RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Afrika » Ghana » Ghana: Vestafrika for nybegyndere
Børn - Ghana - rejser
Ghana

Ghana: Vestafrika for nybegyndere

Akwaaba!

Hvor end du rejser i Ghana, vil du blive mødt med et ”Akwaaba”, som betyder velkommen på det lokale stammesprog, Twi. Det er umuligt ikke at følge sig velkommen.

Ghana ligger i Vestafrika og grænser op til Elfensbenskysten mod vest, Togo mod øst, Burkina Faso mod nord og Atlanterhavet mod syd. I Ghana er det officielle sprog engelsk, men der er også et hav af lokale stammesprog, som Twi, Ga og Akan, som du vil høre, hvis du begiver dig på eventyr udenfor Accra, Ghanas hovedstad.

Ghana bliver ofte kaldt ”Vestafrika for begyndere”, og det er ikke helt forkert. Ghana er et rigtig godt sted at starte, hvis du aldrig har været på det afrikanske kontinent. Det gør det uden tvivl nemmere, at langt de fleste forstår engelsk, selvom der kan opstå sproglige udfordringer, hvis du kommer meget langt ud på landet. Der er dog altid nogen, som er klar til at hjælpe – om det så betyder, at de skal hente engelsklæreren fra nabolandsbyen. Og det er netop det, som kendetegner ghanesere; deres hjælpsomhed. Det er utrolig vigtigt, at du som tilrejsende – som gæst i deres land – får en fantastisk oplevelse, som du kan tage med hjem og fortælle om.

Desværre har Ghana lidt under Ebola-krisen i 2014, som bredte sig til store del af den vestafrikanske region, men aldrig nåede til Ghana. Før 2014 var Ghana et af de mest populære volontør-destinationer, men med Ebola-udbruddet er antallet af volontører og turister faldet drastisk. Jeg boede selv i Ghana i 2015, og det var rammende hvor få europæere, der havde fundet vej til det vestafrikanske land. I 2018 er turisterne så småt begyndt at vende tilbage, men Ghana er langt fra en turistmagnet, hvilket er ærgerligt, da landet har så meget at byde på. Så hvis du er klar på en autentisk oplevelse uden et hav af turister, så er Ghana et besøg værd.

Strand - Ghana - rejser

Ghana med et moderne tvist

For hver gang jeg er i Ghana, er der åbnet en ny café i afrikansk hipster-stil, og det er ikke længere kun i Accra, at man kan nyde en god kop kaffe. Også andre storbyer som Kumasi, Tamale og Cape Coast har fået deres smoothie-bars med frisk mango-juice og iskaffe.

Ghana har på sin vis genopfundet sig selv og har givet den autentiske vestafrikanske stil, arkitektur og cuisine et moderne kærkomment tvist. Du vil derfor finde utrolig mange gode restauranter, der serverer lokal mad, som er tilpasset den europæiske mave uden for meget chili og andre stærke krydderier.

Se mere om forfatteren Anne Marie Simonsen her

 

Når det er sagt, så kan du stadig finde masser af små lokale restauranter med plastikborde og stole, hvor gazelle-kebabspyd bliver stegt over grillen, og den nyeste afrobeat-sang brager ud af højtaleren. Der hvor de lokale lige tager forbi efter en lang arbejdsdag for at få en Star-øl at fordøje dagen på, og hvor der er dans til langt ud på natten i weekenden. Det kan kun anbefales at besøge en af disse såkaldte Chop-bars. Men spørg gerne lokale til råds så du undgår maveonde. Et godt tip er generelt at holde sig langt væk fra ”joints”, som de små lokale restauranter også bliver kaldt. De ligger langs landevejene eller ved busstationerne, og jeg taler her af bitter erfaring, for jeg var uheldig at få drukket noget ufiltreret vand. Så hvis du skal med bus ud af Accra; sørg for at købe lidt vand og mad med på vejen i et af Accras supermarkeder, hvor du vil kunne finde nogle af de samme ting som i et dansk supermarked.

Sådan kommer du til Ghana

Der er ikke flyafgange direkte fra Danmark til Ghana, så det kræver en mellemlanding på vejen. Mange ruter går over Amsterdam, og de korteste ruter tager ca. 10 timer.

Når du ankommer, stempler Ghana Immigration Service dit stempel. På stemplet er der angivet en opholdsperiode, eksempelvis 60 dage. Hvis du skal være i Ghana i længere tid, skal dit visum fornys inden perioden udløber.

Hvis du har brug for tips og tricks til, hvordan du planlægger din rejse til Ghana, kan du læse vores store rejseguide her. Du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev, der kommer 1-2 gange om måneden, hvis du vil holde dig opdateret med både tips og tricks til Ghana eller til rejser andre steder i Afrika.

I denne boks er der links til en eller flere af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil læse mere om, hvordan det foregår, så se her.

