visit østrig, visit austria, banner
RejsRejsRejs » Rejseguides » Guide til flyforsinkelse og aflysninger

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Rejsebilleder fra Instagram

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

lufthavn - afgang ankomst - rejser
Rejseguides

Guide til flyforsinkelse og aflysninger

Har du oplevet flyforsinkelse eller aflysning af dit seneste fly, så læs med i vores guide til kompensation og lovgivning her
visit østrig, visit austria, banner

Af Redaktionen RejsRejsRejs

Lufthavn - vente sove mand håndbaggage- rejser

Vi har ikke tid til flyforsinkelse

Forvirring, irritation og voksende frustrationer. Følelser vi alle har oplevet, efter planmæssigt at være ankommet i lufthavnen, gået gennem den obligatoriske sikkerhedskontrol, kun for at få øje på én af de mange afgangsskærme der giver meldingen: ‘flight delayed’. Eller måske er dit fly blevet aflyst og pludselig føles din rejse til drømmedestinationen som om den er blevet sat på pause, på ubestemt tid!

Banner, engelsk banner, top banner

Men hvad er egentlig dine rettigheder ved flyforsinkelse eller aflysning, hvis uheldet er ude og du pludselig er én af de mange rejsende hvert år, der får din rejse midlertidigt afbrudt af netop disse årsager? Du kan selvfølgelig søge på flyforsinkelse kompensation på Google, men vi har gjort arbejdet for dig, og samlet de vigtigste punkter her.

I henhold til EU-loven ‘EC 261’ kan du som rejsende, i mange tilfælde, både være berettiget til erstatning, men derimod også til kompensation helt op til €600 euros per person, hvis dit fly har været forsinket i tre timer eller mere, inden for de sidste tre år. Hvis du eksempelvis bliver nægtet adgang og afvist i boardingkontrollen, eller dit fly på anden vis er forsinket eller aflyst, så vil det i mange tilfælde være muligt for dig som rejsende, at få tildelt en flykompensation. Derudover, så har EU-domstolen i 2018 besluttet, at strejke også giver kompensation til flypassagerer. Dette gælder desuden tilbage i tiden, så passagerer der er blevet påvirket af strejke indenfor de sidste tre år, højst sandsynligt også har penge til gode. Ydermere, så skal det nævnes, at forældre som rejser med et barn på under to år og uden flybillet til barnet, stadigvæk kan være berettiget til fuld kompensation. Det gælder eksempelvis også, selvom at barnet sidder på skødet og derved ikke har eget sæde.

Vi hos RejsRejsRejs ønsker, at gøre det nemmere for vores læsere at forstå, hvilke muligheder du har for kompensation, hvis du oplever enten flyforsinkelser eller aflysninger på dine fremtidige rejser. Herunder finder du et overblik over reglerne for forsinkelser og aflysninger, hvor du i mange tilfælde kan være berettiget til kompensation.

Her er et godt tilbud på billeje

Lufthavn - mennesker stole borde - rejser

Regler for berettigelse af kompensation ved flyforsinkelse

Med udgangspunkt i reglerne for flyvning i EU-forordningens medlemslande samt Norge, Island, Schweiz med flere, gælder nedenstående vilkår ved flyforsinkelser. De gældende regler omfatter både ankomst og afgang i et medlemlands, dog vil det i sjældne tilfælde også være muligt, at være berettiget til kompensation for flyforsinkelser uden for EU. Her vil kompensationen dog typisk være halveret samtidig med, at ankomst eller afgangslufthavnen stadigvæk skal være inden for enten EU, eller i en lufthavn i et medlemmerne af EU-forordningen.

Vilkår

 • To timer eller mere ved flyvninger under 1.500 kilometer: op til €250 euros
 • Tre timer eller mere ved flyvninger inden for EU på mere end 1.500 kilometer: op til €400 euros
 • Fire timer eller mere ved flyvninger uden for EU på mere end 3.500 kilometer: op til €600 euros

Find dine Flixbus billetter her

lufthavnsselskab Check-in Rejser

Regler for nægtet boarding og aflyst fly

Hvis dit fly ikke er forsinket, men du istedet enten bliver nægtet boarding eller har fået aflyst dit fly, så er det, i flere tilfælde, stadigvæk muligt at få erstatning eller kompensation. Her ses følgende regler for kompensation, hvis du bliver nægtet boarding eller får aflyst din flyrejse:

 • Dit fly bliver aflyst mere end 14 dage før planlagt afgang – og du ankommer mere end fire timer forsinket til destinationen.
 • Dit fly bliver aflyst syv dage før planlagt afgang – og du ankommer mere end to timer forsinket til destinationen
 • Hvis du bliver nægtet boarding af flyet – grundet overbooking

Er du berettiget til kompensation, så er det din ret som rejsende, at få udbetalt beløbet enten kontant, via bankoverførsel eller på check. I nogle tilfælde kan flyselskabet vælge at kompensere dig med rejsekuponer, dog kræver det, at du som rejsende, skriftligt accepterer dette.

