RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Asien » Iran » Iran: Tour de fordomme
Iran - Shiraz-Park-People- rejse
Iran

Iran: Tour de fordomme

Iran er for de fleste endnu ukendt land. Vi hører tit om landet på den triste måde, da der er få lande, der får så meget negativ presse i vesten som Iran, selvom få kender rigtigt landet. Når man siger “Jeg skal rejse til Iran” fremkalder det mange forskellige reaktioner og billeder: Ayatollah Khomeini, kvinder i chador, revolution og studenteroprør, sanktioner, muslimske fundamentalister og atomprogram. Billederne og fordommene er mange, og de danner et skævt og negativt indtryk af Iran og dets venlige befolkning. F.eks. er Iran ikke arabisk, som mange tror. Landet er bestemt heller ikke fyldt med islamiske fundamentalister eller kvinder indhyllet i burka, men derimod ekstremt gæstfrie og åbne mennesker. Faktisk mærker man som turist i Iran stort set ikke præstestyret, som mange lokale er kritiske overfor.

Læs mere om rejseskribenten Søren Bonde her
Iran - kvinde - rejse

Der er mange fordomme og misforståelser, når snakken falder på Iran. Og det gør den hurtigt, når man er i mit selskab. Jeg får ofte stillet spørgsmålet: “Jamen…er det ikke farligt at rejse i Iran?” Det kan jeg blankt afvise. Jeg har i årevis rejst i Iran på kryds og tværs, med grupper som rejseleder, privat på egen hånd med offentlige transportmidler og endda 1000 km på tommelfingeren langs den Persiske Golf. Jeg har kørt i selskab med alt fra pilgrimme til politi, og har aldrig været udsat for ubehageligheder, men tværtimod kun imødekommenhed, hjælpsomhed og oprigtig nysgerrighed. Det iranske folk er fyldt med livsglæde og humor og håber på en lysere fremtid uden det undertrykkende præstestyre, og de modtager gæster udefra med åbne arme. Sandsynligheden for at du får en middagsinvitation eller en guide, der under ingen omstændigheder vil have penge, er ret stor i det gamle kulturland.

Iran - kunst - rejse

Seværdigheder i verdensklasse

Iran er en af verdens ældste civilisationer, og det er intet under, at det store land har en lang række imponerende seværdigheder, som er på UNESCOs liste over verdens kulturarv. I poeternes by Shiraz ligger Hafez og Sadi begravet i fine mausolæer, og uden for byen findes en af Irans største kulturskatte – ruinbyen Persepolis. Den var sommerhovedstad under achaemenidernes styre for 2500 år siden, og monumenternes storhed vidner om Persiens magt og vælde, som verdens første stormagt, der dækkede kæmpe områder og mange folkeslag. Byggeriet iværksattes af kong Darius den Store i 515 f.Kr. og fortsatte de næste 150 år under hans efterfølgere, indtil byen blev ødelagt, da Alexander den Stores hær invaderede Persien i år 330 f.Kr. Resterne er dog spektakulære i sig selv – ruiner af enorme søjlepaladser dekoreret med kunstfærdige og velbevarede relieffer med scener fra Darius den Stores og hans søn Xerxes’ tid.

Iran persepolis-rectangle-rejse

Den mest berømte by er utvivlsomt Esfahan – eller Isfahan, som den kaldes på dansk. ”Orientens Perle” kaldes byen, som går for at være en af verdens smukkeste. Isfahan er for mange rejsende det absolutte højdepunkt i Iran. Shah Abbas I gjorde i 1598 Esfahan til sin hovedstad, og det er fra denne tid, at de smukkeste bygningsværker stammer. Abbas var Persiens svar på Christian IV, og mange imponerende bygningsværker stammer fra hans regeringstid. Byen er et sandt overflødighedshorn af mesterværker indenfor islamisk arkitektur. Den blev beskrevet i poetiske vendinger, der er så kendetegnende for iransk kultur: “Esfahan nesf-e Jahan” (Isfahan er den halve verden), og byen har længe tiltrukket rejsende fra hele verden. Det er her man virkelig kan sætte pris på den persiske arvs sande skønhed.

Byens hjerte er den enorme emam-plads med de betagende parkanlæg med springvand, basarer, paladset og ikke mindst moskeerne, som hører til blandt de største mesterværker inden for islamisk arkitektur. Pladsen blev oprindelig bygget som en kongelig polobane, og iranerne hævder, at polo stammer fra Persien. Pladsen er 508 meter lang og 160 meter bred og dermed et af de største og fineste offentlige rum i verden. Den summer af liv døgnet rundt takket være parkområdet og arkaderne med basaren, som omgiver pladsen. Man kan let tilbringe mange timer her. Basaren selv indfanger atmosfæren af det gamle Persien, og udfordrer alle sanser: duften af eksotiske krydderier, klangen af smede i arbejde og invitationer fra sælgerne, som serverer te, mens de fremviser deres varer. De iranske basarer er en fornøjelse, for sælgerne er sjældent anmassende.

Artiklen fortsætter efter boksen

Praktiske tips til Iran

Du kan både rejse selv eller med et rejsebureau til Iran. Læs mere om vores kvalitetsrejser her.

April er absolut højsæson med klart, tørt vejr, så bookning er vigtigt deromkring, uanset om du rejser selv eller med et bureau. Man kan nogle gange reservere via mail, for de store booking-sider fungerer ikke i Iran. Ellers kan man bruge Pintapin.com. Bradt har den nyeste guidebog fra februar 2017, og den kan godt anbefales for sine gode kort, overnatningsforslag og indsigt i landet. Det er få hoteller i Iran, som kan bookes online, men Tripadvisor har en brugbar oversigt.

