - Half Dome

Vandreture i smukke omgivelser

Som i de fleste nationalparker, findes her ikke ret mange indkøbsmuligheder eller benzinstationer. Yosemite Village og Curry Village har de fleste butikker og spisesteder.

Yosemite er den 3. mest besøgte nationalpark. 4 millioner turister kommer her hvert år. I slutningen af maj er vejene normalt farbare og der er gang i Yosemite Falls. Vandfaldet er det højeste i Nordamerika med sine 739 meter, når de tre lag faldet består af, lægges sammen. I højsæsonen er der dog ikke altid vand i de øverste to fald.

Find lækre hoteller tæt på Yosemite her

Yosemite er et godt sted at vandre f.eks Yosemite Falls (11 km), Inspiration Point (2 km), eller stejle Sentinel Dome (3,5 km).

Stop ved den store parkeringsplads på Wawona Rd., lige øst for tunnelen og få et af områdets bedste udsigter over det smukke skovområde.

Kører man nordøst ud af parken, via naturskønne Tioga Pass f.eks mod Death Valley, så tag en kort omvej og gør et stop ved Mono Lake, der helt usædvanligt er en saltvands-sø. Er du nået dertil, så se også Bodil Ghost Town, der ligger i området.

Find gode tilbud på billeje i USA her

Yosemite - Vandfald

Yosemite er ikke åbent hele året

Store snemasser lukker Yosemite om vinteren, hvilket overrasker mange turister. Måske fordi, at parken ligger i Californien.

Tioga Pass er først fri for sne meget sent på sæsonen. I 2017 åbnede den først d. 1.7. Passet er meget centralt for manges roadtrip rute. Vil man f.eks fra Yosemite til Death Valley, skal man over Tioga. Alternativer til Tioga er desværre meget tidskrævende, da man skal syd om Sierra Nevada bjergene, nord for Los Angeles.

Find gode pakkerejser til Californien her

Den gode Muir dannnede Sierra Club, verdens største miljøbevægelse med 1.3 millioner medlemmer. For sit store arbejde ærede man ham, med navngivelsen af Muir Woods National Monument, der ligger uden for San Francisco. Han brugte næsten al sin tid på, at udforske Yosemite. “ The mountains are calling and I must go”, sagde han.

Læs mere om USA her

nyhedsbrev rejsrejsrejs banner rejser

Banner, engelsk banner, top banner

rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022

Om rejseskribenten

Michael Bo Christensen

Michael Bo Christensen ejer rejsesitet Drivingusa.dk
Michael har en særlig kærlighed for små ukendte naturperler, som sikkert ikke bliver ved med at være ukendte. Han færdes hjemmevant i indianerreservaterne og har en stor viden om disse.

Med sit rejsesite som bagkatalog holder Michael gerne foredrag om sine snart 20 rejser til USA. Over de sidste 40 år har han fået et nært og kærligt forhold til amerikanerne og sætter stor pris på deres umiddelbare og imødekommende facon.

Mange kør-selv-rejsende får en hånd af Michael, når deres ruteplan skal strikkes sammen, og det samme gør flere rejsebureauer, når de produktudvikler deres rejser.

Michael arbejder til dagligt som skolepædagog, og i fritiden svinger han stikkerne i jazz- og swingbands og nyder sin familie.

Kommentér

Kommentér