RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Tyskland » Dresden Elbland – perfekt til en forårs- eller sommerrejse
Tyskland

Dresden Elbland – perfekt til en forårs- eller sommerrejse

Terrassenufer, Brühlsche Terrasse, Kunstakademie, Sekundogenitur, Hausmannsturm, Ständehaus, Hofkirche, Augustusbrücke, Semperoper, Abendaufnahme. Foto: Anja Upmeier (DML-BY) -- Terrassenufer, Brühl’s Terrace, art academy, secondary school, Hausmannsturm, Ständehaus, Hofkirche, Augustusbrücke, Semperoper, evening shot.
© Anja Upmeier (DML-BY)
Sponsoreret indlæg. Lige i hjertet af Europa ligger Dresden Elbland. Klassisk og moderne, historisk og naturskøn. Hvad mere kan man ønske sig?
Skodsborg banner Tropical islands Berlin

Dresden Elbland – ferie med det hele er skrevet af Redaktionen, RejsRejsRejs i samarbejde med Visit Dresden Elbland.

Tyskland - Elbland, slot - rejser
© Arvid Müller (DML-BY)

Tag familien med til Dresden Elbland midt i Europas bankende hjerte

Byen Dresden ligger cirka midt mellem Berlin og Prag, og er hovedstad i det gamle kongerige Sachsen, som nu er en af de tyske delstater. Sachsen grænser op til både Polen og Tjekkiet og ligger i det sydøstlige hjørne af Tyskland – lige midt i hjertet af Europa, og samtidig tæt på Danmark.

Rundt om Dresden ligger det område, som kaldes Elbland, og som har navn efter floden Elben, som flyder igennem de smukke landskaber. Elben flyder faktisk hele vejen op til Hamburg, og der er cykelrute hele vejen, hvis det er noget, der frister. Mere om cykelruter senere.

I Dresden Elbland finder du alt det, der hører til en klassisk ferie i Europa: Fra historiske bygninger og monumenter i verdenskrigenes navn over smukke flodlandskaber flankeret af vinmarker og slotte til utallige udfoldelsesmuligheder for den aktive rejsende. Der er nok at gå i gang med.

Og så er det hele måske vigtigst af alt inden for overskuelig køreafstand. Du kan selvfølgelig vælge at flyve til Dresden, men ellers er det nemt at komme til Dresden Elbland i bil eller med toget – fx direkte fra Rostock eller via Berlin på vejen.

Tag bare hele familien med til smørhullet midt i Europa. Det kan kun blive hyggeligt og mindeværdigt.

Nahe der Frauenkirche ist eines der Wahrzeichen Dresdens, der Fürstenzug, zu finden. Dieser zeigt ein überlebensgroßes Bild eines Reiterzuges. Mit einer Länge von 102 Metern ist er das größte Porzellanwandbild der Welt. Auf dem Kunstwerk sind Markgrafen, Herzöge, Kurfürsten und Könige aus dem Geschlecht des Fürstenhauses Wettin zu sehen. Foto: Sebastian Weingart (DML-0) -- Near the Frauenkirche is one of the landmarks of Dresden, the Fürstenzug. It shows a larger-than-life image of a cavalcade. It is 102 meters long and the largest porcelain mural in the world. The artwork features margraves, dukes, electors and kings from the dynasty of the Wettin dynasty. Photo: Sebastian Weingart (DML-0)
© Sebastian Weingart (DML-0)

Sachsen, Dresden og Elbland ligger midt i historien

Kongeriget Sachsen har i høj grad været præget af historiske omvæltninger igennem især Middelalderen, og siden Sachsen blev en del af det store tyske rige, skulle man tro, at der ville falde ro på. Det gjorde der ikke helt. Dresden blev centrum for først indre tyske uroligheder, og senere i 1945 blev byen nærmest jævnet med jorden i et voldsomt bombardement.

Genopbygningen af byen tog mange årtier, og den voldsomme historie sidder stadig dybt i byen. De fleste af de klassiske bygninger er genopført tro mod de historiske traditioner, men du finder også ruiner, som minder vor tids beboere og besøgende om, at der engang skete noget voldsomt her.

Dresden er virkelig et godt eksempel på, hvordan man kan leve midt i historien og komme videre, uden at man glemmer fortiden. Et besøg i byen sætter sig spor, og man kan ikke undgå at blive lidt klogere.

Faktisk har Dresden Elbland også haft en hel del dansk indflydelse gennem tiden. En af Sachsens helt store mænd, Kurfyrste August den Stærke, var søn af Frederik d. 3.’s datter og oldebarn af Christian d. 4. Og efter sigende var H. C. Andersen på besøg i Dresden og Elbland intet mindre end 32 gange på sine rejser. Det er store fodspor, vi følger, når vi rejser dertil i dag.

