RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsemål » Asien » Cambodia » Cambodia-guide: Det her skal du se
Cambodia - tempel - Angkor Wat
Cambodia

Cambodia-guide: Det her skal du se

Mangler du rejse inspiration til Cambodia? I artiklen kan du lære mere om Cambodias historie, spændende attraktioner og generelt hvorfor du skal besøge landets storbyer

Af Jesper Handberg Nielsen

Cambodia er supereksotisk. Det er grønne rismarker med palmetræer, røde jordveje og træhytter på pæle. Det er også jungle, templer og smilende mennesker. Men det er ikke alt. Ved Cambodias hovedattraktioner er der gode turistfaciliteter – til priser som er lave efter danske standarder.

I denne artikel vil du kunne lære mere om hvorfor Cambodias hovedstad Phnom Penh er så fantastisk, hvorfor du skal sætte mere end én dag af til at besøge Angkor Wat og hvilke tropeøer du skal besøge. Cambodia byder på et hav fyldt med oplevelser, til enhver smag.

Rejsetilbud: Udforsk Vietnam og Cambodia

Cambodia - statue - rejser

Museer og seværdigheder i Cambodia

Der er masser af spændende museer og seværdigheder rundt omkring i Cambodia. Her kan du nyde naturen. Eller du kan blive fortrolig med Cambodias storslåede – og til tider tragiske – historie. Du vil med sikkerhed blive rørt og imponeret – selv hvis du ikke sad forrest i historietimerne.

Khmerernes kultur er som skabt til turisme: menneskene er imødekommende, venlige og smilende. Som udlænding føler man sig velkommen. Og her er færre tegn på den turismetræthed og kynisme, man kan møde på overrendte destinationer. Et stort plus. Så… Cambodia er ubetinget et af vores yndlingslande. Det er unikt. Det er smukt. Og det har kant.

Hver af Cambodias mange provinser har sit eget særpræg, sin egen identitet. Det ville være for omfattende at skrive om dem alle her, så derfor får du her udvalgte tips til steder og aktiviteter, som er noget ud over det sædvanlige.

Rejsetilbud: Eventyrligt flodkrydstogt fra Vietnam til Cambodia

Cambodia - munk tempel kultur - rejser

Angkor Wat 

Angkor var hovedstad i Khmerernes imperium. De storslående tempelkomplekser er Cambodias største seværdighed – og klart på niveau med vidundere som Den Kinesiske Mur og Petra i Jordan. Angkor ligger lige nord for byen Siem Reap; et sted, som er godt rustet til turister, bl.a. med gode restauranter.

Angkors kongeansigter fortæller om en megaby, som blev forladt for snart 600 år siden. Tag det ind med alle sanser. Se trærødderne omklamre de massive sten og lyt til cikaderne under den bagende sol. Her brydes natur og fortid, selvom Khmer-imperiet for længst er væk.

Her er et godt flytilbud til Phnom Penh – tryk på “se tilbud” inde på siden for at få den endelige pris

ankor wat cambodia rejser

Vores guide til Angkor Wat

Vores bedste råd: Sæt mere end én dag af til de mange templer, for Angkor imponerer og tryllebinder.

For mange er Angkor synonymt med hovedtemplet, Angkor Wat. Men faktisk er Angkor et kæmpe område med masser af tempelkomplekser. Her kan du snildt bruge flere dage, hvis du er bare moderat interesseret i historie eller bygningsværker. Man kan selvfølgelig se templerne i den rækkefølge, man vil. Men det kan være en idé at lægge en plan, så man udnytter sin tid bedst muligt. Templerne er forskellige, og alle er som sådan et besøg værd.

Det mest kendte er naturligvis Angkor Wat-templet. Med de massive tårne og en arkitektur, der siger fald-bagover, er det bare et fascinerende bygningsværk. Se det langt fra, og du ser symmetrien og dimensionerne; fornemmer fordums storhed. Gå tæt på, og du ser detaljerne: gallerierne med de religiøse motiver fint hugget ind i de lange sandstensvægge. Andre populære templer og tempelkomplekser er: Angkor Thom, imperiets sidste store hovedstad; Ba Yon, der mest er kendt for tårnene med de enigmatiske stenansigter; det træbegroede Ta Prohm, let genkendeligt fra filmen ’Tomb Raider’, samt det stejle Phnom Bak Heng – populært ved solnedgang og solopgang.

