RejsRejsRejs » Seneste indlæg » Rejsekommentaren » Karantæne eller ej? Disse lande er klar til turister
guide - flytte udlandet - rejser
Cypern Færøerne Grækenland Irland Island Italien Norge Polen Portugal Rejsekommentaren Schweiz Slovenien Spanien Storbritannien Sverige Tjekkiet Tyskland Ungarn Østrig

Karantæne eller ej? Disse lande er klar til turister

Verdens lande åbner og lukker for turister, og reglerne skifter på daglig basis. Her er det, der gælder lige nu.
Østeuropa - gastronomibanner - rejser blank

Af Redaktionen, RejsRejsRejs.dk

Corona, verdenskort, 15.10.2020

Følg udviklingen verden over – verden er i farver

Der er næsten lige så mange forskellige måder at håndtere corona på, som der er lande i verden. De danske myndigheder har valgt indtil videre at fraråde alle ‘ikke-nødvendige’ rejser til alle lande uden for Europa og Schengen uden at se på smittetryk i de enkelte lande. Til gengæld skifter rejsevejledningerne for Europa fra uge til uge. Vi opdaterer løbende herunder.

Vigtigt: Hvis du kun skal være i transit i en lufthavn, så er du som udgangspunkt ikke rejst ind i landet. Hvis du skal skifte lufthavn eller hente din bagage for at checke ind igen med et andet selskab, så kan der gælde andre regler afhængigt af, hvor i verden du er.

Hvis du har rejseplaner – eller bare rejsedrømme – til et land uden for Europa, så kan vi anbefale, at du tjekker de følgende links:

Den internationale flysammenslutning IATAs interaktive verdenskort over rejserestriktioner. Et godt sted at starte.

Organisationen Riskline har et verdenskort over smitteudviklingen, som er meget nyttigt. Klik dig rundt og tjek situationen der, hvor du skal hen.

Lande i hele verden, som du kan flyve til: Oversigt fra flysøgemaskinen Kayak.com.
NB: Husk at tjekke, om der er særlige regler for danskere.

Afrika: Specifik oversigt for de afrikanske lande.
NB: Husk at tjekke, om reglerne gælder for danskere.

Europa: EUs egen oversigt over medlemslandene samt EØS-lande.

Find alle Udenrigsministeriets rejsevejledninger her – de opdateres løbende

Se mere om de europæiske landes regler herunder.

Europa åbner stille og roligt fra karantæne

Opdateret 26. oktober 2020

De fleste europæiske lande åbner og lukker deres grænser for turister alt efter smittetryk. Det er især de lande, hvis økonomi i høj grad afhænger af turister.

Det skiftende smittetryk gør, at tidligere åbne lande kan lukke igen, og at reglerne for karantæne ændrer sig løbende. Vi vil derfor altid opfordre til, at du dobbelttjekker andre steder, inden du overvejer noget, og altid – uanset hvad – tjekker med din egen rejseforsikring.

Den danske regering ændrer løbende rejsevejledningerne for de fleste europæiske lande, og derfor et det muligt at rejse frit til disse lande, som er de gule på kortet øverst i denne artikel. Husk dog at være opmærksom på, hvilke regler, der gælder, hvor du er. Og vær også opmærksom på, at reglerne kan ændre sig med meget kort varsel, hvis smittetallet i det pågældende land stiger.

Hvis du rejser til lande, som regeringen endnu ikke har sat på ‘ok-listen’, vil du kunne risikere karantæne ved ankomst, eller endda ved hjemkomst til Danmark, eksempelvis hvis din arbejdsgiver kræver det. Derudover er der forskellige regler gældende for andre landes statsborgere, så de informationer, du finder i denne artikel, vil kun være gældende for danskere.