Tyskland - Dresden, Zwinger, galleri - rejser
© Sebastian Weingart (DML-BY)

Klassisk kultur og kunstskatte på slottet Zwinger

Et af de store klassiske bygningsværker, som blev genopført efter krigens bombardementer, er slottet Zwinger. Udover at paladset og det imponerende barokhaveanlæg i sig selv er et besøg værd, huser Zwinger også en mængde unikke kunst- og kulturskatte i form af malerier, videnskabelige instrumenter og porcelæn.

I Gemäldegalerie Alte Meister møder du, som navnet antyder, alle de gamle mestre fra hele Europa. Rafael, Rembrandt og Rubens er blandt de mest berømte klassiske kunstnere, hvis værker du finder på galleriets vægge.

For den mere naturvidenskabeligt interesserede er det oplagt at besøge Mathematisch-Physikalischer Salon og den store samling af alverdens videnskabelige instrumenter. Her kan du gå på opdagelse i astronomiske og mere jordiske måleapparater og virkelig få trænet eller genopfrisket det, du har lært i fysiktimerne. Det kan hele familien nok have godt af.

Sachsen er faktisk også verdenskendt for porcelæn – ikke mindst på grund af den banebrydende produktion i byen Meißen, som ligger i Elbland lidt nordvest for Dresden. Der ligger porcelænsfabrikken fra 1710 stadig, og du og familien kan gå på opdagelse i hele processen fra de tidlige år til i dag, hvor Meissen-porcelæn er kendt verden over. Og man kan selvfølgelig købe lidt med hjem til spisebordet.

Denne århundredlange tradition for fremstilling af porcelæn er årsag til, at du i Dresden og på Zwinger-slottet finder en af verdens mest imponerende samlinger af netop porcelæn fra såvel Sachsen som Kina og Japan. Især er det Ming- og Qing-genstandene fra Kina, der trækker – og selvfølgelig også de lokale mesterværker fra Meißen.

find et godt tilbud banner 2023
© Sebastian Weingart (DML-BY)

I audiens hos de kongelige og højstemte musikalske oplevelser

Udover slottet Zwinger finder du en stribe andre velbevarede og velrestaurerede bygningsværker rundt om i Dresden.

I midten af den gamle by ligger Dresden Slot, som var residensslot for kongerne og de royale familiemedlemmer, da Sachsen var et kongerige.

Slottet huser i dag store samlinger af det, der gør de kongelige kongelige; her er guld og ædelstene i royale mængder sammen med møntsamlinger, våben og udrustning til den store guldmedalje og endda også kunstskatte af kunstnere fra Michelangelo til Picasso. Og så er er slottet i sig selv også et rigtigt middelalderslot med masser af guf for den historieglade gæst.

Det nok mest kendte vartegn i Dresden er Vor Frue Kirke eller Frauenkirche på tysk. Kirken har en tusind år lang historie, og den nuværende version blev genopbygget med folkets hjælp, efter at den blev bombet i 1945. I mange år stod kirken hullet og sammenstyrtet som et symbol på krigens ødelæggelser, men i 1990 krævede folket, at den blev genopbygget.

I dag er kirken et vigtigt midtpunkt for både kirkelige og musikalske begivenheder og den 90 meter høje kuppel er blevet et symbol på Dresdens genrejsning.

Skal det være virkelig højstemt, så tag til operaforestilling i Dresdens Semperoper. Operahuset er et af de vigtigste i Europa og har lagt hus og scene til så store forestillinger som Wagners Tannhäuser og Strauss’ Rosenkavaleren. Større klassisk kvalitetsstempel fås nærmest ikke.

Det er dog ikke alt i Dresden, der er gammelt og klassisk. Dresden er også en moderne by med gang i og med blikket rettet mod fremtiden. Et af de mere interessante steder at besøge er den ‘gennemsigtige fabrik’ Gläserne Manufaktur, hvor Volkswagen bygger biler, og hvor du kan følge hele processen. Tidligere blev modellen Phaeton bygget her, og også Bentley har været på samlebåndet. Nu er det til gengæld elektriske VW’er, der kommer ud af porten for enden af båndet. Et must for bilnørder i alle aldre.

Entspannt Radfahren lässt es sich auf den zahlreichen Radrouten der Region Dresden Elbland. Foto: Tommy Halfter (DML-0) - Relaxed cycling is possible on the numerous cycle routes in the Dresden Elbland region. Photo: Tommy Halfter (DML-0)
© Tommy Halfter (DML-0)

På flodtur med de historiske hjuldampere

Når du og familien er ved at have fået fyldt hovedet op med kultur, så er det tid til at komme lidt væk fra byen og ud i de fantastiske landskaber, som Elbland byder på.

En god måde at komme i stemning på og samtidig forblive i historiske omgivelser er ved at tage med hjuldamper op eller ned ad Elben. Hvis du tager turen op ad Elben tager de gamle dampere fra 1800-tallet dig med forbi gamle romantiske slotte og flotte landskaber fra storbyens jag til det, der med god grund kaldes det Saksiske Schweiz.

Her på grænsen til Tjekkiet finder du nogle af Europas mest billedskønne bjerglandskaber. Det er billeder, som sætter sig fast på nethinden, og som selvfølgelig også giver gode motiver til enhver fotograf.