Mange gruppeture starter i Shiraz og ender i Isfahan, som er nogle af de bedste destinationer.

Man kan få Visa On Arrival i Isfahan, bare husk tålmodigheden, 75 euro, en printet hotelbookning og et stykke papir fra dit rejseforsikringsselskab, der beskriver på engelsk, at du har en rejseforsikring, der dækker Iran. Turkish flyver direkte til en hel del byer i Iran fra Istanbul, så overvej en Open Jaw billet – ind til en by og ud af en anden – for at undgå spildtid. Eneste ulempe er flytiderne, der i begge vores tilfælde var om natten. Du kan finde flybilletter til Iran her.

Det koster kun ganske lidt at komme fra by til by i fine VIP-busser, der kørte til tiden ad gode veje. Der er også flere togruter. 

Iran er cash-only, så husk USD’er i store og små sedler. De kan veksles mange steder, men du får den bedste kurs på vekslekontorerne.

Hvis du har brug for tips og tricks til, hvordan du planlægger din rejse, kan du læse vores store rejseguide her. Du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev, der kommer 1-2 gange om måneden, hvis du vil holde dig opdateret med tips og tricks til rejser.

I denne boks er der links til en eller flere af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil læse mere om, hvordan det foregår, så se her

Imam-moskeen, som pryder den ene ende af pladsen, blev bygget i årene 1611-29 og er overdådigt pyntet med fliser i blå, turkise og grønne nuancer. Den er kulminationen på næsten 1.000 års islamisk kunst og arkitektur og blev Isfahans centrale sted for bøn og islamisk læring. Men mange synes, at Sheikh Lotfollah-moskeen fra 1619 er endnu smukkere. Den er meget mindre, men fantastisk smukt dekoreret. Oprindelig var den shahens private moske, og derfor er den uden minaretter. En underjordisk gang fører fra paladset til moskeen på den anden side af pladsen, så shahens koner ubemærket kunne besøge moskeen.

Iran - Isfahan - moske - rejse

Ali Qapu-paladset ligger på den vestlige side af Imam-pladsen og har været under restaurering i mange år. Arbejdet er nu ved at være færdigt, og særligt paladsets interiør fremstår utrolig flot. Ali Qapu var hovedsagelig sæde for regeringen under safaviderne i 1600-tallet. Fra balkonen kunne shahen og hans familie observere det daglige liv i byen og nyde polokampe, som afholdtes på pladsen. Rummene i det seks-etagers palads er vidunderligt dekoreret med fine udskæringer, vægmalerier og mosaikker; musikrummet på øverste etage er et mesterværk.

Læs vores Iran-guide her

Men det bedste er næsten, at Iran stadig ser få turister, og derfor er ingen af seværdighederne overrendt. Ingen køer eller ventetid. Og ingen turister med selfie-sticks foran seværdighederne.

De fleste rejser til Iran for at se det gamle Persiens fantastiske kulturskatte. Og uanset hvor meget man har rejst og set, kan Emam-pladsen i Esfahan ikke undgå at gøre indtryk. Jeg har endda oplevet rejsende, som brød ud i tårer over pladsens skønhed! Men jeg hører ofte, at den største overraskelse og oplevelse var iranernes helt utrolige gæstfrihed. Det forventer man ikke, og det gør et uudsletteligt indtryk, som man tager med sig hjem. Så bare se at komme afsted, inden resten af verden opdager hvor eminent et rejseland Iran i virkeligheden er.

Om rejseskribenten

Søren Bonde

Søren Bonde

Søren er eventyrer, stifter af foredrags-sitet “vagabonde.dk” og direktør og partner i Panorama Travel. Desuden er han passioneret fotograf og forfatter til en bog (om Peru) og adskillige artikler. Søren er uddannet cand.mag. i musiketnologi med studier i teologi og middelalderhistorie og har over 10 års erfaring fra rejsebranchen. Han har rejst jorden rundt siden han var 21 år og har besøgt mange steder, hvor de færreste turister når ud. Derfor modtog han De Berejstes Klubs hæderspris - Folkersenprisen - i 2015.

Selvom det er blevet til et omfattende rejse-cv med besøg i over 85 lande, foretrækker Søren at gå i dybden med rejsemålene. Iran og landene langs Silkevejen har med deres spændende kulturhistorie og svære geografi altid har været nogle af hans foretrukne rejsemål. Således besøger han årligt Iran og landene i Centralasien, men også Afrikas Horn samt Mellem- og Sydamerika er områder, som Søren har stor viden om og til stadighed vender tilbage til.

Søren er landeekspert på Iran og Silkevejen (Centralasien og Xinjiang). Han har rejst på Silkevejen siden 1995 og i Iran siden 2004. Det er sammenlagt blevet til mange måneders ophold på destinationerne, både solo og som rejseleder og i mange fjerne afkroge af regionen. Han har holdt utallige foredrag landet over og underviser desuden i kulturhistorie om Iran og om Silkevejen på universiteterne (FU) i København, Odense, Kolding og Aalborg.

vagabonde.dk
panoramatravel.dk

kommentarer

  • Spændende indlæg. Det er ellers meget sjældent at man får noget at læse om Iran i en rejseblog.

    Mange hilsner,
    Andre Rignanese

    • Tak for det! Ja det er sandt, og det forsøger jeg at ændre lidt på. Iran er et fantastisk rejseland på alle måder. Mvh Søren Bonde

Kommentér