RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Europa » Italien » Alt om rejsen til Italien
Italien - Cinque Terre - rejser
Italien

Alt om rejsen til Italien

Italien er et fantastisk rejseland. Det har smuk natur, spændende kultur og ikke mindst lækker mad. Da rejsetiden fra Danmark er overskuelig både i bil og med fly, er danskerne generelt ret glade for at holde ferie i Italien. Derfor har vi i denne artikel samlet en masse information om Italien, så du kan få et overblik over landets mange goder.
I artiklen linker vi til en række danske artikler og rejseblogs, der fortæller mere om rejseglæderne i Italien. 

Rejs til Italien

Læs mere om forfatter Ida Dreboldt Kofoed-Hansen her

Rejsen til Italiens store byer

Italien har mange store, smukke byer der er et besøg værd. Fra redaktionens side har vi dog valgt at fremhæve tre, som vi mener er indbegrebet af den italienske historie, kultur og madscene. 

Rom

Hvis du er vild med historie og kultur må du ikke snyde dig selv for en tur til Rom.

Italiens hovedstad er spækket med historiske bygningsværker, brusende springvand, storslåede statuer og hyggelige gader. Den romerske oldtid titter frem overalt og det er nærmest som at bevæge sig rundt i et levende museum. Byen er fyldt med spændende seværdigheder, der er et besøg værd, men det kan være dyrt for pengepungen. Mange af de kendte steder som Peterskirken og Colosseum koster en hel del at besøge, men hvis du har penge til det er det fantastisk. Hvis ikke skal du ikke fortvivle. Det er også en stor oplevelse at gå rundt om Colosseum eller se den oplyst i aftenmørket. Du kan sagtens finde spændende og gratis kulturhistoriske oplevelser i byen.
Maden er til gengæld til at betale og der er noget for enhver smag. Men husk at finde de steder hvor italienerne selv spiser, for der er både pris og kvalitet bedre end turistfælderne. Her er nogle tips til madoplevelser i Rom.

Firenze-Italien

Firenze

Firenze er det kunstneriske centrum i Italien. Byen var et af midtpunkterne under renæssancen og her kan du gå i fodsporene af Michelangelo, Leonardo og Botticelli. De spadserede rundt mellem nøjagtigt de samme huse og pladser som du selv kan i dag. Byen rummer mange historiske bygninger, blandt andet Palazzo Vecchio, der er byens rådhus. Indvendigt har store navne som Leonardo da Vinci og Michelangelo udsmykket vægge og lofter, så hele bygningen er et kunstværk.

Hvis du har smag for kunst og gerne fortaber dig i de store værker, er et besøg på museet Uffizierne et must. Bygningen var tidligere et administrationskontor for bystyret, men er i dag kendt som det fineste kunstmuseum i Firenze, måske endda i hele verden.
Byen er i sig selv meget smuk, med vidunderlige pladser og hyggelige gader, der indbyder til at gå på opdagelse. Er du et madøre er der også noget for dig, se denne lille guide der fremhæver nogle steder med rigtig gode madoplevelser.

Der er ingen tvivl om, at Firenze er en populær by, så du kan roligt forvente, at der bliver talt mere på andre sprog end italiensk i byens gader, og der er tryk på de populære steder. Det kan derfor være en ide, at besøge byen uden for sæsonen. Skulle du have brug for en afstikker fra byen er de smukke og interessante byer Lucca og Pisa tæt på.

Venedig-gyde-bro

Venedig

Venedig, byen på vandet.

Den er kendt som en by fuld af romantisk stemning og det er da heller ikke svært at finde smukke steder, hvor man nærmest bliver stakåndet af indtrykkene. Byen bliver besøgt af ikke mindre end 20 millioner turister om året og det er derfor svært at undgå store menneskemængder. Hvis du har mod på det, så forvild dig ud i de varme, smalle sidegader hvor der umiddelbart ikke er noget at se. Når du blot har drejet to gange om et hjørne, er du helt alene i gamle, skæve gader der oser af stemning. Når du kigger på et kort, så husk på, at mange af gadenavnene er kanaler og ikke gader. Det kan godt være lidt forvirrende. Der ligger ikke iskiosker og souvenirbutikker i de skæve, smalle gader, men til gengæld får du en fornemmelse af det gamle Venedig. Du kan også tage et kig på Burano. Når det er sagt, så er de store pladser og smukke paladser bestemt også et besøg værd.

Der er desværre en tendens til at maden i Venedig ikke er ligeså god som i resten af Italien, da der kommer så mange turister, at restauranterne ikke er afhængige af genbesøg. Her er et par anbefalinger af steder hvor du trygt kan spise uden at du vil føle dig snydt.

dolomites-italien

Nordøst-Italien

Den nordøstlige del af Italien grænser op mod Østrig og Slovenien. En stor del af landskabet er præget af det smukke bjergpas Dolomitterne og der er mange der tager på skiferie i det område. Men du kan meget mere end det. Dolomitterne er også et fabelagtigt sted at tilbringe tid både forår, sommer og efterår, hvor vandreruter i alle afskygninger kan findes. Du kan læse mere om at besøge Dolomitterne her.

