Banner
RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Nordamerika » USA » Minutmændene – atomkrigens museum i South Dakota
USA - South Dakota, Minutemen, skilt - rejser
USA

Minutmændene – atomkrigens museum i South Dakota

blank

Ved udgangen af Badlands Nationalpark i South Dakota ligger noget så specielt som atomkrigens museum: Minuteman Missile National Historic Site.

Museet blev oprettet i et forsøg på åbenhed i kølvandet på den kolde krig. Ud over museet kan man se attrapper af de atomraketter, der lå klar i nedgravede siloer ‘Delta-09’ i South Dakota. Man kan ligefrem komme ned i de ellers så hemmelige bunkers, hvor minutmændene sad klar.

Se mere om forfatteren Michael Bo Christensen her

 

I årevis har soldaterne siddet klar – med fingeren på knappen – ventende på ordren fra præsidenten. Dag og nat på 24 timers skiftehold, 2 mænd ad gangen. Mændene var beskyttet af en meter tyk dør, som man kalder ‘the blast door’, der skulle beskytte dem. Døren kan kun åbnes og lukkes indefra.

De to mænd på vagt havde hver deres nøgle, og begge skulle drejes samtidig for at aktivere atommissilerne. Derfor var de placeret med fire meters mellemrum, for at forhindre “utilsigtede hændelser”, som det var formuleret.

USA - South Dakota, Minuteman, Komandocenteret - rejser

Selv om de kun var to på vagt, var den ene altid øverstbefalende. Nede i bunkeren kaldet LCC (Launch Control Center) havde de deres egen ‘lejlighed’.  Tiden dernede forekom umådelig lang, og tiden blev brugt på TV og læsning. De fleste havde kun to døgnvagter om ugen, så det var ret almindelig, at man tog en uddannelse samtidig med soldaterjobbet.

USA - South Dakota, Minuteman, Museum - rejser

I praksis var der mange kilometer til de 10 raketter, soldaterne kontrollerede på Delta-09. De lå spredt ud over et større geografisk område og lå således ikke samme sted som bunkeren.

De fleste af USA’s atomraketter ligger i den nordlige del af South Dakota. Herfra kunne man på under 30 minutter sende raketter den korteste vej over nordpolen mod øst og ramme store dele af Sovjet, der på den tid var hovedfjenden.

USA - South Dakota, Minuteman, Propaganda - rejser

I oktober 1962 stod verden på randen af atomkrig i 13 dage, da Cuba opstillede russiske raketter på øen. Raketter der kunne ramme det meste af USA. Verden holdt vejret i angst og spænding. Personligt husker jeg selv de dage, hvor jeg som 6-årig kunne mærke stilheden og anspændtheden omkring spisebordet. Mine ældre søskende var ej heller, som de plejede. Jeg forstod intet af det, men jeg kan huske, at jeg var bange. Det var sikkert intet i forhold til de soldater, der var på vagt nede i bunkerne. De var under stort pres i de dage, hvor alle øvelserne kunne blive til virkelighed.

USA - South Dakota, Minuteman, missil - rejser

En af dem, der sad klar, hvis ordren kom, var Joe. Han er der stadig, men bruger nu sin tid på at vise offentligheden, hvad han lavede 10 meter under jorden dag efter dag blandt andet sammen med Jim, der nu er ansat hos National Park Service (NPS), der driver museet. Efter nedrustningsaftalerne med det tidligere Sovjetunionen blev Delta-09 nedlagt, og senere blev det til et monument over en kold tid. Det eneste der findes i USA.

Museet beskriver den kolde krig og livet i bunkeren i særdeleshed. En af de ansatte, Jill, fortæller om en barndom i frygt. Hun boede i området som barn og brugte meget af sin tid på at kigge mod himlen. Hun vidste, at det var der, raketterne ville komme fra, hvis USA blev angrebet. Selv om Jill sikkert har fortalt om en barndom i frygt mange gange, kan man tydelig fornemme, at det berører hende at berette om. “Det er jo lidt af et paradoks, at jeg arbejder her”, fortæller hun mig, da hun viser mig rundt. Museet er fyldt med propaganda-materiale mod de onde røde russere, og stedet emmer af den amerikanske hærs uovervindelighed og kom-bare-an-hvis-du-tør-attitude.