Se også EUs liste over, hvilke lande der er åbne for danske rejsende

Lande som frarådes at rejse til

Efter at have været gult i en periode er Cypern, Italien, Polen, Bulgarien, Liechtenstein, Slovakiet, San Marino, Schweiz, Storbritannien, Irland, Slovenien, Island, Østrig, Schweiz, Ungarn, Portugal, Holland, Tjekkiet, Frankrig, Kroatien, Belgien, Spanien og Malta rykket til at være orange. Det betyder, at det frarådes at rejse til disse lande pga stigende smittetryk. Også Andorra, Monaco, Luxembourg og Rumænien frarådes indtil videre. Store dele af Sverige frarådes også, lige som det i Tyskland kun er Slesvig-Holsten, der fortsat er gult. Tjek situationen for de svenske regioner, hvis du skal afsted.

Fra 1. oktober har Tyskland krævet karantæne for danskere, som har bopæl i Region Hovedstaden. Hvis du bor i en af de andre regioner, kan du godt rejse til Tyskland fra eksempelvis Kastrup Lufthavn uden at skulle i karantæne. Det er bopælen, der er afgørende. Indtil 1. oktober kan du undgå karantæne, hvis du fremviser en negativ corona-test, som er maksimalt 48 timer gammel.

Også Belgien har indført karantænekrav for Region Hovedstaden, og Storbritannien har indført 14 dages karantæne for alle danskere. Schweiz har fra 28. september indført 10 dages tvungen karantæne for danskere ved ankomst.

Finland, Letland, Estland og Litauen kræver karantæne for alle danskere, og de er derfor også frarådet indtil videre. Senest har Ungarn også ændret indrejsereglerne, så danskere frarådes at rejse dertil. Norge har ændret rejsevejledning for danskere, så vær opmærksom på dette, hvis du skal afsted.

To kategorier af orange lande

De lande, som regeringen fraråder pga landenes egne indrejseregler, er ikke omfattet af karantænekrav, når du kommer hjem. De frarådede lande kan derfor opdeles i to kategorier: Dem med højt smittetryk, hvor de danske myndigheder opfordrer til karantæne, når du kommer hjem, og dem med særlige indrejseregler for danskere, som myndighederne fraråder at rejse til, fordi du skal testes og/eller i karantæne ved ankomst til landet.

Danskere har generelt været frarådet at rejse til andre lande end Schengen-landene indtil 31. august. Om man rejser til lande, der frarådes, er – uanset corona eller ej – ens eget valg under naturlig hensyntagen til andre.

Der vil altid være lande, der står som ikke-anbefalet, og i øjeblikket er det fx lande som Somalia, Yemen og Mali, hvor der stadig er folk, der rejser til. For arbejde eller for eventyr. Grænserne er åbne ud af Danmark – og ind igen som dansk statsborger.

På redaktionen anbefaler vi som udgangspunkt altid, at du følger Udenrigsministeriets retningslinjer. De nedenstående informationer er korrekte per dags dato, 26. oktober 2020.

Find hjælp i Rejsegruppen på Facebook

Har du spørgsmål eller brug for hjælp i forbindelse med rejseplanlægningen, så er der altid hjælp at hente i vores aktive rejsefællesskab i Rejsegruppen på Facebook.

Hvis du alligevel skal afsted, kan du blive testet for coronavirus i Kastrup Lufthavn i et hvidt telt på pladsen foran Terminal 2. Dette er en god mulighed, hvis du skal rejse til nogle af de lande, som kræver en aktuel test, der beviser, at du ikke har coronavirus.

Hvis du bliver testet negativ, kan du på Sundhed.dk få et såkaldt ‘Covid-19-pas’, som du kan fremvise, når du kommer til din destination.

Københavns Lufthavn har udmeldt, at det er obligatorisk at bære maske i alt den tid, du er i lufthavnen og under flyveturen. Masker bør medbringes hjemmefra, men de kan også købes hos 7-Eleven i lufthavnen og i automater samme sted.

