RejsRejsRejs » Rejseguides » Restriktioner eller ej – vi tester rejseoplevelsen i Sydeuropa
Grækenland Rejseguides

Restriktioner eller ej – vi tester rejseoplevelsen i Sydeuropa

Grækenland, Agistri, Strand, Parasol, Rejser
Kan det lade sig gøre at rejse under en pandemi? Redaktionens svar er et stort ja. Det kræver lidt ekstra planlægning, men rejseglæden er ligeså stor som altid.
Skodsborg banner Tropical islands Berlin

Restriktioner eller ej – vi tester rejseoplevelsen i Sydeuropa er skrevet af Alberte Munch Ekstrand.

Grækenland, Agistri, udsigt, vand, rejser

En rejse til ferieeuropa under restriktioner

Sommerferien nærmer sig, og og vi ser, at restriktionerne på rejseområdet gradvist bliver ændret eller forsvinder. Og rejsetrangen – ja, for vores vedkommende er den større end nogensinde. Men hvordan er det at rejse under corona-restriktioner? Redaktionen er taget afsted for at teste ferie-Europa.

Grækenland, Agistri, Dorousa, udsigt, Aegina, rejser

Hvor skal vi rejse hen?

En rejse under en pandemi kræver en smule mere forberedelse end ellers. Selv for rejsenørder som os kan det være svært at finde hoved og hale i de forskellige regler og restriktioner, men det er absolut ikke umuligt. I første omgang skulle vi finde ud af, hvilke lande, der er klar til danske turister uden krav om karantæne ved indrejse, udgangsforbud eller lignende.

Valget faldt på Grækenland, for her kunne vi starte ferien, så snart vi landede, med restaurantbesøg og alt det, der hører en god ferie til. Danske turister er velkomne i Grækenland, så længe man ved indrejse kunne fremvise en negativ PCR-test, der maksimalt er 72 timer gammel, eller et gyldigt vaccinationspas.

Desuden skulle vi udfylde en formular til de græske myndigheder inden afrejse, hvor vi blandt andet oplyste, hvordan vi kom til landet, og hvor vi skulle bo. Herefter fik vi tilsendt en QR-kode, som vi skulle vise i Athens lufthavn.

corona, mundbind, retsriktioner, rejser

Coronatest og en anelse sved på overlæben

To døgn før rejsen havde vi alle bestilt tid til PCR-test, og krydsede fingre for, at de kom tilbage negative. Det gjorde de. Så var vi klar til afgang. Og dog. For en fra redaktionen havde også taget en kviktest, og fordi den var taget efter PCR-testen, dukkede coronapasset for den adgangsgivende PCR-test ikke op. Passet viste i stedet resultatet for kviktesten.

Det gav lidt nervøsitetssved på overlæben. For hvad gør man uden en gyldig coronatest 24 timer før, man skal flyve? Med hjælp fra Corona-hotline blev der bestilt en tid til en PCR-test i lufthavnen, hvor man mod betaling kunne få svar inden for en time. Vores råd er derfor at tjekke op på, hvilke test der gælder i det land, du rejser til og sørge for, at din seneste coronatest giver dig det rette coronapas.

find et godt tilbud banner 2023
Turikish Airlines, Fly, flyvinge, solnedgang, rejser

Et skridt nærmere sydens sol

Med coronatest-krisen afværget sætter vi kursen mod Kastrup Lufthavn en kold og regnfuld maj-morgen. Kan det virkelig passe, at vi er på vej til en uge med sol og 25 grader i Sydeuropa?

Vi har tjekket ind hjemmefra, som passagerer rådes til for at mindske smittespredning. Med mundbind på bevæger vi os igennem den næsten tomme lufthavn over mod skrankerne for at indlevere bagagen. Her skulle vi både vise ‘PLF-dokumentet’, som formularen til de græske myndigheder hedder, og også vores coronapas. Vi får udleveret boardingkort, og så er vi et skridt nærmere Grækenland.

Vi går videre mod sikkerhedskontrollen, som foregår, som det plejer, udover at der er færre åbne skranker. Efter den obligatoriske fumlen med bakker, tasker, computere og gennemsigtige poser med væsker kommer vi om på den anden side.