I visse tilfælde kan du ikke søge om kompensation, hvis du bliver nægtet boarding. Her finder du eksempler på dette:

 • Check-in er sket for sent
 • Nægtet adgang grundet sikkerheds- eller helbredsmæssige årsager
 • Manglende/ikke tilstrækkelig legimation
 • Manglende visum eller anden tilladelse til indrejse
 • Manglende overholdelse af flyselskabets vilkår og betingelser

Skal du ombooke dit fly? Find et er godt flytilbud her

Lufthavn - pas kuffert - rejser

Husk dette, hvis du bliver ramt af flyforsinkelser

Det er utrolig vigtigt, at du gemmer alt hvad der hedder dokumentation for din flyrejse. Det vil sige alle kvitteringer og boardingpas. Med fordel kan du ydermere tage billeder til brug af dokumentation af tid og sted, hvor du eksempelvis via billeder, kan bevise hvor forsinket du er. Har du gemt både kvitteringer og boardingpas, så er der tilmed en chance for at få erstatning fra forsinkede- eller aflyste flyrejser, der ligger helt op til tre år tilbage.

Hvis du er meget forsinket, det vil sige, i to timer eller derover, så er du samtidig berettiget til mad, drikke samt telefonopkald gennem dit flyselskab. Det vil desuden være muligt at blive indkvarteret på et hotel, hvis du er yderligere forsinket end det førnævnte, dog vil der være forskellige faktorer der spiller ind, såsom tidspunktet på døgnet, om der er små børn med på rejsen eller ved sygdom/handicap.

Hvis du vælger, at modtage yderligere kompensation af flyselskabet på stedet, så skal bemærke, at dette kraftigt vil forringe muligheden for, at få en større økonomisk kompensation for forsinkelserne.

I enkelte tilfælde, vil du som rejsende ikke være berettiget til kompensation, selvom at flyet er forsinket og du samtidig er uden skyld. Det kan skyldes, at forsinkelsen på ingen måde er flyselskabet skyld, men istedet skyldes enten dårligt vejr, naturkatastrofer, terrortrusler eller ulovlige strejker, der ikke er varslet på forhånd.

Her finder du alle vores rejsetilbud til Europa

Københavns lufthavn rejser

Der er hjælp at hente

For de fleste er reglerne for hvad du som rejsende er berettiget til, ret så uoverskuelige og kan hurtigt give en følelse af, at det måske ikke er besværet værd. Derfor vil mange ende med ikke, at drage nytte af alle de rettigheder, du som rejsende har.

Men heldigvis findes der forskellige gode selskaber, der kan hjælpe dig mod at få en bid af kagen. Vi kan fx anbefale AirHelp som en glimrende allieret, hvis du som rejsende mener, at du er berettiget til, at få kompensation for enten flyforsinkelse, aflysninger eller er blevet nægtet adgang til boarding. AirHelp er verdens førende kompensations-selskab, som hjælper flypassagerer med at få kompensation for forsinkede og aflyste fly.

AirHelp er faktisk startet af to danskere, og de har hjulpet over fem millioner rejsende med at få kompensation ved flyforsinkelse eller aflysning. Læs mere her om hvad du har ret ved flyforsinkelse, aflysninger eller være blevet nægtet boarding. Der findes også andre selskaber, som tilbyder lignende services. Det vigtigste er måske bare at forsøge, for der kan jo være gode rejsepenge at hente.

Nu ved du hvad du skal gøre hvis uheldet er ude, så er det bare at gå igang med at finde de gode flytilbud, billige hoteller eller de fede pakkerejser

Denne artikel indeholder links til en eller flere af vores samarbejdspartnere. Se hvordan det foregår her.

nyhedsbrev rejsrejsrejs banner rejser

Banner, engelsk banner, top banner

rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022
rejsebureauer, rejsrejsrejs, grafik 2022

Om rejseskribenten

RejsRejsRejs

Læs mere om redaktionen her

Kommentér

Kommentér