RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Europa » Polen » Slovakiet: Høj på Tatra-bjergene
Slovakiet tatra-bjergene - rejser
Polen Slovakiet

Slovakiet: Høj på Tatra-bjergene

RejsRejsRejs Banner
 

Far, hvor skal du hen?
Til Tatra-bjergene, min dreng.
Tantra-bjergene??
Næsten, til Tatra-bjergene, i Slovakiet. Men jeg skal flyve til Polen.
Til Nordpolen?
Nej, til Syd-Polen faktisk
Wauw, det lyder vildt…
Det håber jeg også på!

Bjerge lige rundt om hjørnet

1 time og 10 minutter. Det tog det at flyve til polske Krakow, der måske er en af de smukkeste byer i Nordeuropa. Og derfra tog det bare et par timer at komme de 150 km over grænsen ind til Slovakiet, for en del af vejen er spritny motorvej, og der er mere på vej.

Her ligger “High Tatras”, den højeste og smukkeste del af Tatra-bjergene, og her skulle jeg tilbringe fem dage i et område, jeg aldrig havde været i og egentlig heller ikke havde et særlig præcist billede af, hvordan det så ud.

Det var med andre ord en jomfrurejse, og en jeg ikke vil glemme lige med det første.

slovakiet - bjerge blomster - rejser

Den slovakiske riviera

Den polske by Zakopane på den anden side af bjergene er kendt som et smukt udflugtssted for både polakker og tyskere. Men hvad med den slovakiske side?

Det lille land, der blev tilovers efter tjekkerne smuttede i den fredelige deling af Tjekkoslovakiet, er dejligt overset af danskerne, men Tatra-bjergene har altid tiltrukket eliten i regionen, så der har været organiseret turisme i mere end 100 år. De rige fra Prag og Wien var så forhippede på at komme til at rejse til de smukke bjerge med den friske luft, at der blev bygget jernbaner og store luksushoteller i starten af 1900-tallet, blandt andre Grand Hotel Praha, der stadig findes. Der er masser af små og store hoteller drysset rundt i og ved nationalparken, der ligger i selve bjergene. Med hotellerne er der en fuldt udviklet infrastruktur; blandt andet en letbane, der kører rundt mellem de hyggelige landsbyer og lifter op i bjergene.

Det var første overraskelse.

Tatra-bjergene kan med rette kaldes Slovakiets riviera, men på den fredelige, naturelskende og muntre måde. Der er klart mere badehotel ved Vesterhavet end show-off i Nice over stemningen. Gode vandreture, lækker mad i stride strømme og en natur, der krævede at kameraet kom på arbejde. Jeg følte mig hurtigt hjemme her.

At rejse er at spise

Engang i tidernes morgen var jeg på en studierejse til en by udenfor Prag, og en af de ting jeg husker tydeligst var, at der var nogle meget venlige mennesker, der desværre proppede kommen i maden hele tiden. I brødet, i den varme mad, i spritten. Bvadr.

Min forventning om det slovakiske køkken var derfor også på et ret lavt niveau, hvilket heldigvis blev gjort til skamme.

Slovakiet Restaurant Sissi tatra - rejser

Diæten passer til en bjergregion, hvor der også er større landbrug for foden af bjergene, så der er masser af bær, vildt, flodfisk og solide grøntsager. Og suppe. Altid lidt suppe. Det varmer så dejligt. Og måske en skarp. Det varmer også! Eller en god hvidvin fra det sydlige Slovakiet, der deler klima med den del af Ungarn, der også har en stor vinproduktion.

Priserne er i den kategori, hvor man bare bestiller det, man vil have, og det er jo også rart. Det synes det her madøre i hvert fald. Vi var ude at spise på de her anbefalelsesværdige restauranter, der alle ligger inde i nationalparken eller lige rundt om:

  • Zamkovskeho chata  – en bjerghytte, du kan vandre til, og hvor jeg fik det bedste gullasch længe
  • Hotel Lomnica – super tjekket og moderne køkken med kække indslag
  • Chata Pieniny– en tophyggelig madhytte ved floden, hvor man kan sejle eller rafte
  • Grand Hotel Kempinski High Tatras – et af de oprindelige luksushoteller, der har et klassisk gourmetkøkken
  • Sojka Resort– et belgisk-slovakisk par driver denne gode restaurant = god øl og fine lokale specialiteter
  • Liptovsky Dvor – min personlige favorit, hvor de kombinerede de traditionelle gode sager med en virkelig dygtig kok

Jeg havde ærlig talt ikke regnet med, at maden ville være så god. Det var overraskelse nummer 2.

Artiklen fortsætter efter boksen

Sådan kommer du nemt til Slovakiet

Der er kun få danske rejsebureauer, der har kvalitetsrejser til Slovakiet – kig efter mulighederne her: Rejsetilbud

Der er ikke flyafgange direkte fra Danmark, så det kræver en mellemlanding på vejen. Det er oplagt at flyve til Krakow eller Prag, og det er som regel urimeligt billigt.Her er et priseksempel fra Momondo.  Fra Krakow er der direkte busforbindelse fra lufthavnen i Krakow til Tatra-bjergene. 

