visit østrig, visit austria, banner
RejsRejsRejs » Rejsemål » Asien » Jordan » Jordan er mere end bare Petras røde klipper
Wadi Rum landskab
Jordan

Jordan er mere end bare Petras røde klipper

Jordan er mere end hovedstaden Amman og oldtidsbyen Petra. Meget mere endda! Oldtiden er overalt, og det samme er den moderne livsstil. Bliv klogere på de mange spændende ting du kan opleve på en rejse til Jordan her.
visit østrig, visit austria, banner

Jordan er mere end bare Petras røde klipper er skrevet af Anita N. Olsen

Jordan - Petra templet - rejser

Historiske og gæstfrie Jordan

Mellemøsten, ”hmmm” tænker du, ”det lyder lige lovligt eksotisk og usikkert”. Men her tager du fejl. Jordan er et lille og sikkert smørhul i Mellemøsten. Landet byder på fantastiske naturoplevelser, et af verdens syv vidundere, en gæstfri befolkning og et veritabelt historisk tag-selv-bord.

Banner, engelsk banner, top banner

Rejsen dertil er overkommelig. Klimaet er varmt året rundt. Og landet er ikke særligt stort, så du når let dine favorit-destinationer. Min mand og jeg havde selv planlagt turen til Jordan med ni hele dage til oplevelser. Her er mine personlige favoritter.

Her finder du alle vores rejsetilbud til Mellemøsten

Det Døde Hav i Jordan

Jeg har aldrig været specielt vild med badestrande, men at lege korkprop i det Døde Hav er anderledes. Det kan med fordel kombineres med et mudderbad. Det er sundt på grund af alle mineralerne, og hvem kan modstå noget, der både er sundt og sjovt! Jeg kunne i hvert fald ikke. Samtidig er der mulighed for at tilvælge mere luksuriøse overnatninger og spa-behandlinger.

Hvis du alligevel skal sydpå af Dead Sea Highway, er det også værd at tage en afstikker forbi ‘Dead Sea Panoramic Complex‘. Der er en fantastisk udsigt over havet, (som reelt er en sø) og til Israel.

Hvis du vil vide mere om naturen i området og udviklingen af det Døde Hav i Jordan, er der en hel udstilling at tage fat på. Maden fra restauranten på stedet er anbefalelsesværdig. Og som et af de få steder, kan du få et glas vin eller en øl til maden.

Her finder du gode tilbud på solskinsrejser

Jordan - Wadi Mujib - rejser

Wadi Mujib og Dana Biosphere Reserve

Har du blot en lille svaghed for natur, vand og fysisk aktivitet, så skal du prøve Wadi Mujib-kløften i Jordan. Her er du garanteret en fantastisk oplevelse! Udstyret med redningsvest går man igennem vandfald, kravler over store sten, kæmper med strømmen. Enkelte steder svømmer man frit i vandet.

Det er en selv-guidet tur, men der var folk til at give en hjælpende hånd ved de mere udfordrende forhindringer. Kom tidligt om morgenen og undgå kø-dannelser i kløften, selvom det ikke helt kan undgås på tilbagevejen.

 I ‘Dana Biosphere Reserve’, Jordans største naturreservat, er Rummana Camp et godt udgangspunkt for at opleve områdets unikke klippeformationer. De små, buttede formationer minder om et Star Wars-univers eller Barbapapa-figurerne – for dem, der kan huske dem.

Vi kombinerede en dag i Rummana med en dagsvandring gennem Wadi Dana-kløften, som starter i Dana Village. Det er nogle af de få ruter, der ikke kræver betaling og booking af en guide på forhånd.

Vær opmærksom på at booke ophold og vandreture i god tid, hvis du vil opleve Wadi Dana og Wadi Mujib-områderne. Det er kun få trails, man må tage på egen hånd, og overnatning på områdets Ecolodges er populære.

Her er et godt flytilbud til Jordan – tryk på “se tilbud” inde på siden for at få den endelige pris

2022 bliver et fantastisk rejseår – hvis du følger de her 5 rejsetips…

Banner pyramider 1024 px
Jordan - Petra, tempel - rejser

Petra i Jordan – et af verdens syv vidundere

Det er ikke kun i historiebøgerne eller i Indiana Jones, at Petra er fantastisk. Det er et af de steder, hvor man får et sug i maven, når ‘The Treasury’ åbenbarer sig for første gang. Den forventningsfulde tur gennem ‘The Siq’, den smalle kløft og adgangen til Petra, er en oplevelse i sig selv.

Sæt to dage af, hvis du virkelig vil have den fulde oplevelse: Petra er et kæmpestort område, og selv for den mest entusiastiske vandrer er Petra en stor mundfuld. Snyd dig ikke for turene til ‘High Place of Sacrifice’ og ‘The Monastery’, selv om de er lange og involverer mange trappetrin.

Du kan også købe billet til Petra by Night. Det er et aften-event, hvor turen gennem the Siq og pladsen foran The Treasury oplyses af små, fine lys-poser. Selve forestillingen er kort med lidt historisk introduktion til området og musik spillet på instrumenter fra nabatæernes tid (nabatæerne var folket, som skabte Petra). Nej, du er absolut ikke alene – og nej, forestillingen er ikke specielt spektakulær.

Jeg vil dog alligevel anbefale det, men som dit første møde med Petra i Jordan. Det er en helt speciel stemning og en meget anderledes oplevelse at gå i bælgmørke – mens du får løftet en lille flig af alt det spændende, der venter på dig til næste dag.