Taxfree-shoppen, som normalt lokker med alt fra alkohol, slik og skønhedsprodukter, er afspærret, ligesom mange af butikkerne og restauranterne også er lukkede. Vi kan dog stadig købe lidt snacks i 7-Eleven og en morgenbolle i Lagkagehuset.

corona, visir, mundbind, fly, restriktioner, rejser

Restriktioner og friske forsyninger ombord

Ved gaten vil de igen se PLF-dokumentet og coronapasset, inden vi går ombord. Lige inden vi træder ind i flyet, får vi udleveret en pakke med desinficerende servietter og mundbind. Vi finder vores pladser i det næsten fyldte fly, og efter de sædvanlige sikkerhedsprocedure letter vi med den velkendte kildren i maven

Da vi har fløjet et stykke tid, kommer en stewardesse rullende med en kabinevogn med mad. Madserveringen er åbenbart ikke omfattet af restriktioner, som vi ellers frygtede. Om det er duften af frokost eller udsigten til at kunne tage mundbindet af for en stund, der gør os gladest, er ikke til at sige. Men en dejlig overraskelse er det i hvert fald.

Tyrkiet, Istanbul, lufthavn, flyinformation, restriktioner, rejser

En almindelig ualmindelig flyrejse

Da vi bookede billetter, var det svært at finde direkte fly til Grækenland, og vi må derfor mellemlande på turen. Det er selvfølgelig noget, man skal tage med i sine overvejelser, da det kan være sværere at finde direkte fly, fordi der bare er færre fly.

Tre timers transit senere går vi ombord på flyet til Athen efter at have fremvist vores papirer endnu en gang. På den korte tur får vi udleveret et bæger med vand, og dermed får vi også her mulighed for en mundbindsfri stund.

Da flyet er landet og står ved gaten, kommer det velkendte ding, som indikerer, at sikkerhedsbæltet må løsnes. Over højtaleren fortæller en stemme, at den forreste række må rejse sig og begynde at gå ud. De beder passagererne om at blive siddende, indtil rækken foran dem er kommet ud.

“- Skønt med en ny procedure”, når vi knapt nok at tænke, før alle springer ud i midtergangen for at være de første til at forlade flyet. Den velkendte asen med håndbagage er ikke sådan lige til at stoppe – heller ikke selvom der er er corona.

Inden vi får vores bagage, bliver vores pas og papirer igen tjekket. Nogle af os har printet det hele ud, mens andre har gemt det på telefonen. Begge dele fungerer upåklageligt. Vi skulle dog vise det mange gange undervejs, så vores råd er, at have det hele samlet et sted, hvor det er nemt at få fat i.

Her er et godt flytilbud til Athen – tryk på “se tilbud” inde på siden for at få den endelige pris

Akropolis, Athen

Greece, here we come

Endelig er vi fremme, og nu skal vi bare mod hotellet. Vi er heldige at blive hentet, for taxaerne må kun medtage to passagerer ad gangen, og der er få tog. Så rejser man flere sammen, bliver man splittet op i flere taxaer, og derfor havde vi aftalt at vi blev hentet af Greece Private Transfer. Man må godt gøre det nemmere for sig selv nogle gange.

De næste seks dage skal vi opleve Athen og den nærliggende ø Agistri. Vi besøger seværdigheder, spiser lækker græsk mad på restauranter og tager på strandture – ja vi gør alt det, man normalt vil gøre som turist. Alt er åbent. Den eneste sådan rigtige forskel er, at man her – ligesom mange andre steder i Sydeuropa – officielt skal bære mundbind alle offentlige steder, også på gaden. Og du må kun tage det af, når du spiser eller drikker.

På hotellet har de også taget deres forholdsregler. Ved ankomst får vi udleveret plastikindpakkede fjernbetjeninger til airconditionanlægget. Indpakningen bliver udskiftet hver gang, der kommer nye gæster.

Da vi skal med færge til Agistri, viser det sig, at de kun fylder båden halvt op. Så det er på et hængende hår, at vi får biletter til os alle. Du skal derfor være opmærksom på, at det kan være nødvendigt at booke transport på forhånd, hvis du vil være sikker på at få den ønskede afgang.

