RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Asien » Japan » Fem fantastiske oplevelser i Japan
Japan - tempel natur sø - rejser
Japan

Fem fantastiske oplevelser i Japan

RejsRejsRejs Banner
 

Vi har drømt om at rejse til Japan i mange år, så forventningerne var store, da vi drog afsted. 14 dage, en god plan, et Japan Rail Pass, et åbent sind og en god portion tålmodighed. Vi var klar. Vi elskede det fra første og til sidste minut. Her er vores tips til fem fantastiske oplevelser i Japan.

Japan - mennesker tokyo - rejser

Maden

Vi er nogle madører, og vi blev derfor heldigvis ikke skuffede. Vi har spist utrolig mange ting, vi ikke helt ved, hvad var, men kun meget få ting, vi ikke kunne lide. Japanere har en forkærlighed for slim. “Tororo” var nok den værste. I skarp konkurrence med “natto”. Tororo er yamsrødder, som er forarbejdet på en måde, så det bliver noget hvidt og meget klistret stads. Det er helt umuligt at synke. Det smager for så vidt ikke grimt, dog er konsistensen bare helt gal. Natto er fermenterede sojabønner. Behøver jeg sige mere? Men bortset fra det, spiste vi alt. Bittesmå, tørrede og saltede fisk. Rå fisk til morgenmad. Alverdens fermenterede grøntsager (de er vilde med fermentering i Japan), misosupper, tempura, indbagte kødboller med surt kål som tilbehør, kæmpe riskager, jordbær med creme inden i, ramen og sobanudler i alle afskygninger. Også tofu, ja, sågar tofu skind, spiste vi.

Japan - gastronomi kultur - rejser

Vi spiste på fancy restauranter, på simple frokost-steder, på gader, markeder og food courts fyldt med street-food, og vi købte tilmed madpakker i den lokale 7/11. Vi gik ind på restauranter uden menukort udenfor, og vi pegede på det, vi gerne ville have. Vi forsøgte os med Google-Translate – og fik sommetider noget, vi ikke helt vidste, hvad var. Vi spiste det nu alligevel. Det bringer mig desuden til punkt nummer to på listen over fantastiske oplevelser i Japan.

Japan - gadekøkken mad mennesker - rejser

Alt fungerer

Tja. Sådan da. Men togene kører dog til tiden og de offentlige toiletter er altid både rene og pæne. Der er altid sæbe, og ofte også toiletsædesprit. Toiletterne har desuden en million knapper, hvor én af dem naturligvis er til, at lave kunstig skyld-ud-lyd. Japanske damer prutter åbenbart også. Man må bare helst ikke høre det. 

Japan - WC toilet - rejser

Der er intet affald i gader og parker. Der er så heller ingen affaldsspande, så alle går rundt med en lille pose til affald, som man smider ud derhjemme. Parkerne lukker godt nok også ved fem-tiden hver dag, så aften-picnic eller en kølig drink i parken i solnedgang er udelukket. Men det skal nævnes, at parkerne er rene og pæne.

Se mere om forfatteren Winnie Sørensen her

 

Overalt er der et meget veldefineret køsystem, så ingen snyder foran. Ind- og udstigning af både tog og busser, er top optimeret og fungerer helt uden problemer. I supermarkedernes frugt- og grønt afdeling er selv tomaterne ordnet efter størrelse. Så meget, at jeg en enkelt gang (ej, måske to) flyttede en stor tomat over ved siden af de små, imens ingen så det, og følte mig meget rebelsk.

På restauranter får man altid en vådserviet til hænderne, og mange steder kan man se direkte ud i køkkenet og ved selvsyn konstatere, at hygiejnen er i top. Alt er så velorganiseret og veltilrettelagt, at tanken om dårlig tilberedt mad eller tvivlsom hygiejne, simpelthen ikke faldt os ind. Det er virkelig en fed følelse, når man besøger et nyt land. Den ene ting, som ikke er helt optimalt, er det manglende engelsk. Det er altså kun et fåtal der taler engelsk. Men på en eller anden måde gør det ikke så meget. Folk er nemlig vanvittig flinke. Og det er derfor den tredje fantastiske oplevelse fra Japan.

Menneskene

De taler altså ikke meget engelsk. Så er det vist også sagt. Underligt nok var det især ældre damer, som gerne ville sludre på deres aftenskole-engelsk. I et tog faldt jeg i snak med Mariko. Hendes ene datter boede i Irland, og Mariko havde derfor taget engelskkurser, så hun kunne besøge hende. På banegården faldt vi i snak med en ældre dame i 80’erne, som skulle til Canada for at besøge hendes datter. I butikkerne prøvede de unge ekspeditricer at spørge, hvor jeg kom fra, alt,imens de fnisede, som om det var det mest sjofle i verden de havde spurgt om. Men også mændene i billetlugerne på togstationerne gjorde, hvad de kunne. De kunne ikke engelsk. Men med mange fagter, Google og et gammeldags kort, hjalp de beredvilligt med at købe billet i automaterne. Her står alt naturligvis også på japansk.

Mange restauranter har engelske menukort, men er oversat med Google Translate, hvilket overhovedet ingen mening giver. Spørger man tjeneren bliver man ikke meget klogere, men de forsøgte dog at finde nogle som kunne hjælpe. Det lykkedes desværre ikke, og flere gange måtte vi give fortabt, men det var heldigvis ikke viljen til at hjælpe, som manglede. Det var egentlig ret fedt, når nu vi ikke ligefrem er så bekendt med japansk. 

