RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Sydamerika » Colombia » Tag børnene med på rejse-eventyr!
Marokko - børn - rejser
Colombia Indonesien Japan Marokko Usbekistan

Tag børnene med på rejse-eventyr!

RejsRejsRejs Banner
 

For et par halvgamle globetrottere som mig og min mand Thomas var det nærmest utænkeligt ikke at fortsætte rejselivet, efter vi fik børn. Lige siden vores børn var helt små, har vi taget dem med ud i verden. Det var egentlig aldrig et spørgsmål om, hvorvidt vi stadig skulle rejse, mere bare “hvornår” og ”hvorhen”. Pelle (9 år) tog sin første oversøiske tur til Cuba, da han var 6 måneder gammel, og Filippa (5 år) kom til verden – for tidligt – under en rejse i Florida og krydsede Atlanten i en alder af blot 6 uger. Så man kan godt sige, at de er født til at rejse.

Indonesien - børn - rejser

Selvfølgelig har vi som så mange andre gjort os en masse tanker omkring det. Om hvorvidt det kunne betale sig. Om det ville blive for besværligt, og om vi mon stadig ville komme til at opleve noget. Særligt i starten, hvor det blot var en lille baby (og senere en 4 årig og en baby), vi rejste afsted med.

Se mere om forfatteren Pernille Smidt-Kjærby her

 

Jeg har fra starten tænkt, at det bare var med at komme afsted så hurtigt som muligt. Ellers ”risikerede” vi jo at ende med at sidde herhjemme i forstæderne og spekulere over, om det mon overhovedet kan betale sig – uden nogensinde at finde svaret. Så vi sprang egentlig bare ud i det. Og det er vi rigtig glade for, for det kan virkelig godt betale sig!

Colombia - børn - rejser

Indrømmet, rejserne er noget vi voksne drømmer om – og ja, det kan virke egoistisk at ”slæbe” børnene med på lange oversøiske rejser. Men det er på mange måder utroligt givende for hele familien at rejse – også med de helt små:

  • Der er ofte tale om lidt længere rejser, hvilket giver mulighed for masser af nærvær og kvalitetstid. Også for far, der måske kan have svært ved at skabe et ligeså tæt bånd til barnet det første års tid. En rejse er en fantastisk måde at nyde barnet på, både for mor og far, hvor man kun er sig selv og hinanden langt væk fra hverdagens gøremål og besøg
  • Man lærer sit barn (og sig selv) endnu bedre at kende. Man finder ud af, at de er eminente til at tilpasse sig og ikke ’går i stykker’, hvis tingene ikke kører præcis, som man er vant til hjemmefra. Det vigtigste for barnet er at mærke forældrenes nærvær og ro. Det smitter – lige meget hvor i verden man er
  • De helt små er virkelig nemme at rejse med – modsat hvad mange måske tror. Som oftest er de glade, bare de sidder på skødet af mor og far, og får deres basale behov dækket. At den lange flyvning så er ekstra hård for de voksne, det er en helt anden snak…
  • Børn ER bare den ultimativt bedste ice-breaker i forhold til at komme i kontakt med lokalbefolkningen. Når vi rejser som familie, opsøger de lokale os helt umotiveret – og uden agenda – blot fordi vi rejser med børn. Det er som om, at både vi og de har paraderne lidt mere nede, og der er en gensidig åbenhed for dialog. Vi bliver ofte inviteret indenfor i private hjem. Og vi møder både anerkendelse og ægte interesse, når vi rejser med børn lidt udenfor alfarvej
  • Glade forældre giver glade børn – glade børn giver glade forældre

Artiklen fortsætter

Fly, hoteller og rejsetips

Der er flere danske rejsebureauer, der har kvalitetsrejser hertil.

Hvis du vil have flere tips til flybilletter, hotel, billeje og oplagte rejsebureauer, når I skal på familierejse, kan du læse vores store rejseguide her. Du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev, der kommer 1-2 gange om måneden, hvis du vil holde dig opdateret med tips og tricks til rejser.

Du kan også læse mere om forskellige typer familierejser her

 

Myanmar - børn - rejser

Egoistiske forældre versus glade børn

Ja, det kan virke egoistisk at ”slæbe en baby med til Cuba”, hvis dét er det eneste, man ser.

Men hvis barnet er glad, trives og får alle behov dækket samtidig med, at det har sin mor og far omkring sig 24/7, så ser jeg ikke noget forkert i det. Enig, det er ikke kun for børnenes skyld, vi rejser. Babyer og helt små børn kunne ikke være mere ligeglade, hvor ferien går hen, så længe de bare er sammen med deres mor og far. Så ja, vi kunne ligeså godt blive hjemme i haven. Og det ville der heller ikke være noget i vejen med! Jeg er varm fortaler for, at man skal holde ferie på præcis den måde, hvorpå man slapper bedst af. Og så tror jeg på, at forældrenes humør smitter af på børnene. Hjemme hos os bliver vi bare vanvittig glade i låget af at rejse, og det kan børnene godt mærke!

Japan - børn - rejser

Derudover så er jeg også af den grundlæggende overbevisning, at det aldrig har skadet børn at se, at deres forældre også har egne interesser og behov – ting der gør dem glade – om det så er sport, rejser eller noget helt andet. Jeg synes, det er sundt og skaber mere rummelige børn, at man af og til skal tilsidesætte sit eget behov (her taler vi naturligvis ikke om babyer), fordi der er noget, en af de andre i familien gerne vil. Da jeg var barn, sad min søster og jeg troligt hver mandag aften i hallen, mens vores forældre spillede badminton, og tænk engang, vi havde ikke engang en iPad!

