RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Europa » Litauen » Eventguide: Store oplevelser i Kaunas
Litauen

Eventguide: Store oplevelser i Kaunas

Er du til koncerter med store verdensnavne, musikfestival i smukke omgivelser, sport fra øverste hylde, topklasse gourmetmad, mikrobryggerier og smagsprøver på lokale specialiteter? Så tag til Kaunas!

Læs mere om forfatter og redaktør Jens Skovgaard Andersen her

Ja, Kaunas i Litauen lyder måske ikke som det oplagte valg, når man skal ud og opleve noget på en weekendtur eller mere, men det er det. Litauens næststørste by er centrum for en stribe store begivenheder i løbet af året, og der er altid noget at opleve. Samtidig er det nemt og billigt at komme til Litauen fra Danmark med de nye lavprisruter fra både København og Billund.

Litauen - Kaunas, arena, gruppebillede - rejser

Basketball i topklasse

På en ø midt i floden Nemunas, som gennemløber byen, ligger den store moderne Zalgirio Arena. Det er her, Litauens bedste basketballhold, Zalgiris, spiller sine hjemmekampe både i den nationale turnering og i den europæiske EuroLeague. Basketball er Litauens nationalsport, og stemningen blandt de 15.000 tilskuere er høj, når de lokale helte spiller mod rivalerne fra ind- og udland.

Billetterne fås fra under 10 euro og kan købes via dette link.

Litauen - Kaunas, Arena, basketball - rejser

Artiklen fortsætter efter boksen

Bo i Kaunas
HOF Hotel er et fint hotel beliggende midt i byen få skridt fra gågaden Laisves, som forbinder den nye by med det gamle kvarter. Servicen er i top, og der er morgenmadsbuffet med alt, hvad hjertet begærer.
Hvis du er til en anderledes afdæmpet oplevelse, er der mulighed for at bo i et tidligere kloster i hjørnet af Rådhuspladsen i den gamle by. Her er alkohol og fest ikke velset, men det er svært at finde en bedre beliggenhed i byen.
I den lave ende af prisskalaen – men stadig med super beliggenhed – finder du på gågaden et superhyggeligt hostel med en gammel biograf som nabo.

Fly til Litauen
Ryanair flyver mellem København og Kaunas. SAS flyver til Vilnius, som ligger godt en time fra Kaunas i bus eller tog. WizzAir flyver mellem Billund og Vilnius. Billetterne fås helt ned til 150 kroner retur.

Hvis du vil have flere tips til flybilletter, hotel og billeje kan du finde dem her i vores guide

Mellem Kaunas og Vilnius
Hvis du flyver ind eller ud af Vilnius, eller hvis du bare gerne vil besøge begge byer, så kører der både bus og tog mellem byerne. Du kan finde tidsplaner og købe billetter til bussen her og til toget her.

I denne boks er der links til en eller flere af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil læse mere om, hvordan det foregår, så se her

Koncerter med verdensnavne

Zalgirio Arena, som er Baltikums største indendørsarena, er også det foretrukne spillested for store stjerner fra musikkens verden, når de gæster Litauen. Til koncerter er der plads til op mod 20.000 i arenaen, og Kaunas får jævnligt besøg af nogle af de helt store stjerner.

Billetterne er som regel billigere end i Danmark, og du kan finde dem via arenaens egen hjemmeside, som også er på engelsk.

Litauen - Kaunas, kager - rejser

Shopping i centrum

Lige over for arenaen ligger det store shoppingcenter ‘Akropolis’, som indeholder alle de velkendte lækre butikker plus en masse andre, og der er både biografer, skøjtebane, restauranter og et supermarked i maxistørrelse.

I en anden del af byen – i nærheden af det historiske 9. Fort, som huser en stærk udstilling om byens mørke fortid – finder du ‘Mega’, som er et andet stort shoppingcenter med tilhørende underholdningstilbud. Så tag bare kreditkortet med på turen.

Litauen - Kaunas, kloster - rejser

Klassisk i kloster

Udover arenaen, som også er vært for ishockey, awardshows, musicals og meget andet, byder Kaunas på en stor sommerfestival, som afholdes på et kloster, som stadig er i brug, i meget smukke omgivelser. Klosteret Pazaislis ligger omgivet af grønne parker og ligger helt ned til det store vandreservoir, som bruges til sejlads og badning om sommeren. Udover at være kloster er Pazaislis også indhyllet i historie, og det er muligt både at overnatte og spise i luksuriøse omgivelser. I juni starter den store festival Pazaislis Musikfestival for klassisk musik med en åbningskoncert i klosterets forhave. Efterfølgende breder festivalen sig ud over landet hele sommeren, og der er flere koncerter på Pazaislis Kloster i sommermånederne.

Se oversigten over de mange festivaler og begivenheder i byen her.