Kontrasterne

Kontrasterne i Japan er utrolige. På den ene side af vejen ligger et tempelområde med en flot zen-have, hvor gruset er redt i sirlige mønstrer og ikke en plante er overladt til tilfældighederne. På den anden side af gaden står en flok teenagere med blåt og lyserødt hår. Den ene af pigerne har noget på, som ligner en skoleuniform, men som samtidig bare overhovedet ikke er en skoleuniform.

Læs mere om at rejse i Asien her

 

I supermarkederne findes grøntsagerne inddelt i størrelsesorden, og rundt om hjørnet lå en gigantisk spillehal med så infernalsk støj, at selv japanerne bruger ørepropper, når de modigt bevæger sig ind. Her sidder bedstemødre, side om side, med forretningsmænd i habit, og flipper helt ud på en spillemaskine.

Du kan gå fra et stormagasin, hvor ekspedienten bukker dybt som tak for handlen, direkte ind i en karaoke hal, hvor du kan blive guldmedlem og på halvanden time få alle de drinks du vil. Her kan du samtidig skrige højt med på ‘Suspicious Minds’ eller ‘Stop den lille kænguru’, alt efter hvad du er mest i humør til. Uanset om du bliver betaget af de smukkeste bjerge med sne på toppen eller fascineret af  de største fodgængerovergange du kan forestille dig, ja, så har Japan det hele.

Japan - skov bjerge natur - rejser

Oplevelserne

Udover maden, naturen, menneskene, ordentligheden og kontrasterne, er der naturligvis også en lang række helt almindelige turist-ting, som er værd at opleve. Vi var selv meget begejstrede for byen Kyoto. Det er alle vist. Vi tog på en guidet cykeltur til de mere ukendte egne af Kyoto, og det nød vi meget. Guldpavillionen er utrolig smuk, men desværre meget turistet. Sølvpavillionen er knap så populær, men efter vores mening, mindst lige så meget et besøg værd. Det var dog de helt stille templer, uden andre turister, som virkelig satte sine spor hos os.

Japan - hus have Kyoto - rejser

Vi vil dog sige, at Tokyo er og bliver en vanvittig by, på alle tænkelige måder. Maden, menneskerne og alle de mange indtryk. Der er nok af det hele, og mere til.

Jeg er også meget glad for, vi overnattede i Takayama. Det er en populær by for én dags-turister, men ved 17-tiden om eftermiddagen falder roen på overalt. Den gamle bydel i Takamaya er meget besøgt, men var for os mindst lige så interessant som Gion i Kyoto. Derudover så var togturen til Takayama smuk. Bjerge med sne på toppen og irgrønne floder.

Artiklen fortsætter efter boksen

Sådan kommer du nemt til Japan

Der er flere danske rejsebureauer, der har kvalitetsrejser til Japan. Det har bl.a. Stjernegaard Rejser, Vitus Rejser og C&C Travel.

De fleste store flyselskaber har ruter til de store lufthavne i Japan, især fra København, men derimod også fra Billund med bl.a. Etihad Airways, AirFrance og KLM. DU kan flyve direkte med SAS.

Mulighederne er mange, hvis du ønsker at finde et sted at bo, i én af de helt store byer såsom Tokyo, Yokohama og Osaka. Her findes der et utal af overnatningsmuligheder, og i alle priskategorier. Der kan være store besparelser at hente, hvis du eksempelvis vælger at booke fly+hotel samtidig hos blandt andre, Expedia, som giver store besparelser på en kombineret fly+hotel pakke. Du kan desuden vælge kun, at booke et ophold på hotellet for kun en del af din rejse, og altså ikke den fulde rejselængde. På den måde har du mulighed for også, at se andre steder af landet, men samtidig opnå den favorable pakkerabat. Har du derudover brug for, at finde et sted at bo som er væk fra storbyernes travlhed, så er TripAdvisor et godt redskab til netop, at finde inspiration og råd om de mindre steder.

Hvis du har brug for tips og tricks til, hvordan du planlægger din rejse til Japan, kan du læse vores store rejseguide her. Du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev, der kommer 1-2 gange om måneden, hvis du vil holde dig opdateret med tips og tricks til både Japan og til rejser i hele Asien.

I denne boks er der links til en eller flere af vores samarbejdspartnere. Hvis du vil læse mere om, hvordan det foregår, så se her.

Det bedste, men også dyreste sted vi boede, var en ryokan i bjergene ved Takayama. Prisen inkluderede både middag og morgenmad, men sikke nogle måltider. Det var det hele værd. 

Jeg har faktisk lidt svært ved at begrænse mig, ja endsige styre min begejstring. Japan er simpelthen et fantastisk land, og vi skal helt sikkert tilbage. 

 

Om rejseskribenten

Winnie Sørensen

Winnie Sørensen

Winnie Sørensen er landeekspert på RejsRejsRejs for Australien, som hun tabte sit hjerte til for 20 år siden. Hun har været tilbage mere end 10 gange, og har rejst over det meste af Australien. Winnie skriver på Talesfromaustralia.com, holder foredrag om landet, og deler generelt gerne sine rejseerfaringer med andre, der har hang til pungdyr og alle de andre gode sager fra downunder. Winnie er aktiv rejsende og arbejder i rejsebranchen, så hun får rejst en del, bl.a. til Afrika.

Kommentér

Kommentér

Show Buttons
Hide Buttons