Herunder følger åbningsinformation for udvalgte lande.

england London transport undergund metro tuben rejser

Storbritannien

NB: Fra 24. september fraråder de danske myndigheder alle unødvendige rejser til Storbritannien pga smittetrykket.

Storbritannien har samtidig indført krav om 14 dages karantæne for danskere. Inden afrejsen skal du udfylde en formular for at få lov at rejse ind. Find formularen her.

Spanien rejser

Spanien

Spanien har fra 21. juni åbnet grænserne for alle turister fra Schengen-lande – og dermed Danmark.

NB: Den danske regering fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Spanien – herunder de Kanariske Øer – indtil videre pga smittetrykket. Hvis du har bestilt en rejse til Spanien, så tjek med din forsikring, din arbejdsgiver og eventuelt dit rejsebureau, hvad de nye rejseregler betyder for dig.

Island rejser

Island

Island har været åben for turister i en periode, men de har nu skærpet indrejsereglerne for danskere, så vi skal testes to gange med 5 dages mellemrum og i karantæne imens. Find flere detaljer på Udenrigsministeriets hjemmeside. Inden ankomst skal du registrere dig hos de islandske myndigheder på dette link.

NB: De danske myndigheder fraråder alle unødvendige rejser til Island pga forhøjet smittetryk.

Disse restriktioner gælder ikke for børn født i 2005 eller senere.

Italien Venedig rejser

Italien

Italien er åben for indrejse fra EU- og Schengen-lande uden krav om karantæne. Der er dog krav om, at du bærer mundbind i forskellige sammenhænge landet over. Tjek de lokale regler, hvor du skal hen.

NB: De danske myndigheder fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Italien indtil videre.

Grækenland Athen rejser

Grækenland

Ved ankomst i Grækenland kan du blive udtaget til test for coronavirus og indkvarteret på hotel – for egen regning – i 24 timer, indtil resultaterne for prøven er kommet. Selvom Danmark har et lavt smittetryk, kan du risikere at blive udsat for stikprøvekontrol.

Rejsende til Grækenland skal udfylde en formular ved ankomst eller på forhånd. Find formularen her.

Vær opmærksom på, at du ved visse lejligheder skal bruge mundbind i det offentlige rum.

Polen Warsawa rejser

Polen

Polens grænse er åben for danskere. Karantænereglerne er ophævet – du kan dog stadig blive udtaget til stikprøvekontrol ved ankomst. Vær opmærksom på lokale regler med hensyn til brug af mundbind med mere i det offentlige rum.

NB: De danske myndigheder fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Polen indtil videre.

Østrig Wien rejser

Østrig

Østrig har ikke længere rejserestriktioner for danskere ved indrejse. Vær dog opmærksom på, at der vil være restriktioner, hvis du kommer ind i Østrig fra Italien.

NB: Fra og med 17. september fraråder de danske myndigheder alle ikke-nødvendige rejser til Østrig.

Færøerne

Færøerne er åben for danske turister. Der er samme anbefalinger som i Danmark om at holde afstand, vaske hænder og undgå forsamlinger.

Udover dette kræver Færøerne, at du har en negativ coronatest, som er maksimalt 5 dage gammel.

Tyskland bro rejser

Tyskland

Tyskland har været åbent for danskere fra 15. juni uden krav om karantæne eller lignende ved ankomst.

NB: Fra 1. oktober er der krav om karantæne for danskere med bopæl i Region Hovedstaden. Danskere fra de øvrige regioner er fritaget for karantæne. Indtil 1. oktober kan en negativ corona-test, som er højest 48 timer gammel, fritage dig for karantæne.

De danske myndigheder fraråder alle ikke-nødvendige rejser til hele Tyskland bortset fra delstaten Slesvig-Holsten.

Da Tyskland er en føderal stat med selvstyrende forbundslande, skal du være opmærksom på regionale forskelle med hensyn til krav om mundbind osv.