Læs Pernilles tips til børnemad på rejsen her

I dag sker det sjældent. Der er det som regel forældrene, der tilsidesætter deres behov, for at Pipilotta Krusemynte Viktualia kan komme til legeaftaler og sport. Og ja, det sker også her i familien. Men på rejserne har vi altid sagt ”Vi er fire i familien, og lige nu gør vi noget, jeg (eller far) gerne vil, og senere så gør vi noget, du gerne vil”. Sådan er det.

Japan - børn - rejser

Der skal være noget for alle, og vi gør ting for hinanden. Og det virker altså. Det taler til børnenes empati, og det er nemmere for dem at forstå på den måde – og fordybe sig og deltage i en aktivitet, som måske ikke lige var deres første valg, hvis de ved, at ”senere gør vi noget, jeg gerne vil”. Så vi oplever faktisk ikke en masse brok, hvis vi fx skal være lidt kulturelle – eller hvad dagens aktivitet nu måtte gå ud på.

Marokko - børn - rejser

Men vi gør også noget ud af, at de skal synes, at det vi oplever er spændende! Vi bruger lang tid på at se på verdenskortet og tale med dem om, hvor vi skal hen, og hvilke oplevelser der venter dem. For eksempel talte vi inden Indonesien-turen meget om vulkaner og komodovaraner. Og i forbindelse med et roadtrip i USA, talte vi forinden om indianere og bjørne. I Usbekistan talte vi blandt andet om kamelkaravaner og Silkevejen. Jo ældre børnene bliver, jo flere ting kan vi bringe i spil, og der er også en masse lærdom i det, og de suger det til sig.

Så ja, jeg er af den holdning, at hvis børnene er ligeglade med, hvor ferien går hen, bare de er sammen med mor og far, hvorfor så ikke vælge en destination, som de voksne rigtig gerne vil besøge? Naturligvis forudsat at der også er ting, børnene vil synes er spændende – men det synes de langt hen ad vejen, at de fleste destinationer er, hvis bare man ‘sælger den’ rigtigt.

Usbekistan - børn - rejser

Det er en fornøjelse at rejse med børnene, og det har indtil videre kun givet positive oplevelser. Vores erfaring er, at ungerne skal op omkring 4-5-årsalderen, før de begynder at kunne huske noget konkret fra rejserne. Men det betyder ikke, at de ikke synes, det er både sjovt og spændende at rejse. Ej heller, at de ikke lærer en masse af rejserne, for det gør de:

  • De oplever andre kulturer og skikke. De ser, at man kan bo og leve på mange forskellige måder. At der findes forskellige religioner og måder at dyrke dem på. At ikke alle fejrer de samme højtider osv.
  • De glædes over gæstfriheden, gavmildheden, glæden og smilene de steder, vi rejser hen – også de steder, hvor de lokale tydeligvis lever i stor fattigdom. De ser børnenes ubekymrede leg og konfronteres med, at lykken ikke ligger i materielle ting, men derimod i samværet, venskaberne og sammenholdet.
  • De ser spændende dyr og flot natur – ofte noget, de ellers kun ser på tv. Og de elsker det! Vi kan godt lide at være aktive på rejserne, så det har også altid været naturligt, at vi bevæger os både i byerne og ude i naturen, når vi er på farten. Nu er de så store, at det kan blive til lidt længere vandreture og måske en kombineret løbe/gåtur på stranden. De nyder de muligheder, naturen tilbyder – og især også de gode grin og nærværet, som fælles oplevelser og aktiviteter giver os.

Indonesien - børn - rejser

Det allervigtigste er dog måske, at de oplever, at der er stor forskel på, hvordan man lever rundt omkring i verden. Og at alle ikke er ligeså privilegerede, som de er. Ikke alle har et helt værelse fyldt med legetøj. Eller tøj. Eller bare tag over hovedet for den sags skyld. Det kan man sagtens få en fornemmelse for, selvom man ikke er særlig gammel. Og jeg tror på, at disse oplevelser er med til at give dem perspektiv og lære dem empati. Inden en rejse rydder vi nogle gange op for at finde lidt legetøj til de børn, der ikke har noget. Og Pelle og Filippa ved godt, at vi gør det, fordi de faktisk sagtens kan undvære de ting.

Alt det bekræfter os i, hvor vigtigt det er at vise vores børn verden. At give dem en forståelse for, hvor privilegerede vi er. Og det bekræfter os samtidig også i, at den måde, vi prioriterer på, er den rigtige – for os! Og ikke mindst hvor uendeligt heldige vi er, at vi overhovedet har mulighed for at prioritere…

lufthavn - børn - rejser

I dag glæder ungerne sig ligeså meget som os, når vi skal ud med rygsækken. De elsker at flyve. De elsker lufthavnen. Og de er åbne og nysgerrige på de nye steder vi besøger – og de lokale vi møder. Og ligesom de fleste andre børn kan de også godt bare lide sol og strand. Så budskabet fra mig er: Tag børnene med ud på eventyr. De er de sejeste små rejsebuddies – og de vil gerne!

Om rejseskribenten

Pernille Smidt-Kjærby

Pernille Smidt-Kjærby

Rejser er Pernilles helt store passion. Hun skriver om sine oplevelser på hendes blog forstadsnomade.dk, og arbejder ligeledes i rejseindustrien. Hendes mand deler samme passion for at rejse og tage på eventyr, ligesom at hendes to børn er allerede globetrottere, og har fx. været med i Usbekistan, i Indonesien og i Colombia.

Kommentér

Kommentér

Show Buttons
Hide Buttons