Fra Accra til Kumasi og Tamale

Der går flere daglige fly fra Kastrup med mellemlanding i Amsterdam, Bruxelles eller London. Du kan være heldig at få en billet med KLM til omkring 4500 kroner, men i højsæsonen over jul koster det lidt mere. De fleste fly lander om aftenen, og det resulterer i meget lange køer ved paskontrollen. Men tag en dyb indånding og glæd dig over at der bliver spillet live high-life musik af et lokalt band, mens du venter. Velkommen til Ghana! Alt tager længere tid hernede, men hvis du kan finde fred med det, så vil Ghana feje benene væk under dig.

Det første jeg gør, når jeg står og venter på min bagage, er at få et sim-kort af en af de mange tele-sælgere, der står ved bagage-området. Det er lidt billigere at købe udenfor lufthavnen, men det er rart at have mulighed for at komme på nettet med det samme. De har Uber i Accra, og det fungerer fremragende. Så download Uber-appen inden ankomst, så du kan bestille en Uber, mens du venter på baggagen. Det kan godt tage lidt lang tid, men som sagt; det gør alt i Ghana.

En anden mulighed er at blive hentet af en fra dit hotel eller hostel – det kan godt være lidt af en mundfuld at stå og forhandle pris med en taxachauffør efter en lang flytur. Ghanesere er højlydte og kan hurtigt komme op at toppes. Men bare rolig intet er så alvorligt, at de ikke kan grine efter fem minutter igen.

Jeg elsker Accra. Men desværre skynder alt for mange sig ud af byen og videre op langs kysten eller nordpå til safari. Accra har fået en levende kulturscene med nye museer og kunstudstillinger, der popper op overalt. Nattelivet er ligesom i store metropoler i Europa, USA og Asien. Der er events og koncerter hver aften. Markola-markedet er et must, hvor du kan købe alt det afrikanske stof, som hjertet begærer. Så prøv at blive i Accra et par dage og tag på opdagelse i Aburi Botanical Garden eller et smut forbi Jamestown, hvor du vil blive mødt af farvede huse og danske vejnavne. Danskerne har nemlig sat deres præg i den gamle del af Accra og mange andre steder i Ghana.

Læs mere om at rejse i Afrika her

 

Hvis du vil nordpå til Tamale for at tage på safari, så vil jeg anbefale dig at flyve. Men hvis du har mod på de ghanesiske landeveje og ikke har travlt, så kan du overveje at tage forbi Kumasi på vejen nordpå. Kumasi er Ashanti-stammens højborg, og her kan du opleve traditionelle danse og stammekultur ved at besøge en af Ghanas mest magtfulde konger, Osei Tutu II, i hans prægtige slot.

Solnedgang - Ghana - Rejser

Fra Accra til Cape Coast og videre vestpå

Cape Coast er Ghanas største turistmagnet, og det er der en grund til. Strandene er uspolerede, men i sammenligning med Asiens bounty-strande er strandene langs Ghanas vestkyst kendetegnet ved Atlanterhavets vilde brusen. Vandet er koldere end det stille krystalklare vand, der kendetegner steder som Thailand. Derfor er Ghana blevet en ideel surferdestination for surfere, der har mod på at prøve noget nyt. Dog er der nogle bugter ved Dixove (Ghanas sydligste punkt) med stille vand og brede strandpromenader, der er ideelle for strandhungrende turister. Et andet trækplaster er Kakum National Park, en regnskov, som ligger et par timers kørsel fra Cape Coast. Her er over 100 forskellige fuglearter, aber og en fin ”Canopy Tree Walk” tur med en guide. For de rigtige fugleentusiater kan man overnatte i regnskoven og endda være heldig at spotte elefanter. Hvis det kulturelle trækker, så er Cape Coast Castle ikke til at komme udenom. Det er en stærk oplevelse at høre om de slaver, som boede under kummerlige forhold på Cape Coast Castle, inden de blev sendt til sukkerplantagerne i Vestindien, Jamaica og USA. En historiefortælling, som vi ikke hører meget om i Danmark, selvom vi er en stor del af Ghanas historie.

Ja, Ghana har meget at byde på. Det er bare om at beslutte sig for, hvad man skal se og pakke en god portion tålmodig med i kufferten.

Om rejseskribenten

Anne Marie Simonsen

Anne Marie Simonsen

For Anne Marie er det at rejse meget mere end en passion - det er en livsstil. Hun er vokset op i en familie, der er spredt over hele jordkloden, så det at rejse og udforske verden har altid været en naturlig del af hendes liv. Hun har været bange for at flyve og måtte i et par år stille rejselysten ved at rejse Europa tyndt i tog, men efter at have rejst rundt i hele Bangladesh i små gamle lokale propelfly er skrækken ved at være kureret.

Anne Marie har en helt særlig forkærlighed for Sydøstasien og Vestafrika, hvor hun har boet og arbejdet i en årrække, og derved kommet helt tæt på lokalbefolkningen. Hun rejser altid med sin notesbog og kamera for at indfange det lokale liv på bedst mulig vis.

Kommentér

Kommentér