Klik her for et godt fly tilbud fra København til Phnom Pehn, Cambodia

Phnom Penh - Cambodia - storby

Phnom Penh

Cambodias hovedstad var engang kendt som Asiens Perle. Nu blomstrer den igen til glæde for lokale og besøgende. Her er en behagelig atmosfære, som er unik for Phnom Penh – og perfekt til hygge og afslapning. Mange tager en weekend på landet for at geare ned. Men det kan man altså også sagtens gøre i Phnom Penh; et sted, der egentlig ikke føles som en storby.

Den franske kolonimagt har sat dybe spor, og caféerne, villaerne og de brede boulevarder vidner om en lang periode under fransk indflydelse. Maden ligeså. Det er bare én af de ting, som gør Cambodia til en helt anden oplevelse end Thailand; landet som turister ofte sammenligner Cambodia med.

Indimellem henledes tankerne på et tropisk mini-Paris. Men så får man øje på en forfalden bygning fra tresserne. Og så husker man, at Phnom Penh næsten var tømt for mennesker under De Røde Khmerer. Og at byen både før og efter har været ramt af dyb fattigdom. Som turist kan du dog forvente et Phnom Penh der udstråler hverdagsoptimisme. For sådan er khmererne som folkefærd: modstandsdygtige og positive. Desuden er byen ved at gennemgå en rivende udvikling. Det er ikke mange år siden, byen fik sin første rulletrappe. Nu er her skyskrabere!

Her er nogle gode tilbud på overnatninger i Phnom Penh – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

Phnom Penh - Cambodia - tempel

Oplevelser i Phnom Penh

Men hvad er der så at se? Og hvor? Sisowath Quay er byens flodpromenade; et område som er særligt charmerende. Her er mange caféer, restauranter og steder at overnatte. Om aftenen hænger de lokale ud, og atmosfæren er familiær. Der ligger også flere interessante udflugtsmål i nærheden: kongepaladset, Sølvpagoden og nationalmuseet.

Det er også værd at tage en dyb indånding og besøge torturfængslet S-21 (Tuol Sleng) samt Choeung Ek, som var De Røde Khmerers henrettelsesplads i udkanten af byen. Mange tusinder blev ført fra S-21 til Choeung Eks massegrave under Pol Pots styre. Begge steder får man en dyster oplevelse, som giver et indblik i nogle af de rædsler cambodianerne har gennemlevet.

Banner - Asien - 1024

Er man mindre til det reflekterende og mere til drengerøvsaction m/k, kan man besøge en skydebane, hvor det er muligt at affyre forskellige typer våben. Arsenalet byder blandt andet på stormgeværer og raketstyr. I 2018 mistede en lokal og en turist livet på en militærskydebane, så… vi anbefaler, at man lader være – uanset om det er lovligt eller ej.

Efterhånden har Phnom Penh fået et natteliv, som vi godt tør anbefale. Som alle steder gælder det, at man skal tænke sig om. Spil ikke smart. Smart er dumt. Men ellers kan du regne med en sjov aften ude. Der er et godt udbud af natklubber og barer. Og heriblandt nogle gamle klassikere, såsom Heart of Darkness.

Klik her for et godt tilbud på billeje i Phnom Pehn, Cambodia

Cambodia - Sihanoukville - Strand

Sihanoukville og tropeøerne i Cambodia

Lyst til en strandtur? Så bør du slå vejen forbi Sihanoukville i det sydlige Cambodia. Her finder du smukke, hvide sandstrande. Og de er ikke alt for overrendte – endnu. Af aktiviteter i og omkring byen kan nævnes: dykning og snorkling, sjove vandsportsgrene af forskellige slags samt et lokalt tempel, Wat Leu. Du kan også lære at lave cambodiansk mad eller se det smukke Kbal Chhay-vandfald.

Både om dagen og aftenen kan du gå på byens markeder og shoppe efter friske frugter og souvenirs. Ren hyggenygge. Omkring rundkørslen med de gyldne løver (som i sig selv må regnes for en seværdighed) er der restauranter og barer, der også er værd at besøge. I det hele taget er Sihanoukville et sted, hvor du kan slå håret ud – og gå på udkig efter lidt selvforkælelse. 

Der er også gode muligheder for rimelig uforstyrret strandliv på Koh Rong, Koh Rong Saloem og Koh Thmei.