Som mange steder i Italien, er der masser af byer med smukke, historiske bygninger. Den gamle havneby Trieste ligger tæt på grænsen til Slovenien. Italienerne har et tæt forhold til kaffe, men i Trieste bliver den varme, sorte drik virkelig værdsat; de har et kaffemuseum og sågar en årlig festival om kaffebrygning. Hvis du alligevel er i byen, skal du ikke snyde dig selv for denne pudsige oplevelse.

Det er også i den nordøstlige del af Italien, at du finder byen Udine. Denne gamle middelalderby har blandt andet et meget smukt palads, der er bygget af de samme bygmestre der byggede paladser i Venedig. Byen er et besøg værd og du kan læse mere om dens seværdigheder her.

Klimaet er ikke varmt på samme måde som længere nede i Italien, da bjergene påvirker områdets vejr. Men det betyder ikke, at der ikke er varmt. Du befinder dig på den rigtige side af bjergene og kan sagtens opleve sommerdage på 30 grader. Dermed er det perfekt, hvis du ikke er til den tunge “siesta” varme du finder længere nede i Italien.

Sådan kommer du nemt til Italien

Der er mange gode, danske rejsebureauer, der planlægger rejser til Italien se rejsetilbud her.

Hvis du har brug for tips og tricks til, hvordan du planlægger din rejse, kan du læse vores store rejseguide her. Du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev, der kommer 1-2 gange om måneden, hvis du vil holde dig opdateret med både tips og tricks til Italien. Skulle du være uheldig at blive forsinket undervejs, så se hvad du kan gøre her i vores guide.

I denne boks er der links til en eller flere af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil læse mere om, hvordan det foregår, så se her.

lago maggorie-isola madre

Nordvest-Italien

Denne del af Italien har kystlinje mod Middelhavet og er en oplagt destination hvis du vil bade. Den italienske riviera i regionen Ligurien er kendt som et dejligt ferieområde med adgang til smukke strande. Det er ikke kun langs havet der er bademuligheder. Her ligger også de tre store, smukke søer Comosøen, Gardasøen og Maggioresøen. Alle tre har strålende blåt vand, fantastisk natur og lækker mad lige i nærheden. På Maggioresøen finder du tre små øer kaldet De Borromeiske Øer, som bestemt er et besøg værd. De ligger lige ved siden af hinanden, den ene rummer en lille fiskerlandsby, den anden et palads og den tredje en botanisk have. De er skabt af italienske grever for små 400 år siden, hvor de gav fantasien frit løb. Der er intet bedre end at sidde på en café langs vandet, nippe til en Aperol Spritz og nyde udsigten til de oplyste øer om aftenen.

Hvis du elsker søer, men gerne vil opleve noget andet end de kendte, kan vi anbefale Brescia. 

Klimaet er lunt her, men de mange bjerge sørger som regel for at varmen ikke bliver helt uudholdelig. Det gør også, at landskabet er meget varieret, alt efter hvor i området du befinde dig. Der er nogle ret smukke vandreture i bjergene, hvis du bliver træt af at dase i solen.

Området omkring Torino i regionen Piemonte er muligvis et af de mest oversete rejseområder i hele landet. Overvej fx Bra, Alba og ikke mindst Asti, der har lagt navn til den ultimative feriedrik, Asti Spumante. Der er i det hele taget store vinoplevelser at hente i Piemonte, hvor de bl.a. producerer den verdenskendte Barolo. Du kan også tage til vinter-festival i Aosta, helt oppe ved Mont Blanc.

Læs mere om Norditalien her

Umbrien-italien

Det centrale Italien

Italien emmer af kunst, kultur og natur og i den centrale del af Italien går det hele op i en højere enhed. Denne del af Italien har kyst på begge sider, og det er helt oplagt at besøge området, hvis du vil dyppe tæerne i havet. Hvis man er på udkig efter lidt autentisk, italiensk kultur, så prøv at søge lidt væk fra de store turistområder, og ud i de små byer. Her tales der ikke så meget engelsk, men gæstfriheden er i top.

I denne del af Italien ligger Umbrien, der kaldes Italiens grønne hjerte. Regionen ligger lige midt i Italien, og er den eneste region, der hverken grænser op til andre lande eller har en kystlinje. En bjergkæde på 40 kilometer slanger sig gennem landskabet der varierer mellem toppede højder og frodige dale. Imellem alt den herlige natur ligger middelalderbyerne Assisi og Spoleto, der begge emmer af historisk charme og rislende springvand. Helt igennem idyllisk.