Sejler du ned ad Elben, kommer du igennem Sachsens mange vinmarker på skråningerne ned mod floden, og igen er der idyl i kilometermål på begge sider af båden. Det er bare om at tage det hele ind og nyde omgivelserne – gerne med en kop kaffe eller en kold drink i hånden undervejs. Det er ren nydelse.

© Erik Gross (DML-BY)

Dresden Elbland er perfekt til aktiv familieferie

Det er selvfølgelig ikke helt nok at se på naturen fra dækket af en hjuldamper; der skal mere damp under kedlen. Derfor er det perfekt, at Elbland er nærmest skabt til cykel-og vandreferie. Langs Elben er der et velfungerende net af cykelruter, og hvis du følger floden hele vejen, kommer du ud til Nordsøen i Hamburg – men det tager også cirka 14 dage. Mindre kan selvfølgelig også gøre det.

Hop på cyklen og udforsk Elbland på to hjul ad de markerede cykelruter. Ruterne går over enge og sølandskaber og gennem dybe skove. Gør holdt i de hyggelige byer Radebeul og Meißen i udkanten af Dresden og besøg slottene Moritzburg og Albrechtsburg, når I trænger til en pause. Prøv også det gamle dampdrevne tog, som kører mellem de små byer og gør stop ved slotte og i landsbyer undervejs.

Udover cykelruter finder du masser af smukke vandreruter i Elbland, og hvis du vil have gang i armene også, så lej en kajak og tag en tur på Elben i vandhøjde. Motion kan sagtens være en oplevelse for livet.

Eine Wanderung durch die Weinberge vor den Toren Meißens ist definitiv lohnenswert. Foto: Sebastian Weingart (DML-0) - A hike through the vineyards just outside Meissen is definitely worthwhile. Photo: Sebastian Weingart (DML-0)
© Sebastian Weingart (DML-0)

Vin, mad og hygge

En af de mest populære aktiviteter i Elbland er at tage på vintur. Uanset om du er på to hjul eller flere, eller om du er til fods, så er der rigeligt med steder at besøge, når smagsløgene skal forkæles. Udover den gode mad byder Elbland og Dresden på rigtig gode vine, og de smager allerbedst på vingården, hvor de bliver lavet.

Vingårdene Schloss Wackerbarth og Hoflößnitz i Radebeul er begge et besøg værd, og du kan sætte kryds på kortet mange steder langs den Saksiske Vinrute, som strækker sig fra byen Pirna sydvest for Dresden til Diesbar-Seußlitz mod nordvest. Vinrutens tyske navn kan godt være lidt af en prøvelse, når først du har fået de første par glas: Sächsische Weinstraße.

Tyskland - Dresden, bro, aften - rejser
© ddpix.de (DML-BY) 

Hvilke nyheder byder Dresden Elbland på i 2024? Det bliver temmelig romantisk

Du kan opleve den virkelige romantik. Sammen med Sachsiske Schweiz, Hamburg, Berlin og Greifswald fejrer Dresden elbland 250-året for Caspar David Friedrich, som er den mest betydningsfulde kunstner i den tidlige tyske romantik.

Vil du rejse langsomt gennem bølgende landskaber i dine egne tanker og bare tage dig tid til dig selv? Så anbefaler vi en helt speciel og romantisk Komoot-rute, som er fuld af autentiske stop undervejs.

I efteråret 2024 kan du opleve særudstillinger om Caspar David Friedrich i Dresden.

Du kan se meget mere om, hvad Dresden Elbland har at byde på i denne oversigt, som du kan downloade, printe ud eller læse online.

Det her skal du se i Dresden Elbland

 • Slottet Zwinger – Gemäldegalerie Alte Meister, Mathematisch-Physikalischer Salon, Dresdener Porzellansammlung
 • Dresden Slot – Grünes Gewölbe, Münzkabinett
 • Hjuldamperne på Elben
 • Vor Frue Kirke – Frauenkirche
 • Semperoper – Operaen i Dresden
 • Gläserne Manufaktur von Volkswagen – VWs gennemsigtige bilfabrik
 • Schloss Wackerbarth – vinslot i Radebeul
 • Vingården Hoflößnitz i Radebeul
 • Slottet Moritzburg
 • Slottet Albrechtsburg i Meißen
 • Sächsische Weinstraße – den Saksiske Vinrute
 • Pocelænfabrikken i Meißen

Læs meget mere om Dresden Elbland på den officielle turistside her.

Se meget mere om at rejse i vores store naboland Tyskland her

Om forfatteren

Redaktionen, RejsRejsRejs

RejsRejsRejs.dks faste redaktion deler både egne personlige tips og tricks og fortæller om alt det, der sker i rejseverdenen.
Vi skriver artikler og guides, laver konkurrencer og giver dig de bedste rejsetilbud, rejseforedrag og rejsesjov.

Tilføj kommentar

Kommentér her

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.