USA - South Dakota, Minuteman, Raketsilo - rejser

Atombunkeren er åben for offentligheden. For at komme derned skal du stå klar ved museet, exit 131 (her er også indkørslen til Badlands National Park), når de åbner kl 8.00 for at få billetter. Der er et begrænset antal pladser, og der er gratis entré. Du skal kunne klatre 5 meter på en stige, hvis elevatoren er i stykker. Børn under 1 meter kan ikke komme ind. Tasker må ikke medbringes.

Artiklen fortsætter nedenunder

Sådan kommer du til USA

Der er flere danske rejsebureauer, der har kvalitetsrejser hertil.

Fly til USA

Der er masser af muligheder for at flyve til USA, og i South Dakota findes der afskillige lufthavne. Sioux Falls Airport er den mest populære, og du kan komme med et fly København, hvor der er en enkelt mellemlanding i Chicago. Turen varer ca. 13 timer. Se et eksempel på flypriser og ruter her. En mulighed er at flyve hjem fra eksempelvis Las Vegas, hvis du ikke skal tilbage til Chicago.

Billeje i USA

Hvis du vil leje bil i USA, så kan du som regel gøre dette direkte i lufthavnen, og du kan ofte aflevere bilen et andet sted, end hvor du hentede den, hvilket er perfekt til et road trip.

Hvis du har brug for tips og tricks til, hvordan du planlægger din rejse, kan du læse vores store rejseguide her. Du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev, der kommer 1-2 gange om måneden, hvis du vil holde dig opdateret med tips og tricks til rejser.

I denne boks kan der være links til en eller flere af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil læse mere om, hvordan det foregår, så se her

Fra kl. 9.00 er der rundvisning i selve bunkeren Delta-09, der ligger 10 minutters kørsels derfra på afkørsel 127 på Interstate 90. Ingen kommer derind uden billet.

Se også missilsiloen hvor atomraketten – nu kun en attrap – er gravet ned i jorden. Den kan kun ses fra oven.

I mange år har museet været vidne om en fjern tid, hvor en atomkrig var utænkeligt. Mens disse linjer skrives, truer to statsledere fra USA og Nordkorea med at bombe hinanden. Det helt utænkelige er med et forandret.

Der findes stadig mange atomsiloer, der dag og nat betjenes af minutemen og nu også -kvinder.

Har man ikke lyst til at blive konfronteret med denne beklagelige del af historien, så tag på tur i det gode land, Badlands Nationalpark. Den tager kun 5 minutter at køre dertil – eller lige så lang tid, som soldaterne har til at trykke på knappen, hvis ordren kommer…

Om rejseskribenten

Michael Bo Christensen

Michael Bo Christensen

Michael Bo Christensen ejer rejsesitet Drivingusa.dk
Michael har en særlig kærlighed for små ukendte naturperler, som sikkert ikke bliver ved med at være ukendte. Han færdes hjemmevant i indianerreservaterne og har en stor viden om disse.

Med sit rejsesite som bagkatalog holder Michael gerne foredrag om sine snart 20 rejser til USA. Over de sidste 40 år har han fået et nært og kærligt forhold til amerikanerne og sætter stor pris på deres umiddelbare og imødekommende facon.

Mange kør-selv-rejsende får en hånd af Michael, når deres ruteplan skal strikkes sammen, og det samme gør flere rejsebureauer, når de produktudvikler deres rejser.

Michael arbejder til dagligt som skolepædagog, og i fritiden svinger han stikkerne i jazz- og swingbands og nyder sin familie.

Kommentér

Kommentér