Det er også her du finder Toscana, regionen som er kendt for sin fantastiske mad og fænomenale natur. Området er kendt som det smukkeste i Italien, og det føles også som at gå rundt i et landskabsmaleri, når man bevæger sig i området. Der er mange danskere der besøger Toscana hvert år, så det er nemt at finde overnatningsmuligheder dernede. Du kan læse mere om hvad Toscana har at byde på her.

Klimaet midt i Italien er til den meget lune side om sommeren, så du skal belave dig på at indregne en pause midt på dagen hvis du besøger området i sommerperioden. Hvis du ikke er til de meget varme temperaturer, så er tidlig forår og efterår bestemt også et flot tidspunkt at se Italien på. Du skal dog være opmærksom på, at italienerne selv holder sommerferie i august, så nogle steder er lidt affolkede i denne periode.

Sardinien-italien

Syd-Italien

Den sydlige del af Italien udgør faktisk en ret stor del af Italiens areal, men det er ikke er område, der er så besøgt af danskere. Og det er synd, for der venter mange gode oplevelser der. Hvornår det “rigtige” syd-italien starter er lidt forskellige alt efter hvem man spørger, men for os på redaktionen er det især Sicilien og Sardinien der emmer af sydlandsk stemning. Men også Calabrien har noget særligt over sig.

Geografisk udgør Calabrien spidsen af den italienske støvle. Området er ikke nær så besøgt af turister, som resten af landet. Det er lidt ærgerligt, for i Calabrien findes masser af spændende ting at se. Især de gamle bygninger i de små landsbyer er et besøg værd. Sammenlignet med de store byer som Milano, Rome og Venedig er Calabrien et mere fattigt område – hvilket måske er grunden til, at det er en smule overset af turister. Det er synd, for der er smukt og det har sin charme.

Sicilien er på størrelse med Jylland, men har et fænomenal landskab der er enormt varierende. Selvom der naturligvis også er store byer, er Siciliens klima meget velegnet til landbrug og især oliven, vin og korn produceres her. Her ligger varmen snildt omkring 25 grader og i den sydlige del af øen, hvor vindene fra Sahara-ørkenen rammer, kan der blive op til 40 grader. Sicilien har mange smukke byer og spændende destinationer som du ikke bør være foruden. Og hvis du har brug for at opleve noget andet på de kanter, kan du smutte til Malta lige syd for Sicilien.

Sardinien ligger lidt for sig selv i Middelhavet, men bliver betragtet som en del af syd-Italien. Øen er ikke et kendt turistmål for danskerne, og det er synd, da den har meget at byde på. En del af øen er meget turistet, med fokus på strandresorts og badegæster, men når du bevæger dig væk fra dem, finder du en autentisk, spændende ø som kan meget andet end at være et badeparadis. Specielt maden er kendt for at tage udgangspunkt i autentiske råvarer, lidt som Ny Nordisk mad i Danmark. Vores redaktør Jens tilbragte nogle spændende dage på Sardinien, og så kan du også læse meget mere om Sardinien her.

Hvis du ikke ønsker at rejse så sydligt, kan du også opleve den syditalienske stemning højere oppe i landet. 244 kilometer syd for Rom finder du blandt andet Pompeji, også stavet Pompei, der er den berømte by, som blev begravet af lava og brændende aske fra vulkanen Vesuv omkring år 79. Byen er fantastisk godt bevaret, og efterhånden er der udgravet så meget, at man få en hel dag til at gå med at udforske byen. Hvis du på nogen måde er historie-interesseret er det et oplagt valg.

Læs mere om Sardinien her

Italien er et besøg værd, både sommer og vinter. Maden er god året rundt og de hjertevarme italienere er altid fornøjeligt selskab. Udfordringen er blot at finde ud af, hvor i landet man skal starte sin rejse.

God rejse til Italien.

Om rejseskribenten

Ida Dreboldt Kofoed-Hansen

Ida Dreboldt Kofoed-Hansen

Ida er uddannet cand.mag i kommunikation og dansk litteratur. Hendes rejser fokuserer enten på naturoplevelser eller på kulturoplevelser. Som tidligere spejder har hun en forkærlighed for vandreture, rygsæk og bålmad. I familien er der lige blevet indkøbt et stor 10 personers telt med kabiner, så fremtiden byder på nye spændende friluftsoplevelser.

Når rejsen skal have et mere kulturelt fokus, er Ida glad for hovedstader. På storbyferien har hun altid en lang liste med historiske seværdigheder der skal opleves, og der bliver ikke brugt meget tid på hotelværelset. Hun har blandt andet været i London, Paris, Prague, Amsterdam, Venedig, Rom og Reykjavik.

Kommentér

Kommentér