Da vi kommer væk fra storbyen og ud på den langt mindre befolkede ø, virker det dog som om, at de tager lidt lettere på de gældende restriktioner, for her går de færreste med mundbind på gaden. Vi har dog altid mundbind ved hånden, hvis de viser sig at være nødvendige. Altoverskyggende er dog glæden ved at være ude at rejse, se noget nyt og mærke solens varme på huden.

Her er et godt rejsetilbud til Middelhavet

Grækenland, Athen, Coronatest, isobox, kviktest, rejser

Walk-in coronatest

Efter knap en uges tiltrængt rejse til syden, er det tid til at vende retur til Danmark. I vores tilfælde kræver rejsen hjem en negativ coronatest, som højst er 48 timer gammel. Heldigvis er der ikke noget krav om, at det skal være en PCR-test. Vi forhører os derfor hos vores lokale kontakter og bliver guidet hen til et lille teststed i udkanten af Athen dagen inden afrejse.

Efter at vi har svaret på en række coronarelaterede spørgsmål, tager de en næsetest på os – en anelse mere ubehagelig end den korte, vi er vant til her i Danmark – men heldigvis er det hurtigt overstået. Vi kunne også¨have fået en PCR-test samme sted. Efter en time kan vi hente et udprint af vores test – og 4 ud af 5 af os får dog også testen tilsendt til vores e-mail. Den sidste e-mail var vist smuttet i travlheden.

Grækenland, Athen, lufthavn, check-in, rejser

Frem i flyet

Med vores negative test fra dagen før begiver vi os mod lufthavnen. Vi har tjekket ind på forhånd og har valgt sæder langt fremme i flyet. De danske restriktioner ved hjemrejse betyder, at vi skal testes, når vi lander i Københavns Lufthavn, og vi har hørt, at det godt kan tage lang tid, hvis man ikke er blandt de første.

Ligesom ved udrejse skal vi vise vores coronatest ved check-in og igen oppe ved gaten. De godtager vores kviktest, og vi går igennem security. Da vi kommer ombord på flyet, er det tydeligt, at det er mindre fyldt, end da vi fløj herned. Alle midterpladserne er spærret, så der er minimum et sæde eller en midtergang imellem alle passagerer.

Intet ved proceduren har ændret sig, da vi mellemlander, og også her glider vi nemt igennem med vores græske testpapirer og kommer ind i venteområdet ved gaten. I det næste fly er midterpladserne også spærret, og vi kan nyde den sidste tur hjem med lidt ekstra plads omkring os.

Da vi igen lander i Københavns Lufthavn slår regnen mod de små ovale ruder i i flyet. Vi gør os klar til at komme ud, da det bliver vores tur. Vi kan ikke være de eneste, der har modtaget memoet om at skynde sig ind i lufthavnen. For folk småløber hen mod skiltet, der dirigerer vaccinerede og gennemrejsende til højre og alle andre passagerer til venstre.

Vi kommer frem blandt de første, får lavet vores kviktest og bliver ført videre over til et venteområde. Her venter vi i 15 minutter, indtil vores testsvar er klar, og så kan vi ellers forlade lufthavnen.

Her er et godt rejsetilbud til Amalfikysten i Italien

Grækenland - Agistri, Aponisos, parasoller, strand - rejser

Klar på nye eventyr

Vi kommer hjem med fornyet energi, og rejsetrangen er plejet for en stund, men vi er klar til endnu flere eventyr ude i verden. For selvom rejser en gang imellem kræver ekstra forberedelse, så kan det sagtens lade sig gøre på forsvarlig vis. Hvis bare du tager dine forholdsregler og følger med i udviklingen, så du er opdateret på de seneste restriktioner og rejsevejledninger.

Rigtig god ferie til Europa – eller hvor du nu vælger at rejse hen.

Om forfatteren

Alberte Munch Ekstrand

Alberte har særligt oplevet verden fra vandsiden - blandt andet et års langturssejlads tværs over Atlanten til Caribien i familiens hjemmebyggede båd.

Tilføj kommentar

Kommentér her

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.