Her er et par hoteller i Tatra-regionen, som vi kan anbefale:

Hvis du har brug for tips og tricks til, hvordan du planlægger din rejse, kan du læse vores store rejseguide her. Du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev, der kommer 1-2 gange om måneden, hvis du vil holde dig opdateret med både tips og tricks til rejsen eller til rejser andre steder hen. Skulle du være uheldig at blive forsinket undervejs, så se hvad du kan gøre her i vores guide.

I denne boks er der links til en eller flere af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil læse mere om, hvordan det foregår, så se her.

Vand, vand, vand

Vi boede på et hotel, der udover at have et smukt vue til bjergene også var et golfhotel. Efter 20 minutters test af golferiet var jeg klar til den anden attraktion; nemlig en kæmpe spa-afdeling med saunaer, vandgys, isbade og ikke mindst en varm, udendørs pool. Det var sååååå godt at flyde der efter at have vandret, fotograferet og spist. Og det var overraskelse nummer tre: Tatra-bjergene er et kurbadsområde. Der er varme kilder, termalbade og alt muligt andet godt, så her har de forfinet wellnes-badet igennem 100 år, og tilbuddene står i kø.

Vi var også i Slovakiets største vandland Tatralandia, der udover en stor børnesektion også rummede en smuk og gennemført spa-sektion, inklusiv boblebad på taget. Der er også flere mindre og naturlige badesteder, hvor man for en 1/10 af indgangsprisen til den Blå Lagune i Island kan få slappet 100% af. Og så var der spa på Kempinski-hotellet – den havde muligvis den smukkeste udsigt af dem alle… Jeg er fan.

Slovakiet GrandKempinskiHighTatras_Pool_banner_image

Vandet får også Tatra-bjergene til at leve om vinteren, for det er en kæmpe ski-destination, med alt fra grønne til sorte løjper og en masse andre aktiviteter.

Hvis man gerne vil have en istur om sommeren, kan man sørme også det, for der er flere store grottesystemer i bjergene, og én af dem er Demänovská Ice Cave! En grotte fyldt med is, året rundt. Vi prøvede nabogrotten, hvor der løber en flod i bunden, og vi vandrede i de smukkeste og mest surrealistiske omgivelser i en times tid. Det kan anbefales.

Når kækhed kun er et fattigt ord

Slovakkerne er et ret hyggeligt folkefærd. Man hilser på hinanden på bjergstierne, giver plads i skiliften, og gæstfriheden er legendarisk. Du får ikke lov til at forlade et sted uden at være glad og mæt, og hvis det er koldt, kan du være sikker på, at der kommer et glas med TatraTea, der trods navnet ikke er helt promillefrit. Tjenerne sender gerne et smil og spørger bekymret til ens velbefindende, hvis ikke man spiser op.

Der er også en underliggende kækhed, som jeg personligt var ret overrasket over. Positivt overrasket. Man vil gerne have det sjovt, og man vil gerne lære mere. Der jokes på livet løs, og selv om livet ikke altid flasker sig perfekt i EU-landet, er det tydeligvis ikke noget, man lader sig slå ud af. Det er ret beundringsværdigt, og så kan det måske også forklare det pudseløjerlige slogan for landet: Slovakia: Good idea!

God rejse til et af de oversete hjørner af Europa. God rejse til Tatra-bjergene.

Om rejseskribenten

Jacob Gowland Jørgensen, redaktør

Jacob Gowland Jørgensen, redaktør

Jacob er en munter rejsenørd, der har rejst i over 90 lande fra Rwanda og Rumænien til Samoa og Samsø. Jacob er medlem af De Berejstes Klub, hvor han har været bestyrelsesmedlem i fem år, og han har en omfattende erfaring med rejseverdenen som foredragsholder, magasinredaktør, rådgiver, forfatter og fotograf. Og naturligvis vigtigst af alt: Som rejsende. Jacob nyder både at rejse traditionelt som fx bilferie til Norge, krydstogt i Caribien og storbyferie i Vilnius, og mere ud-af-boksen rejser som solotur til Etiopiens højland, road trip til ukendte nationalparker i Argentina og vennetur til Iran.

Jacob er landeekspert på Argentina, hvor han har været 10 gange indtil videre. Han har tilbragt næsten et år i alt på at rejse igennem de mange forskelligartede provinser, fra pingvinlandet i syd til ørkener, bjerge og vandfald i nord, og har også boet i Buenos Aires i et par måneder. Derudover har han særlig rejseviden om så forskellige steder som Østafrika, Malta samt landene omkring Argentina.

Udover rejseriet er Jacob en hæderlig badmintonspiller, Malbec-fan og altid frisk på et brætspil. Jacob har desuden haft en karriere i kommunikationsbranchen i en årrække, senest med titel af Communication Lead i en af Danmarks største virksomheder, og har i en del år desuden arbejdet med den danske og internationale mødeindustri som konsulent, bl.a. for VisitDenmark og Meeting Professionals International (MPI).

Kommentér

Kommentér

Show Buttons
Hide Buttons