Her er gode tilbud på overnatninger i Sihanoukville – tryk på “se tilbud” for at få den endelige pris

Cambodia - Tempel - Natur

Tour de Khmer Rouge

Interesseret i Cambodias nyere historie? Så tag på en selv-guided tour de Khmer Rouge. Der er mange steder, som har tilknytning til tiden under De Røde Khmerer. Og sætter du dig ind i historien, er de rigtig interessante at besøge. Også selvom de ikke nødvendigvis er rettet mod turisters smag for komfort. Men gider man ikke det med historie, kan de foreslåede steder være gode at besøge alligevel. For fik vi sagt det? Der er masser af smukke omgivelser i Cambodia.

Hvad med et besøg til Anlong Veng nær grænsen til Thailand? Her finder du De Røde Khmerers sidste bastion, Pol Pots gravsted og de skønne Damrek-bjerge. Historiens vingesus er stærkt, og udsigten over det lavereliggende land er fantastisk.

Her kan du også se Ta Moks sø med de døde træer, hovedløse Khmer Rouge-statuer i en klippevæg og resterne af de sidste Khmer Rouge-lederes boliger. Det hele er en smule bizart, men det er også en unik oplevelse.

Klik her for flere rejsetilbud til Cambodia

Cambodia - Preah Vihear - rejser

Flere templer i Cambodia

Preah Vihear-templet er et andet oplagt sted at besøge. Ikke så langt fra Anlong Veng ligger det gamle Khmer-tempel på grænsen til Thailand. Her har De Røde Khmerer også huseret. Der er i det hele taget masser af historie forbundet med Preah Vihear. Området har blandt andet været genstand for en langtrukken grænsestrid mellem Thailand og Cambodia. Men nu har der været ro på i en del år.

Når du har passeret tempelkomplekset – som er ret stort – kan du stille dig på klippekanten. Her har man en storslået udsigt. Templet er bygget i samme stil, som man kender det fra Angkor. Alligevel er Preah Vihear specielt nok til at være et besøg værd. Du skal nok regne med, at du må rejse lidt efter et sted at overnatte. Men vi tror alligevel ikke, at du vil fortryde det.

Vores sidste anbefaling er Pailin. Den lille by ligger cirka 80 kilometer fra Cambodias andenstørste by, Battambang. Ligesom Anlong Veng er Pailin en af de sidste Khmer Rouge-højborge. Udover at gætte på, hvem af indbyggerne der mon er (tidligere) Rød Khmer, kan du: bade i en yndig flod, besøge Flamingo Casino eller måske hænge ud i Bah Hoi Village.

Det er iøvrigt oplagt at kombinere Cambodia med det endnu mere oversete land mod nord, Laos. 

God rejse til Cambodia!

I denne artikel er der links til følgende blogs: Rejsetanker.dk, Backpackerne.dk, josephine.helbrandt.dk, Afterglobe, 5 fodspor, OnTrip og Gaths-rejseside.dk.

Om rejseskribenten

Jesper Handberg Nielsen

Jesper Handberg Nielsen

Jesper Handberg Nielsen er uddannet cand.scient.soc. i internationale udviklingsstudier og offentlig administration. Han skrev speciale om Cambodja – og har desuden læst erhvervsøkonomi i Bangkok, hvor han boede i en årrække. Han er kort sagt interesseret i Sydøstasien.

Jesper har det bedst, når både destinationer og rejseform bryder med det gængse. Således har han cyklet solo i Indien og Laos – og været på flere motorcykelture i Cambodja og Thailand. Nogle af sine mest mindeværdige stunder har han haft på taget af et tog – eller ladet af en overfyldt pickup-truck.

De senere år har han dog lært at sætte pris på komfort og er blevet glad for de europæiske hovedstæder, og særligt Berlin. Det er mest historie, kultur og natur, som trækker, når Jesper pakker sin taske, og specielt koldkrigshistorie synes han er spændende.

Også badeferierne er begyndt at trække. Senest har han været i Albanien og Kroatien, hvor strandene er smukke – og vandet krystalklart. Han læser til fagjournalist og har en lille drøm om en dag at arbejde med journalistik uden for Danmarks grænser.

Til daglig arbejder Jesper som tekstforfatter og er indehaver af Skrivekompagniet. Læs mere her: Skrivekompagniet

Kommentér

Kommentér