Litauen - Kaunas, Nüman, snack - rejser

Gourmet med dansk forbindelse

Det er oplagt at kombinere en sports- eller koncerttur til Kaunas med noget til ganen og smagsløgene. Til det formål har Kaunas en række restauranter i topklasse – hvor flere af kokkene har suget til sig på danske Michelin-stjernede restauranter – ligesom der er lokalt inspireret mad i alle varianter. Det er sikkert unødvendigt at skrive, men også på madfronten er der penge at spare i forhold til Danmark, så hvis du går rundt og ønsker dig en gourmetoplevelse udover det sædvanlige, så er Litauen et oplagt mål for madrejsen. Lige ved siden af gågaden finder du Restaurant Nüman, som byder på imponerende kunstfærdige retter.

Læs mere om gastronomi og streetart i Kaunas her

Litauen - Kaunas, Stumbras - rejser

Ka’ du li’ kør? Eller vodka?

Tæt på stationen ligger det historiske destilleri Stumbras, som producerer noget af det mest populære likør – ikke mindst honninglikøren ‘Krupnikas’ – og vodka i landet. Stumbras holder rundvisninger og smagstest, hvor du selv skal være med til at bedømme produkterne, og jeg skal hilse og sige, at noget af det kan mærkes helt ud i fingerspidserne…

Litauen - Kaunas, rådhus, sne - rejser

Mikrobryg i Middelalderbyen

Den hyggelige gamle bykerne tæt på borgen og det lille fine rådhus er der, hvor du bør bruge aftenen på eksempelvis mikrobryggeriet Avilys, som også laver ølbaseret og ølegnet mad eller på en af de mange andre barer og pubber på gågaden og de tilstødende små sidegader.

Litauen - spa - rejser

Spa er trumf

Hvis det ikke er forkælelse nok, er området også kendt for spa-resorts, og et af de bedste, Vytautas Mineral SPA, ligger lidt syd for byen. Hvis du modtager RejsRejsRejs.dks nyhedsbrev, er du med i lodtrækningen om et ophold her.

Litauen - Kaunas, borg - rejser

Kaunas i historiens midte

Udover det ovennævnte er Kaunas også en by med en interessant og omskiftelig historie; fra middelalderens utallige krige over tiden som grænseby i det russiske kejserdømme til en periode som hovedstad mellem 1. og 2. verdenskrig. Under den seneste verdenskrig blev Litauens befolkning endnu en gang udsat for svære prøvelser, som fortsatte efter krigen og frem til uafhængigheden, og disse prøvelser sætter stadig deres spor i dag. Spørg bare en lokal om, hvordan det har påvirket hans eller hendes familie. Det er stærke sager.

Litauen - Kaunas, borg - rejser

Gadekunst i øjenhøjde

Det moderne Kaunas gør klar til at blive kulturby i 2022, og der er allerede tegn på, at kulturen kommer til at fylde mere og mere – ikke mindst i form af gadekunst, som dukker op rundt om i byen. Som de lokale selv siger, så kan det godt være, at husene er slidte, men det betyder bare, at de må piftes op med kunst.

Se også guiden til Vilnius her

Uanset hvad der er undskyldningen, så se at komme en tur til Litauen. Hvis du rejser via hovedstaden Vilnius, så er der selvfølgelig også masser at se og opleve der, og der er kun en god time mellem de to byer med tog eller bus.

Litauen - Kaunas, guides - rejser

Litauen er måske lidt glemt eller uopdaget som rejsemål, og det er der god grund til at lave om på. Landet ligger lige på den anden side af Østersøen, og det er nemt og hurtigt at komme dertil. Det er også et billigt rejsemål, hvor du virkelig kan få noget for dine euroer, så uanset om du er til luksus eller lavpris, så se at komme afsted. De store oplevelser venter på dig.

Om rejseskribenten

Jens Skovgaard Andersen, redaktør

Jens Skovgaard Andersen, redaktør

Jens er en glad rejsenørd, der har rejst i over 60 lande fra Kirgisistan og Kina til Australien og Albanien. Jens er uddannet i Kinastudier, har boet i Kina i 1½ år og er medlem af De Berejstes Klub. Han har en omfattende erfaring med rejseverdenen som rejseleder, foredrag, rådgiver, forfatter og fotograf. Og naturligvis vigtigst af alt: Som rejsende. Jens går ofte efter steder, hvor der også er mulighed for at se en god fodboldkamp i selskab med andre inkarnerede fans og har en særlig forkærlighed for Boldklubben FREM, hvor han sidder i bestyrelsen. For de fleste er det oplagt at se op til Jens (han er knap to meter høj), og så er han 14-dobbelt mester i TV-quizzen Jeopardy og stadig single, så hvis du ikke kan finde ham ude i verden eller på et fodboldstadion, kan du nok finde ham ude at turnere i det københavnske quiz-miljø.

Kommentér

Kommentér