Portugal - Lissabon, skyline - rejser

Portugal

Portugal er åbent for turister uden krav om karantæne, hvis du rejser til eksempelvis Lissabon, Algarve eller Porto på fastlandet. Du skal dog bruge maske i lufthavnen.

Vær opmærksom på, at øgrupperne Madeira og Azorerne har særlige krav om at udfylde en helbredsformular inden ankomst og at fremvise en negativ coronatest, som højest må være 72 timer gammel.

NB: Fra og med 17. september fraråder de danske myndigheder alle ikke-nødvendige rejser til Portugal. Dette skyldes stigende smittetryk.

Bergen-norge

Norge

Norge er åbent for danskere – også hvis du kører igennem Sverige. Der er ikke længere krav om karantæne ved ankomst.
NB: Fra 18. september har Norge indført skærpede indrejsekrav for alle danskere, så vær opmærksom på, hvordan det påvirker din rejse.

Rejser du til Vestlandet i Norge, opfordres du til at lade dig teste ved hjemkomst.

Følg de skiftende lokale anbefalinger via den danske ambassade i Oslo.

Sverige havn rejser

Sverige

Sveriges grænser er åbne for danskere.

NB: De danske myndigheder fraråder alle ikke-nødvendige rejser til store dele af Sverige indtil videre.

Tjekkiet - Prag, Karlsbroen - rejser

Tjekkiet

Tjekkiet har åbnet grænserne for blandt andre danskere og tillader nu også forsamlinger på op til 1000 personer.

NB: Fra 10. september fraråder de danske myndigheder rejser til Tjekkiet, da smittetrykket er kommet over den tilladte grænse. Det betyder, at du opfordres til at gå i karantæne i 14 dage ved hjemkomst.

Cypern - Afrodites klippe - rejser

Cypern

Det er muligt for danskere at rejse til Cypern uden krav om test eller karantæne. Samtidig skal du have et Cyprus Flight Pass, som du kan søge om, før du skal flyve.

I den offentlige transport er der krav om at bære mundbind.

NB: De danske myndigheder fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Cypern indtil videre.

Belgien - Gent - By - byguide - rejser

Belgien

Belgien er åben for indrejse for lande i EU, Storbritannien samt Schweiz, Norge, Island og Lichtenstein.

Mundbind er et krav i den offentlige transport.

NB: Fra 13. august fraråder de danske myndigheder alle unødvendige rejser til Belgien pga stigende smittetryk. Belgien opfordrer til 14 dages karantæne, hvis man rejser ind i landet fra Danmark. Dette gælder fra 18. september.

Finland Helsinki rejser

Finland

Finland har været åbent for indrejse fra en række lande, herunder Danmark, i en periode. Fra 24. august skal danskere i 14 dages karantæne ved indrejse, hvilket gør, at de danske myndigheder fraråder alle unødvendige rejser til Finland indtil videre.

Udsigt over Paris fra Sacre Coeur, Montmartre, Paris, Frankrig, rejser

Frankrig

Frankrig er åbent for indrejse fra de fleste EU-lande, uden at man skal i karantæne ved ankomst.

NB: De danske myndigheder fraråder rejser til Frankrig pga et stigende smittetryk. Følg anvisningerne på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Det er påkrævet at bære mundbind i offentlig transport, og butikker kan også kræve, at kunder bruger mundbind. Hvis du er i tvivl, så følg de lokale.

Find alle Udenrigsministeriets rejsevejledninger her – de opdateres løbende

Husk bare, at ligesom med alt andet angående coronavirus, ændrer tingene sig hele tiden. Dobbelttjek med oplysninger fra landenes egne informationssider inden du overvejer noget, og tjek med din egen rejseforsikring. Og overvej naturligvis, om det er vigtigt at du kommer afsted i denne sommer.

blank

Om rejseskribenten

Redaktionen, RejsRejsRejs

Redaktionen, RejsRejsRejs

Kommentér

Kommentér