Her er nogle gode hoteltilbud i Amman – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

Jordan - Wadi Dana - udsigt klipper - rejser

Wadi Rum – et Lawrence of Arabia-eventyr

Wadi Rum-ørkenen er en nærmest spirituel oplevelse. Der er overnaturligt smukt og stille i ørkenen, og om natten lyser stjernehimlen klart. Her fik jeg min kamel-debut og en øm bagdel dagen efter, men det var det værd.

Vi havde booket to dage, og efter kamel-turen stod den på jeep-safari med masser af stop undervejs: Bestigning af kæmpe sandbanker, op på udsigtspunkter og klatring til naturlige stenbroer og med en blodrød solnedgang som perfekt afslutning på dagen.

Vi boede i en beduin-camp inde i selve ørkenen, hvilket jeg varmt kan anbefale. Al forplejning og ture blev varetaget af lokale beduiner. Om aftenen fik vi lækker lokal mad, som blev tilberedt på stedet. Det samme gjorde vores frokost i ørkenen. En beduin kan åbenbart altid fremtrylle det lækreste måltid mad over åben ild for ikke at glemme sød krydret te, som du bliver budt på overalt.

Inden sengetid sad vi ved bålet og kom ind på livet af en masse dejlige mennesker fra hele verden – men alle med rejselyst i blodet. Jeg fik den bedste søvn her i lang tid; helt stille – og med en svalende temperatur og brise om natten.

Rejsetilbud: Road trip i Tadsjikistan, Afghanistan & Kirgisistan

visit østrig, visit austria, banner

Snorkle i Det Røde Hav i Aqaba

Er du til undersøiske oplevelser, dykning eller snorkling, så er det så heldigt, at Jordan har 27 km kystline til Det Røde Hav. Lidt presset på tid og med lejet udstyr nåede vi kun en halv dag på egen hånd.

Trods stærk blæst og bølger fik vi møvet os ud til ‘The Japanese Garden’ i Jordan, som er anbefalet som det bedste snorkelsted af Lonely Planet. Det er nemt at tilgå direkte fra stranden, og der er små fine koral-øer med farverige fisk. Jeg vil dog anbefale at tage på en arrangeret tur, så du kommer mere rundt.

Området var ikke så stort, og udvalget af fisk ikke så mangfoldigt i forhold til tidligere oplevelser i Egypten, Mexico og Florida. Jeg endte med at blive lidt skuffet. Den gode nyhed er, at der er masser af dykkercentre i området, som laver ture – både for dykkere og dem der er til snorkel. Derfor vil det være rigtig synd at gå glip af oplevelsen.

Her er nogle flere hoteltilbud i Jordan – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

Jordan - Wadi Rum - kamel - rejser

Flere tips til din Jordan rejse

Foruden højdepunkterne nåede vi også at besøge historiske steder som korsridderborgen Karak og byen Madaba, som er kendt for sine mosaikker. Vi fik desværre ikke tid til Amman og steder nord for Amman. Du kan nemt bruge 14 dage, hvis du vil opleve det meste af Jordan. Men du kan også nå rigtig meget på mindre tid.

Jordan er ikke en billig destination. Hoteller koster omtrent det samme som i Danmark, og priser på adgangsbilletter mv. er som regel dyrere for ikke-jordanere. Adgangsbilletten til Petra er i særdeleshed dyr.

Her er et par ting du skal vide inden du rejser:

  • Det kræver et visum at komme ind i Jordan. Det koster 40 JOD (cirka 380 kroner, red.), og du køber det ved ankomst i lufthavnen. Der er penge at spare ved at købe et Jordan-pas, som inkluderer adgang til nogle af de største seværdigheder i Jordan samt et visum.
  • Det er enkelt og let at leje en bil og komme rundt i Jordan. Nord og syd er godt bundet sammen af henholdsvis Dead Sea Highway og Desert Highway. Der kan dog være langt mellem tankstationerne.
  • Det er generelt sikkert for kvinder at færdes og rejse i Jordan. Et godt råd er dog at have knælange bukser eller kjoler på og tildække skuldre – især når du er uden for de meget turistede områder.
  • Alkohol er generelt kun tilgængelig på udvalgte restauranter i større byer og på hoteller. Der er ulovligt at drikke alkohol på offentlig gade og ikke velset at være synligt fuld.

God tur!

Se flere rejsetilbud til Asien

Dette indlæg indeholder links til nogle af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil se, hvordan det foregår med samarbejder, så kan du trykke her.

nyhedsbrev rejsrejsrejs banner rejser

Banner, engelsk banner, top banner

rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022

Om rejseskribenten

Anita Olsen

Anita er en glad og eventyrlysten sjæl - uhelbredeligt smittet af rejsefeber. En udstationering i USA var startskuddet: Her slog det smukke, idylliske New England og naturparkerne vestpå benene væk under hende. Siden har hun været afhængig af store naturoplevelser, som foruden USA har ført hende til Hawaii, Mexico, Caribien, Peru, Jordan, Norge og mange andre steder i verden.
Gør-det-selv og aktiv ferie er den foretrukne rejseform godt hjulpet af Lonely Planet, rejseblogs og andre online kilder. Udover natur er mennesker også en stor del af oplevelsen: ”Man møder tit de mest åbne, venlige og vidunderlige mennesker undervejs”. Anita er frivillig medskribent på RejsRejsRejs.

Kommentér

Kommentér

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Læs mere om:

Inspiration

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Rejsebilleder fra Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.